Εμείς κύριοι Τσίπρα και Παππά «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα».

Η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και συνεπώς άκυρο τον διαγωνισμό – παρωδία που διενεργήθηκε, αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον κ. Τσίπρα.

Η κυβέρνηση μετα από αυτή την απόφαση θα έπρεπε άμεσα να φροντίσει για την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, να σεβαστεί το πνεύμα και το γράμμα της εν λόγω απόφασης και να σταματήσει τους επικίνδυνους χειρισμούς και τυχοδιωκτισμούς.

Αντί αυτού όμως προχώρησε σε μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον του ΣτΕ. Επίθεση η οποία δείχνει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν σέβεται την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, απλώς επειδή δεν της αρέσει. Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του πρωθυπουργού κας Γεροβασίλη, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, είναι θεσμικά απολύτως απαράδεκτη και αποτελεί μελανό σημείο για την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Με το αντιδημοκρατικό-διχαστικό ύφος και την αλαζονεία που εξέπεμψε, κυρίως όμως με την προαναγγελία νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση, η οποία δεν θα σέβεται την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου εμφανίζεται να κινείται σε μια επικίνδυνη κατεύθυνση αντισυνταγματικής εκτροπής.

Νέα, συνταγματικά αποδεκτή, νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, μετά την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Παππά, δεν μπορεί να υπάρξει πριν την συγκρότηση ΕΣΡ. Η μόνη νόμιμη συνταγματικά πρωτοβουλία, αυτή τη στιγμή, είναι η άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, μια που σύμφωνα και με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου είναι το μόνο αρμόδιο θεσμικό όργανο να αποφασίσει για τις τηλεοπτικές άδειες.

Είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας να μπει γρήγορα ένα τέλος στο αντιθεσμικό – αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, πριν να είναι αργά.

Είναι η ώρα της ευθύνης της καθεμιάς και καθενός προσωπικά. Εμείς το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε σκληρά, μαζί με το λαό, για να βάλουμε τέλος σε αυτό τον επικίνδυνο κατήφορο. Εμείς κύριοι Τσίπρα και Παππά «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα».

Δήλωση Φώφης Γεννηματά σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Σήμερα νίκησε το κράτος δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Ειπώθηκε το μεγάλο όχι στο «μαύρο» στην ενημέρωση.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας, με την απόδοση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

Όσον μας αφορά θα συμβάλλουμε στην άμεση ανασυγκρότηση του ΕΣΡ ,με όλες του τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα αρμοδιότητες ώστε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο. Με διασφάλιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού.

Η Κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη.

Οι μεθοδεύσεις τους θα τους ακολουθούν για πάντα.

Επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης ο Υπουργός κ.Παππάς.


Χρειάζεται δημοκρατική ευθύνη και σοβαρότητα.

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με πανικό την πολιτική της ήττα και την θεσμική αποτροπή από το κράτος δικαίου, των μεθοδεύσεων για τον ασφυκτικό έλεγχο της ενημέρωσης του ελληνικού λαού, κατά παράβαση του Συντάγματος.

Επικρατούν ξανά, εντός της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, οι ακραίες λογικές εκείνων που αρνούνται να αποδεχθούν το Βατερλό τους. Επιτίθενται με απαράδεκτο τρόπο στη Δικαιοσύνη, επιλέγουν ξανά την πόλωση με ρητορική και ενέργειες καθεστωτικής αλαζονείας και κρατικού αυταρχισμού.

Η χώρα σε αυτές τις δύσκολες ώρες δεν χρειάζεται διαιρέσεις και νέο διχασμό.

Χρειάζεται δημοκρατική ευθύνη και σοβαρότητα.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμμένει στις θέσεις της για θεσμική εκτόνωση της κρίσης, με παραίτηση του αρμοδίου Υπουργού Ν. Παππά και ΑΜΕΣΗ συγκρότηση νέου ΕΣΡ κοινής αποδοχής μέσα από τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Το νέο ΕΣΡ προχωρά σε νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, με τίμημα που θα οριστεί για την αδειοδότηση συχνοτήτων, ώστε με ένα μεγαλύτερο αριθμό αδειών – όπως επιτρέπει η νέα ψηφιακή πραγματικότητα – να συγκεντρωθεί στο δημόσιο πολλαπλάσια έσοδα και μάλιστα χωρίς απολύσεις εργαζομένων.

Καμιά διαδικασία που παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΣτΕ δεν θα γίνει αποδεκτή!

Η σπουδή για νέα νομοθετική πρωτοβουλία, πριν την τυπική έκδοση της απόφασης του ΣτΕ και πριν την διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή για το νέο ΕΣΡ, δείχνει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τα λάθη της. Ή ακόμα χειρότερα επιλέγει την ανατροφοδότηση και ένταση της κρίσης για μικροκομματικό όφελος.