Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην τηλεόραση της ΕΡΤ

Έχουμε ριζικές διαφορές με τη Δεξιά

Για τις διαφορές με τη ΝΔ

Έχουμε ριζικές διαφορές με τη Δεξιά, εμείς τα σοσιαλιστικά κόμματα, διαχρονικές, πολιτικές, προγραμματικές.

Η συνεργασία στην κυβέρνηση με τη Ν.Δ. ήταν μια κατάσταση εθνικής ανάγκης. Ανταποκριθήκαμε στην εθνική ανάγκη που υπήρχε εκείνη τη στιγμή να μη βρεθεί η χώρα εκτός ευρώ. Δεν δεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ τότε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, εμείς μιλούσαμε από το 2012 για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η ΔΗΜΑΡ κάποια στιγμή στην πορεία εγκατέλειψε την κοινή μας προσπάθεια και βρεθήκαμε με τη Ν.Δ. Βεβαίως ξέρουμε να ξεπερνάμε τις διαφορές μας όταν χρειάζεται για το εθνικό συμφέρον. Οι διαφορές όμως αυτές δεν αμβλύνονται, συνεχίζουν να υπάρχουν και όταν ξεπερνάμε τις περιόδους κρίσης ή την ανάγκη για συνεργασία είναι εκεί. Παραμένουν και πρέπει κανείς να ξεκαθαρίζει τη θέση του.

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς πληρώσαμε πολύ ακριβά τη συνεργασία με τη Ν.Δ. Δημιουργήθηκε η εντύπωση στους ψηφοφόρους κυρίως του ΠΑΣΟΚ, ότι ταυτιστήκαμε με τη δεξιά και αυτό ήταν λάθος. Ήταν λάθος που δώσαμε αυτή την εντύπωση. Έπρεπε να επιμείνουμε περισσότερο στην προγραμματική συμφωνία, όχι μόνο στη διαμόρφωσή της, αλλά και στην τήρησή της και στην υλοποίησή της.

Από εκεί και πέρα αυτό που πιστεύω εγώ ότι χρειαζόταν η χώρα πριν από τις εκλογές και μετά από αυτές, έτσι θα έπρεπε να έχει συμβεί, αλλά με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνέβη, θα ήταν να αφήσουμε όλοι τις διαφορές μας στην άκρη. Να συμφωνήσουμε σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, να σταματήσουμε να διαχειριζόμαστε απλά και μόνο τα μνημόνια που επιβάλλονται κάθε φορά για να μπορέσουμε να βρούμε το φως στην άκρη του τούνελ.

Η χώρα θα πρέπει να βάλει στο επίκεντρο την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις. Τις μεταρρυθμίσεις όμως με πρόσημο συγκεκριμένο και με δικαιοσύνη. Γιατί είπατε πριν ότι δεν ξέρετε ποιες είναι οι διαφορές μας με τον κ. Μητσοτάκη.

Οι διαφορές ανάμεσα σε ένα κόμμα, όπως το ΠΑΣΟΚ που έχει κάνει μεταρρυθμίσεις και τομές ριζοσπαστικές όλα αυτά τα χρόνια, με όλα του τα λάθη και με ένα κόμμα δεξιό, νεοφιλελεύθερο είναι τεράστιες. Κατ’ αρχήν η εμμονή τους στην ελεύθερη αγορά που μπορεί να ρυθμίσει τα πάντα και οδηγεί πάντα στην απορρύθμιση και πάντα αυτό βαίνει σε βάρος των μικρομεσαίων, των εργαζομένων, των ανθρώπων που δοκιμάζονται από την κρίση.

Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ουδέτερες και το ποιος είναι μεταρρυθμιστής κρίνεται στην πράξη από το αποτέλεσμα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν πρόσημο και πρέπει να έχουν και κοινωνική δικαιοσύνη. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, στα χρόνια της διαχείρισης της κρίσης, η μεταρρύθμιση ταυτίστηκε με ό,τι φέρνει μαζί και το αίμα των εργαζομένων. Με ό,τι είναι αντιλαϊκό.

Έχω ανοίξει πόλεμο απέναντι στο λαϊκισμό αλλά όχι απέναντι σε ό,τι είναι λαϊκό.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, υπερασπίζεται τους εργαζόμενους και τις υγιείς δημιουργικές δυνάμεις αυτής της κοινωνίας.

Επομένως πρέπει να είμαστε πολύ τολμηροί στις μεταρρυθμίσεις, να πάμε κόντρα σε κατεστημένες λογικές και συντεχνιακές λογικές, αλλά να προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε συμφέροντα εργαζομένων και τελικά οι μεταρρυθμίσεις να είναι προς όφελος αυτών των δυνάμεων που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε.

