Η Ευρώπη οφείλει να δράσει για να μη μετράμε μόνο νεκρά παιδιά και να περισυλλέγουμε πτώματα. Η αυταπάρνηση των λιμενικών και των κατοίκων των νησιών μας που ρίχνονται καθημερινά στα νερά του Αιγαίου για να σώσουν ζωές προσφύγων, δεν αρκεί για να βοηθήσει τους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους.

Τα κύματα της προσφυγικής κρίσης, με τους εκατοντάδες χιλιάδες που πέφτουν στη θάλασσα μαζί με τα μικρά παιδιά τους, για να σωθούν και να αναζητήσουν μια καλύτερη ίσως μοίρα στην Ευρώπη, δοκιμάζουν τον ανθρωπισμό και τον πολιτισμό μας. Δοκιμάζουν όμως και την ίδια την υπόσταση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δοκιμάζεται αυτό που χτίστηκε με κόπο, μετά από έναν φρικτό πόλεμο και μια νίκη επί του φασισμού και του ολοκληρωτισμού, πάνω στις αρχές του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και της δημιουργικής συμβίωσης ανθρώπων με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Στην πραγματικότητα δεν απειλούμαστε τόσο από την προσφυγική κρίση όσο από την αναβίωση των τειχών, των περιχαρακώσεων μεταξύ των εθνών και των αντιλήψεων περί εθνικής καθαρότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την δυνατότητα (οικονομική και διοικητική) να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, να βοηθήσει και να ενσωματώσει με θετικό τρόπο στις κοινωνίες της αυτούς τους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται όμως μόνο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Με γενναιότητα πρέπει να χτίσουμε ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Κοινωνικών Πολιτικών που να καταπολεμά αποτελεσματικά τον κοινωνικό αποκλεισμό και να εξομαλύνει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών.

Αν το σημερινό πρόβλημα αντιμετωπισθεί σήμερα αποτελεσματικά, τότε πολύ σύντομα αυτό μπορεί να μεταβληθεί από πρόβλημα σε ευκαιρία, να αξιοποιηθεί για την αναζωογόνηση των γερασμένων και ράθυμων κοινωνιών της Ευρώπης από τους νέους κατοίκους της, με νέα κίνητρα για προκοπή και δημιουργία. Αν αυτό δεν συμβεί η Ευρώπη κινδυνεύει να ξαναδιχαστεί και η ΕΕ να διαλυθεί. Γιατί τα κύματα των προσφύγων όσο και αν περιοριστούν είναι αδύνατον πλέον να ανακοπούν.

…………………………………………………………………………………………..

Προτείνω το σχέδιο Κιβωτός για τη σωτηρία των προσφύγων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών

Παρέμβαση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στη συνάντηση των Σοσιαλιστών Ηγετών για το προσφυγικό στη Μάλτα

1)Είναι η ώρα της αλήθειας για όλους μας.

Δεν μπορεί να χάνονται και άλλες ζωές αθώων στο Αιγαίο. Απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες γι’ αυτό.

Έως τώρα τα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δειλά και εμείς οι Σοσιαλιστές πρέπει να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες.

Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως διμερές θέμα Ελλάδας-Τουρκίας.

               …………………….. . ………………….. . …………………..

2)Καταθέτω μια βασική πρόταση. Με καμπάνια που θα γίνει στα παράλια της Τουρκίας με ευθύνη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, θα πρέπειοι πρόσφυγες να πειστούν να μη προχωρήσουν στο επικίνδυνο ταξίδι. Ο ρόλος της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικός αλλά δεν είναι προαπαιτούμενος για την έναρξη των προσπαθειών σε αυτή την κατεύθυνση.

Προτάσσουμε την ανθρωπιστική διάσταση και θέτουμε ως στόχους να κερδίσουμε χρόνο μέχρι να αποδώσει καρπούς η συνολική στρατηγική της ΕΕ και να αποφύγουμε τις άσχημες καιρικές συνθήκες που καθιστούν το ταξίδι των προσφύγων επικίνδυνο.

