Σχετικά με τη δημιουργία του κόμματος του Γ. Παπανδρέου και την κριτική που ασκεί στο ΠΑΣΟΚ

Νομίζω πως είναι νωρίς να καταλάβουμε ποιο είναι το πολιτικό κενό που προσπαθεί να καλύψει με αυτή του την κίνηση. Έγιναν μεγάλες προσπάθειες να διατηρηθεί η ενότητα στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που έχουν παραμείνει ιστορικά στελέχη, τα πολιτικά παιδιά του Αντρέα Παπανδρέου είναι εντός του ΠΑΣΟΚ και σήμερα και στα δύσκολα. Ακολουθήσαμε πολιτικές που χαράχτηκαν το 2009, δεν έχει αλλάξει λοιπόν κάτι πολιτικά, αυτό λοιπόν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιες πολιτικές απαντήσεις, γιατί δεν μπορούν να εξελίσσονται σε προσωπικά τα θέματα σε τόσο κρίσιμες στιγμές. Ακόμη και για την κριτική που ασκείται στην συγκυβέρνηση θα σας θυμίσω, ότι με πρόταση του κ. Παπανδρέου ήταν να γίνει Πρωθυπουργός ο κ. Πετσάλνικος σε μια κυβέρνηση Νέα Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ.

Μέχρι και το 2011 ψηφίζαμε τις πολιτικές του κ. Παπανδρέου ακόμα και εκβιαστικά διλήμματα, διαφωνώντας εξ αρχής αρκετοί Βουλευτές με τη μνημονιακή πολιτική, άρα αυτό που λέγεται είναι τι, ότι δεν εφαρμόστηκε αρκετά καλά το μνημόνιο; Μέχρι πριν λίγες μέρες ημασταν μαζι σε όλα.

 

Για την απόφαση να μην συμμετέχουν σε τηλεοπτικές μονομαχίες στελέχη του ΠΑΣΟΚ με πρώην στελέχη του

Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι να δημιουργηθεί ένας εμφύλιος έχοντας μόνον δύο στελέχη σε μια συζήτηση, δηλαδή το one to one.

 

Σχετικά με τη διαπίστωση του δημοσιογράφου ότι η Νέα Δημοκρατία δεν χρησιμοποιεί  σκληρό λόγο για τον  κ. Παπανδρέου

Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία δείχνει πως περιμένει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, για να δει αν το νέο κόμμα «κόβει» από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Πιστεύω ότι να κοιτάζει κανείς αυτή τη στιγμή με αυτόν τον μικροπολιτικό τρόπο για το πώς θα κινηθεί πολιτικά, θα κριθεί από τον κόσμο.

 

Για τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.

 Χωρίς συμμαχίες δεν μπορεί να πάρει κάποιος μια απόφαση, αυτό φαίνεται και στο Ευρωκοινοβούλιο. Η κουλτούρα της συνεργασίας στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει γίνει ίσως αποδεκτή. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές.

Αν και τα δεδομένα και οι επιλογές είναι συγκεκριμένα, η εφαρμογή τους έχει πάρα πολλές διαφορές και τρόπους ιεράρχησης. Προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία, προστατεύσαμε τη δωρεάν υγεία και την προστατεύσαμε απέναντι στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να το αλλάξει εντός της ίδιας Κυβέρνησης, προστατεύσαμε την δωρεάν παιδεία. Προσπαθήσαμε να μείνουμε σταθεροί σύμφωνα με μια συνθήκη και μια πραγματικότητα που υπάρχει.

Σημασία έχει το πώς εφαρμόζεις πολιτικές, ποιες προτεραιότητες βάζεις, ποια είναι ουσιαστικά η ιεράρχηση που κάνεις για να μπορέσεις να έχεις αποτέλεσμα. Και είχαμε οικονομικό αποτέλεσμα για το οποίο έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει: «Ωραία, με αυτό το αποτέλεσμα που έχετε εγώ θα κάνω επιδοματική πολιτική».

 

Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένος σύμμαχος της Ν.Δ.

 Καθόλου δεδομένος. Η βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή του ΠΑΣΟΚ είναι να υπάρχει εθνική προσπάθεια, ενότητα, όσο γίνεται περισσότερο για την Ελλάδα, για να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός της Ευρώπης, προφανώς  όχι παραδίδοντας τα πάντα. Αυτή είναι προσπάθειά μας, αυτή είναι η μάχη μας.

