– Συναντήσατε τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Μάρτιν Σουλτς και εκ των πραγμάτων έχετε δική σας εικόνα για τα πράγματα. Είστε περισσότερο ή λιγότερο ανήσυχη από πριν και γιατί;

 

Δεν είμαι ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο, είμαι το ίδιο ανήσυχη. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές , το πρόβλημα είναι η κυβερνητική ακινησία.

Ζήτησα από τον Μάρτιν Σουλτς και τον Πιερ Μοσκοβισί ,για άλλη μία φορά, την στήριξη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα. Υπενθύμισα πως εμείς θα στηρίξουμε μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και του επενδυτικού κλίματος. Όχι όμως και υφεσιακά μέτρα στα οποία δεν πρέπει οι εταίροι μας να επιμένουν. Οι αντοχές της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά και των επιχειρήσεων έχουν πια εξαντληθεί.

Με διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα, όπως άλλωστε έπραξαν και τους προηγούμενους κρίσιμους μήνες.

 

– Κυρία πρόεδρε βλέπετε εσείς περιθώρια πολιτικής λύσης σε μείζονα ζητήματα όπως τα κόκκινα δάνεια, η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην Παιδεία ή το συνταξιοδοτικό;

 

Δεν είναι θέμα πολιτικής λύσης. Ποτέ δεν ήταν όπως πλέον αποδείχθηκε Είναι θέμα σοβαρής και αποτελεσματικής επεξεργασίας και διαπραγμάτευσης. Αυτό ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνηση του θα έπρεπε πλέον να το έχουν καταλάβει. Σε όλα αυτά τα θέματα που αναφέρατε, η κυβέρνηση δυστυχώς πηγαίνει απροετοίμαστη. Εμφανίζεται χωρίς δικό της συνολικό σχέδιο, χωρίς σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις. Τελικά με την ουρά στα σκέλια, υπογράφει και εφαρμόζει τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που δεν διανοήθηκαν ποτέ να αποδεχτούν προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

  • Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση αν, για παράδειγμα, οι Θεσμοί επιμείνουν στις 120.000 ευρώ ως το όριο πάνω από το οποίο θα διενεργούνται πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία;

 

Εμείς κάναμε το χρέος μας. Προστατέψαμε τα σπίτια των Ελλήνων. Δεν υπάρχει νόμος Κατσέλη, υπάρχει νόμος ΠΑΣΟΚ. Είναι η σειρά του κ.Τσίπρα να δώσει λύση.

 

Δεν πρέπει να υπάρξουν πλειστηριασμοί για την Α΄ κατοικία για τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά και πρέπει να δοθεί λύσει για τα κόκκινα δάνεια ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα θέματα αυτά έθεσα και στις πρόσφατες επαφές μου με τους κκ Σουλτς και Μοσχοβισί. Η κυβέρνηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει στο θέμα αυτό. Θα είναι τραγικό και θα δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

– Συμφωνείτε με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας; Βλέπετε πολιτικές εξελίξεις λόγω αδιεξόδων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ;

 

Εμείς προεκλογικά και μετεκλογικά ζητήσαμε να υπάρξει κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας και συναίνεσης όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων. Αυτή πιστεύαμε και εξακολουθούμε να το πιστεύουμε, πως είναι η μόνη λύση που μπορεί να βγάλει τη χώρα με σιγουριά και ασφάλεια από την κρίση και να αποτρέψει τους μεγάλους κινδύνους που δυστυχώς ακόμη διατρέχουμε.

 

 – Είναι το ΠΑΣΟΚ διατεθειμένο και με ποιους όρους να στηρίξει ή και να συμμετάσχει σε κυβέρνηση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι εκλογές έγιναν πριν από 40 ημέρες. Υπάρχει κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τον κ. Τσίπρα και τον κ.Καμμένο. Είναι ανησυχητικό που ρωτάτε κάτι τέτοιο τόσο νωρίς. Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε πει ξεκάθαρα: Κυβερνητικό δεκανίκι δεν πρόκειται να γίνουμε. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ευκαιριακές συμμαχίες. Χρειάζεται ευρύτατη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων γύρω από ένα σχέδιο με προοδευτικό πρόσημο. Ένα σχέδιο που θα ενώσει κόμματα και κοινωνία για να βγούμε από την κρίση.

 

– Γιατί δεν απευθύνετε πρόσκληση στο Ποτάμι στο πλαίσιο της προσπάθειάς σας για ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας; Δεν το θεωρείτε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα; Το θεωρείτε αντίπαλο κόμμα;  

 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι ο εναλλακτικός πόλος. Η προσπάθεια ήταν επιτυχημένη. Το πρώτο βήμα έγινε. Μετά τις εκλογές η αναγκαιότητα και το ενδιαφέρον των πολιτών είναι ακόμη μεγαλύτερο γιατί όλοι κατανοούν ότι σε αυτή την προοπτική βρίσκεται η μόνη σοβαρή διέξοδος για τη χώρα. Η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς δεν αφορά μια χούφτα στελεχών αλλά την κοινωνία. Δεν εξαντλείται σε συνεννοήσεις κορυφής , απαιτεί προτάσεις και λύσεις. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι η κεντροαριστερά της προοπτικής και των λύσεων. Προχωράμε στην Προγραμματική συνδιάσκεψη στους πρώτους μήνες του 2016 όπου καλούμε όλα τα κόμματα, τις κινήσεις και τα πρόσωπα που αισθάνονται ότι ανήκουν στο χώρο , να συμμετέχουν. Να βρούμε αυτά που μας ενώνουν. Να εκφράσουμε το δημοκρατικό σοσιαλισμό , το μεταρρυθμιστικό κέντρο και τη σοσιαλδημοκρατία.