Δεν είναι «ισότητα» τα «συσσίτια μόρφωσης» για τα παιδιά μας.

 

Με στολή παραλλαγής την σύγκρουσή τους με την Εκκλησία για το μάθημα των θρησκευτικών και προπαγανδιστικό σύνθημα «σχολείο ισότητας για όλους», οι κύριοι Φίλης και Τσίπρας κατεδαφίζουν συστηματικά την δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση.

 

Ξεκίνησαν με την επίθεσή, ακόμη επί «αείμνηστου» Μπαλτά, στα Πρότυπα και Πειραματικά, πραγματοποιώντας  μια «κατάθεση ψυχής» – εμπάθειας και μίσους για την «αριστεία» και την δημόσια ποιοτική εκπαίδευση. Αντιπαλεύουν την ευκαιρία  που έδιναν αυτά τα δημόσια σχολεία σε μαθητές της λαϊκής οικογένειας, με όρεξη και ικανότητες, να κάνουν καλές σπουδές και να διακριθούν.

 

Συνέχισαν με την επίθεση στα ιδιωτικά σχολεία και στην δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους της μεσαίας τάξης να προσφέρουν καλύτερη μόρφωση και συνθήκες σπουδών στα παιδιά τους. Στερούμενοι μέσα σε συνθήκες κρίσης ένα σημαντικό κομμάτι από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Και αυτό επειδή αρκετοί ακόμη σε αυτή την χώρα πιστεύουν στην αξία της γνώσης και της μόρφωσης και εξακολουθούν να επενδύουν σε αυτή.

 

Διαλύουν τα δημόσια πανεπιστήμια, με την υποχρηματοδότηση, με την ασυναρτησία  στις επιλογές τους και την κατάργηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ με τις οποίες πραγματοποιήθηκε μια πολύ σημαντική προοδευτική μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια, μόλις πριν λίγα χρόνια. Επαναφέρουν την ανώτατη εκπαίδευση στα ξεπερασμένα μοντέλα της αριστεράς περασμένων δεκαετιών , αυτά που έχουν στα ξύλινα ιδεοληπτικά μυαλά τους, με την εμμονή της ήσσονος προσπάθειας, τον κομματικό συνδικαλισμό, το πρότυπο μιας ισότητας προς τα κάτω.

 

Ποιότητα χωρίς λεφτά για την Παιδεία κ. Τσίπρα δεν γίνεται. Ποιοτική εκπαίδευση, με κομματοκρατία,  βασικές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στα σχολεία, χωρίς καθηγητές με αξιοπρεπείς μισθούς, με γνώσεις όρεξη για δουλειά και αξιολόγηση δεν είναι δυνατή κ. Φίλη.

 

Ισότητα σε μια κοινωνία των 2/3 σαν αυτή που δημιουργείτε σήμερα με την νεοφιλελεύθερη πολιτική σας δεν υπάρχει, ούτε στην παιδεία ούτε στην υγεία ούτε στην οικονομία.

 

Όπως δεν είναι ισότητα οι κάρτες σίτισης για τους συνταξιούχους άλλο τόσο δεν είναι ισότητα και τα «συσσίτια μόρφωσης» για τα παιδιά μας.

…………………………………………………………………………………..

 

Σημεία ομιλίας της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά στη συζήτηση  σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων σχετικά με την Παιδεία

 

Επένδυση στην εκπαίδευση, εκεί που το κάθε ευρώ πιάνει τόπο.

 

Η θα αποφασίσουμε ως ελληνικό κοινοβούλιο να αντιμετωπίζουμε την παιδεία ως ένα εθνικό θέμα, ή θα χαθούμε και πάλι στον λαβύρινθο των κομματικών σκοπιμοτήτων. Σήμερα απευθυνόμαστε από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Απευθυνόμαστε στους μαθητές, που μέσα σε πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, καλούνται να ξεπεράσουν τα εμπόδια της καθημερινότητας και να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός εκπαιδευτικού συστήματος που πολλές φορές δείχνει να μην λαμβάνει υπόψη τις δικές τους ανησυχίες, αγωνίες και προβληματισμούς. Θα μιλήσει κανείς στην γλώσσα των παιδιών, θα προσπαθήσουμε έστω για μια φορά, έστω και τώρα να  ακούσουμε  τους προβληματισμούς τους;

Εμείς πιστεύουμε ότι για να αλλάξει η χώρα πρέπει να αλλάξει η Εκπαίδευση.

