ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟ ΣΚΑΙ 100,3

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΛΕΛΗ

 

Κύριε Χρηστίδη, θα θέλαμε ένα σχόλιο για το περιστατικό με τον κ. Κουμουτσάκο χθες.

Το περιστατικό είναι απόλυτα καταδικαστέο και είναι αδιανόητο να μην έχουν συλληφθεί ακόμα οι φυσικοί αυτουργοί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που πολιτικά οφείλουμε να πούμε είναι ότι η ρήση του Μάνου Χατζηδάκη τα λέει όλα: Έχουμε συνηθίσει το τέρας: όταν είχαμε τα πρώτα γιαούρτια, κάποιοι έλεγαν ότι κάνουν καλό στην επιδερμίδα, όταν είχαμε αντισυγκεντρώσεις, μούντζες και ξύλο, ήταν πολιτικά νομιμοποιημένα γεγονότα, όταν δολοφονήθηκε ο Φύσσας, δεν κατάφερε το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία να ενωθεί και να συζητήσει αιτίες και απαντήσεις. Μπαίνουμε, λοιπόν, σε έναν αέναο κύκλο που αναπαράγει τη βία και το μίσος και διχάζει τον ελληνικό λαό και αφήνει τη νέα γενιά σε μιζέρια και θλίψη.

Πως βλέπετε την κατάσταση στην χώρα και ποια στάση θα κρατήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ μπροστά στα μεγάλα θέματα της οικονομίας;

Το πρώτο σχόλιο που θα ήθελα να κάνω είναι ότι οι Υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ντρέπονται να ακούσουν τον εαυτό τους πριν λίγους μήνες και όσα έλεγαν τότε, γιατί σήμερα έρχονται και εφαρμόζουν πολιτικές που όταν εμείς τα λέγαμε ήμασταν οι κακοί μνημονιακοί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνομιλεί με τους ευρωπαίους εταίρους χωρίς σχέδιο. Και αυτό αποδεικνύεται σε όλα τα μεγάλα ζητήματα: Ασφαλιστικό, Αγροτικό, Πλειστηριασμούς, στην Εκπαίδευση υπάρχουν αλληλοαναιρούμενα λόγια και προτάσεις. Αυτό δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια, η οποία αποτρέπει τις επενδύσεις και το απαραίτητο κλίμα για την ανάπτυξη. Αυτό δε, αφορά και τα εσωτερικά κεφάλαια που μένουν στάσιμα: Αν ένας νέος επιστήμονας μπορούσε να διαθέσει στην Ελλάδα 5.000 ευρώ για να ανοίξει γραφείο, δεν θα το έκανε εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας. Αν ήταν στο εξωτερικό θα τα επένδυε με σιγουριά. Αυτό οφείλεται στο έλλειμμα εμπιστοσύνης προς το ελληνικό Κράτος και την ελληνική κυβέρνηση. Επομένως, χρειάζονται οι διαρθρωτικές αλλαγές, να ανοίξουν όλα τα μεγάλα θέματα, να συζητηθούν στην Βουλή, όπου θα καταθέσουμε προτάσεις. Δεν γίνεται το ασφαλιστικό, που αφορά όλες τις επόμενες γενιές,  να ψηφιστεί με τη διαδικασία επείγοντως και κατεπείγοντως τέλη Νοέμβρη.

Μπορεί να έρθετε σε δύσκολη θέση, όμως, τι θα κάνετε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να διευρύνει την κυβερνητική του πλειοψηφία σας προτείνει να μπείτε στην Κυβέρνηση;

Αυτό που πρεσβεύει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θέλει να εκπέμψει αξιακά, πολιτικά και ιδεολογικά η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η συμπόρευση αυτή δεν μας ενδιαφέρει. Ειδικά, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι εμμονικός και προσκολλημένος σε πράγματα που δεν βοηθούν τη χώρα.  Εμείς ακολουθούμε ένα δρόμο μιας προγραμματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή και μιας πολιτικής, οργανωτικής ανασυγκρότησης στην κοινωνία.