Π. Ευθυμίου: Το ΚΙΝΑΛ είναι η «μαγιά» του μέλλοντος για τη προοδευτική παράταξη και τη χώρα

In Συνεντεύξεις

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ο πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δέσμευση του ΚΙΝΑΛ να στηρίξει, είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι η ΝΔ είτε όχι, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, την από κοινού αναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους των υπερπλεονασμάτων, την εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας ευρύτερης αποδοχής, την προάσπιση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για τον ελληνικό λαό.

Όπως τονίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πέτρος Ευθυμίου, «για τη στήριξη των κοινών στόχων, δεν χρειάζεται τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση» και επικαλείται το άρθρο 84, παρ. 6 του Συντάγματος, το οποίο προσδιορίζει με απόλυτη σαφήνεια πώς μπορεί να επιτευχθούν αυτές οι συνέργειες, με απόλυτο σεβασμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και της λαϊκής βούλησης.

Ο κ. Ευθυμίου χρησιμοποιεί τη φράση του στρατηγού Μακρυγιάννη «είμαστε η ‘μαγιά’ του μέλλοντος» για να υπογραμμίσει ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ο κορμός για την ανασύσταση της προοδευτικής παράταξης και ο καταλύτης για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Επιπλέον, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, περιγράφει το μετεκλογικό ρόλο του Κινήματος Αλλαγής, «ως ρυθμιστικής δύναμης ευθύνης και αντίβαρο στις πολιτικές μιας ανεξέλεγκτης και αλαζονικής Νέας Δημοκρατίας και φραγμός, στο λαϊκισμό και την ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που προαναγγέλλει ότι θα αντιπολιτευθεί με τους γνωστούς τρόπους που οδυνηρά βιώσαμε στο παρελθόν», όπως χαρακτηριστικά λέει .

Καταφέρεται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δίνει τα ρέστα του», όχι τόσο μήπως και λεηλατήσει κάποιες ψήφους από το Κίνημα Αλλαγής, όσο, κυρίως, (γιατί αυτός είναι ο εφιάλτης του), προσπαθώντας να συγκρατήσει την ψήφο των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, οι οποίοι πίστεψαν στα ψέματά του και τον στήριξαν στο παρελθόν, αλλά αποστρέφουν τώρα το πρόσωπο τους από τα πεπραγμένα του και τα τελευταία παραμύθια του, όπως αναφέρει.

Με την έναρξη του προεκλογικού αγώνα , ο πρώην υπουργός ανάλαβε τον συντονισμό του Τομέα Εξωτερικών και ‘Αμυνας στο ΚΙΝΑΛ και με αυτήν την ιδιότητα σχολιάζει την τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο και τη Ν.Α. Ευρώπη υποστηρίζοντας:

-Στην Τουρκία υπάρχει μακρόπνοος σχεδιασμός του «βαθέος» κράτους, αλλά, δυστυχώς, και σύμπτωση στόχων όλων των πολιτικών δυνάμεων, στην δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

-Θεωρεί ότι εκφρασμένη επιδίωξη της Τουρκίας, είναι η πολιτική διευθέτηση, εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, του διαμοιρασμού του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, προς τον συμφέροντα, για την ίδια, τρόπο.

-Και, δεν αποκλείει στους σχεδιασμούς Ερντογάν να είναι και η πρόκληση «θερμού» επεισοδίου μολονότι εκτιμά ότι η ήττα του για τον Δήμο στην Κωνσταντινούπολη είναι σημείο καμπής στην ως τώρα απόλυτη μονοκρατορία του στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Πέτρου Ευθυμίου στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Με τη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, κύριε Ευθυμίου, αναλάβατε συντονιστής του Τομέα Εξωτερικών και ‘Αμυνας του Κινήματος Αλλαγής. Πώς εξηγείτε λοιπόν, την έξαρση επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Κύπρο; Τι πιστεύετε ότι επιδιώκει ο Ερντογάν;

Απ.: Δεν πρόκειται μόνον για τον Ερντογάν . Στην Τουρκία υπάρχει μακρόπνοος σχεδιασμός του «βαθέος» κράτους, αλλά, δυστυχώς, και σύμπτωση στόχων όλων των πολιτικών δυνάμεων, στην δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Η εκφρασμένη επιδίωξη της Τουρκίας, είναι η πολιτική διευθέτηση, εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, του διαμοιρασμού του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, προς τον συμφέροντα, για την ίδια, τρόπο. Είναι το win win που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο κ. Ερντογάν, η αρχή της equity που επικαλείται παγίως η τουρκική διπλωματία, δηλαδή, αν όχι ο διαμοιρασμός κυριαρχίας στο 50-50, τότε η συνδιαχείριση των φυσικών πόρων των θαλάσσιων ζωνών στο 50-50.

