Σημεία Ομιλίας της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Φώφης Γεννηματά στην εκδήλωση της

« Αργώ- Δίκτυο Ελλήνων Βελγίου» στις Βρυξέλλες

 

 

Πιστεύουμε ότι κανένα μνημόνιο από μόνο του δεν αρκεί για να βγει η χώρα από την κρίση.

Χρειάζεται μια νέα αφήγηση, νέα πρόταση σε προοδευτική κατεύθυνση.

 

Χαίρομαι που είμαστε σήμερα μαζί και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την παρουσία σας.

Είναι σημαντικό να συζητάς με Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, αλλά ενδιαφέρονται, αγωνιούν, και παρεμβαίνουν στις εξελίξεις στην χώρα μας.

 

Εδώ και πέντε χρόνια γνωρίζετε ότι καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες, στηριγμένες σε θυσίες του ελληνικού λαού, για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, και να βγούμε από τα Μνημόνια. Εμείς πιστεύουμε ότι κανένα μνημόνιο από μόνο του δεν αρκεί για να βγει η χώρα από την κρίση.

Χρειάζεται μια νέα αφήγηση, νέα πρόταση σε προοδευτική κατεύθυνση.

 

Όταν μιλάμε για Προοδευτικές Λύσεις για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο πρέπει καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει προοδευτικό σήμερα.

 

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση, την αριστερά και τη δεξιά ήταν εμφανείς.

 

Στη συνέχεια όλα καλύφθηκαν από το πλαστό δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο.

 

Πολλοί επένδυσαν σε αυτό.

Άλλοι με δήθεν αριστερή, αλλά στην πράξη λαϊκιστική πολιτική.

Άλλοι με ακροδεξιά και συνομωσιολογική ρητορική.

Άλλοι με νεοφασιστικές αντιλήψεις και τραμπούκικες πρακτικές.

 

Εμείς το ΠΑΣΟΚ χαράξαμε και στηρίξαμε τη μόνη εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση που διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη ως ισότιμο μέλος.

 

Με τις θυσίες του ελληνικού λαού φέραμε αποτελέσματα, που το Δεκέμβριο του 2014, μπορούσαν να δώσουν οριστική λύση.

Φθάσαμε στην πηγή, αλλά δεν ήπιαμε νερό.

 

O ΣΥΡΙΖΑ τορπίλισε την πορεία εξόδου από τα μνημόνια,.

Δημιούργησε ΕΛΠΙΔΕΣ που διαψεύδονται καθημερινά.

Ξανά στα Μνημόνια, στην τρόικα, στα «προαπαιτούμενα», στις επιβαρύνσεις των πολιτών, στην ύφεση και την ανεργία.

 

Εμείς παρά τις δύσκολες στιγμές που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, ποτέ δεν πιστέψαμε ότι οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση , ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά ανήκουν στο παρελθόν. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είχαμε λόγο ύπαρξης.

 

Πως όμως μπορεί να εκφραστεί στις μέρες μας ξανά η προοδευτική πολιτική;

 

Το πλαστό και διχαστικό δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» κατέρρευσε, ανήκει στο παρελθόν.

Οι πραγματικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές επιστρέφουν.

 

Αυτόν τον λόγο αναζητούν οι Έλληνες πολίτες.

Τις περασμένες δεκαετίες η Προοδευτική Παράταξη εξέφραζε τους «μη προνομιούχους» της πατρίδας μας και δημιούργησε τη μεσαία τάξη.

 

Σήμερα που η μεσαία τάξη συρρικνώνεται και οι μη προνομιούχοι είναι άνθρωποι με υψηλά προσόντα που είδαν τη ζωή τους να καταρρέει οφείλουμε να δώσουμε ξανά ευκαιρίες και δυνατότητες.

 

Στις σύγχρονες παραγωγικές δυνάμεις, τους νέους ανθρώπους, τους δημιουργικούς, αυτούς που θέλουν και μπορούν να εξελιχθούν, να επιχειρήσουν, να προχωρήσουν στον τομέα τους, τους νέους που θέλουν ευκαιρίες για μια ποιοτική δουλειά.

