Επί της διαδικασίας του κατεπείγοντος

Όποιος κατανοεί τους λόγους για τους οποίους το νομοσχέδιο κατατέθηκε ως κατεπείγον, δεν θα ζητούσε να σβηστεί η υπογραφή του Πρωθυπουργού. Διότι ουσιαστικά αυτό ζητήθηκε από τον Ειδικό Αγορητή των ΑΝΕΛ.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες, η ρευστότητα μηδενική, η χώρα στον «αέρα». Tο Grexit μπορεί να αποτραπεί, εφόσον το ελληνικό Κοινοβούλιο κυρώσει τη συμφωνία με τους εταίρους κατεπειγόντως.

Προσπαθούμε να καλύψουμε τους έξι μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων «σέρναμε τα πόδια μας» με «δημιουργικές ασάφειες».

Ας τους καλύψουμε και ας συνεννοηθούμε.

Ας συνεννοηθούμε, επιτέλους, για το εθνικό συμφέρον και ας απομονωθεί ο ελλοχεύων φασισμός που υπάρχει ακόμη και στην αίθουσα της Βουλής.

 

Επί του νομοσχεδίου

Η κρισιμότητα των περιστάσεων είναι τέτοια που επιβάλλει να πούμε μόνον αλήθειες: στον εαυτό μας, στον ελληνικό λαό, στο ευρωπαϊκό και διεθνές ακροατήριο.

Θα πρέπει να αναρωτηθούμε: Τι σημαίνει Grexit; Φτωχοποίηση του λαού. Απόλυτη καταρράκωση της οικονομίας. Οι μη προνομιούχοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι φτωχές οικογένειες, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν ανεπιστρεπτί τις συνέπειες ενός Grexit.

Όσοι φαντασιώνονται ότι θα εισβάλλουν ξαφνικά στα «θερινά ανάκτορα» του Νομισματοκοπείου πλανώνται πλάνην οικτράν. Διότι με περισσό αίσθημα αυτεπίγνωσης και αυτογνωσίας η Εθνική Αντιπροσωπεία πρέπει να διατρανώσει την πεποίθησή της και την εντολή της προς την κυβέρνηση να προχωρήσει ό,τι είναι αναγκαίο για την επιβίωση της χώρας εντός της Ευρώπης και εντός του ευρώ.

Για να το πω με τα λόγια του ποιητή μας, Γ. Σεφέρη: Είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια, γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά.

Επειδή η Ελλάδα δεν πρέπει να «κάνει πανιά» και να φύγει από την Ευρώπη, αλλά αντίθετα πρέπει να ξεπεράσει τον κάβο αυτής της τεράστιας φουρτούνας, αυτής της τρικυμίας που ζει τα τελευταία πέντε χρόνια και επιτέλους να ανοίξει πανιά σε καινούριες θάλασσες, απαιτείται πρώτα απ’ όλα ομοψυχία.

Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, με συνέπεια από την πρώτη στιγμή, χωρίς να σκεφτούμε το πολιτικό κόστος, επωμιστήκαμε πολλά και αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε, από τη στιγμή που εντάξαμε ως κυβέρνηση τη χώρα στο ευρώ αλλά και προηγουμένως, για το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Δεν θα δεχτούμε τώρα να διακυβευτεί αυτό το κεκτημένο. Γι’ αυτό απέναντι στην άφρονα και τυχοδιωκτική απόφαση της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα, στηρίξαμε αναφανδόν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Όχι τα μέτρα. Την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Γι’ αυτό επιδιώξαμε την εθνική συνεννόηση και συμμετείχαμε ενεργά στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό με θετικές πρωτοβουλίες από την αρχή, με επιστολές που απέστειλε η κ. Γεννημματά στους Σοσιαλιστές ηγέτες: τον κ. Ηollande, τον κ. Renzi, τον κ. Gabriel, τον κ. Faymann, ζητήσαμε να καμφθεί η αδιαλλαξία των δανειστών και να στηριχθεί η ελληνική κυβέρνηση. Γι’ αυτό συμμετείχαμε και στις δύο προσυνόδους των Σοσιαλιστών ενόψει των Συνόδων Κορυφής, που οφείλει η κυβέρνηση να ομολογήσει ότι ήταν οι βασικοί υποστηρικτές της στη μάχη που έδωσε ο κ. Τσίπρας.

Δεν θέλουμε, σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία. Γι’ αυτό σήμερα στηρίζουμε τη συμφωνία, επιχειρώντας να ξεχάσουμε τα όσα μας καταμαρτυρούσαν – και νόμιζαν ότι μας λοιδορούσαν – ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Χ.Α., όταν μας έλεγαν «προδότες», «σκυλιά», «γερμανοτσολιάδες». Όταν πρόσφατα, στο δημοψήφισμα, μας έλεγαν «Νενέκους» επειδή είπαμε «ΝΑΙ» στην Ευρώπη. Λέμε «ΝΑΙ» και σήμερα, γνωρίζοντας ότι τα μέτρα που φέρουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα είναι βαρύτατα.

Δεν γνωρίζω εάν φέρουν και την υπογραφή του κ. Καμμένου, διότι ο εισηγητής των ΑΝΕΛ ζητά την απόσυρση της συμφωνίας από το νομοσχέδιο και την εισαγωγή της στην αιτιολογική έκθεση. Μιλά, επίσης, για πραξικόπημα γιατί δεν έχει τι άλλο να πει στο λαό εφόσον μίλαγε για «γερμανοτσολιάδες» μέχρι τώρα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να δουν τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματός τους και να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί συνεννόηση. Διότι, εκτός από τους «εισβολείς των θερινών ανακτόρων» του Νομισματοκοπείου, έχουμε Υπουργούς που διαφωνούν αλλά δεν παραιτούνται από τους «θώκους».

