Σε Ανακοινώσεις, Ρυθμός Επικαιρότητας

Ν. Ανδρουλάκης: Τραβήχτηκε η κουρτίνα από το λεγόμενο «επιτελικό κράτος»

Κρίσιμα ζητήματα σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ανέδειξε, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Ως προς τη σύμβαση 717 του 2014 για την τηλεδιοίκηση, τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να παραμένει ανολοκλήρωτη μετά από εννιά χρόνια, όταν ήταν να ολοκληρωθεί σε δύο, να έχει πάρει επτά παρατάσεις, να έχει φτάσει από τα 41 εκατ. στα 54 εκατ. ευρώ και όλοι αυτοί οι κύριοι να παραμένουν στις θέσεις τους, να μην έχει κινηθεί ο εισαγγελέας, ενώ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας το έχει επισημάνει. 

«Και ποιος παράνομα επέτρεψε να γίνει μετάταξη προσώπου, που υπερέβαινε το ηλικιακό όριο των 48 ετών, όπως ορίζει ο νόμος, κύριε Βορίδη που κάνετε λόγο για νόμιμη μετάταξη;» διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης. «Κάποιοι θέλουν ένα κράτος – λάφυρο. Να κάνουν τα ρουσφετάκια τους, να δίνουν σε φιλικές εταιρείες τα έργα, να μην ελέγχει κανείς – κανέναν, ατιμωρησία και όταν γίνει κάτι τραγικό που τους φθείρει πολιτικά, πετούν κι ένα επικοινωνιακό ‘’συγγνώμη’’. Και ποια είναι η επόμενη ημέρα; Δεν δέχθηκα τη συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη για τις υποκλοπές; Ποια είναι η επόμενη ημέρα; Μάθαμε ποιος μου έστειλε το μήνυμα; Μάθαμε ποια εταιρεία ήταν πίσω από τις παγιδεύσεις;», επισήμανε. Σχολίασε δε, πως η Ρυθμιστή Αρχή Σιδηροδρόμων έχει αποτύχει παταγωδώς, όπως και η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική εταιρεία. «Πρέπει να φύγει και να μπει στρατηγικός επενδυτής που θα αξιολογείται για την επένδυση», είπε. 

