Θέλω το δικό σας σχόλιο γύρω από την προσφυγή στις εκλογές μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης. Σας εντυπωσίασε αυτή η κίνηση του Πρωθυπουργού;

 

Όχι δε μας εξέπληξε. Ο Πρωθυπουργός το μόνο που έχει κάνει όλους αυτούς τους μήνες διακυβέρνησής του είναι να επιλέγει μονίμως τη φυγή προς τις κάλπες, να μεταθέτει δηλαδή τις δικές του ευθύνες στις πλάτες του Ελληνικού λαού και βεβαίως μαζί μ’ αυτές να φορτώνει με πιο βαρύ λογαριασμό τα λαϊκά στρώματα, λόγω της δικής του αδράνειας.

 

Ανέλαβε όμως και την πιο σκληρή ευθύνη που του αναλογούσε να υπογράψει ένα νέο πρόγραμμα και ένα νέο μνημόνιο και αυτό δεν το έκανε μετά από κάλπες, δηλαδή έκανε το δημοψήφισμα και μετά υπήρξε αυτή η συνέχεια της διαπραγμάτευσης. Δεν φόρτωσε σε κάποιο άλλο τις δικές του ευθύνες.

 

Ο κύριος Πρωθυπουργός ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Χώρας χρησιμοποιώντας μια πολύ σκληρή ρητορική έναντι όλων των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα έναντι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο το 2010 είχε ζητήσει την ελάχιστη κοινοβουλευτική συναίνεση για να μπορέσει να εφαρμόσει ένα πολύ πιο ελαφρύ πρόγραμμα, με πολύ λιγότερα οικονομικά βάρη προς τους πολίτες το οποίο, κατά την εκτίμησή μας, θα μας είχε βγάλει πολύ πιο γρήγορα από τη μέγγενη των μνημονίων.

Ήρθε λοιπόν, μας είπε ότι έχει το μαγικό ραβδάκι, ότι μπορεί να τα αλλάξει όλα. Έφτασε να συνεχίζει με την ίδια ρητορική μέχρι και το δημοψήφισμα.

Είπε τελείως διαφορετικά πράγματα στον Ελληνικό λαό, πολλά ψεύδη και σήμερα υπό το βάρος των δικών του εσωκομματικών προβλημάτων έρχεται να δραπετεύσει για άλλη μια φορά από τις δικές του ευθύνες.

 

Του δώσατε όμως κι εσείς τη στήριξή σας στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή.

 

Θεωρούμε ότι είναι συνεπές αυτό σε ότι αφορά στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Χώρας και αυτό δεν έπρεπε με τίποτα να διασαλευθεί το προηγούμενο διάστημα.

Θεωρούμε πως μέσα από τέτοιες επιλογές του Πρωθυπουργού ακόμα αυτό είναι μετέωρο κι αυτό είναι που μας προβληματίζει στην πραγματικότητα.

 

Όταν λέτε ότι είναι μετέωρο, δηλαδή μπορεί να διασαλευθεί η ευρωπαϊκή αυτή πορεία; Διότι ακούσαμε από την πλευρά των ευρωπαίων παραγόντων να δίνουν ένα πράσινο φως γι αυτή τη διαδικασία και να λένε προχωρήστε σε εκλογές καθώς πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό πολιτικό σκηνικό για να εφαρμοστεί αυτή τη συμφωνία.

 

Είναι προφανές ότι δεν είναι θέμα των ευρωπαίων εταίρων να πουν στην Ελληνική κυβέρνηση και γενικότερα στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα το τι θα κάνει. Αυτό είναι ένα ζήτημα αποκλειστικά και μόνο εγχώριο.

Το πρόβλημα είναι αν την επόμενη μέρα η κυβέρνηση που θα προκύψει θα συνεχίσει να έχει αυτή την αδράνεια, αυτή την αναποτελεσματικότητα, αυτή τη διγλωσσία.

Και πλέον όλα τα κόμματα θα κριθούν βάσει της συνέπειάς τους και του προγραμματικού τους λόγου.

Κι εμείς ως ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή, έχοντας νέα πρόσωπα στο προσκήνιο, φρέσκες ιδέες, θεωρούμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε το στόχο που δεν είναι πλέον η υπογραφή κι άλλων μνημονίων για να βάλουμε στις πλάτες του Ελληνικού λαού περισσότερα βάρη, αλλά πρέπει πλέον να του δώσουμε προοπτική.

