
Ο Ανδρέας Πουλάς κατά την β’ ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου «Κύρωση: α) της από 11.12.2020 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (John S. Latsis Public Benefit Foundation)» και του N.Π.Δ.Δ.. με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ”Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”» και β) της από 9.12.2020 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης, του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», της κ. Άννας Μαρίας Λουίζας Ιωάννη Λάτση και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε τα εξής:
«Το παρόν νομοσχέδιο εκτός από την κύρωση της σύμβασης δωρεάς, του κοινωφελούς ιδρύματος Ιωάννη Λάτση καθώς και την κύρωση της σύμβασης δωρεάς της Αννας Μαρίας Λουίζας Λάτση και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας αποτελείται επίσης από μία σειρά ασύνδετων μεταξύ τους διατάξεων κατά τη συνήθη νομοθετική πρακτική σας στα θέματα της υγείας.
Για τις δωρεές έχουμε μιλήσει διεξοδικά κατά το παρελθόν. Είμαστε υπέρ της παγίωσης μίας σταθερής ροής ιδιωτικών δωρεών που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στις δαπάνες για την δημόσια υγεία του κρατικού προϋπολογισμού και στο ΕΣΠΑ.
Για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση τους απαιτείται η σύσταση ενός μόνιμου αξιοκρατικού και αξιόπιστου οργανισμού ή μίας ανεξάρτητης αρχής που θα μεριμνά για την ορθολογική, ισόρροπη και δίκαιη κατανομή τους, με προτεραιότητα εκεί που το ΕΣΥ πάσχει περισσότερο. Εσείς όμως φαίνεται ότι κάνετε μία στεγνή και χωρίς όραμα διαχείριση των δωρεών,γιατί μάλλον δεν τις αντιμετωπίζετε ως μελλοντική πηγή χρηματοδότησης, αλλά ως πρόσκαιρη και συγκυριακή.
Όσον αφορά τα φάμακα: προεκλογικά παραδεχόσασταν ότι το ζήτημα του clawback και του rebate έπρεπε να επανεξεταστεί, όπως και το σύνολο της φαρμακευτικής πολιτικής. Από την τιμολόγηση του φαρμάκου, τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, τον περιορισμό της κατανάλωσης φαρμάκων, την ένταξη νέων και καινοτόμων φαρμάκων στην θετική λίστα. Δυστυχώς, για όλα αυτά δεν έχετε κάνει τίποτα. Έτσι αντί να συζητάμε σήμερα για ανακατανομή του clawback έπρεπε να συζητάμε για πρωτοβουλίες του Υπουργείου υγείας για τον έλεγχο και περιορισμό του clawback μέσα από τα εργαλεία που ήδη διαθέτει όπως ο έλεγχος της συνταγογράφησης, η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η εφαρμογή μητρώων ασθενών και άλλα πολλά. Ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε τι δαπανούν σε φάρμακα τα νοσοκομεία. Δεν γνωρίζουμε ποιες φαρμακευτικές εταιρίες καταβάλουν συστηματικά το ποσό του clawback που τους αναλογεί και ποιες χρωστούν. Και από αυτές, πόσα είναι τα χρωστούμενα και ποιων ετών. Οι φαρμακευτικές εταιρείες εχουν προβεί σε κλινικές μελέτες; Έχουν επωφεληθεί από αυτές τις μελέτες της έκπτωσης που θέσπισε με το πρώτο νομοσχέδιο υγείας η κυβέρνηση;
Επίσης, είναι προφανές ότι επικρατεί ένα χάος ως προς τη διοίκηση, τη λειτουργία και τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που σημαίνει ότι στον τομέα αυτό δεν έχετε φέρει κανένα ουσιώδες αποτέλεσμα. Έτσι είναι αναμενόμενο κάθε τόσο να ανοίγετε τον κρατικό κορβανά για να καλύψετε την φαρμακευτική δαπάνη που διαρκώς με έναν μαγικό τρόπο εξοκείλει από τους υπολογισμούς σας.
