Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα, Ομιλίες

Δευτερολογία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί η έξαρση της πανδημίας.

Η ελληνική κοινωνία κύριε πρωθυπουργέ για να συνεχίσει να συνεργάζεται σε όλες τις κατευθύνσεις που δίνουν οι ειδικοί και η κυβέρνηση, θα πρέπει να νιώθει εμπιστοσύνη πρώτα από όλα στο πολιτικό σύστημα.

H συζήτηση που προκλήθηκε από εμάς είχε κατά βάση ακριβώς αυτό τον στόχο. Αλλά δυστυχώς η συζήτηση ανέδειξε πριν από όλα το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα αυτού του τόπου. Ότι δηλαδή κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγετε τις κορώνες αντί για τον ουσιαστικό διάλογο και τα επιχειρήματα. Όμως η συζήτηση σήμερα εδώ ανέδειξε και προβλήματα, δικαίωσε και επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα του αιτήματος μας, για την ανάγκη επιτέλους να συζητήσουμε. Γιατί δεν είναι όλα καλώς καμωμένα σε αυτό τον τόπο.

Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και να πιέζουμε για να υπάρξουν απαντήσεις και αποτελεσματικές λύσεις υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού και βεβαίως πριν από όλα για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Συνεχίζετε δυστυχώς κ. Μητσοτάκη να προχωράτε βλέποντας και κάνοντας και στην δεύτερη φάση που βρισκόμαστε είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Οι δυσμενείς εξελίξεις στην διασπορά του ιού, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων, την εποχική γρίπη και βέβαια την κατάσταση της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, επιβάλουν εγρήγορση, σχέδιο, αποτελεσματικότητα.

Είστε κυβέρνηση, έχετε την ευθύνη. Μην ωραιοποιείτε διαρκώς την κατάσταση με όρους επικοινωνίας. Επιτέλους, ακουμπήστε τα πραγματικά προβλήματα γιατί μόνο έτσι θα μπορέσετε να τα αντιμετωπίσετε και να τα λύσετε.

Και να σας απαντήσω γι΄ αυτά που μου είπατε για τα αεροπλάνα και τα πλοία. Μάλλον εσείς κ. πρωθυπουργέ έχετε πιαστεί αδιάβαστος. Γιατί πρέπει να σας πω ότι στα αεροπλάνα μέχρι τις 15 Ιουλίου, στις πτήσεις εσωτερικού, υπήρχαν 12 κενές θέσεις στο πίσω μέρος για να ταξιδεύουν άνθρωποι με θα παρουσίαζαν υποψία συμπτωμάτων κορωνοϊού. Στις 15 Ιουλίου έπαψε αυτό το μέτρο.

Όσον αφορά δε στο θέμα των πλοίων, δεν περιμένει κανείς να κολλήσει ο καπετάνιος στη γέφυρα ή ο μηχανικός που είναι κάτω στις μηχανές. Το πρόβλημα αφορά τους επιβάτες. Τους επιβάτες που κολλούσαν ο ένας τον άλλον πρώτα στα νησιά, μετά στα πλοία και μετά έμπαιναν στοιβαγμένοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και επισκέπτονταν συγγενείς και φίλους και πήγαιναν στη δουλειά τους και κάπως έτσι έγινε η διασπορά και φτάσαμε να έχουμε όλα αυτά τα κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική.

Πώς αλλιώς έγινε κ. Μητσοτάκη; Έχετε εσείς καμιά απάντηση; Ως δια μαγείας έφτασε το πρόβλημα στην Αττική; Πώς μεταφέρθηκε;

Ανακεφαλαιώνω λοιπόν για το που πρέπει να δώσουμε το βάρος:

1) Φαίνεται πώς όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ. Το θέμα είναι και να το πετύχουμε. Και μάλλον εσείς δεν ακούτε καλά ή δεν έχετε μάθει να ακούτε. Γιατί εγώ δεν σας είπα μειώσατε τα τεστ. Εγώ σας είπα ότι σταματήσατε τα τεστ όταν ανοίξατε τη χώρα και κυρίως στα χερσαία σύνορα δεν κάνατε αρχικά κανέναν έλεγχο. Όταν άρχισε να γίνετε η διασπορά του ιού κ. Μητσοτάκη τότε αρχίσατε να παίρνετε μέτρα. Και παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα αυτή τη στιγμή στα τεστ. Και πρέπει να σας πω ότι σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία σε τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού είμαστε 32η στις 47 χώρες της Ευρώπης και 20η στις 27 χώρες της ΕΕ. Σας αρκεί αυτό είστε ικανοποιημένος με την επίδοσή σας; Εγώ δεν είμαι.

