Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Μπουρχάν Μπαράν στο σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”», εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις.

Κύριε  Υπουργέ, κ. Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Θα μου επιτρέψετε ξεκινώντας, να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας εξαιτίας του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που συνέβη στα Τέμπη. Γνωρίζουμε όλοι μας άλλωστε πως στην πλειονότητά τους ήταν νέα παιδιά με πολλά όνειρα για τη ζωή τους. Παράλληλα θέλω να εκφράσω και τις θερμές μου ευχές για ταχεία ανάρρωση, σωματική και ψυχική, όλων αυτών που ήρθαν αντιμέτωποι με την πρωτοφανή αυτή τραγωδία. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, η κοινωνική πλειονότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανυπολόγιστη κρίση ακρίβειας σε όλες τις πτυχές της ζωής της ενώ η μεσαία τάξη βλέπει το βιοτικό της επίπεδο να συρρικνώνεται δραματικά. Παράλληλα, βλέπουμε να απαξιώνεται και να αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο και το δημόσιο σύστημα υγείας. Με εκκωφαντικά προκλητικό τρόπο από την πλευρά της Κυβέρνησης. Η αμφισβήτηση του δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας είναι ορατή και πασιφανής. 

Προφανώς και δεν εκπλήσσομαι καθώς είμαστε συνηθισμένοι από τον κακό τρόπο νομοθέτησης που ακολουθείτε τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής σας. Είχα όμως την ελπίδα πως, εν μέσω όλων αυτών των σφοδρών εξελίξεων και συνεχών ανακατατάξεων στο υγειονομικό σκηνικό, θα νομοθετούσατε προς το συμφέρον των αυξημένων αναγκών των πολιτών στον πολύπαθο τομέα της υγείας και όχι μόνο. Για ακόμη μια φορά  όμως, δεν μας εκπλήξατε θετικά. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 

Καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε ένα Νομοσχέδιο που για ακόμη μια φορά κατατέθηκε με διαδικασίες fast track και με μια υποτυπώδη διαβούλευση. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε, ηχηρές ήταν και οι αντιδράσεις απ’ όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών φορέων, τα εθελοντικά σωματεία και τους επιστημονικούς φορείς της χώρας. Υπήρξε ένας αιφνιδιασμός από πλευράς σας που σίγουρα δεν είναι επωφελής στο Κοινοβουλευτικό μας έργο.

Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του δικαίου για τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων, η πρωτοβουλία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Στηρίζεται σε μια αξιόλογη επιστημονική μελέτη και αποτελεί ένα ανεκτίμητο δώρο ζωής για την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού των σοβαρά πασχόντων ληπτών. Παρ’ όλα αυτά όμως, προαπαιτούμενη είναι η αμοιβαία οικοδόμηση  εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος, στο ΕΣΥ και στο σύστημα μεταμοσχεύσεων. Χωρίς όμως τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους η προσπάθεια αυτή θα μείνει κενή περιεχομένου. 

Ας έρθουμε όμως τώρα στο μέρος του παρόντος σχεδίου Νόμου σύμφωνα με το οποίο, μεταφέρονται στο Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”, το τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας όπως και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία καθώς και το Ογκολογικό τμήμα από το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. 

Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας πως είναι η πρώτη φορά που διαχωρίζονται οι υπηρεσίες ενός δημόσιου νοσοκομείου. Και είναι εύλογο το ερώτημα για το ποιος θα ωφεληθεί από την ίδρυση αυτού του νομικού πρόσωπου ιδιωτικού δικαίου. 

Το βασικότερο μέλημά σας για την συγκεκριμένη νομοθετική μεταρρύθμιση, πρέπει να είναι η διασφάλιση και ο τρόπος με τον οποίο θα ωφεληθούν οι μικροί μας ασθενείς, κάτι το οποίο δεν αποτυπώνεται ευκρινώς στις υπάρχουσες διατάξεις. Πρέπει να μας αποσαφηνίσετε με κάθε λεπτομέρεια για το πώς ακριβώς θα γίνεται η λειτουργική διασύνδεση του Κέντρου με τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία.

Είναι γεγονός, ότι η έρευνα για τον παιδικό καρκίνο, επιδοτείται από το κράτος από χορηγίες και από φαρμακευτικές εταιρείες. Εφόσον η φροντίδα των μικρών ασθενών θα συνεχίσει να στηρίζεται στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία στους γιατρούς και στον εξοπλισμό τους, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτά θα συμμετέχουν στους πόρους που διατίθενται για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας για εξοπλισμό, έρευνα και ιατρική εξειδίκευση. Ερωτήματα προκαλεί δε και πως θα διανεμηθούν αυτοί οι πόροι και πως θα γίνει χρηστή διαχείριση. Αναρωτιέται κανείς, αφού η χρηματοδότηση προέρχεται εξ ολοκλήρου από το κράτος γιατί παραχωρείται στο ίδρυμα μεγάλο μέρος της διοίκησης και μάλιστα η επιλογή του Προέδρου;

Δημιουργείται, ένα πρωτότυπο και περίεργο σχήμα με την απόσχιση και τη δήθεν αυτονόμηση τμημάτων δύο δημοσίων παιδιατρικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, που μαζί με την υφιστάμενη Ογκολογική Μονάδα Παίδων θα ενταχθούν στο νέο πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου καθώς το ογκολογικό κέντρο θα εξακολουθήσει να εξαρτάται λειτουργικά πλήρως από τα παιδιατρικά νοσοκομεία. 

 Γιατί ξεκάθαρα οι ογκολογικές κλινικές θα πρέπει να συνεχίζουν να συνεργάζονται και να εξυπηρετούνται από τα υπόλοιπα τμήματα και ειδικότητες των παιδιατρικών μονάδων. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις σε τέτοιου είδους κρίσιμα περιστατικά. Και σίγουρα ως γνώμονας κοινωνικής ευταξίας, τίθεται και η μηδαμινή οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες των παιδιών, κάτι το οποίο συμβαίνει και σήμερα.

 Ακούστε την κριτική που άσκησαν οι εμπλεκόμενοι Φορείς. Ακούστε τους γονείς των πασχόντων μικρών παιδιών που καθημερινά βιώνουν τον προσωπικό τους Γολγοθά με αξιοπρέπεια. Ακούστε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχουν φωνές εκεί έξω που το μόνο που ζητάνε είναι το αυτονόητο. 

Και ποιο είναι αυτό; 

Οι αλλαγές που εσείς θέλετε να κάνετε αφορούν όλες  αυτές τις υπηρεσίες που αυτονόητα θα έπρεπε να υπάρχουν σε όλα τα Νοσοκομεία Παίδων, σε όλα τα Νοσοκομεία της Επικράτειας και που αποτελούν μέρος του ΕΣΥ.  Μην κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας.

Αυτό που πρέπει να ενισχυθεί πραγματικά κ. Υπουργέ, είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο  είναι αποδυναμωμένο, υποστελεχωμένο και σε γιατρούς αλλά και νοσηλευτές που προσπαθούν απεγνωσμένα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του συστήματος. Και να ενισχυθεί με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επαρκή εξοπλισμό και κατάλληλες υποδομές.

Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής δεν θα διαπραγματευτεί την ευθύνη του κράτους να διασφαλίσει ένα δημόσιο υγειονομικό – ασφαλιστικό σύστημα που εγγυάται την αξιοπρέπεια σε όλους τους πολίτες. Μαχόμαστε διαχρονικά για όλους αυτούς που επιζητούν κοινωνική δικαιοσύνη. Που επιζητούν παροχή δωρεάν ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς όλους και σε όλη την επικράτεια. 

Σας ευχαριστώ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.