ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΞΕΚΑΛΑΚΗ

ΣΤΗΝ 6η ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

 

 

Βασικά σημεία ομιλίας

 

 • Εκτίμησή μας είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις δε θα αργήσουν. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για κανένα λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη να δώσει στη σημερινή Κυβέρνηση έμμεσα ή άμεσα κανένα σωσίβιο σωτηρίας.

Καμία ανοχή στους ψεύτες και στους δημαγωγούς, καμία συνενοχή ούτε τώρα, ούτε ποτέ.

Το σημερινό κυβερνητικό σχήμα έχει προκύψει βάσει συγκεκριμένης λαϊκής εντολής.

Αδυναμία του να κυβερνήσει οδηγεί αυτομάτως σε εκλογές. Η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δώσει άλλη λύση.

 

 • Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη συνεχίζουν με πίστη στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Πατρίδας μας, αλλά τη συναρτούν και με την ευοίωνη προοπτική των Ελλήνων Πολιτών.

Η συνεννόηση αυτή όμως επιβάλλεται να αποσυνδεθεί από κάθε είδους διαπραγμάτευση για τη νομή κυβερνητικών ή δημόσιων θέσεων εξουσίας, αλλιώς προκαλούμε την Κοινωνία και την οδηγούμε στην περαιτέρω αποπολιτικοποίησή της.

Η μάχη πρέπει να δοθεί σε επίπεδο προγραμματικής ηγεμονίας κι όχι κυβερνητικής θεσιθηρίας.

Δεν είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε τις προσωπικές μας ματαιοδοξίες ή να λύσουμε το βιοποριστικό μας πρόβλημα, αλλά για να υπηρετήσουμε το Λαό και την Πατρίδα.

Μέσα από το Λαό προερχόμαστε και οι ασκούμενες πολιτικές επηρεάζουν τη ζωή μας εξίσου με τη ζωή του κάθε Έλληνα Πολίτη.

 

 • Το προσεχές διάστημα, έχουμε χρέος να αποκαταστήσουμε το κύρος της Προοδευτικής Παράταξης και της Αριστεράς που επλήγη και από δικά μας λάθη, αλλά κυρίως από τη δημαγωγία, τις ιδεοληψίες, τον καιροσκοπισμό και την ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν εργαζόμαστε για μια απλή αύξηση των ποσοστών.

Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε απλά τους 17 βουλευτές 25.

Μας ενδιαφέρει να επηρεάσουμε τις πολιτικές εξελίξεις κι αυτό ποτέ στην πολιτική ιστορία δεν το κατάφερε ένα κόμμα από την 3η ή 4η εκλογική θέση.

 

 • Θα πρέπει να καταστεί σαφές προς το εκλογικό σώμα, ότι, αν οι Πολίτες επιθυμούν η Προοδευτική Παράταξη να επηρεάσει ξανά τις πολιτικές εξελίξεις, θα πρέπει να το επισφραγίσουν με την ψήφο τους, δίνοντάς μας ξεκάθαρη εντολή μέσω του ποσοστού και της θέσης της στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές προκύψουν.

Και την εντολή αυτή μπορούμε να τη λάβουμε αν η Παράταξη συγκροτηθεί σε υγιείς βάσεις ηθικής και κανόνων, αν στα παραταξιακά όργανα και στα ψηφοδέλτια οι Πολίτες αναγνωρίσουν τους εαυτούς τους, αν αντί για την ανακύκλωση ή την αναπαλαίωση προκριθεί η ανανέωση προσώπων, νοοτροπιών, δομών και ιδεών.

 

 • Αποκλειστικό μας μέλημα είναι ο Λαός να αποκτήσει ξανά ευοίωνη προοπτική, μέσα από τη βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου και τη διαμόρφωση συνθηκών που θα αναδομήσουν τη μεσαία τάξη και θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας Κοινωνίας των άξιων και των αξιών.

