Σχετικά με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

 

«Μεγάλο ατόπημα αυτό που είπε ο κ. Θεοδωράκης. Στην χούντα δεν υπήρχαν κόμματα, γιατί δεν υπήρχε δημοκρατία, είχε καταλυθεί».

 

Δημοσιογράφος: Τι λέτε για την πορεία του Πολυτεχνείου, είναι περισσότεροι οι αστυνομικοί από τους συγκεντρωμένους;

 

Δ. Καρύδης: Δεν είναι η πρώτη φορά. Σε κρίσιμες στιγμές, συνήθως συμβαίνει αυτό. Σημασία έχει να μην αμαυρωθεί, από βιαιότητες και επεισόδια ο εορτασμός του Πολυτεχνείου που είναι ένα σύμβολο που πρέπει να ενώνει όλους τους Έλληνες, να είναι εορτασμός ενωτικός, ειρηνικός.

 

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα αστυνομοκρατούμενο περιβάλλον, κλείνουν σταθμοί λες και έχουμε πόλεμο, σταματούν τα πάντα.

 

Δ. Καρύδης: Είναι αλήθεια ότι δυσανασχετούν πολλοί. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να προλάβουμε πιθανά επεισόδια που σ΄ αυτήν την περίπτωση θα αναζητούνται ευθύνες γιατί δεν υπήρχε φύλαξη. Ας κρατήσουμε τον ειρηνικό εορτασμό του Πολυτεχνείου, την ημέρα μνήμης του ξεσηκωμού εκείνων των ημερών που πολλοί «φρέσκοι» πολιτικοί αρχηγοί μέσα από τα μηνύματα και τις ομιλίες τους δείχνουν ότι δεν κατάλαβαν τι συνέβαινε εκείνες τις μαύρες μέρες. Γιατί αυτό που ειπώθηκε χθες από τον Πρόεδρο του Ποταμιού, τον κ.  Θεοδωράκη, ότι αν υπήρχαν τότε κόμματα δεν θα υπήρχε ο ξεσηκωμός, ήταν μεγάλο ατόπημα. Επί χούντας δεν υπήρχαν κόμματα γιατί δεν υπήρχε δημοκρατία, είχε καταλυθεί.

 

Δημοσιογράφος: Άκουσα κι άλλους να τον επικρίνουν γι αυτές τις δηλώσεις, ήταν μια λάθος τοποθέτηση

 

Δ. Καρύδης: Ήταν ένα φάουλ, μια λάθος τοποθέτηση, πάνω στην πρεμούρα του να δείξει ότι το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Αυτό πρέπει να γίνει αλλά και ο ίδιος για να κατέβει στην πολιτική έφτιαξε ένα κόμμα, άρα το πρόβλημα δεν είναι τα κόμματα, η δημοκρατία στηρίζεται στα κόμματα. Το πρόβλημα είναι η λειτουργία τους, οι αρχές τους, οι θέσεις τους και πόσο κοντά είναι στους πολίτες και στα αιτήματά τους.

 

Σχετικά με την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης

 

«Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ»

 

Δημοσιογράφος: Και τα πρόσωπα όμως παίζουν σημαντικό ρόλο, βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα να φεύγουν, να επιστρέφουν, να θέλουν να ξαναεπιστρέψουν και το λέω με αφορμή και την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου. Μας προκάλεσε εντύπωση αυτό που είπε, ότι «έχει ο καιρός γυρίσματα» κι ότι δεν πρόλαβε και χρειαζόταν κι άλλο χρόνο. Σκέφτομαι μήπως μερικοί δεν έχουν καταλάβει ορισμένα πράγματα

 

Δ. Καρύδης: Πολλά από αυτά τα πρόσωπα όμως επιστρέφουν και εντάσσονται στους διάφορους καινούργιους πολιτικούς οργανισμούς.