2) «Η χώρα δεν αντέχει άλλο lockdown ούτε καν τοπικό» . Δικά σας λόγια είναι αυτά. Σήμερα έχουμε ήδη πάνω από 10 τοπικά lockdown, είστε ικανοποιημένος;

3) Είπατε κ. Μητσοτάκη ότι στις 26/2 είχαμε το πρώτο κρούσμα στη χώρα και στις αρχές Μαρτίου πάρθηκαν τα πρώτα μέτρα. Θέλω να σας θυμίσω ότι εμείς από τις 22/1 όταν η πανδημία δεν είχε ακόμα εμφανιστεί όχι στην χώρα μας άλλα ούτε καν στην Ευρώπη, με κοινοβουλευτική μας πρωτοβουλία είχαμε και τότε χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητήσαμε έκτακτα μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, αυξημένους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, ενημέρωση του κοινού για να προλάβουμε ακριβώς αυτό που ερχόταν.

4) Εξακολουθείτε να μην απαντάτε σε σχέση με τις προσωρινές προσλήψεις που κάνατε στο ΕΣΥ. Πόσοι έχουν τοποθετηθεί και δουλεύουν ως γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας. Χρειάζονται άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα επείγοντα κενά έστω και μετά τα υφιστάμενα οργανογράμματα που είναι ξεπερασμένα. Και βέβαια αλλαγή και επικαιροποίηση τους στη συνέχεια για να προκηρύσσονται με βάση αυτά αυτόματα οι προσλήψεις

5) Λιγότερα παιδιά περισσότεροι εκπαιδευτικοί. Αυτή είναι η δική μας θέση. Το 80% των γυμνασίων και λυκείων στην Αθήνα έχει αρκετά πάνω από 20 μαθητές ανά τμήμα και στα δημοτικά η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη φτάνοντας τα 25 παιδιά ανά τμήμα.

Είστε στα αλήθεια ευχαριστημένος και ήσυχος ότι έτσι εξασφαλίζετε την υγεία των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους; Κι εγώ δεν σας είπα ποτέ ότι είμαι εναντίον της χρήσης μάσκας από τα νέα παιδιά. Σας είπα ότι είμαι εναντίον του αυταρχισμού και του τσαμπουκά στα νέα παιδιά. Γιατί αυτό που χρειάζεται κ. Πρωθυπουργέ είναι πειθώς. Αυτό λοιπόν που έπρεπε να κάνει η Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο ήταν να μπορέσει να πείσει τις οικογένειες, τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς με τις λύσεις που θα μπορούσε να προτείνει αλλά δεν πρότεινε. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Εγώ μάλιστα όχι μόνο δεν ήμουν εναντίον της μάσκας, αλλά σας είπα να κάνουμε καμπάνια όχι μόνο για το εμβόλιο στο οποίο αναφερθήκατε, αλλά και για τη μάσκα και σας είπα ότι πρέπει να σταματήσουν αυτές οι εικόνες με τις θεωρίες συνομωσίας και όλα αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες. Αλλά επαναλαμβάνω τη δική σας κατηγορία προς εμένα και σας την επιστρέφω: ότι εσείς τελικά φαίνεται ότι είστε αυτός που δεν ακούει, που δεν ξέρει να ακούει ή δεν θέλει να ακούει τις αλήθειες.

