Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

«Οι αυθαιρεσίες και τα ολισθήματα του Υπουργού Εσωτερικών καταδεικνύουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διαθέτει σοβαρό σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, ιδίως στις έκτακτες περιστάσεις της πανδημίας», επισημαίνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, σε ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη, σε σχέση με την αδιανόητη μετατροπή διοικητικών υπαλλήλων των ΟΤΑ σε δημοτικούς αστυνομικούς, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

Όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο της ερώτησης: «Μόλις προ ολίγων ημερών και σε απολύτως, ως συνήθως, άσχετο νόμο ενσωμάτωσης Κανονισμού της Ε.Ε. (ν.4753/2020), του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πέρασε – πάλι με νυχτερινή τροπολογία – διάταξη, η οποία προβλέπει ότι «σε Δήμους που δεν υφίσταται Δημοτική Αστυνομία ή το προσωπικό που υπηρετεί δεν επαρκεί κατά την κρίση του Δημάρχου, δύναται με Απόφαση του Δημάρχου …να ορίζονται «διοικητικοί» Υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ., οι οποίοι θα ασκούν κανονικά, σχεδόν όλα τα καθήκοντα των δημοτικών αστυνομικών!

Παρότι, η νυχτερινή τροπολογία του κ. Θεοδωρικάκου υπέστη νομοτεχνική «βελτίωση» από τον ίδιο, μετά την σφοδρή αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο ακόμη και με τη νέα της μορφή, οι διοικητικοί υπάλληλοι παραμένουν …δημοτικοί αστυνομικοί με απόφαση Δημάρχου!

Προφανώς κάτι τέτοιο φαντάζει απίστευτο για τα δεδομένα δυτικής δημοκρατίας, ωστόσο δεν παύει να είναι και αληθινό, αφού τελικά, ο Υπουργός Εσωτερικών μάλλον φαντάζεται την σύγχρονη δημοτική αστυνόμευση, με όρους παλιάς ταινίας γουέστερν, όπου ελλείψει σερίφη, οι πολίτες έδιναν το ‘’ασημένιο αστέρι’’, σε όποιον ‘’ξένο’’ περνούσε από τον κεντρικό δρόμο της πόλης τους».

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής τονίζουν πως πλέον τίθεται σοβαρό θεσμικό ζήτημα, καθώςη παράταξη της ΝΔ κατά τα φαινόμενα διακατέχεται από ένα ιστορικό σύνδρομο «δυσανεξίας» απέναντι στο λειτούργημα των δημοτικών αστυνομικών, αφού και ο κ. Κ. Μητσοτάκης, το 2013, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατάργησε τη Δημοτική αστυνομία μέσα σε μια νύχτα…

Παράλληλα, η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει πως η κυβέρνηση της ΝΔθεσμοθέτησε  πρωτοφανή διάταξη, με την οποία ένας δημοτικός υπάλληλος μπορεί να «κοιμάται» διοικητικός και να «ξυπνά» δημοτικός αστυνομικός, δίχως ίχνος σχετικής εκπαίδευσης, προκειμένου η κυβέρνηση να μην εκπληρώσει τη δέσμευσή της για προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία.

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι τέτοιου τύπου «ακροβασίες» από πλευράς της κυβέρνησης  καταδεικνύουν μηδενικό ορθολογισμό και ξεκάθαρη έλλειψη ευθύνης απέναντι στο διοικητικό υπαλληλικό προσωπικό των ΟΤΑ, όπως και απέναντι στους δημότες/ πολίτες, η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής ρωτά τον Υπουργό ποιοι λόγοι, πέραν των προσχηματικών, υπαγόρευσαν μια τέτοια απολύτως θεσμικά ανορθολογική επιλογή από πλευράς του, όπως κι αν σκοπεύει να ασχοληθεί σοβαρά με την εξεύρεση πόρων, προκειμένου να προσληφθούν δημοτικοί αστυνομικοί ή να μετεκπαιδευτούν δημοτικοί υπάλληλοι στις σχολές Δημοτικής Αστυνομίας που πρέπει να επαναλειτουργήσουν, ώστε να ενισχυθούν οι Δήμοι, που αδυνατούν να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες στου δημότες τους.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Γιώργος Μουλκιώτης: «Άνεργοι και ΟΑΕΔ, τα μεγάλα θύματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη»«Χορήγηση προσωρινής αναπηρικής σύνταξης σε συνταξιούχους με αναπηρία και ειδικά σε ψυχικά ασθενείς βάσει Ν.4144/2013 όπως ισχύει»