Ερ.: Πώς εκτιμάτε ότι θα καθοριστεί η τουρκική στάση μετά την ήττα του κόμματος του κ. Ερντογάν στις επαναληπτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης; Συμφωνείτε ότι κάτι πάει να αλλάξει στη γειτονική χώρα;

Απ.: Δεν νομίζω ότι η ήττα στην Κωνσταντινούπολη θα είναι τόσο κομβικής σημασίας για την επιδίωξη του Ερντογάν να επιβληθεί ως παίκτης στις ενεργειακές κατανομές πλούτου και της διόδευσης αυτού του πλούτου, οι αγωγοί δηλαδή, όπως ο East Med, στην Ανατολική Μεσόγειο. Αποφασιστικότερης σημασίας θα είναι η συνάντησή του με τον κ. Τραμπ, ιδίως αν επακολουθήσει η σχεδόν προαναγγελθείσα επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Τουρκία, εντός του Ιουλίου. Ωστόσο, η ήττα του κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, είναι προφανώς σημείο καμπής στην ως τώρα απόλυτη μονοκρατορία του στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

Ερ.: Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και τη στάση της διεθνούς κοινότητας ποια νομίζετε ότι είναι η ενδεδειγμένη στάση της Ελλάδας και της Κύπρου;

Απ.: Η Ελλάδα, χάρη στις πολιτικές των τελευταίων δύο δεκαετιών, έχει ισχυρά διεθνή ερείσματα και συμμαχίες. Το ότι είμαστε μέλος της ευρωζώνης, και όχι απλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια ουσιώδης ασπίδα προστασίας. Ο άξονας συνεργειών με Κύπρο-Αίγυπτο-Ισραήλ, επιτελεί επίσης έναν ουσιώδη ρόλο. Η αναβάθμιση του ρόλου μας ως προς τις ΗΠΑ, έχει επίσης την δική του αξία. Σκεφθείτε τώρα την αξία της πολιτικής του Ελσίνκι και την επιτυχία, τότε, του Κώστα Σημίτη, ώστε να γίνει η Κύπρος χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος, προσθέτως, με την εμπλοκή που επιδίωξε -και επέτυχε- εταιρειών κολοσσών από ισχυρές χώρες, αύξησε τους συντελεστές ασφαλείας στην αξιοποίηση των πόρων της ΑΟΖ της.

Ερ.: Τις ενέργειες της κυβέρνησης Τσίπρα , στο εσωτερικό αλλά και στο διεθνές επίπεδο πώς τις κρίνετε;

Απ.: Είναι ευτύχημα για την χώρα, που η πιο μεγάλη κωλοτούμπα του κ. Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε στον χώρο των ζωτικών εθνικών συμφερόντων. Όσα πολέμησε, διέσυρε, υπονόμευσε και απαξίωνε, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, συνειδητοποίησε ότι αποτελούν εγγύηση ασφάλειας της χώρας (και δική του). Συνέχισε επομένως -ευτυχώς- τις πολιτικές που είχαν κατοχυρώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόσο στις σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, όσο με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Όταν μαθαίνεις, όμως, τα θέματα πολύ αργά, πλειοδοτείς σε προθυμία προκειμένου να λάβεις το πιστοποιητικό του «καλού παιδιού», και δεν αντιλαμβάνεσαι τις ευκαιρίες να αντλήσεις το μέγιστο συμφέρον για τη χώρα σου. Έτσι, προχωρείς σε συμβιβασμούς που μπορούσες να αποφύγεις, ενώ μπορούσες να μεταφέρεις το βάρος της πίεσης στην άλλη πλευρά. Χαρακτηριστική περίπτωση ανεπαρκούς ανάγνωσης της συγκυρίας υπήρξε ο χειρισμός του θέματος των Σκοπίων.

Ερ.: Πόσο πιθανό θεωρείτε να γίνει θερμό επεισόδιο ή πρόκειται για την ανησυχία που προκύπτει από την ένταση; Η ένταση στο Αιγαίο και τη Κύπρο θα επηρεάσει το προεκλογικό κλίμα;

Απ.: Πρέπει να θεωρούμε δεδομένο, ότι στα σενάρια της Τουρκίας υπάρχει και το ενδεχόμενο δημιουργίας «θερμού» επεισοδίου, εφόσον κρίνει, είτε ότι υπάρχει κενό εξουσίας ή εγρήγορσης στην ελληνική πλευρά, είτε ευνοϊκό διεθνές κλίμα. Φυσικά, η έννοια της ενεργού αποτροπής παρόμοιου ενδεχομένου, οφείλει να είναι η προτεραιότητα της ελληνικής διεθνούς διπλωματικής δραστηριοποίησης. Η ουσία βρίσκεται πάντοτε στο να αποφύγεις και να αποτρέψεις μια «θερμή» εκδοχή της κρίσης, από ό,τι να κληθείς να αντιμετωπίσεις εκ των υστέρων την εκδήλωση της. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να είναι προς όλους σαφές, ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή εθνική αποτρεπτική δύναμη, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, που είναι σε θέση να εξουδετερώσουν κάθε τυχοδιωκτική και παράνομη επιδίωξη εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, όπως τα προσδιορίζει το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό ακριβώς που έπραξε, με μοναδικά ευφυείς χειρισμούς, ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1987. Ως προς το τελευταίο σκέλος της ερώτησης σας, θέλω να ελπίζω, ότι αυτά τα θέματα θα μείνουν έξω από κάθε είδους προεκλογική χρήση.