 

Σε αυτούς που μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία του εθνικού πλούτου.

 

Φυσικά και έχουμε την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε και σε κάθε Έλληνα πολίτη:

 

Ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια αγαθά, εξυπηρέτηση από το δημόσιο, αίσθημα ασφάλειας για την ζωή, την περιουσία, την σύνταξή του.

 

Δεν είναι αριστερή πολιτική η διαχείριση της απελπισίας που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

 

Ποντάρει σε μια λογική που λέει δεν έχω τίποτα να χάσω. Όμως χάνουν καθημερινά. Στις συντάξεις, στα επιδόματα, στο ΕΚΑΣ, στις παροχές, στις εισφορές, στους φόρους, στα ταμεία.

 

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι εδώ για να ξαναφέρει την ελπίδα που ενταφίασε ο κ. Τσίπρας, μαζί με το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο, το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφύγει η χώρα. Και σε αυτήν την νέα αρχή, η ελληνική κοινωνία, φαίνεται να δείχνει ξανά ενδιαφέρον.

Γνωρίζετε ότι στο διεθνές πολιτικό λεξιλόγιο, εκτός από τον νεολογισμό grexit υπάρχει και το pasokification που σημαίνει ότι ένα κόμμα υφίσταται τρομακτική συμπίεση λόγω κρίσης και των πολιτικών λιτότητας.

Για μας λοιπόν, είναι διπλός ο στόχος: Αφενός να τελειώνουμε τη συζήτηση περί grexit αφετέρου σε ότι μας αφορά να κάνουμε το pasokification παρελθόν: Μέσα από μια διαδικασία αυτοκάθαρσης, επανένωσης, ανανέωσης και αναγέννησης ενός προοδευτικού τρίτου δρόμου, μέσα από μια διαδρομή αξιόπιστου πολιτικού λόγου ενάντια στον λαϊκισμό και τον συντηρητισμό από όπου και αν προέρχεται.

Μέσα από μια νέα αρχή.

Θέτουμε τέρμα στην διαρκή αποδυνάμωση του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, ενώνουμε την κατακερματισμένη κεντροαριστερά χωρίς κόμπλεξ, χωρίς λαϊκισμούς, αλλά με συναίσθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης.

Ενώνουμε δυνάμεις, ανανεώνουμε τον πολιτικό μας χώρο και προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία μια εναλλακτική απέναντι στον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό.

Διατυπώνουμε μια καθαρή προοδευτική πρόταση, που αυτήν την στιγμή έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Αποδεικνύουμε στην πράξη, ότι η σοσιαλδημοκρατία δεν αποτελεί μια ιδεολογία της πολυτέλειας, της κανονικής περιόδου, όταν όλα πηγαίνουν καλά.

Αποτελεί την μοναδική διέξοδο από την κρίση.

Την ίδια στιγμή η καθημερινότητα είναι αμείλικτη. Στη Βουλή ψηφίζεται σε λίγη ώρα το πρώτο νομοσχέδιο με εφαρμοστικούς νόμους του νέου σκληρού μνημονίου.

Η αντιπολίτευσή μας θα είναι σκληρή, αλλά και δημιουργική, με εναλλακτικές προτάσεις, με προβολή των δικών μας λύσεων στα μεγάλα θέματα.

 

Θα στηρίξουμε τις αναγκαίες για την χώρα μεταρρυθμίσεις, εφόσον αυτές έχουν προοδευτικό πρόσημο. Ήδη σήμερα ψηφίζουμε διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα συμβάλλουμε με προτάσεις και πρωτοβουλίες στις διαδικασίες για την αναδιάρθρωση και απομείωση του Δημόσιου Χρέους.