ΠΡΟΤΕΙΝΩ την άμεση εφαρμογή πιλοτικού σχεδίου συμπληρωματικού στην ήδη αποφασισμένη στρατηγική μας που θα σώσει ζωές.:

Α)Ενημέρωση των προσφύγων για την ανεπάρκεια των δομών υποδοχής στις χώρες προορισμού. Δεν κλείνουμε την πόρτα αλλά λέμε την αλήθεια

Β)Ενημέρωση realtime για την εξέλιξη του προγράμματος μετεγκατάστασης σε σχέση με τις κενές θέσεις ανά χώρα.

Γ)Ενημέρωση για το πότε ένα ταξίδι θεωρείται ασφαλές και τα προβλήματα που συνεπάγεται.

ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ

Δ)Δημιουργία ασφαλούς οδού –και με αερογέφυρα- προς την Ευρώπη για συγκεκριμένο αριθμό οικογενειών προσφύγων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Με προτεραιότητα τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις εγκύους, τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία ή σοβαρές ασθένειες. Για την ασφαλέστερη σε πρώτη φάση συνένωση των οικογενειών ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους. Κανένα παιδί να μην ξαναμπεί στις βάρκες του θανάτου. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα ΚΙΒΩΤΟ, δίνοντας αυτό το όνομα σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Το πιλοτικό σχέδιο που καταθέτω σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το ευρύτερο σχέδιο στρατηγικής της ΕΕ στο οποίο περιλαμβάνεται ο έλεγχος των συνόρων και η καταπολέμηση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης, αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων για να μείνουν οι πρόσφυγες κοντά στις εστίες τους.

                  …………………….. . ………………….. . …………………..

3)Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και 5 χρόνια σε μεγάλη κρίση.

Γι’ αυτό και χρειάζεται γενναία οικονομική Ευρωπαϊκή βοήθεια, ώστε να αναλάβει το δικό της δυσανάλογο μερίδιο της χώρας πρώτης υποδοχής στην υπόθεση των προσφύγων για να εφαρμοσθεί συνολικά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Έχει φτάσει η ώρα με την συμβολή της Ευρώπης, να οργανωθεί σωστά η υποδοχή, η καταγραφή, η περίθαλψη, η μετεγκατάσταση και η επανεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Έφτασε η ώρα για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

4)Θέλω ιδιαίτερα να επισημάνω ότι οι Έλληνες πολίτες επιδεικνύουν ανθρωπιά και αλληλεγγύη, σύμφωνα με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας.

Σε αυτή λοιπόν την κρίσιμη περίοδο η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να λάβει υπόψιν ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να διαταραχθεί η Κοινωνική Συνοχή σε χώρες σαν την Ελλάδα.

Δεν συμψηφίζουμε το προσφυγικό, με την εφαρμογή του Προγράμματος εξόδου από την κρίση.

Πρέπει να θωρακίσουμε την ένωση και κάθε κράτος μέλος. Να απομονώσουμε τους λαϊκιστές και τους ευρωσκεπτικιστές. Να σταματήσουμε τώρα την αύξηση της επιρροής των ακροδεξιών και των ρατσιστών.

5)Στο πλαίσιο αυτό προτείνω οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να αναδείξουν άλλη μια ισχυρή μορφή αλληλεγγύης. Να προτείνουμε τη δημιουργία Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων Υποδοχής Προσφύγων με βασικό στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών για την υποδοχή και την ένταξη και τη συνεννόηση των δημάρχων, ώστε να γίνει αναλογικός και βιώσιμος επιμερισμός των προσφύγων αποφεύγοντας την γκετοποίηση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τις πόλεις όπου οι δήμαρχοι ανήκουν στα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και στον προοδευτικό χώρο και είμαστε βέβαιοι ότι η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να υιοθετηθεί από την συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών δήμων.

Κτίζουμε ένα νέο δίκτυο αλληλεγγύης με τις Πόλεις Αλληλεγγύης