Αποτυχία επιτελικού κράτους

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη χώρα, είναι να έχουμε δυστυχώς κυβερνώντες οι οποίοι δεν θέλουν να αλλάξουν τη χώρα. Δεν θέλουν να φτιάξουν ένα κράτος αξιοκρατίας και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, διότι πολύ απλά δεν θέλουν να αλλάξουν νοοτροπία και αντίληψη για την πολιτική. Αν θεωρήσουμε ότι το χθες είναι η αναξιοκρατία, το ρουσφέτι και η ατιμωρησία, τί απ’ όλα αυτά δεν αντιμετωπίζει σήμερα ο πολίτης; Ο πολίτης, δυστυχώς, βλέπει ότι μετά το μνημόνιο που οδήγησε χιλιάδες ελληνόπουλα στο εξωτερικό και επέφερε τεράστιες ανισότητες, χαμένες ευκαιρίες και φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού, κάποιοι συνεχίζουν τις ίδιες πρακτικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Τραβήχτηκε η κουρτίνα από το λεγόμενο ‘’επιτελικό κράτος’’ και αποδείχθηκε ότι είναι μια από τα ίδια» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σχετικά με το επιχείρημα περί διαχρονικών παθογενειών, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως η ευκολότερη διαδρομή των πολιτικών για να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους είναι να τις διαχέουν στο μακρινό παρελθόν. «Όταν πετάς τη μπάλα στην εξέδρα με τον ισχυρισμό “όλοι φταίνε” και υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας, τότε κατασκευαστές και πολιτικοί θα λένε “έλα, εντάξει και μια στραβή να γίνει στη βάρδια μου, δεν τρέχει τίποτα”. Όχι! Δεν είναι στραβή στη βάρδια πάνω από 100 νεκροί στο Μάτι ή 57 νεκροί στα Τέμπη και κανείς να μην απολογείται σε αυτόν το λαό». Ξεκαθάρισε πως στη νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμία σε ηθικά ζητήματα, μικρά ή μεγάλα, αναφερόμενος στην παρατυπία της χορήγησης αναρρωτικής άδειας δυο μέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη από ιατρό και μέχρι πρότινος υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. «Όταν όμως οι πολιτικοί μου αντίπαλοι δεν σέβονται τα ειδικά δικαστήρια και αντί να τους στέλνουν σπίτι τους, τους επιβραβεύουν με υποψηφιότητες ή λένε “έχεις πολιτική ευθύνη αλλά θα σε ξανακατεβάσω”, δυστυχώς αυτά αποτελούν περιφρόνηση στο νέο πολιτικό ήθος που έχει ανάγκη ο τόπος μας» σημείωσε.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως σε μία εποχή ενεργειακής κρίσης που όλα τα ευρωπαϊκά κράτη επενδύουν στα τρένα για να περιοριστούν οι εκπομπές ρύπων, η κυβέρνηση ενώ είχε 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αντί να επενδύσει στα τρένα, δεν διασφάλισε ούτε την ασφάλεια μεταφορών. «Δεν μπορώ να βλέπω, σε όλη την Ελλάδα, από τα πιο ακριτικά νησιά μέχρι την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, νέα παιδιά αγανακτισμένα. Γιατί είναι αγανακτισμένα αυτά τα παιδιά; Αναρωτιούνται: Τι έχουμε εμείς; Ποιο είναι το μέλλον μας; Έχουμε καλή παιδεία; Έχουμε καλή υγεία; Έχουμε φθηνά ενοίκια; Έχουμε καλές μεταφορές; Τι έχουν αυτά τα παιδιά για το μέλλον τους; Και τι κάνουμε όλοι εμείς;» διερωτήθηκε, τονίζοντας πως αυτή την αγανάκτηση δεν πρέπει κάποιοι να την εργαλειοποιήσουν, όπως έκαναν στο παρελθόν, «αλλά να απαντήσουμε με λύσεις, με προτάσεις, με μια αλλαγή σελίδας που έχει ανάγκη ο τόπος. Με ένα κράτος – που το ξαναλέω – δεν θα είναι στον εκάστοτε κυβερνώντα ένα εργαλείο ρουσφετιών, αναξιοκρατίας και ατιμωρησίας. Αλλά θα είναι ένα όπλο που θα υπερασπίζεται τον πιο αδύναμο Έλληνα και θα εγγυάται ένα κοινωνικό συμβόλαιο προοπτικής, ιδιαίτερα για τις επόμενες γενιές».

Μετεκλογικές συνεργασίες

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πως κυβέρνηση συνεργασίας δεν σημαίνει ότι κάθονται τρεις άνθρωποι σε ένα τραπέζι και μοιράζουν υπουργεία στους εκλεκτούς και στους φίλους τους. «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι εμπόδιο στην αλαζονεία των ισχυρών. Υπάρχουν αντίβαρα και δεν μπορεί ένας Πρωθυπουργός να κάνει ό,τι θέλει με τους κολλητούς του», ανέφερε, προσθέτοντας πως «η χώρα για να αλλάξει χρειάζεται μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στους θεσμούς. Σεβασμό στη Δικαιοσύνη, σεβασμό στους θεσμούς και πάνω απ’ όλα σεβασμό στον άνθρωπο και στον πολίτη. Εκπροσωπώ μία αλλαγή που έχει τον άνθρωπο και τον πολίτη στο επίκεντρο». Τόνισε πως δεν θα βάλει νερό στο κρασί του, «γιατί το κρασί μου δεν είναι ξινό όπως είναι των δύο που έχουν κριθεί, τεσσεράμισι χρόνια ο ένας και τέσσερα χρόνια ο άλλος. Έχει ξινίσει το κρασί τους. Είναι το κρασί που οδηγεί μία χώρα να είναι βουτηγμένη στο χθες και στην ανυποληψία, ενώ μπορεί να γίνει μία χώρα ισχυρή όπου ο λαός της θα ζει με ευημερία, αξιοπρέπεια και προοπτική».

