Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης, ως ειδικός αγορητής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων ”Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”», εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».

Αρχικά ο κ. Φραγγίδης αναφέρθηκε στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, με τον Πρωθυπουργό να προσπαθεί αρχικά να αποδώσει την πλήρη ευθύνη στο ανθρώπινο λάθος και στη συνέχεια να ζητάει μια καθυστερημένη και προσχηματική «συγγνώμη», επιχειρώντας να διαχύσει την ευθύνη σε όλο το πολιτικό σύστημα, σε βάθος χρόνου. Καθυστερημένη ήταν και η παραίτηση του αρμόδιου υπουργού κ. Καραμανλή, ο οποίος περηφανευόταν για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων μόλις μια εβδομάδα πριν την τραγωδία. 

Η αλήθεια είναι, ότι μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία και με δεδομένες τις καταγγελίες των εργαζόμενων στα τρένα, όλοι γνώριζαν αλλά αδράνησαν. Παρόλα αυτά, μέλη της κυβέρνησης και φίλια ΜΜΕ επιδόθηκαν σε αγώνα «ξεπλύματος» της κυβερνητικής ευθύνης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης

Δυστυχώς, βρισκόμαστε στο έλεος μιας ανίκανης, ανεύθυνης και αλαζονικής κυβέρνησης που δεν έχει αίσθηση ευθύνης για τίποτα απ΄όσα συμβαίνουν στη χώρα.  Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απαιτεί να κληθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των Τεμπών και επιπλέον κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση αναμένοντας απαντήσεις και μέσα στη Βουλή. 

Σε σχέση με το νομοσχέδιο, ο βουλευτής κατέκρινε την κυβέρνηση για τον υποτυπώδη χρόνο διαβούλευσης και το «τσουβάλιασμα» δύο ετερόκλητων νομοσχεδίων, που πραγματεύονται τα σοβαρά θέματα του παιδικού καρκίνου και των μεταμοσχεύσεων. 

Για τη σύσταση του νέου Ογκολογικού Κέντρου Παίδων με τη μορφή ΝΠΙΔ, επεσήμανε τις αρνητικές αντιδράσεις των επιστημονικών φορέων, των σωματείων εθελοντών και εργαζόμενων αλλά και των κομμάτων. Είπε χαρακτηριστικά, ότι οδηγούμαστε σε κατακερματισμό των δομών του ΕΣΥ και έχουμε για πρώτη φορά την απόσχιση και την αυτονόμηση τμημάτων δύο δημοσίων παιδιατρικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, δηλαδή την παραχώρηση της λειτουργίας, της διοικητικής δομής, της χρηματοδότησης και των πόρων του Υπουργείου Υγείας, τμημάτων του ΕΣΥ σε φορέα Ιδιωτικού Δικαίου. 

Με τη σύσταση του ΝΠΙΔ δεν προκύπτει ορατό όφελος για τους μικρούς ασθενείς, αφού οι υφιστάμενες ογκολογικές των δύο νοσοκομείων λειτουργούν άριστα και αποτελούν διεθνές κέντρο αναφοράς για την ογκολογική παιδιατρική φροντίδα.  Επιπλέον, το Κέντρο θα εξαρτάται πλήρως από το προσωπικό και τον εξοπλισμό των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων. 

Ο κ. Φραγγίδης έθεσε τις ανησυχίες του για πιθανή διατάραξη της ομαλότητας και  απώλεια χρόνου από ενδεχόμενη διακοπή ή επαναπροσδιορισμό διαδικασιών που σχετίζονται με τη συνεργασία με το εξωτερικό και την ισότιμη συμμετοχή μας στα διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα. 

Επεσήμανε, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η συμμετοχή των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων στους πόρους που διατίθενται για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και προέρχονται από το κράτος, από χορηγίες και από φαρμακευτικές εταιρείες, εφόσον το Κέντρο θα εξαρτάται λειτουργικά πλήρως από αυτά.  

Εξέφρασε απορία για την παραχώρηση στο Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μεγάλου μέρους της διοίκησης, και μάλιστα του Προέδρου,  εφόσον η χρηματοδότηση του Κέντρου προέρχεται εξ ολοκλήρου από το κράτος και ενώ στο ΔΣ δεν προβλέπεται σαφώς η συμμετοχή εκπροσώπων του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, εκπροσώπου  των γονέων και των συλλόγων που σχετίζονται με τον παιδικό καρκίνο.   

Υπογράμμισε τα θέματα που προκύπτουν σε σχέση με το προσωπικό, όπως ότι πρέπει να υπάρξει σαφής διάταξη για εξασφάλιση της εργασίας εκείνων που μεταφέρονται στο Κέντρο, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Επιπλέον, επεσήμανε ότι δημιουργείται  προσωπικό δύο ταχυτήτων, αφού άλλοι θα αμείβονται με μισθούς δημοσίου και άλλοι με μισθούς ΝΠΙΔ.  

Ο υπεύθυνος του τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι η δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου με μορφή ΝΠΙΔ ελάχιστη σημασία έχει, αν δεν ενισχυθούν τα  παιδιατρικά νοσοκομεία, που μαστίζονται από τις ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό. Χαρακτήρισε μεγάλη απώλεια την ακύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος, για τη δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, δεδομένης της απουσίας δημόσιας παιδιατρικής υγειονομικής δομής σε ολόκληρη τη Β. Ελλάδα, υπενθυμίζοντας στον υπουργό ότι έχει ζητήσει την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής επί του θέματος.  

Σε σχέση με το τμήμα του νομοσχεδίου που αφορά στη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων, είπε ότι «είμαστε θετικοί γιατί στηρίζεται σε μια αξιόλογη επιστημονική μελέτη και συναντά μια μεγάλη ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας». Η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω, ο χρόνος αναμονής για μόσχευμα είναι περίπου τριπλάσιος απ’ ό,τι στην Ευρώπη. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικές βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο αλλά δεν αντιμετωπίζει επαρκώς το θέμα της δωρεάς από πτωματικούς δότες από τις ΜΕΘ, δεν προβλέπει κατάλληλη χρηματοδότηση, επάρκεια  σε υλικούς και ανθρώπινους πόρους, κατάλληλη εκπαίδευση και παροχή κινήτρων για το προσωπικό. Τέλος, χρειάζεται ουσιαστική προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να αποκτηθεί η απαραίτητη κουλτούρα δωρεάς οργάνων. 

Σε σχέση με τις ρυθμίσεις για την πανδημία, ο βουλευτής είπε ότι η κυβέρνηση επιμένει να επικαλείται την πανδημία ενώ έχουμε επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα. Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόχειρα τα σοβαρά ζητήματα του ΕΣΥ ενώ η  παράταση έκτακτων και κατά παρέκκλιση διαδικασιών είναι εκ του πονηρού. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή τη νομοθέτηση, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις.  

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.