Για το ασφαλιστικό

Ζούμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές με το ασφαλιστικό της κυβέρνησης στην πράξη

Μιλάμε για το ασφαλιστικό. Και είπα προχθές ότι ζούμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές με το ασφαλιστικό της κυβέρνησης στην πράξη. Τι εννοώ; Θέλω όμως να φέρω ένα πολύ απλό παράδειγμα.

Αυτή τη στιγμή από τις διατάξεις που έχει φέρει η κυβέρνηση, πλήττονται οι επιστήμονες. Το επιστημονικό προσωπικό της χώρας. Οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι γιατροί. Πλήττονται βάναυσα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το κενό που θα δημιουργηθεί επειδή όλοι αυτοί θα καταρρεύσουν, θα καλυφθεί. Θα καλυφθεί από μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή η οικονομία της Ελλάδας στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλους αυτούς τους τομείς. Υπερασπίζομαι με πάθος ότι πρέπει να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση.

Πρέπει να τους προστατεύσουμε. Πρέπει να έχουν επόμενη μέρα, γιατί από εκεί θα ανακάμψει η Ελλάδα. Από εκεί θα ανακάμψει η οικονομία. Από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη σε αυτό είναι ότι πρέπει να αφήσουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί. Δεν τους ενδιαφέρει εάν θα εξαφανιστούν όλοι αυτοί και εάν θα έρθουν κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις να καλύψουν το χώρο και εάν η ανεργία όλων αυτών θα αυξηθεί.

Θυμίζω ότι στο email Χαρδούβελη στο τέλος του 2014 δεν υπήρχε καμία απαίτηση για παρέμβαση στο ασφαλιστικό, διότι είχαν αποδεχτεί ότι με τον 3863 έχει αντιμετωπιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος και δεν υπήρχε καμία συζήτηση για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Πώς προέκυψε αυτό;

Δεν υπήρχε καμία συζήτηση για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο. Η ανάγκη προέκυψε ακριβώς λόγω των ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν ξανά, μπήκαμε ξανά στην ύφεση, μειώθηκε το ΑΕΠ, αυξήθηκε η ανεργία και όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στο ασφαλιστικό.

Έρχομαι στο σήμερα. Εμείς ξεκινήσαμε το διάλογο για το ασφαλιστικό όταν ακόμα η κυβέρνηση δεν είχε διατυπώσει τις θέσεις της. Ξεκινήσαμε με μια ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ και με εκπροσώπους του ΦΕΠΣ και καλέσαμε όλους τους κοινωνικούς εταίρους να τοποθετηθούν.

Καταλήξαμε και αυτά έχουν ειπωθεί και δημόσια, δεν είναι μια συζήτηση που έχει περιοριστεί στο εσωτερικό του κόμματός μας, ότι αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη να εξασφαλιστεί το 1,8 δις που είναι ο λογαριασμός που δημιούργησε η κυβέρνηση με την πολιτική της τους προηγούμενους μήνες και φέρνει σήμερα στους πολίτες, θα πρέπει κατά κύριο λόγο να αντιμετωπίσουμε το ταμειακό πρόβλημα χωρίς να αποδομήσουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος.

Αυτή είναι μια δύσκολη ισορροπία, αλλά δεν είναι ακατόρθωτη. Θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση πολύ μεγαλύτερο χρόνο διαλόγου για τις ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και να έχει δει πώς θα αντιμετωπίσει το ταμειακό πρόβλημα που δημιούργησε. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενισχυθεί με πόρους και από τις αποκρατικοποιήσεις και από τους υδρογονάνθρακες και μιλάμε για το άμεσο ταμειακό πρόβλημα, γιατί διάβασα και κάπου να γράφεται μια κριτική ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις δεν μπορούν σε βάθος χρόνου να λύσουν τα προβλήματα του ασφαλιστικού. Προφανώς αλλά εδώ μιλάμε για ένα επιτακτικό, άμεσο πρόβλημα.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να φέρουμε μπροστά την υλοποίηση του 3863, γιατί υπήρχε ένα μεταβατικό διάστημα μεγάλο μέχρι το 2035, εάν δεν κάνω λάθος, είναι προφανές λοιπόν ότι ο νόμος αυτός πρέπει να έρθει μπροστά και η υλοποίησή του να ξεκινήσει άμεσα, γιατί από την άμεση υλοποίηση του 3863 θα έχουμε πολύ μεγάλη εξοικονόμηση στο σύστημα.

Για τις συνεργασίες

Από την προεκλογική περίοδο, μιλήσαμε για τρίτο πόλο, για αυτόνομη στρατηγική. Είναι ξεκάθαρη η πορεία μας, έχουμε οριοθετηθεί και από δεξιά και από αριστερά και το ΠΑΣΟΚ πραγματικά δεν κινδυνεύει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ούτε από τον αριστερό λαϊκισμό, ούτε από ρετρό νεοφιλελεύθερη δεξιά.

Ο καθένας έχει δικαίωμα να διαφωνεί στο εσωτερικό ενός κόμματος. Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα να αφήνει σκιές σε βάρος μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και έπρεπε αυτό να ξεκαθαριστεί και χαίρομαι που ξεκαθαρίστηκε, διότι απεδόθησαν όλα σε παρερμηνείες από τους δημοσιογράφους.

Η Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δίνει μια σκληρή μάχη. Είναι η μοναδική Κ.Ο. που κάνει αντιπολίτευση όλους αυτούς τους μήνες, σοβαρά, υπεύθυνα, ουσιαστικά.

Είναι άλλο πράγμα η συνεργασία και άλλο πράγμα η αποστασία.

Όταν υπονοείται ότι μπορεί να φύγουν βουλευτές εν ενεργεία και να πάνε σε ένα άλλο Κόμμα, αυτό δεν λέγεται συνεργασία

Όταν εγώ υπερασπίζομαι τις συνεργασίες, το κάνω γνωρίζοντας ποιος είναι ο απέναντι. Πρέπει να γνωρίζεις ποιος είναι αυτός με τον οποίο συνεργάζεσαι, να γνωρίζεις τις διαφορές σου και να ξέρεις σε ποια σημεία θα κάνεις συμβιβασμούς και υποχωρήσεις για το εθνικό συμφέρον και το εθνικό καλό.

Οι συνεργασίες δεν σημαίνουν ότι γινόμαστε όλοι ξαφνικά ίδιοι.

Θεωρώ ότι στο σημείο που βρίσκεται η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μέσα από τη δημιουργία μετώπων. Τα μέτωπα διχάζουν, πολώνουν και αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός λαός είναι συνεννόηση και συναίνεση των κοινωνικών εταίρων της κοινωνίας στις πολιτικές και στο σχέδιο.

Πίστευα και πιστεύω ότι πρέπει να σχεδιάσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης πέρα από το μνημόνιο, όχι παράλληλα προγράμματα, γιατί αυτό αποδείχτηκε ότι είναι η νέα απάτη του ΣΥΡΙΖΑ με τις εκλογές, αλλά ένα πραγματικό, ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης που θα έχει στόχο ανάπτυξη, αλληλεγγύη, απασχόληση. Τρία «Α». Αυτά είναι που χρειάζεται η χώρα. Σε αυτό το σχέδιο θα πρέπει, γύρω από αυτό το σχέδιο θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλες οι δυνάμεις που συμφωνήσαμε το καλοκαίρι και πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Για το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώσαμε 470 άτομα, στις Γραμματείες των Τομέων του Κόμματος. Και το 90% είναι νέα πρόσωπα και νέοι άνθρωποι σε ηλικία, με πολύ καλά βιογραφικά. Υπάρχει ένα απίστευτο ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων να έρθουν να ασχοληθούν με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και με αυτό που γίνεται τώρα με τη δουλειά που κάνουμε για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Γιατί αυτή είναι η κατεύθυνση σε όλους τους τομείς.

Οι δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, του ριζοσπαστικού Κέντρου θα σας πω εγώ, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς, θα εκφραστούν και εκφράζονται από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αυτή η συμμαχία είναι το όχημα για να ξαναχτίσουμε μια δυναμική προοδευτική ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική Παράταξη. Αυτό είναι το όχημα.

Η συμμαχία που επιτεύχθηκε πριν από τις εκλογές, η οποία δεν ήταν ευκαιριακή, δεν ήταν απλά προεκλογική. Σε συνέντευξη που έδωσα την περασμένη Κυριακή, είπα ότι θα αναλάβω άμεσα πρωτοβουλίες για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Να συγκροτηθεί, να διευρυνθεί. Η Συνδιάσκεψη που θα κάνουμε … Έχουμε ανακοινώσει προγραμματική Συνδιάσκεψη. Γιατί πάνω απ’ όλα έχει σημασία να πούμε ποιοι είμαστε, τι πιστεύουμε. Το περίφημο «στίγμα» για το οποίο συζητάμε.