Και όλα αυτά γίνονται στην πλάτη των φορολογουμένων, καθώς ούτε όλες οι φαρμακευτικές πληρώνουν το clawback ούτε εξοικονόμηση πόρων έχουμε ως προς το κόστος του φαρμάκου.
Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει επαναπαυθεί και καλλιεργεί ένα κλίμα εφησυχασμού ότι όλα πάνε καλά και δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια για να στεγανοποιήσει τις υγειονομικές δομές, να δώσει λύσεις στα κακώς κείμενα και να βελτιώσει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα Περιφερειακά ιατρεία παραμένουν υποστελεχωμένα, λείπει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό και το όποιο προσωπικό προσλαμβάνεται δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες. Το πάθημα της κυβέρνησης δεν της έχει γίνει μάθημα, καθώς ενώ βρισκόμαστε σε οριακή ύφεση της πανδημίας στη χώρα μας δεν φαίνεται και πάλι διατεθειμένη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και υποδομές. Με λίγα λόγια επαναλαμβάνει με μαθηματική ακρίβεια τα λάθη που διέπραξε στο χρονικό διάστημα μεταξύ του α’ και του β’ κύματος της πανδημίας κατά το οποίο κυριεύτηκε από την απόλυτη αδράνεια με αποτέλεσμα όταν ξέσπασε το β’ κύμα της πανδημίας στη χώρα να τρέχει και να μη φτάνει για να καλύψει τις ελλείψεις με πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης αποτελεί η εικόνα αποσύνθεσης που παρουσιάζουν νοσοκομεία της Περιφέρειας καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο έλλειψης προσωπικού όσο και κακής συντήρησης των υπαρχουσών υποδομών εν μέσω πανδημίας. Ειδικότερα:
- Προβλήματα που αποκαλύπτουν την κακή συντήρηση των υποδομών παρουσιάστηκαν σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπως το μπλακ αουτ στο Γ. Γεννηματας και η εσπευσμένη εκκένωση της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος, επειδή γέμισε καπνούς από βλάβη στο σύστημα θέρμανσης
- Η οριακή κατάσταση λειτουργίας στην οποία βρίσκεται η Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Ναυπλίου λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού τη στιγμή μάλιστα που η Π.Ε. Αργολίδας τελούσε σε καθεστώς ολικού απαγορευτικού.
- Ο κίνδυνος να κλείσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου στο Λασίθι λόγω έλλειψης προσωπικού.
Αυτά είναι ελάχιστα μόνο από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές του Ε.Σ.Υ. τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην Περιφέρεια. Επιπλέον, επιλέγετε να επιβαρύνεται τα δημόσια νοσοκομεία δημιουργώντας σε αυτά και τα εμβολιαστικά κέντρα. Δηλαδή δεν φτάνει που καθημερινά εκτός από τα κρούσματα κορονοϊού καλούνται να αντιμετωπίσουν τα υπόλοιπα νοσήματα του πληθυσμού.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι εφημερίες όπως πληροφορούμαστε να μην καλύπτονται και να εντείνονται οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων.
Η μόνη απάντηση από την πλευρά σας σε όλα αυτά είναι το εντέλεσθαι. Για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίζετε αυτή την πολιτική; Επιτέλους θα προκηρύξετε μόνιμες θέσεις υγειονομικού προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας; Πότε επιτέλους θα φερετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας; Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα του εμβολιασμού θα ήθελα να μεταφέρω την ανησυχία που επικρατεί για τον αργό ρυθμό με τον οποίο προχωράει στη χώρα μας. Εδώ ομολογουμένως η αποτυχία είναι πανευρωπαϊκή. Δυστυχώς, η Ευρώπη απέτυχε να κάνει το αυτονόητο για τους λαούς της. Κινήθηκε και αργά και με λογική μπακαλίστικη ως προς το παζάρι της τιμής προμήθειας του εμβολίου.