 

Σε ερώτηση για το πώς θα επιτευχθεί  η κυβέρνηση εθνικής ενότητας από τη στιγμή που τα κόμματα δεν έχουν σημεία επαφής

Υπάρχουν σημεία συνεννόησης. Αυτός που θέλει να μείνει στην Ευρώπη μπορεί φυσικά να ξεκινήσει από μία βάση. Μπορεί λοιπόν να συζητήσει με τους ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να αποδεχτούν ότι για να γίνει αυτό υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις. Το να μπορείς να διαπραγματευτείς αυτές τις υποχρεώσεις σοβαρά, έχοντας ένα plan-b χωρίς να έχεις δεξιές πολιτικές όμως πάνω στο τραπέζι, αυτό είναι μία συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη. Ο Γιούνκερ μιλάει για ανάπτυξη 315 δις, έχει βάλει το κεφάλι του λοιπόν πάνω στον τορβά και λέει «παιδιά 315 δις, σε πέντε χρόνια εγώ 315 δις ανάπτυξη για την Ευρώπη», αλλιώς φεύγει, τον ρίχνουν.

Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα το οποίο μπορεί να συνομιλεί με την Ευρώπη, μπορεί να έχει μια αξιοπιστία και μια συνέχεια στην πολιτική του.  Κι έχει δείξει ότι δε φοβήθηκε να συνθλιβεί. Γιατί μπορεί κανείς να φοβάται να συνθλιβεί σε μια τέτοια πολιτική. Από την άλλη κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη. Είδατε τι έπαθαν τα κόμματα εκείνα που δεν έδειξαν υπευθυνότητα και η ΔΗΜΑΡ και το ΛΑΟΣ αλλά και το Ποτάμι το οποίο αυτή τη στιγμή συστεγάζει τον κ. και τον κ. Σκυλακάκη και τον κ. Λυκούδη…

 

Για το  ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διάφορες γραμμές στο εσωτερικό του. Ο κ. Τόλιος λέει διαφορετικά πράγματα, κάποια κείμενα γράφουν διαφορετικά πράγματα, το γνωρίζει και ο κ. Παπαδημούλης και καταλαβαίνω τη θέση του. Άρα εξαρτάται ποιος και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει, γιατί νομίζω θα έχουν και κάποια θέματα που θα αναδειχτούν μετά τις εκλογές.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να το κάνω πιο σαφές; Αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και χρειάζεται τις έδρες του ΠΑΣΟΚ για να μην πάει η χώρα σε δεύτερες εκλογές και για να υπάρχει Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει ναι ή όχι;

 

-Στη βάση του ότι μένουμε στην Ευρώπη, ναι.

 

Για το αν θα αρχίσει συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για προγραμματική συμφωνία

Με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να έχει από κοντά τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ, όχι. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο πράγματα, έχει μεγαλώσει πολύ για να είναι μόνο ένα έτσι κι αλλιώς, δεν είναι κακό αυτό. Η προτίμηση ενός κόμματος που ανήκει στην Κεντροαριστερά είναι αυτή η κατεύθυνση, άρα είναι λογικό. Υπάρχουν όμως κάποια ζητήματα, για παράδειγμα θα πρέπει να δοθούν κάποιες απαντήσεις το μέχρι ποιου σημείου θα γίνει η διαπραγμάτευση, μέχρι ποιου σημείου θα ρισκάρουμε το μέλλον της χώρας, γιατί να σας πω κι ένα κρίσιμο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να θέλει να είναι μαζί με μια παράταξη η οποία μπορεί να εγγυηθεί ότι θα γίνει η διαπραγμάτευση επί ίσοις όροις σε ένα τραπέζι..

Το ΠΑΣΟΚ είναι παράταξη που είχε εχτές την παρουσία του Σταύρου Μπένου στην Καλαμάτα, έχει τον Κώστα Λαλιώτη, τη Φώφη Γεννηματά, άνθρωποι που έχτισαν το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα. Και υπάρχουν και κάποια ζητήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσει, γιατί και νομίζω καλό θα ήταν να το θέσουμε και σήμερα, για παράδειγμα διάβασα το πρόγραμμα και λέει ο κ. Τσίπρας συγκέντρωση στο γραφείο του Πρωθυπουργού όλων των ελεγκτικών μηχανισμών. Εμένα αυτό δεν μου ακούγεται σωστό. Δεν ξέρω πως ακούγεται στο ΣΥΡΙΖΑ και τι εννοείτε όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Ένας άνθρωπος;