Ερ.: Πώς εξηγείτε την επιθετική αντίδραση, τις τελευταίες μέρες του κ. Τσίπρα απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής;

Απ.: Η ήττα των ευρωεκλογών και το φάσμα της επερχόμενης ήττας στις εθνικές εκλογές, οδηγούν τον κ. Τσίπρα σε αλλεπάλληλες κινήσεις απελπισίας. «Δίνει τα ρέστα του», όχι τόσο μήπως και λεηλατήσει κάποιες ψήφους από το Κίνημα Αλλαγής, όσο, κυρίως -γιατί αυτός είναι ο εφιάλτης του- προσπαθώντας να συγκρατήσει την ψήφο των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, οι οποίοι πίστεψαν στα ψέματα του και τον στήριξαν στο παρελθόν, αλλά αποστρέφουν τώρα το πρόσωπο τους από τα πεπραγμένα του και τα τελευταία παραμύθια του. Το άγχος του κ. Τσίπρα είναι απολύτως δικαιολογημένο. Γιατί χωρίς την συνεκτική δύναμη της εξουσίας, τα ανεμομαζώματα γίνονται ανεμοσκορπίσματα και οι πολίτες αναζητούν και πάλι τον στέρεο πυρήνα της ιστορίας τους, που είναι το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής.

Ερ.: Η κ. Γεννηματά κι άλλα στελέχη δηλώνουν ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα αφήσει τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα ούτε θα συνδράμει με τη στάση του σε νέες εκλογές με απλή αναλογική. Μπορείτε να το εξηγήσετε πιο συγκεκριμένα; Τι θα κάνετε αν δεν υπάρξει η αυτοδυναμία της ΝΔ;

Απ.: Η δύναμη και η ομορφιά του Κινήματος Αλλαγής, είναι η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, ότι υπάρχουμε «για να υπηρετούμε τον λαό και την πατρίδα». Προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματική έξοδο από την κρίση, επιτάσσεται να διασφαλίσουμε την ομαλότητα και την σταθερότητα των εξελίξεων. Ο κ. Τσίπρας αφήνει μια βαριά κληρονομιά σε όλα τα επίπεδα. Αφήνει και μια βραδυφλεγή νάρκη ακυβερνησίας και χάους με την απλή αναλογική που έχει ψηφίσει. Δεσμευόμαστε λοιπόν, ότι είτε αυτοδύναμη είναι η νέα κυβέρνηση είτε όχι, εμείς θα συνεργαστούμε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, την από κοινού αναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους των υπερπλεονασμάτων, την εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας ευρύτερης αποδοχής, την προάσπιση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για τον ελληνικό λαό.

Αυτή η στήριξη κοινών στόχων, δεν χρειάζεται τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση. Το άρθρο 84, παρ. 6 του Συντάγματος, προσδιορίζει με απόλυτη σαφήνεια πώς μπορεί να επιτευχθούν αυτές οι συνέργειες, με απόλυτο σεβασμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και της λαϊκής βούλησης.

Ερ.: Προβάλλετε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Με δεδομένη τη στάση της ΝΔ στο πρόσφατο παρελθόν, πιστεύετε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ανταποκριθεί;

Απ.: Ο κ. Μητσοτάκης αυτή την στιγμή, έχει χάσει το μέτρο, προσπαθώντας να εκβιάσει την μέγιστη δυνατή πλειοψηφία υπέρ του κόμματος του. Τα περί εκλογών με απλή αναλογική τον Δεκαπενταύγουστο, είναι ένας κακόγουστος εκβιασμός. Διότι αν επρόκειτο για πραγματική πρόθεση, θα ήταν επικίνδυνα ακραίος τυχοδιωκτισμός. Πιστεύω ότι η κοινή λογική οδηγεί στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να πετύχει τις αναγκαίες αλλαγές, ιδίως την αναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, πέραν φυσικά από την αυτονόητη ανάγκη συνεργασίας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ερ.: Ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής την επομένη των εκλογών ποιος θα είναι;

Απ.: Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι ρυθμιστική δύναμη ευθύνης. Αντίβαρο στις πολιτικές μιας ανεξέλεγκτης και αλαζονικής Νέας Δημοκρατίας και φραγμός στο λαϊκισμό και την ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που προαναγγέλλει ότι θα αντιπολιτευθεί με τους γνωστούς τρόπους που οδυνηρά βιώσαμε στο παρελθόν. Κυρίως, όμως, το Κίνημα Αλλαγής θα αποτελέσει την βάση της ανασυγκρότησης της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, όπως επιχειρείται σήμερα σε όλη την Ευρώπη. Γιατί στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης επανέρχεται πιο έντονα από ποτέ, καθώς οι ανισότητες που διευρύνονται, αποδυναμώνουν, όχι μόνον τα προοδευτικά κόμματα, αλλά, απαξιώνουν την ίδια την πολιτική σε όλη την Ευρώπη.

Με λίγα λόγια, είμαστε η «μαγιά» του μέλλοντος, για να χρησιμοποιήσω μια υπέροχη έκφραση από τον Μακρυγιάννη.