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν επιθυμούμε να μετέχουμε σε καμία κυβέρνηση. Υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Ελπίζω να υπάρξει και κυβερνητική πλειοψηφία. Επίσης, δεν φαντασιωνόμαστε κανενός είδους άλλη κυβέρνηση, όπως ειδικού σκοπού.

Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξει μια μίνιμουμ εθνική συνεννόηση και επιτέλους ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης. Έξι μήνες τώρα δεν έχουμε δει τέτοιο σχέδιο. Αντίθετα, ακούγαμε τον τέως Υπουργό Οικονομικών να λέει ότι το 70% των μνημονίων πρέπει να υλοποιηθεί και να υπάρξουν αποκρατικοποιήσεις και τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, τον κ. Λαφαζάνη, να λέει ότι πρέπει να κρατικοποιηθούν όλα.

Είναι σαφές και αναφέρεται στη συμφωνία που κυρώνουμε σήμερα ότι αποδομήθηκε το κλίμα εμπιστοσύνης απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας. Πρόκειται για ομολογία ότι δεν υπάρχει πια αξιοπιστία της χώρας έναντι στην Ε.Ε.

Η αποδόμηση της εμπιστοσύνης ξεκίνησε σιγά – σιγά μετά τις Ευρωεκλογές και ας κάνουν κάποιοι την αυτοκριτική τους. Γιατί τότε υπήρξε πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις, μέσα στις «κραυγές» του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε από τότε να καταλάβει την εξουσία.

Η συνέχεια τους τελευταίους μήνες, όμως, ήταν καταστροφική. Επί πέντε μήνες, παίζαμε το παιχνίδι της «δημιουργικής ασάφειας» και σιγά – σιγά οδεύαμε όχι στο «δημιουργικό χάος» αλλά σε ένα αχαρτογράφητο χάος. Χωρίς σχέδιο και τεχνοκρατική υποστήριξη παίζαμε το παιχνίδι του κ. Σόιμπλε και των πιο συντηρητικών κύκλων της Ε.Ε. που ήθελαν το Grexit.

 

Συγχρόνως, στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που παρέτεινε το μνημόνιο 2 και ποτέ δεν ήρθε στη Βουλή ούτε κατατέθηκαν τα Παραρτήματά της από τον Υπ. Οικ., η κυβέρνηση υπέγραψε ότι δεν θα κάνει μονομερείς ενέργειες.

Την έκρυψαν από τη Βουλή για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τα «καρντάσια» τους και να εξυπηρετήσουν την εκλογική τους πελατεία κάνοντας ό,τι είχαν τάξει προεκλογικά, μονομερώς.

Τώρα ήρθε ο λογαριασμός. Τον λογαριασμό αυτό, όμως, θα τον πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Εμείς, λέμε «ΝΑΙ» στη συμφωνία μόνο και μόνο για να μην καταρρακωθεί έτι περαιτέρω αυτός ο λαός και να μην οδηγηθεί η χώρα σε ένα εξαιρετικά ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, σε αχαρτογράφητα νερά έξω από την Ευρώπη και το ευρώ.

Όλα όσα καταφέραμε με πολλή προσπάθεια, με λάθη και αστοχίες ίσως, καταρρακώθηκαν. Δημιουργήθηκε επιπλέον δημοσιονομικό κενό ύψους 3,5-4 δις ευρώ. Από την ανάπτυξη ύψους 2,5% του ΑΕΠ που άρχισε να διαφαίνεται περνάμε στην ύφεση. Η ανεργία, η μάστιγα αυτή, που είχε δείξει τα πρώτα σημάδια κάμψης (από 27,8% τον Οκτώβριο του 2013 σε 25,8% τον Οκτώβριο του 2014) φούντωσε ξανά. Όλα αυτά πριν εφαρμοστούν αυτά τα υφεσιακά μέτρα που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε και με τα οποία «σύρθηκε» ο Πρωθυπουργός να συμφωνήσει, όπως δήλωσε εχθές.

Η χαριστική βολή στην οικονομία, βεβαίως, δόθηκε με την αστόχαστη και τυχοδιωκτική απόφαση για το δημοψήφισμα.

Υπό το βάρος αυτών των άστοχων χειρισμών η Βουλή και η Κυβέρνηση τίθενται εκ νέου υπό την πιο σκληρή επιτροπεία των θεσμών, δηλαδή της τρόικας. Διότι σε ακριβώς 4 σημεία της συμφωνίας που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός, αναφέρεται η εποπτεία των θεσμών. Μπορεί ο τέως Υπ.Οικ. περιτράνως, με πομφόλυγες σε αυτή ακριβώς την αίθουσα, να έλεγε «διώξαμε την τρόικα», δυστυχώς όμως θα την υποστούμε σε πολύ χειρότερο βαθμό.

Τώρα είναι η ώρα να δούμε αν αχνοφέγγει μία ελπίδα στο βάθος. Αυτή η ελπίδα λέγεται αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη με την αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ώστε να δούμε σιγά – σιγά να αλλάζει το μοντέλο Σόιμπλε. Για να γίνει αυτό, η χώρα πρέπει να κρατηθεί εντός ευρώ.

Αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο εμείς στο ΠΑΣΟΚ, θα ψηφίσουμε τη συμφωνία.