• Η Προληπτική Πιστωτική Γραμμή συνεπάγεται νέο Μεσοπρόθεσμο; Αντέχει η κυβερνητική πλειοψηφία μια τέτοια διαδικασία;

Αρχικά, να διευκρινίσω ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή είναι ένα εργαλείο που προβλέπεται στον κανονισμό του ESM και το οποίο επιτρέπει στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, μετά τη λήξη του, την πρόσβαση στη βοήθεια του Μηχανισμού πριν αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές. Αυτό που προέχει ωστόσο, είναι να υπάρξει και μια πρώτη φάση κοινωνικοποίησης των θετικών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων της οικονομίας. Να βγουν για παράδειγμα, άμεσα οι εγκύκλιοι σχετικά με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Επίσης, να εφαρμοστεί η ρύθμιση για τα “κόκκινα δάνεια” και το μέτρο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Έτσι θα κατανοήσουν οι πολίτες ότι θυσίες τους πιάνουν τόπο και η αλλαγή του κοινωνικού κλίματος θα επηρεάσει θετικά το πολιτικό.

 

 • Πώς κρίνετε τις «φωνές» για εθνική συνεννόηση, που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο δημόσιο διάλογο; Θεωρείτε ότι τα «μεγάλα» ζητήματα (όπως η βιωσιμότητα του χρέους) απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις;

Η χώρα έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας, γιατί δεν υπήρχε κουλτούρα συνεργασίας στο πολιτικό μας σύστημα. Θα είχαμε αποφύγει πολλές επώδυνες καταστάσεις, αν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου από την αρχή της κρίσης είχαν συμφωνήσει σε δυο τρεις άξονες εθνικής συνεργασίας. Σήμερα, υπάρχει ανοιχτό μπροστά μας το ζήτημα του χρέους, ένα εθνικό ζήτημα που αναμφίβολα απαιτεί εθνική στρατηγική. Αυτό σημαίνει ότι θα καθίσουν σε ένα τραπέζι τα κόμματα που συμφωνούν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα διαμορφώσουν κοινή στρατηγική. Δεν γίνεται να περιμένουμε οι υπόλοιποι 27 εταίροι να έχουν μια κοινή άποψη για το ελληνικό χρέος κι εμείς ,που μας αφορά άμεσα, να μη μπορούμε να βρούμε πλαίσιο συνεννόησης και να λέει ο καθένας τα δικά του.

 

  • Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή είναι εφικτή;

  Εύχομαι να επικρατήσει η σύνεση και να βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης οφείλουμε να σεβόμαστε και να υπερασπιζόμαστε τους θεσμούς κι όχι να παίζουμε μικροκομματικά παιχνίδια με αυτούς.  

   

   • Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ θέτει σε δεύτερη μοίρα το ΠΑΣΟΚ. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαδραματίζει πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο;

   Πρόκειται για έναν μικρό δικομματισμό που καλλιεργεί σκοπίμως μια τεχνητή, εμφυλιοπολεμική πόλωση, επειδή τρέφεται από αυτή. Όσο διευρύνεται η συντηρητικοποίηση της Νέας Δημοκρατίας, τόσο επεκτείνεται και η δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ. Για εμάς, η συμμετοχή σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις μόνο και μόνο για να υπάρχουμε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων δεν είναι αυτοσκοπός. Προτεραιότητά μας είναι η επεξεργασία προτάσεων που θα απαντούν στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση σήμερα και την οποία ξεκίνησε μόνο του μετά τη δημοσιονομική καταστροφή που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Καραμανλή το 2009.  

    

    • Τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ παραμένουν χαμηλά. Πώς το ερμηνεύετε αυτό; Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση;

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τις τάσεις κάθε συγκυρίας, αν και όπως φάνηκε στις ευρωεκλογές δεν επιβεβαιώνονται πάντα. Η μειωμένη απήχηση του ΠΑΣΟΚ είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Αν θέλουμε όμως πραγματικά να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση πρέπει να κάνουμε ολική ρήξη όχι μόνο με τα πρόσωπα αλλά και με τις πολιτικές και τις νοοτροπίες που μας οδήγησαν εδώ. Χρειαζόμαστε σύγχρονα οράματα και νέο κώδικα αξιών.

     

     • Η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη αυτοκαταργεί το ΠΑΣΟΚ; Γιατί είναι χρήσιμη μια τέτοια αλλαγή;

     Το ΠΑΣΟΚ ούτε διαλύεται, ούτε αυτοκαταργείται. Θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στην αυτονομία και τις θεσμικές λειτουργίες των κομμάτων και των κινήσεων που θα συστρατευθούν σ’ αυτή τη δημοκρατική συμπαράταξη. Το εγχείρημα αυτό γίνεται για να δημιουργηθεί ένας τρίτος προοδευτικός πόλος μεταξύ του τεχνητού διπόλου, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος είναι η επεξεργασία ενός ρεαλιστικού προγραμματικού λόγου ο οποίος θα αποτελεί μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης για τον τόπο. Σ’ αυτή την προσπάθεια είναι δομικό να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής Αριστεράς βάζοντας στο περιθώριο τις προσωπικές στρατηγικές.

      

     • Το συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης θα αποτελεί «πολιτικό γεγονός» και γιατί;

     Το συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης θα αποτελέσει «πολιτικό γεγονός» όταν το εγχείρημα αποκτήσει σαφές ιδεολογικό στίγμα. Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι να διαμορφωθεί ένα ψηφοδέλτιο που θα καταγράψει ένα ποσοστό στις εκλογές. Αλλά, να συγκροτηθεί ένας χώρος που θα μπορεί να εκφράσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που νιώθει ότι δεν εκπροσωπείται ή υποεκπροσωπείται. Για να μας ακούσουν ωστόσο οι πολίτες, η συμπαράταξη θα πρέπει πρώτον, να συγκροτηθεί μέσα από διαφανείς και δημοκρατικές θεσμικές διαδικασίες και δεύτερον, να ενσωματώσει ένα προγραμματικό πλαίσιο θέσεων με λύσεις για τη μείωση των οξύτατων κοινωνικών ανισοτήτων που άφησε πίσω της η κρίση.

      

     • Το Ποτάμι καταγράφει δημοσκοπικά ποσοστά κοντά σε αυτά του ΠΑΣΟΚ. Θα ορίζατε τη σχέση σας με το Ποτάμι ως ανταγωνιστική;

     Οποιοδήποτε κόμμα κατέρχεται στις εκλογές ανταγωνίζεται όλα τα υπόλοιπα. Το ζήτημα είναι με ποιους όρους διεκδικούμε την ψήφο του λαού. Με προτάσεις που αναφέρονται στη σημερινή πραγματικότητα ή με επικοινωνιακά τρικ;