Γιατί να εμπιστευτούν οι ψηφοφόροι το ΠΑΣΟΚ; Ποιο είναι το αφήγημά σας για την επικείμενες εκλογές και ποιος ο εκλογικός σας στόχος;

Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει σε αυτές τις εκλογές τις προγραμματικές θέσεις του για την Εθνική Στρατηγική. Η ακυβερνησία του ΣΥΡΙΖΑ, επτά μήνες τώρα έφερε την καταστροφική διαπραγμάτευση, την επιδείνωση των δεικτών της οικονομίας, τις κλειστές τράπεζες, τα Capital Controls, τον κίνδυνο του Grexit. To ΠΑΣΟΚ  συνέβαλε με όλες τις δυνάμεις του και την κρίσιμη παρέμβαση του στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ηγέτες στη διάσωση της χώρας. Είναι καταλυτικός παράγοντας σταθερότητας, όχι για την επόμενη κυβέρνηση, αλλά για την ίδια τη χώρα. Οι προγραμματικές θέσεις του προτείνει και αφορούν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης είναι ταυτόχρονα και θέσεις για Προγραμματική Συμφωνία που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αντλώντας δύναμη από την κοινωνία, από τους πολίτες.  Ζητάμε να μας εμπιστευθούν οι πολίτες γιατί ξέρουν πλέον πως το ΠΑΣΟΚ δεν καλλιέργησε ψευδαισθήσεις, δεν έκανε «εμπόριο ελπίδας», δεν απέδρασε από την ευθύνη. Αντίθετα είπε αλήθεια στους πολίτες, επωμίσθηκε ευθύνες, συνέβαλε στη διάσωση της χώρας. Με το επαχθές τρίτο Μνημόνιο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ εγγυάται ότι έχει τις θέσεις και τις προτάσεις για να επαναδιαπραγματευθεί συγκεκριμένες επώδυνες ρυθμίσεις και να στηρίξει την ανασυγκρότηση της κοινωνικής συνοχής. Επομένως, ο εκλογικός μας στόχος είναι να είμαστε οι ρυθμιστές της επόμενης μέρας, με τη δύναμη των πολιτών να μπορούμε να δώσουμε λύση.

Σας αφήσαμε υφυπουργό προτεινόμενο από τη ΔΗΜΑΡ. Πως προέκυψε η θέση του υπεύθυνου επικοινωνίας στο ΠΑΣΟΚ;                  

Είναι γνωστό ότι διαφώνησα δημόσια  με τη στάση της ΔΗΜΑΡ στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Υποστήριξα πάντα την ενότητα του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και την ουσιαστική του παρέμβαση απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα σηματοδοτεί με την στρατηγική του την πρόσκληση για την ανασυγκρότηση του χώρου, υλοποιώντας ουσιαστικά τη διεύρυνση, αλλά και την ενότητα που έχει ανάγκη η Δημοκρατική Παράταξη. Τα μηνύματα είναι θετικά ιδιαίτερα από τη βάση της Κεντροαριστεράς, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το αίτημα είναι υπαρκτό και προέρχεται από την κοινωνία. Πιστεύω σε αυτή την προοπτική και την υπηρετώ.

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις σας με τη ΔΗΜΑΡ και το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου; Πως εννοείτε στο ΠΑΣΟΚ τη συνεργασία αυτή; Οι πολιτικοί αυτοί σχηματισμοί θα βρεθούν κάτω από την ομπρέλα του ΠΑΣΟΚ; Οι αρχηγοί των κομμάτων θα είναι υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ;

Πιστεύω πως η αρχική θετική ανταπόκριση θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις για συγκρότηση ενός ισχυρού τρίτου πόλου. Τα μηνύματα είναι θετικά και αναμένουμε κατάληξη των διεργασιών. Είναι προφανές ότι αυτές οι διεργασίες θα σηματοδοτήσουν τη μορφή που θα λάβει το συμμαχικό σχήμα στις εκλογές, καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις της συνεργασίας. Αυτή τη στιγμή ένα πράγμα είναι σίγουρο. Το ΠΑΣΟΚ και η Πρόεδρος του Φώφη Γεννηματά έκαναν πράξη τη δέσμευση ότι θα επιδιώξουν την ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης και θα κάνουν τη υπέρβαση χωρίς ηγεμονισμούς. Η υλοποίηση αυτής της επιδίωξης είναι αναγκαία και χρήσιμη όχι μόνο για την παράταξη, αλλά και για την ίδια τη χώρα.

 «Βλέπετε» μετεκλογική συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ ή Ποτάμι και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Θεωρώ ότι  το πρώτο κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία. Η χώρα όμως δεν μπορεί να μένει ακυβέρνητη ούτε να πειραματίζεται με συνεχείς εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ακυβερνησία των επτά μηνών και την ηττημένη στρατηγική της διαπραγμάτευσης  συσσώρευσε πολλά δεινά και βάρη στην χώρα και στον Ελληνικό λαό.  Την επόμενη μέρα κανείς δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του. Απαιτείται ευρεία εθνική συνεννόηση και Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει ούτε με απλές αριθμητικές πλειοψηφίες ούτε με συγκλήσεις ευκαιριακές. Πρέπει να υπάρξει λαϊκή και κοινωνική πλειοψηφία που θα αποτυπώνεται στη σύνθεση της κυβέρνησης. Επομένως, η όποια μετεκλογική συνεργασία θα εξαρτηθεί από μία ουσιαστική προγραμματική συμφωνία που θα περιέχει τις μείζονες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, ένα νέο οδικό χάρτη που έχει ανάγκη η χώρα. Το ΠΑΣΟΚ αυτό θα υποβάλλει στην κρίση των πολιτών στις εκλογές με τις θέσεις και προτάσεις του. Μία προγραμματική συμφωνία που θα προτάσσει τις αλλαγές  στο πολιτικό σύστημα και στον εκλογικό νόμο, τη μεταρρύθμιση του κράτους και των δημόσιων πολιτικών, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στη βάση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του μνημονίου και τη  δρομολόγηση απομείωσης του χρέους καθώς και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Στη βάση μιας τέτοιας προγραμματικής και δεσμευτικής συμφωνίας μπορεί να συζητηθεί  η οποιαδήποτε συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να είναι ο καταλύτης της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας και να δώσει λύση στα σημερινά αδιέξοδα. Πιστεύουμε ότι η κοινωνία θα δώσει δύναμη σε αυτή την προοπτική. Μαζί με τους πολίτες, η λύση αυτή είναι εφικτή και αναγκαία για τον τόπο.