Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στο ν/σ «Ίδρυση παιδικού σταθμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ρύθμιση θεμάτων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης και άλλες διατάξεις».

  • Για τις «γέφυρες» που στήνει η κυβέρνηση με πρόσωπα

Κύριοι της κυβέρνησης, το τεκμήριο της αθωότητας πολιτικά το έχετε απωλέσει προ πολλού, πολύ φοβάμαι, ότι κινδυνεύετε να χάσετε και το τεκμήριο του πρότερου έντιμου βίου. Με τις μεταγραφές και τις δήθεν  «γέφυρες» που στήνετε με πρόσωπα και όχι με πολιτικές. Γέφυρες με πρόσωπα που σας λοιδορούσαν, με πρόσωπα που σας απαξίωναν. Να  σας θυμίσω αυτούς που σας χαρακτήριζαν ως Κυβέρνηση της απάτης, ως Κυβέρνηση τυχοδιωκτών. Σήμερα τους επιβραβεύετε  και τους δίνετε Υπουργική καρέκλα. Κρατήστε τους, μας απαλλάξατε, σας τους χαρίζουμε. Θυμάμαι τη ρήση της φιλολόγου μου «απορρίφθηκαν μετά πολλών επαίνων και έγιναν παράδειγμα των απαξιωμένων».  Άρα υπάρχει παρασκήνιο αυτό φάνηκε.

  • Για την Κεντροαριστερά

Προσωπικά πιστεύω στη μεγάλη Κεντροαριστερά, την Κεντροαριστερά των αξιών, την Κεντροαριστερά του ήθους, της αξιοπρέπειας, της ισονομίας. Μια Κεντροαριστερά που οικοδομείται με πολιτικές και  προγραμματικές  συγκλίσεις και δεσμεύσεις. Εμάς δεν μας κρατάει κανείς. Το έχει πει πολλές φορές η Πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά  σε αυτή την αίθουσα, το επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα, όλα στο φως. Τέρμα, με την λάσπη στον ανεμιστήρα και τα μισόλογα. Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς δεν είναι κληρονομικό δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι διαχρονικό οικοδόμημα στάσεων, δράσεων και πολιτικών τομών. Ανήκει στους αγώνες όλων μας, για τη Δημοκρατία. Είναι μια αξιακή πολιτική στάση που τίμησε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου και τα χιλιάδες επώνυμα και ανώνυμα στελέχη μας. Στελέχη που έδωσαν διαχρονικά τους αγώνες με ιδεολογική σταθερότητα, με συνέπεια και εντιμότητα.

  • Για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Με βάση όσα προβλέπει το νομοσχέδιο το Ταμείο Αλληλοβοήθειας  μετεξελίσσεται σε ένα όργανο αποκλειστικής προαίρεσης του υπουργού Πολιτισμού. Αυτό εξάλλου διαφαίνεται από το γεγονός ότι ο υπουργός Πολιτισμού ουσιαστικά θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να καθορίζει τις δράσεις, αλλά και το ποσό της χρηματοδότησης του Ταμείου. Με αυτόν τον τρόπο  ο υπουργός Πολιτισμού δημιουργεί έναν άλλο φορέα. Έναν φορέα που θα παραμείνει εκτός της γενικής κυβέρνησης. Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την προοπτική. Μια προοπτική  με βάση την οποία το Ταμείο Αλληλοβοήθειας  μόνο κατ’ όνομα και κατ’ επίφαση θα ανήκει στους εργαζόμενους. Στην πραγματικότητα θα είναι καθαρά όργανο της πολιτικής ηγεσίας. Αυτό το Ταμείο  δεν έχει καμία σχέση με το Ταμείο που αποτέλεσε κατάκτηση για τους εργαζόμενους. Δημιουργείται ένα Ταμείο  πραγματικό «μόρφωμα» το οποίο κάθε άλλο παρά τη «διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος» υπηρετεί. Το Νοέμβριο του 2017 η πολιτική ηγεσία, οδήγησε το Ταμείο σε οικονομική ασφυξία. Δεν κατέβαλλε για παραπάνω από ένα χρόνο την εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Τ.Α.Π.Α. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εξάντληση του αποθεματικού του. Διόρισε για πρώτη φορά διοίκηση στο Ταμείο, όπου ο πρόεδρος και τα δύο μέλη ήταν αμιγώς από την Κυβέρνηση.  Με αυτόν τον τρόπο αποδείξατε στην πράξη την αντίληψη σας για τη λειτουργία του κράτους. Οι νυν διοικούντες το Ταμείο  αφότου έληξε η κατάληψη των γραφείων στην οποία είχε προβεί η Ομοσπονδία των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζουν να λοιδορούν τους εργαζόμενους. Η καταγγελία για απώλεια των βιβλίων πρωτοκόλλου 3 ετών από τη Διευθύντρια του Ταμείου, εντάσσεται μέσα σε ένα ευρύτερο σχέδιο υποτιθέμενης «κάθαρσης». Οι μαρτυρικές καταθέσεις υπαλλήλων του Ταμείου δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση, βρίσκεται για λύση ήδη στα χέρια της Εισαγγελέως Διαφθοράς και της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Αναμένουμε τα πορίσματα τους.

  • Για το νέο Μουσείο Ακρόπολης

Για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης και την κατάργηση του «ΟΑ-ΝΜΑ» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «κρούει ανοιχτές θύρες» με 4 και πλέον χρόνια καθυστέρηση. Οι  εργαζόμενοι στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης θα είχαν τοποθετηθεί σε προσωποπαγείς θέσεις  ήδη από το 2015. Η μεταφορά τους προβλεπόταν, σε νομοσχέδιο που είχε προωθηθεί προς ψήφιση από το Νοέμβριο του 2014. Το νομοσχέδιο αυτό δεν ψηφίστηκε καθώς, ως γνωστό, με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης, η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές. Τέλος, θα είχε ενδιαφέρον να απαντηθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού  το ερώτημα γιατί οι εργαζόμενοι που εργάζονται στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης δεν τακτοποιήθηκαν το 2018 όταν η κυβέρνηση ενώ είχε έτοιμο σχετικό νομοσχέδιο το πήρε πίσω; Ποιοι και γιατί έθεσαν τότε εμπόδια στην τακτοποίηση των εργαζομένων;

  • Για το επίδομα των εργαζομένων που εργάζονται στη νήσο Δήλο

Για το επίδομα των εργαζομένων που εργάζονται στη νήσο Δήλο χρειάζεται μία πραγματική επιβράβευση και όχι ένα επίδομα «φιλοδώρημα» το οποίο μετά τους φόρους και τις κρατήσεις ουσιαστικά εξαφανίζεται. Επιμένουμε στη θέση μας ότι στους συγκεκριμένους εργαζόμενους που εργάζονται και διαμένουν μόνιμα στη νήσο Δήλο, πρέπει να καταβάλλεται επίδομα σε ποσοστό 50% του μισθού τους.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.