 

Θέμα στο οποίο έχουμε μείνει ακόμα στις αποφάσεις του Eurogroup του 2012. Στόχος μας μέσω των παραμετρικών αλλαγών (μείωση επιτοκίου, μεγάλη αύξηση χρονικής περιόδου εξόφλησης) να απελευθερωθούν πόροι απαραίτητοι για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή!

 

Αλλά και θα είμαστε ενεργά αντίθετοι σε Κυβερνητικές ρυθμίσεις που εντείνουν την ύφεση, ή δημιουργούν επώδυνες καταστάσεις για ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, οι πρόθυμοι αριστεροί, φέρνουν από το παράθυρο και εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες συνταγές.

 

Γιατί δεν είναι προοδευτικές, οι φορομπηχτικές λογικές εξόντωσης της μεσαίας τάξης και των λαικών στρωμάτων.
Γιατί είναι βαθειά άδικες και καταστροφικές οι προτάσεις συνειδητής αποδόμησης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Προτάσεις που οδηγούν ανθρώπους που έχουν καταβάλλει πολλά χρόνια εισφορές στο ΙΚΑ σε συντάξεις αναξιοπρέπειας.

 

 

Να δημιουργήσουμε μια νέα ανταγωνιστικότητα στην βάση της ποιότητας, της καινοτομίας, της γνώσης του ανθρώπινου δυναμικού.

 

Να δώσουμε έμφαση σε 6 τομείς οι οποίοι είναι:

 

 • Ο Πρωτογενής Τομέας, η Μεταποιητική Βιομηχανία και το Εμπόριο που συνδέεται μ’ αυτόν
 • Ο Τουρισμός
 • Η Ενέργεια και ο Ορυκτός Πλούτος
 • Οι σύγχρονες υποδομές προστασίας περιβάλλοντος
 • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην μεταποίηση και στο εμπόριο
 • Οι μεγάλες υποδομές για το εμπόριο και τις μεταφορές

 

 νέες πολιτικές, για ένα σύγχρονο Κοινωνικό Κράτος, που επενδύει στον άνθρωπο, που κατανέμει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο, που αποτελεί την πρώτη συνιστώσα της Ανάπτυξης.

 

 Τομές στο Πολιτικό Σύστημα για την διαφάνεια και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του έναντι των πολιτών.

 

Και την Εθνική Κοινωνική Συμφωνία, για την υλοποίηση αυτών των προτεραιοτήτων με όλες τις ζωντανές παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας.

 

 

Ως το 2019 να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια Ελλάδα ισχυρή, με πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που αφήνει πίσω της την κρίση και τα μνημόνια.

 

Η προσπάθειά μας θα ενισχυθεί και από το πακέτο Γιουνκέρ των 35 δις ευρώ για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας, που έχει αποφασιστεί από το 2014.

Από αυτά 25 δις αφορούν Εθνικά και Περιφερειακά Σχέδια με άμεση αναφορά στην επιχειρηματικότητα, την Ανταγωνιστικότητα, τις Μεταφορές, το Περιβάλλον, την Αγροτική Ανάπτυξη και την Αλιεία.

 

Τομείς με ανταποδοτικό χαρακτήρα και άμεσο ενδιαφέρον χρηματοδοτικής συμμετοχής από Ιδιωτικούς πόρους της τάξης των 50 δις επιπλέον.

 

Αυτές είναι οι δικές μας θετικές και δημιουργικές ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, που συγκροτούν την νέα Προοδευτική Πρόταση για την χώρα. Και η εφαρμογή τους απαιτεί τολμηρές ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, σε όλους τους τομείς.

 

 

Μεταρρυθμίσεις όμως που δεν είναι πολιτικά ουδέτερες. Που έχουν προοδευτικό πρόσημο και εξασφαλίζουν το τετράπτυχο «Δημοκρατία-Αλληλεγγύη- Ανάπτυξη-Κοινωνική Συνοχή».

Τι εννοούμε εμείς ως προοδευτικές μεταρρυθμίσεις;

 

 • 15 τολμηρές μεταρρυθμίσεις

 

 • Αξιοκρατία στο Δημόσιο. Αξιολόγηση των Δ.Υ. συνδεδεμένη με κίνητρα για την εξέλιξη και την βελτίωση της αμοιβής τους.