Αυτή τη στιγμή αυτό που έχει σημασία, είναι να συμφωνήσουμε στο τι έχουμε να πούμε για την ελληνική κοινωνία. Αυτό δουλεύουμε. Εμείς αυτή τη στιγμή δουλεύουμε το πρόγραμμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το εθνικό σχέδιο, τη δική μας οπτική γωνία για το εθνικό σχέδιο που έχει ανάγκη η χώρα και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από αυτό.

Η προσπάθεια που κάνουμε για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας της Κεντροαριστεράς του χώρου αυτού όπως θέλει ο καθένας το χαρακτηρίζει, είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε από κάτω, που ξεκίνησε από τη βάση και γι’ αυτό έχει αποτέλεσμα. Και γι’ αυτό το 2,7 έγινε 6,5% και αυτή τη στιγμή είναι ήδη μεγαλύτερο, αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και η επιρροή μας είναι ακόμη μεγαλύτερη από τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων

Η Συνδιάσκεψη είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να απευθυνθούμε σε όλους όσους αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτό το χώρο, αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν σε αυτό το χώρο και θα πρέπει να κληθούν να έρθουν με τις προτάσεις τους. Να καταθέσουν τον προβληματισμό τους.

Όποιος δεν καταλαβαίνει, από όλους εμάς – βάζω και τον εαυτό μου μέσα – που ανήκουμε σε αυτό το χώρο, ότι πρέπει να ισχυροποιήσουμε τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, παίζει το παιχνίδι της Δεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

 

Ο κ. Τσίπρας παίρνει διαζύγιο από το χώρο της εργασίας

Δήλωση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά μετά τη συνάντηση της με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ

  • Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν εξασφαλίζει το μέλλον για την κοινωνική ασφάλιση. Πρόκειται για ένα κακέκτυπο της μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ με τον νόμο 3863. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση φέρνει στους πολίτες τον λογαριασμό της διακυβέρνησής της. 1,8 δις καλούνται να πληρώσουν και μάλιστα με διατάξεις επικίνδυνες που ενισχύουν τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδφιαφυγή και μετατρέπουν τις συντάξεις για τις νέες γενιές σε φιλοδώρημα.
  • Με τις διατάξεις αυτές είναι βέβαιο ότι

απορρυθμίζεται η κοινωνική ασφάλιση και οδηγούμαστε σε νέες παρεμβάσεις στα επόμενα χρόνια, εξαιρετικά επώδυνες. Θα κληθούν οι πολίτες να πληρώνουν στο διηνεκές. Εμείς είμαστε αντίθετοι, δυναμικά αντίθετοι σε αυτές τις λογικές που δεν υπερασπίζονται τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.

  • Θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των επιστημόνων, των επαγγελματιών, των αγροτών. Όλων αυτών που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή.

 

Πρόκειται για σχέδιο απορρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης

Δήλωση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Β. Αλεξανδρή, τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Β. Στασινό και με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας.

Το Κυβερνητικό Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό θίγει το σύνολο της κοινωνίας και υπονομεύει ταυτόχρονα την ελληνική οικονομία, τα φορολογικά έσοδα, και την βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Οι ρυθμίσεις για τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες, είναι κατάφορα άδικες και εξοντωτικές για ολόκληρους κλάδους.

Επιπρόσθετα δημιουργούν ισχυρά κίνητρα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και για αυτό θα είναι και αναποτελεσματικές.

Πρόκειται για σχέδιο απορρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης, την οποία θα την πληρώσουν και πάλι οι πολίτες μια και θα οδηγήσει σε νέες επώδυνες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό τα επόμενα χρόνια

Στηρίζουμε τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των οργανώσεών τους.

 

Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από σκουριασμένες αντιλήψεις

Δήλωση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά μετά την συνάντηση σήμερα με αντιπροσωπεία της εταιρείας Eldorado Gold:

Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από σκουριασμένες αντιλήψεις.

Έχει άμεση ανάγκη από ανάπτυξη, ιδιωτικές επενδύσεις, θέσεις εργασίες.

Αλλιώς θα διευρύνεται η ανεργία και θα έρχονται και νέες δυσμενείς παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για τις Σκουριές Χαλκιδικής έχουν δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, για την ανάπτυξη της περιοχής και κυρίως στέλνουν λάθος μήνυμα σε όλο τον κόσμο σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για την ελληνική οικονομία.