Συνέντευξη Χρήστου Γκόκα, Βουλευτή Άρτας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Karfitsa» και στον Δημήτρη Συρμάτση
1. Βρεθήκατε στον τόπο της τραγωδίας. Οι πολίτες ζητούν εκτός των άλλων την αλήθεια για το τις «πταίει». Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα;
Η τραγωδία των Τεμπών συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία. Με απόλυτο σεβασμό στη νωπή ακόμα μνήμη των θυμάτων, πολλοί μάλιστα ήταν νέοι, αλλά και στην οδύνη των οικογενειών τους, το ελάχιστο και αυτονόητο χρέος μας αφορά στην αποκάλυψη όλης της Αλήθειας. Αλλά και στην απόδοση του δικαίου και της ευθύνης, σε όλα τα επίπεδα.
Με ειδικούς και ανεξάρτητους πραγματογνώμονες και με τη Δικαιοσύνη, που εμπιστευόμαστε ότι θα επιτελέσει ανεπηρέαστο το έργο της.
Είναι απαράδεκτες οι παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, προς την Τριμελή Επιτροπή που οι ίδιοι συγκρότησαν, με σκοπό την υιοθέτηση του δικού τους πορίσματος, που αφορά στον ανθρώπινο παράγοντα, και παρά την απρέπεια και ασέβεια, με την επιστολή – οδηγία προς τη Δικαιοσύνη για την αποδοχή αυτού του πορίσματος.
Όμως αντί για ασφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές καταλήξαμε να μην έχουμε καμία δικλείδα ασφαλείας απέναντι στο όποιο λάθος ή αστοχία, χωρίς την τεχνολογία που δίνει αυτές τις δυνατότητες και λειτουργεί εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες, και χωρίς την πρόνοια εναλλακτικών μέτρων, εφ’ όσον δεν διαθέτουμε ακόμα αυτή την τεχνολογία.
2. Στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πώς απαντάτε σε όσα χρεώνουν στο ΠΑΣΟΚ;
Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του, αντί να αναλάβουν τις μεγάλες τους ευθύνες , αφού κυβερνούν τέσσερα χρόνια, καταφεύγουν σε μια προσπάθεια επιμερισμού των ευθυνών σε όλους.
Σε μια επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας, χωρίς αναστολές, και με μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού, με διάφορους τρόπους μικροπολιτικής.
Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε, το 2009, τον ΟΣΕ υπερχρεωμένο με 10,9 δισ. ευρώ και προχώρησε στην εξυγίανσή του. Από το 2000 έως το 2011 λειτουργούσε σύστημα τηλεδιοίκησης, το οποίο εγκαταλείφθηκε σταδιακά ως το 2018.
Οι ευθύνες για τις συμβάσεις, 717/2014, με 41,3 εκατ. Ευρώ και τη συμπληρωματική 717/1 του 2021, με 13,3 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση συστήματος Σηματοδότησης και Τηλεδιοίκησης στο σιδηρόδρομο, οι οποίες μετά από 9 χρόνια, αντί για 2 συν 1 χρόνο, δεν έχουν ολοκληρωθεί, αφορούν συγκεκριμένη περίοδο των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως και οι ευθύνες για την έλλειψη προσωπικού, και σε κρίσιμες μάλιστα ειδικότητες, όπως σταθμαρχών και κλειδούχων.
Τον δε περασμένο μήνα είχαμε παραπομπή της χώρας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβίαση οδηγίας που σχετίζεται και με θέματα ασφάλειας.
3. Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα στον σιδηρόδρομο; Να μην κυκλοφορήσει κανένα επιβατικό τρένο μέχρι να μπουν τα συστήματα ασφαλείας;
Η διασφάλιση της ασφάλειας στους σιδηροδρόμους, για επιβάτες και εργαζομένους, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Να μη φθάσουμε όμως στο άλλο άκρο της απαξίωσης ενός μέσου χρήσιμου, οικολογικού και κρίσιμου για πολλούς τομείς στη χώρα μας.
Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που δεν υπάρχει, για αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου, εγκατάσταση όλων των σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ελέγχου της κυκλοφορίας, στις γραμμές και στα τρένα. Αλλά και επανεξέταση της Σύμβασης με τη Hellenic Train.
Άμεσα να εγκατασταθεί φωτοσήμανση, παράλληλα με την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό με αξιοκρατικές διαδικασίες, επαρκή κατάρτιση και αντικειμενική πιστοποίηση. Επίσης, να περιφρουρηθεί η περιουσία του ΟΣΕ.
4. Πως κρίνετε την στάση του Πρωθυπουργού από το συγνώμη μέχρι την αλλαγή περί μοιραίου λάθους;
Μπροστά στη γενικότερη κατακραυγή ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε, και μάλιστα καθυστερημένα, να ζητήσει μια δήθεν συγγνώμη.
Πήρε μόνος του μάλιστα το δικαίωμα να ζητήσει συγγνώμη και για τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Πρόκειται για μια επικοινωνιακή αναδίπλωση.
Και όπως φαίνεται από τις συνεχιζόμενες δηλώσεις, αλλά και ενέργειες του ίδιου αλλά και Υπουργών της Κυβέρνησης, στην ουσία παραμένουν στη ίδια λογική, αυτή του μοιραίου λάθους.