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Ν. Ανδρουλάκης: Το κράτος να γίνει εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος

Στην αδυναμία του κράτους να εγγυηθεί την ασφάλεια στις μεταφορές, όπως δυστυχώς αναδείχθηκε από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την επίσκεψή του στο προσωπικό της 2ης ΕΜΑΚ, καθώς και σε εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης. Όπως σημείωσε, η μη υλοποίηση των έργων, η αναξιοκρατία και η αβελτηρία του κράτους οδήγησαν με ένα ανθρώπινο λάθος στην απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων. «Το μήνυμα είναι ότι πρέπει το κράτος να αλλάξει και να γίνει εγγυητής μιας καλύτερης διαβίωσης και μιας καλύτερης προοπτικής για τον ελληνικό λαό. Με λιγότερες ανισότητες, με περισσότερες ευκαιρίες, με μεγαλύτερη ασφάλεια, με ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, με καλύτερη παιδεία. Και όχι ένα κράτος το οποίο θα είναι λάφυρο των εκάστοτε κυβερνώντων. Ένα κράτος – εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό χρειαζόμαστε και αυτό είναι η αγωνία μου και η προσπάθειά μου και μπροστά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό να είναι η ανάγκη που πρέπει να υλοποιήσουμε, ώστε να ζήσει ο ελληνικός λαός σε καλύτερες συνθήκες στο μέλλον» τόνισε. 

Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την εκτίμηση του στους πυροσβέστες της 2ης ΕΜΑΚ που μας έκαναν υπερήφανους στον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας και στο δυστύχημα των Τεμπών. «Είστε οι εκπρόσωποι της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που τόσο ανάγκη έχουμε αυτή τη δύσκολη εποχή. Πάνω απ’ όλα ως πρότυπο και για όλους εμάς αλλά και ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές» ανέφερε.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πολιτικό περιβάλλον: Έπεσε το προσωπείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη 

Η κυβέρνηση παρουσίαζε τόσο καιρό μια εικόνα ότι η Ελλάδα τάχα αλλάζει, ότι οι Ιάπωνες μας ζητούν τεχνογνωσία για θέματα ψηφιακά, ότι η οικονομία καλπάζει. Τι έχει αλλάξει τελικά σε αυτή τη χώρα με το δήθεν επιτελικό κράτος και τον δήθεν εκσυγχρονισμό; Τι άλλαξε με τις δήθεν επενδύσεις; Το δυστύχημα στα Τέμπη μας προσγείωσε με τον πιο οδυνηρό τρόπο στην πραγματικότητα. Η αίσθηση της ασφάλειας απουσιάζει από τις ζωές μας και ιδίως των νέων ανθρώπων. Πώς ζει σήμερα ένας νέος στη χώρα; Ξυπνάει, μπαίνει σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς που δεν ξέρουμε αν είναι ασφαλές, που το διαχειρίζεται μία δημόσια εταιρεία που δεν ξέρουμε τίνος ρουσφέτι είναι ο διοικητής της, πάει σε μια δουλειά για να δουλέψει τετράωρο και να πληρωθεί κάτω από τον κατώτατο εθνικό μισθό. Ή φεύγει στο εξωτερικό γιατί στην Ελλάδα δεν έχει ευκαιρίες και προοπτικές. Είναι η πολλοστή φορά που πέφτει το προσωπείο και φαίνεται το πραγματικό πρόσωπο της αναποτελεσματικότητας, της αδιαφάνειας, της έλλειψης λογοδοσίας. Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει μόνο αυτήν την τραγωδία “στη βάρδιά της”, έχει και ρεκόρ στις απευθείας αναθέσεις, στην κομματικοποίηση τους κράτους με τους μετακλητούς υπαλλήλους, έχει τις υποκλοπές, την παραβίαση του κράτους δικαίου και την προσβολή των Ανεξάρτητων Αρχών. Έχει μία σειρά “ανδραγαθημάτων” και πεπραγμένων. Εδώ είμαστε καθημερινά να τα μετράμε και να τα θυμίζουμε στους πολίτες. Η ΝΔ θα έχει ολόκληρη την ευθύνη για την τετραετία της. Εμείς δουλεύουμε πάνω σε ένα πολιτικό πρόγραμμα με τον πολίτη στο επίκεντρο και ζητούμε αλλαγή εδώ και τώρα για αξιοπρέπεια στην καθημερινότητα όλων μας. Αυτό είναι το διακύβευμα και των εκλογών και του διαστήματος μετά τις εκλογές που είναι πολύ κρίσιμο για το αύριο αυτής της χώρας και αυτού του λαού.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.