Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ 

 

Επικοινωνιακά –είναι αλήθεια- ότι χάθηκαν οι εντυπώσεις. Από το μπρος-πίσω και την ένταξη στην αρχική ρύθμιση τρεχούμενων οφειλών δημιουργήθηκε σύγχυση. Αυτό ήταν μια επικοινωνιακή σκιά για την κυβέρνηση.

Η ουσία όμως είναι πολύ σημαντική για εκατομμύρια συμπολιτών μας που χρωστούσαν προς εφορίες και προς ασφαλιστικά ταμεία, καθώς οι 100 δόσεις δίνουν μια πολύ βαθιά ανάσα.

Όπως εξίσου βαθιά ανάσα για χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρηματίες δίνει και η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, αφού προβλέπεται «κούρεμα» μέχρι 50% των δανείων που έχουν λάβει.

Και η αποδοχή αυτής της ρύθμισης στους βουλευτές ήταν πολύ ευρεία, 165 ψήφισαν, ενώ άλλοι που έλειπαν έδωσαν με επιστολές τη υποστήριξή τους, συνολικά υπερέβησαν σε αριθμό τους 170.

Αυτό το θέμα δεν  αναδείχθηκε από τη συζήτηση, διότι επικράτησαν οι εντυπώσεις που επικοινωνιακά θίγουν την κυβέρνηση.

 

Για τις ευθύνες του αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ, τις παρεμβάσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης κατά του υπουργού Οικονομικών και το «ψαλίδισμα» αρμοδιοτήτων από τον πρωθυπουργό 

 

Όταν ένα θέμα το χειρίζεται ένα υπουργείο και δεν πάει καλά, τουλάχιστον ως προς τις εντυπώσεις, αυτόματα τα βάρη μεταφέρονται στο «κεφάλι» και μέχρι όλους όσοι ασχολήθηκαν.

Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Θα έπρεπε να υπάρχουν πολιτικά αντανακλαστικά να μην είχαν γίνει όσα έγιναν.

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ είχαμε πει αυτή η ρύθμιση να περιοριστεί στα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι 1η Οκτωβρίου και να μη δοθούν λάθος μηνύματα και λάθος εντυπώσεις. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε.

Για την έλευση της τρόικας και τη σύναψη συμφωνίας με τους εταίρους 

 

Δεν έχω ακριβή εικόνα ποια μέρα θα έρθουν. Έχουμε όμως πλέον μπει στη τελική ευθεία ώστε στο αμέσως επόμενο διάστημα να έρθουν. Διότι η επιστολή πήγε προς την τρόικα, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν συζητήσεις είτε οι εκπρόσωποι τους ήταν στην Αθήνα ή όχι και από εκεί και πέρα έχει διαμορφωθεί ένα ουσιαστικό πλαίσιο για να έρθουν και να τελειώσει η αξιολόγηση.

Εμείς χρονικά τοποθετούμε το θέμα μέσα στο Δεκέμβριο, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Ο χρόνος είναι αρκετός για να τελειώσει η αξιολόγηση.

 

Για το χρέος, την προεδρική εκλογή και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ 

 

Υπάρχει παράλληλα η συζήτηση για τη συμφωνία για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης και το χρέος.  Ο στόχος είναι να έχει τελειώσει πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να παρουσιαστεί και να είναι γνωστή η συμφωνία στους βουλευτές και στο λαό.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να πετύχουμε μια ρύθμιση για το χρέους, στο πλαίσιο της επιμήκυνσης, της περιόδου χάριτος και  της μείωσης των επιτοκίων. Μπορούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουμε και να μπούμε σε μια νέα εποχή.

Θα ήταν καλό σε αυτή την προσπάθεια να συμμετάσχει και η αξιωματική αντιπολίτευση, διότι το χρέος είναι ένα εθνικό θέμα.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ειπωθεί διάφορα. Υπάρχουν και πιο σκληρές διατυπώσεις αλλά υπάρχουν και φωνές κορυφαίων στελεχών π.χ. ο κ. Σταθάκης που λένε ότι το βασικό θέμα είναι να μειωθεί η δόση. Να πάει δηλαδή η επιμήκυνση  50, 60, 70 χρόνια πίσω και οτι αυτο θα ήταν μια καλή εξέλιξη για το χρέος.

Μπορεί λοιπόν να βρεθεί πεδίο συνεννόησης αρκεί να κάτσουμε στο τραπέζι.

Το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών δε μπορεί να διεξαχθεί με την πλάτη στον τοίχο. Δε μπορεί δηλαδή να έχει ως ατζέντα την παραίτηση της κυβέρνησης (όπως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ). Δε γίνεται έτσι…

Για την κατάληψη στη Νομική, την εμπλοκή των ΜΑΤ και την πυροδότηση ενός έκρυθμου κλίματος εν όψει Πολυτεχνείου 

 

Δε συμφωνούμε με τις πρακτικές της έντασης. Έβγαλε και η νεολαία ΠΑΣΟΚ ανακοίνωση για το θέμα. Λέμε όχι και στις καταλήψεις και στα ΜΑΤ.

Διαφωνούμε  όμως και με την κοκορομαχία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το Πολυτεχνείο. Το Πολυτεχνείο πρέπει να ενώνει τους έλληνες όχι να τους διχάζει.

Για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης και αν θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου υποψήφιος  

 

Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να είναι στα ψηφοδέλτια. Είναι ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επί πολλά χρόνια έχει διατελέσει πρόεδρός του, πρώην πρωθυπουργός της χώρας. Όλες οι δυνάμεις πρέπει να ενωθούν για να κρατήσουμε την παράταξη όρθια και να μπορέσουμε να ανασυνταχθούμε και να δυναμώσουμε.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ιδεολογική διαφορά στην προσέγγιση, πολιτικά και στρατηγικά. Ο κ. Παπανδρέου σε όλες τις ομιλίες του κάνει λόγο για προοδευτικές συμμαχίες και αυτό κάνει και το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Κάνουμε άνοιγμα σε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και θέλουμε να πετύχουμε μια ευρύτερη συμπόρευση και συσπείρωση όλων των δυνάμεων που είναι σήμερα  κατακερματισμένες, ώστε να αποτελέσουμε την τρίτη λύση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.