 

 • Γενικοί Γραμματείς στα Υπουργεία με προκήρυξη και θητεία. Όχι πολιτικές τοποθετήσεις προσώπων στην Διοίκηση.

 

 • Κατάργηση κάθε Διοικητικού εμποδίου που στρεβλώνει την αγορά και νοθεύει τον Ανταγωνισμό.

 

 • Αξιόπιστο περιουσιολόγιο για πάταξη φοροδιαφυγής και ορθολογική κατανομή των βαρών.

 

 • Κίνητρα για επέκταση των συναλλαγών μέσω καρτών.

 

 • Είσοδο νέων ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή με δωρεάν γη και κίνητρα από το κράτος.

 

 • Σύνδεση του Τουρισμού με την Πρωτογενή Παραγωγή (ελληνικό πρωινό), περιβάλλον, Πολιτισμό. Κοινά τουριστικά πακέτα με όμορες χώρες.
 • Κίνητρα για αλλαγή παραγωγικού αντικειμένου, ώστε να διασώζονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις, που μείωσαν τον κύκλο εργασιών τους, αλλά διατηρούν τις θέσεις εργασίας.

 

 • ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ Κοινωνικό Εισόδημα για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
 • Ρήτρα Απασχόλησης σε όλες τις πολιτικές και τα δημόσια έργα.

 

 • Η Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, με δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων και δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, διασφαλίζοντας την ποιότητα των σπουδών και την πρόσβαση σε αυτά ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.

 

 • Ένα νέο και ξανά αποτελεσματικό ΕΣΥ. Άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Βάρος στα επείγοντα περιστατικά, την πρόληψη, τις Χρόνιες παθήσεις.

 

 • Πάγιο εκλογικό  σύστημα στηριγμένο στην απλή αναλογική, χωρίς bonus εδρών που διχάζουν και πολώνουν.

 

 • Εκλογή ΠτΔ από την Βουλή χωρίς διάλυσή της.

 

 • Πόθεν έσχες ουσιαστικό για όλους όσους συγκεντρώνουν εξουσία στα χέρια τους. Το Ελεγκτικό Συνέδριο να έχει την τελική ευθύνη του ελέγχου.

 

 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η κεντροαριστερά των Λύσεων και της προοπτικής που φέρνουν το νέο στην πραγματικότητα.

 

Η Κεντροαριστερά, η Σοσιαλδημοκρατία έχουν από την φύση τους, στην ιδεολογία τους, στο DNA τους, ως βασικό συστατικό στοιχείο την Ανανέωση, το «νέο».Που ασφαλώς πρέπει να εκφράζεται και με νέα πρόσωπα.Το τονίσαμε αυτό. Το κάνουμε πράξη.

Όμως πάνω από όλα το «νέο», σημαίνει νέες και φρέσκιες ιδέες , νέες τολμηρές προτάσεις, νέες σε πολιτικό περιεχόμενο πρωτοβουλίες σε όλα τα μείζονα αλλά και τα μικρότερα πολιτικά μέτωπα.

 

Το “νέο” έχει σχέση με την κατάκτηση του δικαιώματος στο όνειρο και όχι με την ελπιδοκαπηλία. Το “νέο” δεν είναι η ταμπέλα που αναρτά, ή η ετικέτα που κολλά ο καθένας στον εαυτό του.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη  εκφράζει το νέο:

 

 • Μέσα από τις προτάσεις και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες της
 • Με τις ολοκληρωμένες και τολμηρές λύσεις που θα παρουσιάσει για τα προβλήματα του Ελληνικού λαού.
 • Με την έμπρακτη υπέρβαση και όχι μόνο το ανάθεμα ή τον φραστικό αφορισμό  κάθε παλαιάς πρακτικής στο κράτος και την οικονομία.
 • Με νέες δομές, λειτουργίες, πρόσωπα