Σχετικά με την «Επιτροπή για το χρέος»

 Δ. Καρύδης: Όπως ξέρετε δεν κάλεσαν κανένα κόμμα

Ορισμένοι από όσους μίλησαν στην Επιτροπή ήταν αυτοί οι οποίοι με τις ενέργειές τους πριν το 2009, δημιούργησαν το δυσθεώρητο χρέος της χώρας

Δημοσιογράφος: Μιλάτε για τον ΠτΔ ,τον Πρ. Παυλόπουλο ως υπουργό της ΝΔ

 Δ. Καρύδης: Ακριβώς.

Ο κ. Τσίπρας ενώ το 2009 σε ομιλίες του κατήγγειλε τον κ. Καραμανλή γιατί έφυγε και άφησε τη χώρα με αυτό το δυσθεώρητο χρέος, στη συνέχεια έκλεισε το στόμα του, στο πλαίσιο μιας λογικής ότι το μνημόνιο έφερε την κρίση και όχι η κρίση το μνημόνιο. Και στην πρόταση που κατέθεσε για την Εξεταστική Επιτροπή όλη την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή, στην οποία εκτροχιάστηκαν όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη, την άφησε στο απυρόβλητο.

Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω αν θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάει στην Επιτροπή, αν γνώριζε ότι δεν θα είναι κανένας άλλος πολιτικός αρχηγός ,εκτός από τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Βουλής …

 

Δ. Καρύδης: Θα έπρεπε από το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας όλα αυτά να τα έχουν διερευνήσει και να μη συμμετάσχει σε ένα κομματικό  σόου που δυστυχώς έδωσε η Πρόεδρος της Βουλής με διάφορους, οι οποίοι με βάση τη μέχρι τώρα διαδρομή τους δε μπορούν να συζητήσουν το χρέος μιας ευρωπαϊκής χώρας, αντίθετα έχουν ασχοληθεί  με χώρες του Τρίτου Κόσμου. Δυστυχώς όλη η παρωδία εκθέτει τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Εμείς παρότι δεν ψηφίσαμε τον κ Παυλόπουλο και είχαμε μια συγκεκριμένη επιχειρηματολογία γιατί ψηφίσαμε τον κ. Αλεβιζάτο, ωστόσο είπαμε ότι ο κ. Παυλόπουλος ως ανώτατος Πολιτειακός παράγων θα πρέπει να είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων και όχι Πρόεδρος μιας μερίδας του πολιτικού κόσμου που μάλιστα είναι μειοψηφία. Η σημερινή κυβέρνηση στο σύνολο των κομμάτων αλλά κυρίως των πολιτών είναι μεν πλειοψηφία με το σχηματισμό της συγκυβέρνησης αλλά δεν εκφράζει πάνω από το 50% του κόσμου. Άλλωςτε ο εκάστοτε Πρόεδρος Δημοκρατίας πρέπει να εκφράζει όχι μόνο τη συμπολίτευση αλλά και την αντιπολίτευση, με μια λέξη αν είναι δυνατόν όλους τους Έλληνες και γι αυτό θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

 

Σχετικά με την στάση της Προέδρου της Βουλής

Δ. Καρύδης: Όποιοι βρίσκονται στο Κοινοβούλιο είτε ως βουλευτές είτε με άλλη ιδιότητα περνούν πάρα πολύ δύσκολες μέρες από τη λειτουργία της Βουλής, τις συζητήσεις επί των νομοσχεδίων ή τις προ ημερησίας διατάξεως μέχρι διάφορες ενέργειες που υποβαθμίζουν και εκθέτουν το κοινοβούλιο και πιστεύω ότι ο λόγος όλων των πολιτικών αρχηγών και κομμάτων απέναντι σε μια τέτοια στάση το επόμενο διάστημα  θα γίνεται όλο και πιο έντονα αρνητικός.

Άλλωστε και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικοί με όλα αυτά τα καμώματα της κ. Κωνσταντοπούλου η οποία ως ένας νέος άνθρωπος και  νέος επιστήμονας  θα έπρεπε να είχε μια διαφορετική στάση αναφορικά με τα υψηλά καθήκοντα που έχει αναλάβει ως Πρόεδρος της Βουλής.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινής γνώμης που βλέπει όλα αυτά θετικά και ίσως η κα. Κωνσταντοπούλου ποντάρει σ΄ αυτό ότι δηλαδή κάνει δύσκολη τη ζωή βουλευτών

Δ. Καρύδης: Σε μια Δημοκρατία, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι ανατριχιαστικό.

