1) Στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος οδηγούμαστε, με βάση τα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κρυπτόμενη πίσω από την επιτροπή των «σοφών» και τις προτάσεις της πλειοψηφίας των μελών της.

Αντί για μία επιπλέον σύνταξη που υποσχέθηκαν, για το τέλος του 2015, σχεδιάζουν μειώσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθούν 1 και 2 συντάξεις επιπλέον.

Το «ισοδύναμο» για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία που επέλεξαν, είναι η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων που εισηγούνται.

Το «ισοδύναμο» για τη μη εφαρμογή του θεσμικού ασφαλιστικού νόμου 3863/2010, επειδή προέβλεπε σταδιακές μειώσεις κατά 7% σε βάθος εικοσαετίας, είναι η δραματική μείωση των συντάξεων που τις καθιστούν βοηθήματα, κατάργηση του ΕΚΑΣ και των κατωτάτων ορίων των συντάξεων.

Το «ισοδύναμο» για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, ήταν η αύξηση της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη από το 4% στο 6% για τις κύριες συντάξεις και η θεσμοθέτηση εισφοράς 6% στις επικουρικές, όπου δεν υπήρχε εισφορά. Το αποτέλεσμα ήταν, μια μείωση των συντάξεων κατά 30 περίπου ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο.

 

2) Τώρα όμως έρχονται τα χειρότερα

Σύνδεση των συντάξεων, με εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά στοιχεία

Μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης για το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης στο 55% από το 80% που προέβλεπε ο «αντιασφαλιστικός» νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010. Αυτό οδηγεί σε παραπέρα μειώσεις που ξεπερνούν το 20% σε σχέση με τις καταβαλλόμενες σήμερα συντάξεις.

 

3) Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε τις βάσεις για ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα.

Το ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε στο ακέραιο τις ευθύνες του για το μεγάλο ζήτημα του ασφαλιστικού και για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στη μεταρρύθμιση του συστήματος στο παρελθόν.

Προωθήσαμε όμως σημαντικές αλλαγές που η υλοποίησή τους, οδηγούσε σε ένα σύστημα με ενιαίες αρχές, με διαφάνεια στη λειτουργία του, με εξάλειψη των προνομίων και των ανισοτήτων, με διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και της κοινωνικής αποτελεσματικότητας.

Προωθήσαμε και υλοποιήσαμε ένα πρόγραμμα για τη ριζική αναδιάρθρωση, με ενοποίηση σε ένα Ταμείο όλων επικουρικών των μισθωτών, με τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ και ενοποίηση όλων των Ταμείων και Κλάδων Υγείας.

Πραγματοποιήσαμε την απογραφή όλων των συνταξιούχων και εγκαταστήσαμε το ηλεκτρονικό Κέντρο Ελέγχου, μέσα από το οποίο εντοπίστηκαν όλες οι παράνομες συντάξεις.

Εγκαταστήσαμε και αξιοποιήσαμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 40% η δαπάνη των Κλάδων Υγείας.

Δημιουργήσαμε τις βάσεις για ένα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο σύστημα.

 

4) Ο διάλογος απαιτεί καθαρές εξηγήσεις και στόχους.

Σήμερα υπάρχουν νέες δυσκολίες από την αδυναμία και αλλοπρόσαλλη πολιτική της Κυβέρνησης, που έφεραν το λογαριασμό και στο ασφαλιστικό μεγαλύτερο.

Θα μπορούσαμε να στηρίξουμε μια προσπάθεια που στοχεύει στην επιτάχυνση και ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που ξεκινήσαμε το 2010.

Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος και στην αλλαγή του χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης .

Η κυβέρνηση που οφείλει πολύ καθαρά και χωρίς τρικ, να δώσει τώρα τις προτάσεις της, χωρίς να κρύβεται πίσω από τον μανδύα της Επιτροπής που η ίδια διόρισε.

Γιατί η αγωνία των ασφαλισμένων και η σοβαρότητα του θέματος, δεν επιτρέπουν συμπεριφορές που θυμίζουν την γνωστή ιστορία με την «καλύβα του Χότζα».