Έτσι αυτή τη στιγμή, τα εμβόλια μας έρχονται με δυσκολία και σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπως στην Ιταλία οι κυβερνήσεις στρέφονται ενάντια στις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω της δικαιοσύνης για τη μη παράδοση των απαραίτητων ποσοτήτων εμβολίων.
Η AstraZeneca η οποία έχει λάβει προκαταβολή 336 εκατ. Ευρώ από την Ε.Ε. αιφνίδια ανακοίνωσε μεγάλη μείωση στις προμήθειες εμβολίων προς το Ευρωπαϊκό Μπλοκ το πρώτο τρίμηνο του 2021 όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Ε.Ε.
Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Pfizer, που είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος προμηθευτής εμβολίων κατά του COVID-19 στην ΕΕ, ανακοίνωσε καθυστερήσεις σχεδόν ενός μήνα στις αποστολές της, αλλά μερικές ώρες αργότερα αναθεώρησε, διευκρινίζοντας ότι οι καθυστερήσεις είναι μόνο μίας εβδομάδας. Τα παραπάνω γεγονότα έχουν αντίκτυπο και στην διατάραξη της ομαλής πορείας του εμβολιασμού στη χώρα μας. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση. Έχετε εκπονήσει Plan Β; Όσον αφορά τώρα την εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδιακασίας στη χώρα μας να σας θυμίσω ότι στην πρώτη ενημέρωση που μας κάνατε στο Υπουργείο για τον εμβολιασμό είχατε μιλήσει για τη δημιουργία 1018 εμβολιαστικών κέντρων και την προοπτική εμβολιασμού περίπου 2 εκατ. Πολιτών το μήνα. Επίσης σας υπενθυμίζω το ρόλο που είχατε προαναγγείλει ότι θα δώσετε στην ΠΦΥ στην εμβολιαστική διαδικασία. Τίποτε από όλα αυτά δεν βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα.
Επιπλέον είχατε εξαγγείλει τη δημιούργια 65 κινητων μονάδων του ΕΟΔΥ, χθες μάλιστα ο Γενικό Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν δημιουργηθεί 100 Κινητές Μονάδες για τον εμβολιασμό των πολιτων που δεν θα μπορούσαν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς και για το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους των οίκων ευγηρίας. Αντίθετα εμείς αυτή τη στιγμή τι βλέπουμε; Μία ανοργάνωτη κατάσταση και όλα πρόχειρα σχεδιασμένα. Έχω στα χέρια μου επιστολή του δημάρχου Ερμιονίδας στην οποία αναφέρει ότι δημιουργείται εμβολιαστικό κέντρο στο Περιφερειακό Ιατρείο Σπετσών με γιατρό που διοικητικά υπάγεται στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου. Όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε φτάσει στον απόλυτο παραλογισμό και στην τέλεια απαξίωση των κατοίκων του Δήμου Ερμιονίδας.
Όρθά δημιουργήθηκε εμβολιαστικό κέντρο στο Δήμο Σπετσών των 4.000 μόνιμων κατοίκων αλλά την ίδια στιγμή είναι αδιανόητο να μην λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο στον Δήμο Ερμιονίδας των 13.500 μονίμων κατοίκων και να καλούνται οι άνθρωποι ηλικία 80 έως 84 ετών είτε να διανύσουν οδικώς 160 χλμ 2 φορές, είτε να επιβιβαστούν σε πλοίο προκειμένου να εμβολιαστούν στο Περιφερειακό Ιατρείο Σπετσών. Πόσο παράλογο είναι αυτό;
Τα προβλήματα της Υγείας στη χώρα μας είναι πολλά και δυστυχώς η πανδημία τα επιδείνωσε ακόμη περισσότερο.
Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε την άμεση ανάγκη που υπάρχει για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη χώρα μας.
Ένα σχέδιο που δυστυχώς δεν φαίνεται ότι είσαστε διατεθειμένοι να εκπονήσετε.