Ο κ. Παπανδρέου το «έχει ο καιρός γυρίσματα» το είπε σε μία αποστροφή της ομιλίας του και πιστεύω ότι έχει μία ευρύτερη σημασία για την παράταξη, όταν είπε, δηλαδή, ότι το ΠΑΣΟΚ δέχθηκε τεράστια πλήγματα τότε όταν πήρε όλο το βάρος μόνο του για να βγει η χώρα από την κρίση. Ο κ. Παπανδρέου έχει το απόλυτο δικαίωμα μέσα σε μια ταραγμένη και περιπετειώδη εποχή να θέλει να ακουστούν κάποιες αλήθειες.

 

Δημοσιογράφος: Ο κ. Παπανδρέου θα είναι, πρέπει να είναι, θέλετε να είναι ξανά υποψήφιος στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ;

 

Δ. Καρύδης: Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που πρέπει να επικρατήσει στο ΠΑΣΟΚ είναι η ενότητα και η συσπείρωση όλων των δυνάμεών του, αυτό απαιτεί σήμερα ο κόσμος, γιατί θέλει η Δημοκρατική Παράταξη  να ανασυνταχθεί και να ενδυναμωθεί και ειδικά στη σημερινή εποχή που φτάνουμε λίγο πριν την έξοδο από την κρίση και πρέπει να χαράξουμε ένα καινούργιο δρόμο για την πατρίδα μας.

 

Δημοσιογράφος: Στο ΠΑΣΟΚ που έχετε βάλει τον πήχη για τις επόμενες εκλογές

 

Δ. Καρύδης: Να είμαστε τρίτο κόμμα, είναι εφικτό. Στις ευρωεκλογές είδατε ότι η διαφορά μας με τη Χρυσή Αυγή ήταν μία μονάδα. Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από την ανασύνταξη του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου, του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Δεν το λέω απλώς για να είμαστε στην τρίτη θέση αλλά γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι ο ρόλος που παίζει στη χώρα και τώρα και στο μέλλον η Δημοκρατική Παράταξη είναι πολύ κρίσιμος και για τη σταθερότητα αλλά και για πετύχουμε όλα όσα είναι αναγκαία για να βγει η χώρα από την κρίση, να γυρίσει και να μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης και κοινωνικής ανασύνταξης.

 

Σχετικά με την διαπραγμάτευση με την τρόικα

 

«Οι διαπραγματεύσεις πάντα είναι σκληρές και αν συμμετείχε η αξιωματική αντιπολίτευση στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης θα το καταλάβαιναν και δεν θα επιδείκνυαν υποκρισία, διπλοπροσωπία και διγλωσσία»

 

Δημοσιογράφος: Φαίνεται ότι δεν θα κλείσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου η εν εξελίξει σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα.

 

Δ. Καρύδης: Η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στο Δεκέμβρη. Πέραν της αξιολόγησης, το σημαντικό είναι να πετύχουμε τη μεγάλη συμφωνία που αφορά την πιστοληπτική γραμμή στήριξης της χώρας και την έξοδο στις αγορές και ακόμη πιο σημαντικό είναι το θέμα του χρέους. Όπως λέτε και εσείς η διαπραγμάτευση είναι σκληρή παρότι κάποιοι, κυρίως από την αξιωματική  αντιπολίτευση, επιμένουν ότι όλα γίνονται για το θεαθήναι, ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, ότι τα παραδίδουμε όλα .

Οι διαπραγματεύσεις πάντα είναι σκληρές και αν συμμετείχαν κι αυτοί στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης θα το καταλάβαιναν και δεν θα επιδείκνυαν υποκρισία, διπλοπροσωπία και διγλωσσία.

Για παράδειγμα, πάει ο κ. Τσίπρας στην Ισπανία και στη Φλωρεντία και παριστάνει τον επαναστάτη, δίνοντας εύκολες υποσχέσεις ενώ την ίδια ώρα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να κάνουν μυστικές συναντήσεις με τα περιβόητα κερδοσκοπικά funds τη JP MORGAN, τη GOLDMAN SACHS που μέχρι πριν λίγο καιρό και η ηγεσία αλλά και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ τα ξόρκιζε ως «τέρατα». Αυτή η διγλωσσία και διπλοπροσωπία ενοχλεί πάρα πολύ, είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να αποφύγει ο λαός το επόμενο διάστημα.