Ανακοίνωση του Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων ΠΑΣΟΚ για την 14η Σεπτέμβρη Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

 

Τιμούμε σήμερα μία από τις θλιβερότερες επετείους της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Την «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος» η οποία καθιερώθηκε επίσημα τον Οκτώβρη του 1998 από τη Βουλή των Ελλήνων κατόπιν  πρωτοβουλίας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μικρασιατικής καταγωγής, ανταποκρινόμενοι στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Η ημέρα αυτή, αποτυπωμένη ανεξίτηλα στην συλλογική ιστορική μνήμη ως η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 αποτελεί πολύπλευρη διδαχή  για τον ελληνικό λαό.

Οι Έλληνες έπεσαν θύματα του νεοτουρκικού εθνικισμού, δολοφονήθηκαν και εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, από τις αλησμόνητες πατρίδες, εκεί όπου επί χιλιετηρίδες ήκμασε ο Ελληνικός πολιτισμός και το Ελληνικό πνεύμα ,το οποίο διαχύθηκε στα πέρατα της οικουμένης και υμνήθηκε όχι μόνο από κορυφαίους Έλληνες πεζογράφους και ποιητές όπως ο Ηλίας Βενέζης, ο Κοσμάς Πολίτης, η Διδώ Σωτηρίου και ο Γιώργος Σεφέρης, αλλά και από ξένους διανοούμενους.

Χωρίς μισαλλοδοξίες και πάθη αλλά με σεβασμό πάντα στην ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του, στους ξεριζωμούς και στις κακουχίες που πέρασαν οι Έλληνες Μικρασιάτες, τιμούμε αυτή τη μέρα ως ημέρα όχι μόνο μνήμης αλλά και περισυλλογής. Θεωρούμε πως η ειλικρινής και σε βάθος εξέταση της ιστορίας οφείλει και πρέπει να οδηγεί τις σημερινές επιλογές μας, τόσο σε σχέση με αυτούς που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις 95 χρόνια μετά από το έγκλημα της Μικρασιατικής Καταστροφής, όσο και προς αυτούς που υποδαυλίζουν τα πάθη του εθνικισμού και του ρατσισμού. Στεκόμενοι δίπλα και κοντά στον  λαό που συνθλίβεται από τις σημερινές πολιτικές, στο πλάι συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε κρίση , βοηθώντας τους με εκείνες τις πολιτικές ,ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να μεγαλουργήσουν στον τόπο τους. Αυτό άλλωστε έκαναν υποδειγματικά οι Μικρασιάτες πρόσφυγες τους οποίους τιμούμε σήμερα όπως και τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, με την ευχή να μην ζήσουμε ξανά ως έθνος  τέτοια τραγωδία.