Σχόλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με αφορμή το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» για τους θανάτους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια τον Ιανουάριο του 2017

Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βυθίζονται κάθε μέρα στο τέλμα της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση δημιουργεί προβλήματα και τα συγκαλύπτει.  Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες παραμένουν σε άθλιες συνθήκες στα νησιά εξαθλιωμένοι σωματικά και ψυχικά με τον χειμώνα να πλησιάζει απειλητικά.

Η κυβέρνηση δεν προστατεύει ούτε τους πρόσφυγες ούτε τους κατοίκους. Το κοινωνικό πείραμα συνεχίζεται στις πλάτες αθώων ανθρώπων. Συγκυβερνούν ο κυνισμός, η απόγνωση και η απελπισία. Η ασφάλεια των ανθρώπων και η κοινωνική συνοχή “κρέμονται από μια κλωστή”.

Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις για αποσυμφόρηση των νησιών η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη. Η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη παρά την αύξηση των ροών από την Τουρκία. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν καταδικαστεί να είναι αποθήκες ψυχών, τόποι εξορίας και ευτελισμού αρχών και αξιών.

Η αναιτιολόγητη και ύποπτη καθυστέρηση στις έρευνες για την διαπίστωση των αιτιών που οδήγησαν στον θάνατο 3 ανθρώπους στην Μόρια (ένας  εκ των οποίων είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για να επανενωθεί με την οικογένεια του) τον Ιανουάριο του 2017 αποτελεί ντροπή για ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου.

Απαιτούνται άμεσα απαντήσεις για τους λόγους καθυστέρησης και, επιτέλους, απόδοση των ευθυνών εκεί που υπάρχουν.