Και μέσα απ’ τον προγραμματικό μας λόγο θεωρούμε πως μπορούμε να δώσουμε αυτή την προοπτική στον τόπο.

 

Φαίνεται πως ένα από τα πολλά ερωτήματα που θα απασχολήσουν εμάς τους δημοσιογράφους, αλλά και εσάς τα πολιτικά στελέχη, είναι και το ποσοστό που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και το εάν τελικά θα καταφέρει να φτιάξει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ή ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί στην επόμενη βουλή. Το ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένο να μπει σε μια συζήτηση για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, με το σημερινό Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα για μια κυβέρνηση συνεργασίας;

 

Κοιτάξτε να δείτε, ο Πρωθυπουργός σ’ αυτό το διάστημα διακυβέρνησής του, έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής. Και είναι δείγματα γραφής αναξιοπιστίας.

Θεωρούμε ότι το τρίτο μνημόνιο έχει την υπογραφή του. Για τα επιπλέον οικονομικά βάρη που θα σηκώσει ο Ελληνικός λαός, ευθύνεται αυτός γι αυτή την εξέλιξη.

Δε νομίζουμε ότι από τις επιλογές που έχει κάνει μας δίνει τη δυνατότητα να κάτσουμε να συζητήσουμε μαζί του ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπάρχουν δυνάμεις στο προσκήνιο, υπάρχουν προοδευτικές δυνάμεις, δυνάμεις από όμορους χώρους που εκφράζουν στην Ελλάδα την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, με τις οποίες μπορούμε να συμπορευθούμε και να αποτελέσουμε ένα πρωταγωνιστικό πόλο για την επόμενη μέρα στην πατρίδα μας.

 

Δεδομένου λοιπόν απ’ ότι καταλαβαίνω ότι απορρίπτετε οποιοδήποτε ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ θεωρείτε επίσης ότι είναι χρήσιμο να υπάρξει μια κοινή κάθοδος μ’ αυτά τα όμορα σχήματα τα οποία περιγράφετε;

 

Εμείς απορρίπτουμε σενάρια διακυβέρνησης όπου θα έχουν ένα Πρωθυπουργό ο οποίος υπεκφεύγει των ευθυνών του σήμερα και έχει καταστεί αναξιόπιστος απέναντι στην κοινή γνώμη, τους ευρωπαίους εταίρους και τα κοινοβουλευτικά κόμματα βάσει της πορείας του μέχρι σήμερα.

 

Με άλλο πρόσωπο από το ίδιο κόμμα; Γιατί ακούσαμε τον κ. Μεϊμαράκη να βάζει στο παιχνίδι τον κ. Δραγασάκη.

 

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή για εμάς είναι να μπορέσει να υπάρξει συνεννόηση με όλα τα κόμματα που αυτή τη στιγμή στη Χώρα μας πιστεύουν στις αρχές και στις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας και επιθυμούν μια διακυβέρνηση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου με προοδευτικό πρόσημο.

 

Άρα εσείς βλέπετε πιο θετικά μια συνεργασία ακόμα και με το Ποτάμι ή το κόμμα του κ. Παπανδρέου;

 

Το κρίσιμο για εμάς είναι αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε να εκφράσουμε τις δυνάμεις της κοινωνίας, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα, για τους δικούς τους λόγους, που θεωρώ ότι είχαν και το δίκιο τους, είχαν απομακρυνθεί από το Κίνημά μας και γενικότερα από το χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο υπάρχουν και κόμματα, υπάρχουν και βουλευτές ή πολιτικά στελέχη που ανήκουν σε όμορους χώρους και θα μπορούσαν να συστρατευθούν και βέβαια υπάρχουν πολλές δυνάμεις από το χώρο της εργασίας, απ’ το χώρο των επιστημονικών φορέων, των επιμελητηρίων που ζητάμε να συμμετέχουν μαζί μας όχι απλά στη λογική της ψήφου.

Ζητάμε να συμμετέχουν για να διαμορφώσουμε μαζί ένα σύγχρονο προοδευτικό λόγο, ένα πρόγραμμα που θα μας βγάλει από το τούνελ των μνημονίων.