 

 • Την προχθεσινή εξέλιξη την βλέπω ως μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναμαζευτεί το όλον ΠΑΣΟΚ.

Ως το εναρκτήριο λάκτισμα για την εκκίνηση των διαδικασιών που θα ενώσουν την Προοδευτική Παράταξη και θα φέρουν ξανά στην ίδια κοίτη:

 • Όλους όσους είμαστε σήμερα εδώ και εκπροσωπούμε την κομματική βάση του Κινήματος.
 • Αυτούς που πίκραναν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ το 2015.
 • Τα στελέχη που τίμησαν και τιμήθηκαν από το χώρο και τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν να απέχουν συνειδητά.
 • Τους συντρόφους μας που σήμερα από τη Θεσσαλονίκη δημοσιοποιούν τη δική τους πρόταση για το αύριο της Παράταξης.
 • Τις δεκάδες πανελλαδικές και περιφερειακές κινήσεις που διέπονται από τις ίδιες ιδεολογικές αρχές και αξίες.
 • Το Ποτάμι που αποτελεί όμορο ιδεολογικά κομματικό χώρο μ’ εμάς και συμμετέχει στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο.
 • Όλους τους προοδευτικούς Έλληνες πολίτες που τα προηγούμενα χρόνια είτε γύρισαν την πλάτη στο Κίνημα, είτε οδηγήθηκαν σε πολιτική αγρανάπαυση.

Προχωράμε όλοι μαζί. Αυτό είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο, αλλά για να είναι και γόνιμο, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες της δεοντολογίας, της ηθικής και της δικαιοσύνης.

Υπό την έννοια αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοούνται όλοι αυτοί που στα δύσκολα κράτησαν το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη.

Κι είτε το θέλουμε είτε όχι, μέχρι να υπάρξει νέα πολιτική κρίση – επικύρωση σε επίπεδο κομματικής, κοινωνικής ή εκλογικής βάσης, ο πρώτος λόγος είναι ηθικό και δίκαιο να ανήκει στους «παρόντες του χθες».

 

 • Από ‘κει και πέρα όλα θα συζητηθούν και θα αποφασισθούν στο επικείμενο συνέδριο που κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι ανοικτό – δημοκρατικό – πολυπληθές – αντιπροσωπευτικό – ουσιαστικό.

Για να έχουν νόημα όλα αυτά, το συνέδριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι «οικογενειακό».

Δεν ψάχνουμε μέλη a la cart, ψάχνουμε στελέχη που θα δώσουν υπεραξία στο εγχείρημα μέχρι την τελική ομογενοποίησή μας.

Βασικό ζητούμενο τώρα πρέπει να είναι η δημιουργία – ανασύσταση του πολιτικού υποκειμένου και η εμπέδωση της συλλογικής – θεσμικής λειτουργίας.

Αυτό που τελικά θα προκύψει δεν μπορεί να είναι κάτι οργανικά ερμαφρόδιτο, γιατί τότε θα είναι δυσλειτουργικό, αλυσιτελές, πολιτικά ασπόνδυλο και επικοινωνιακά προβληματικό.

 

 • Μέχρι να λήξουν τα θέματα αυτά, δυναμώνουμε το ΠΑΣΟΚ για να ισχυροποιήσουμε τη Συμπαράταξη.

Για να είναι δυνατό το ΠΑΣΟΚ πρέπει να λειτουργεί στη βάση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της αποτελεσματικότητας.

Πρέπει να διαφυλάσσει τη θεσμική και την οργανωτική του λειτουργία κατά πως αυτές αποτυπώνονται στο καταστατικό του.

 

 • Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνάει με τους 40άρηδες και τα ποσοστά της Συμπαράταξης στις νέες γενιές βρίσκονται στα όρια του μηδενός, τότε ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτό είναι να απευθυνθούν σ’ αυτές τις γενιές οι συνομήλικοί τους. Κι εμείς τους έχουμε, φτάνει να αποφασίσουμε να τους αξιοποιήσουμε.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας