* για το θέμα Ρωμανού

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Ανδρουλάκη; Εσείς ως ΠΑΣΟΚ έχετε πάρει θέση κάπως διαφορετική από αυτή της υπόλοιπης κυβερνήσεως.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο Ρωμανός έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση, διότι ένα σύστημα δικαίου οφείλει να του δώσει αυτή τη δυνατότητα. Εάν βέβαια ασκήσει το δικαίωμά του αυτό με τέτοιο τρόπο, ώστε οι υπόλοιποι συμφοιτητές του να μην μπορούν να ασκήσουν το δικό τους δικαίωμα, τότε βέβαια αυτό το δικαίωμα παύει να υπάρχει.

Σήμερα όμως, σύμφωνα με τα δεδομένα, όπως του δόθηκε η δυνατότητα να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις, έτσι να του δοθεί και η δυνατότητα να παρακολουθήσει τα μαθήματα, αλλιώς δε συζητάμε για σωφρονιστικό σύστημα.

Άλλωστε υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα, κατά τα οποία δόθηκε η δυνατότητα σε ανθρώπους οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για σημαντικά εγκλήματα να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους. Άρα δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μη συμβεί το ίδιο και στην περίπτωση Ρωμανού.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είναι προληπτική τιμωρία γι΄ αυτά που υποτίθεται ότι θα διαπράξει;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ασφαλώς, αυτό ακριβώς λέω.

 

* για ΠτΔ και πρόωρες εκλογές

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς εχθές κατά τη διαδικασία του προϋπολογισμού πολύ λίγα ελέχθησαν για τον προϋπολογισμό και πολύ περισσότερα ακούσαμε για την τετριμμένη πλέον ρητορεία περί μνημονίου-αντιμνημονίου, η οποία ουσιαστικά έχει εγκλωβίσει την πολιτική ζωή της χώρας και εγκλώβισε και τη χθεσινή συζήτηση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και τα περί μεθόδευσης για την εκλογή Προέδρου;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η στρατηγική μας έχει ως εξής: να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας, στην οποία δε θα υπάρχουν επώδυνα μέτρα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Να περάσουμε στην πιστοληπτική γραμμή, που δίνει τη δυνατότητα περισσότερων βαθμών δημοσιονομικής ελευθερίας στη χώρα και σιγά-σιγά να απεξαρτητοποιηθούμε από τα χρήματα, τα οποία δανειζόμαστε από τους εταίρους μας, με τη λογική ότι θα σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία και σιγά σιγά θα βγαίνουμε μόνοι μας στις αγορές με καλύτερο επιτόκιο από αυτό που υπάρχει σήμερα.

Αυτή είναι η στρατηγική η δική μας. Δεν ξέρω βέβαια σε τί βοηθάει τις στρατηγικές των υπόλοιπων κομμάτων μία σύγκρουση που χθες έκρυβε «ψευτομαγκιές», τα γνωστά παραμύθια, τη γνωστή θεώρηση ότι πρέπει να γίνουν εκλογές για να λύσουμε τα προβλήματα. Άλλωστε μπορεί να αποτελέσει κίνητρο η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και η ανάγκη εξεύρεσης 180 ψήφων ώστε να υπάρξει στροφή στο ρεαλισμό ιδιαίτερα από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από μέλη της Κυβέρνησης και από τη Νέα Δημοκρατία και θα σας πω γιατί.

Θεωρώ εγώ ότι δεν βοηθάει κανέναν να πάμε τώρα σε εκλογές και να συγκρουστεί το μισό ψέμα του success story με το ολόκληρο ψέμα ότι σκίζουμε το μνημόνιο και έρχεται μια καλύτερη εποχή.