Δημοσιογράφος: Αυτός δεν ίσχυε με τη Χρυσή Αυγή;

 Δ. Καρύδης:  Ναι έχετε δίκιο. Βλέπουμε σε διάφορα ζητήματα μια σύμπτωση πολιτικών απόψεων της ΧΑ με την κ. Κωνσταντοπούλου. Όσοι παρακολούθησαν την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών το είδαν να συμβαίνει μεταξύ της κα. Κωνσταντοπούλου και του κ. Μιχαλολιάκου. Ο κόσμος όλα αυτά τα κατακρίνει. Μπορεί να υπάρχει μια μικρή μερίδα που αρέσκεται στο ρεβανσισμό και σε ένα είδος bullying κατά των βουλευτών αλλά αυτά υποβαθμίζουν την ουσία της δημοκρατίας και πρέπει να σταματήσουν.

Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης

Δ. Καρύδης: Αν αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο δίμηνο, συνέβαιναν το προηγούμενο διάστημα θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Στην ουσία έχουν ξύσει τον πάτο του βαρελιού σε όλα τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ, των ασφαλιστικών ταμείων, των αγροτικών οργανισμών, και φτάσαμε τώρα και στις περιφέρειες.

Εμείς τα έχουμε καταγγείλει όλα αυτά στη Βουλή. Στην ουσία υπάρχει εσωτερική στάση πληρωμών. Το ελληνικό κράτος απέναντι σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων αλλά και προμηθευτών του δημοσίου δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Επιπλέον δεν υπάρχει πλέον ρευστότητα εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αν η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από αυτήν την εικόνα τότε σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.

Πάμε βδομάδα με βδομάδα για να καλύψουμε τα αναγκαία ποσά για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών. Ο κ. Βαρουφάκης πήγε στην Ουάσιγκτον να συναντήσει την κα. Λαγκάρντ με την ελπίδα ότι θα μετατεθεί η δόση του ΔΝΤ – σύμφωνα με τις διαρροές της κυβέρνησης – και έφαγε τη ψυχρολουσία και το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι θα πρέπει το ελληνικό κράτος να ακολουθήσει αυτά που συμφώνησε στις 20 Φεβρουαρίου. Να προχωρήσει γρήγορα ο έλεγχος των τεχνικών κλιμακίων και η αξιολόγηση ώστε η οικονομία να πάει σε ήρεμα νερά που δυστυχώς με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει αυτές τις ασφυκτικές καταστάσεις .

Ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της ενώ άλλα έλεγαν πρόσφατα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε τον Τσίπρα εσωτερικού και τον Τσίπρα εξωτερικού, το ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και το ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού. Έτσι ενώ δίνουν διαβεβαιώσεις ότι θα υλοποιήσουν τη συμφωνία στο εξωτερικό, στο εσωτερικό προσπαθούν να πουλήσουν επικοινωνιακά πως κάνουν δήθεν αντίσταση, πως δεν βάζουν το κεφάλι κάτω… λένε ότι θα κάνουν ηρωικές εξόδους, όπως είπε χθες ο κ. Στρατούλης στην επέτειο της εξόδου του Μεσολογγίου …

 

Σχετικά με την αρθρογραφία του κ. Πανούση

 Δ. Καρύδης: Αν ο κ. Πανούσης ήταν απλώς ένας επιστήμονας ή ένας αρθρογράφος θα συμφωνούσα απολύτως με τα κείμενά του, γιατί πρόκειται για μια σωστή προσέγγιση, προσέγγιση με μέτρο και με δίκαιο τρόπο, σε ένα κράτος δικαίου.

Όταν όμως είναι ο αρμόδιος υπουργός οφείλει να πάρει θέση πλέον, να μη δημιουργεί διλήμματα και να πει ποιοι δεν τον αφήνουν να κάνει τη δουλειά του, να πάρει τις αποφάσεις του και να διαχωριστεί από αυτούς.

Εμείς αυτό το έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό και αναφορικά με την Αμυγδαλέζα όταν άφησαν ελεύθερους τους μετανάστες, χωρίς ο κ. Πανούσης να το γνωρίζει όπως ο ίδιος δήλωσε  και αναφορικά με όλους  τους μπαχαλάκηδες και τους αντιεξουσιαστές οι οποίοι επί μακρόν κρατούν σε ομηρεία όλο το κέντρο της Αθήνας και τα κέντρα άλλων πόλεων, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα και μια τεράστια ανασφάλεια στους πολίτες, στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, στους φοιτητές, στους καθηγητές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης θα πρέπει να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση και να πάψει να εξαπατά τους πολίτες