6) Σε αυτές τις συνθήκες αναλογίζεστε τι συνεπάγεται η συρρίκνωση κατά 65.000 των παιδιών που μπορούν να φιλοξενηθούν στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ)

7) Μιλήσατε κ Μητσοτάκη για την ψυχική υγειά των παιδιών πράγματι πολύ μεγάλο θέμα αλλά μέχρι σήμερα καμία πρόνοια δεν έχετε για Εθνικό σχέδιο για την ψυχική υγεία. Ούτε για τις εξαρτήσεις όχι μόνο από νόμιμες και παράνομες ουσίες αλλά και τον τζόγο και το διαδίκτυο, εξαρτήσεις που επιδεινωθήκαν από την καραντίνα.

8) Προβλέπατε ύφεση κάτω από το 4% μετά ανεβάσατε την πρόβλεψή για 8% και τώρα καταφεύγετε σε αστεία τρικ για να κουκουλώσετε την πραγματικότητα. Τελικά που βάζετε τον πήχη κ Πρωθυπουργέ και πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση όταν είναι φανερό ότι ξεφεύγει των αρχικών προβλέψεων και εκτιμήσεων σας. Αφήστε δε τις άστοχες συγκρίσεις με άλλες χώρες που μάλιστα δεν αντιμετώπισαν ήδη 10 χρόνιά οικονομικής κρίσης.

Είστε Πρωθυπουργός και όχι επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

9) Μπορείτε να μπείτε κ Μητσοτάκη στην θέση ενός από τα εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια ξενοδοχοϋπάλληλών που έχει να μπει στο σπίτι τους μισθός από τον Οκτώβρη του 2019; Που από τότε ζουν με τα επιδόματα ανεργίας και τα επιδόματα φτώχειας των 534 ευρώ: και τώρα τους λέτε ότι θα τους περικόψετε και το δώρο Χριστουγέννων ενώ αν κάποιοι από αυτούς είναι τυχεροί και βρουν δουλειά αλλά έχουν την ατυχία να αρρωστήσουν θα κληθούν να δουλεύουν υπερωρίες χωρίς να πληρώνονται.

  • Μπορείτε κ Μητσοτάκη να μπείτε στην θέση των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων που πνίγονται από την κρίση, παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν ανοιχτές τις δουλειές τους και ου λένε οι τράπεζες ότι δυστυχώς δεν έφτασαν τα λεφτά για αυτούς από το ΤΕΠΙΧ και τα αλλά προγράμματα που αποδείχτηκαν μόνο για τους λίγους και καλούς τους πελάτες;
  • Μπορείτε κ Μητσοτάκη να μπείτε στη θέση των συνταξιούχων που αυξήθηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις από 130.000 σε 170,000 σε ένα χρόνο επί των ημέρων σας και μόνο 35,000 παίρνουν έστω προσωρινή σύνταξη. Πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;
  • Και όλα αυτά αφορούν όσους εργάζονται ή εργαζόντουσαν πριν την πανδημία. Μπορείτε κ Μητσοτάκη να μπείτε στη θέση των νέων ανθρώπων και των ανέργων που οι ελπίδες τους για δουλειά γίνονται πια άπιαστο όνειρο;
  • Τι νομίζετε ότι σκέφτονται όλοι αυτοί όταν σας ακούν να επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι όλα πάνε καλά;

Στο δε πόρισμα επιτροπής Πισσαρίδη που παρουσιάστηκε η μόνη αναφορά για την φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες είναι ότι «χρειάζεται κάποιο (!!) ελάχιστο εισόδημα που πρέπει μάλιστα να φορολογείται(!!)»

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι έλλειμμα  πόρων είναι έλλειμμα πολιτικής. Και κρίνονται οι επιλογές, η εφαρμογή, το αποτέλεσμα.

Η ανάπτυξη, για μας, δεν είναι βιώσιμη χωρίς κοινωνική συνοχή και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Σε αυτή τη γραμμή δίνουμε τη μάχη, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας των μικρομεσαίων των αγροτών των συνταξιούχων των νέων ανθρώπων. Αυτό κάναμε πάντα, αυτό θα συνεχίσουμε κάνουμε ως Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη σε αυτό τον τόπο.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Φώφη Γεννηματά: «Η υγεία και η παιδεία δεν προσφέρονται για αυτοσχεδιασμούς και προχειρότητες»Ερώτηση στη Βουλή: «Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία απόδοσης του επιδόματος εορτών Πάσχα στις επιχειρήσεις-εργοδότες;»