 

* για το χρέος και την αναγκαιότητα της πολιτικής συναίνεσης

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Χθες ακούσαμε ότι έχει αυξηθεί πολύ το δημόσιο χρέος, ότι το μνημόνιο έφταιξε σε αυτό, ότι πήγε από 120% στο 180%. Δηλαδή αν μέναμε στο 120% με 36 δισεκατομμύρια έλλειμμα, 24 δισεκατομμύρια πρωτογενές, όπως το άφησε ο κ. Καραμανλής, θα ήταν σήμερα το δημόσιο χρέος 180 ή 250;

Δεύτερο. Είπε ο κ. Τσίπρας ότι, όποιος μπήκε στο μνημόνιο -εννοεί από το πολιτικό προσωπικό- δεν ξέφυγε ποτέ. Το είπε της κας Τζάκρη προχθές που βρεθήκανε αυτό; Ή όποιος πάει στο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και βγαίνει μετανοημένος;

Και προσέξτε, επειδή ειπώθηκαν και πράγματα, όπως για παράδειγμα είπε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι ο αποπληθωρισμός προκαλεί αρνητικές συνέπειες, αρνητικό περιβάλλον για το ελληνικό χρέος κι αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Αφού λοιπόν το βλέπει αυτό ο κ. Τσίπρας, δεν πρέπει να υπάρχει μία εθνική στρατηγική; Δηλαδή το θέμα είναι να βγαίνει ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και να λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, να λέει η Αντιπολίτευση ότι δεν είναι βιώσιμο και να μην υπάρχει ενδιάμεση θέση;

Πιστεύω ότι υπάρχει όντως η δυνατότητα να επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος, αφού όπως απορρέει από τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 μόλις φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα θα μπούμε στη συζήτηση για το τί θα κάνουμε με το δημόσιο χρέος.

Δεν πρέπει να υπάρξει ενιαία εθνική στρατηγική; Προχθές που είδαν όλοι τον Νταβούτογλου, έδειξαν ότι υπάρχει εθνική στρατηγική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Γιατί λοιπόν στο μείζον εθνικό θέμα, το χρέος, να υπάρχει μία στρατηγική; Να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε να βρούμε ποια θα είναι αυτή η στρατηγική.

Τα λέω αυτά γιατί; Το θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί αφορμή όχι να πάμε σε εκλογές και να συγκρουστεί το μισό ψέμα Σαμαρά περί success story και το ολόκληρο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι σκίζουμε το μνημόνιο και όλα επαναφέρονται στην belle époque, αλλά είναι ευκαιρία να υπάρξει συναίνεση.

Όχι σε όλα, δεν μπορούμε να γίνουμε ίδιοι. Άλλο είναι να πιστεύεις στις ιδέες που πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλο στο ΠΑΣΟΚ, άλλο στη Νέα Δημοκρατία, αλλά υπάρχει περιθώριο συναίνεσης σε εθνικά θέματα όπως είναι το χρέος.

Αυτά τα πέντε χρόνια της κρίσης απεδείχθη περίτρανα ότι όποιοι κρατιούνται από τους προσωπικούς και κομματικούς εγωισμούς τους, δεν συμβάλλουν στο καλό της χώρας, ούτε το συμφέρον του ελληνικού λαού. Εμείς τους έχουμε ξεπεράσει. Το καλοκαίρι του 2012 κάναμε τον ιστορικό συμβιβασμό με το κόμμα του κ. Σαμαρά που έστησε το αντιμνημονιακό μέτωπο μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτή τη βάση, όπως έχουμε προχωρήσει μέχρι σήμερα.

Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, δεν βοηθάει την εθνική προσπάθεια. Εμείς έχουμε άλλη στάση και θα τη διατηρήσουμε έως τέλους, μέχρι να έχουμε συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα.

Προτεραιότητα για τη χώρα αποτελεί το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και όχι η διαχείριση της εσωτερικής κοινής γνώμης.

 

* για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στην εκλογή του ΠτΔ

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η Χρυσή Αυγή είναι κόμμα-εγκληματική οργάνωση, το ξέρει όλος ο ελληνικός λαός. Δεν χρειάζονται σε αυτή την εθνική προσπάθεια ψήφοι από ανθρώπους, οι οποίοι συμμετέχουν σε νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση. Την εθνική αυτή προσπάθεια, πρέπει να τη στηρίξουν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου κι εκεί είναι και η μεγάλη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.