Εμείς ως κόμμα, ως παράταξη, κινηθήκαμε πάντα στηρίζοντας, αλλάζοντας, αναβαθμίζοντας την Δημόσια Εκπαίδευση. Μιλήσατε για την δημοκρατική πρόσβαση στην γνώση ποιος το πέτυχε αυτό κυριε Τσίπρα; Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που προχώρησε στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας εκπαίδευσης, στην μεγάλη αναδιανομή και εξασφάλισε την πρόσβαση στην εκπαίδευση για κάθε παιδί.  Όλες οι μεγάλες αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, όλοι οι νέοι θεσμοί που δημιουργήθηκαν, είμαστε υπερήφανοι γιατί φέρουν ανεξίτηλα και διαχρονικά την σφραγίδα της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική σας δεν έχει καμιά σχέση με τις προοδευτικές παραδόσεις της αριστερής διανόησης. Ομολογώ ότι έχετε την αποκλειστικότητα του ξήλωνε χωρίς ταυτότητα, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς φιλοσοφία, χωρίς φαντασία, με εμμονές, με -ισμους που γυρνούν πίσω την εκπαίδευση γκρεμίζοντας ό,τι είχε μεταπολιτευτικά με κόπο οικοδομηθεί.

Ομολογώ ότι ξεπεράσατε σε αυτό το ξήλωμα  και την προδικτατορική δεξιά. Η ζημιά που και με την πολιτική σας στην Παιδεία προκαλείτε για τις προοπτικές της νέας γενιάς, αλλά και για τις προοπτικές της ίδιας της χώρας είναι ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ.

 

Ισοπέδωση του Δημόσιου Σχολείου

Επιβαρύνετε το ελληνικό νοικοκυριό, στερείτε από τα παιδιά τη δυνατότητα να προοδεύσουν, να αποκτήσουν ευκαιρίες, ανεξάρτητα του αν προέρχονται από φτωχές ή μεσαίες οικογένειες. Το μοντέλο αναδιανομής της γνώσης σήμερα αμφισβητείται από τις δικές σας  πολιτικές επιλογές. Καταργείτε ουσιαστικά τα ολοήμερα σχολεία με Αναμορφωμένο Πρόγραμμα, αφανίζετε τις καινοτομίες και τις δημιουργικές δραστηριότητες. Μειώνεται το Πρόγραμμα στο Γυμνάσιο και αφαιρούνται και τα projects, και χτυπάτε  τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Λέτε δήθεν ότι φτιάχνετε ένα σχολείο ισότητας. Το σχολείο σας όμως σημαίνει ισότητα στις χαμένες ευκαιρίες, σημαίνει όλοι μαζί στα χειρότερα. Και ποιος άραγε θα δυσκολευτεί περισσότερο σε αυτές τις συνθήκες; Οι λιγότερο προνομιούχοι Έλληνες, τα νέα ζευγάρια, όσοι επλήγησαν από την κρίση. Αυτοί είναι τα θυματα της πολιτικής σας.

Απαξιώσατε την αριστεία, υπονομεύετε τα πρότυπα σχολεία, με μια αντίληψη που ταιριάζει σε άλλα καθεστώτα. Θα ήθελα να σταθώ στο θέμα της αριστείας γιατί αποτελεί κομβικό σημείο. Για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ η αριστεία είναι ρετσινιά! Για τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ η αριστεία είναι μέσον αναπαραγωγής της ελίτ.

Για εμάς τους σοσιαλιστές, η αριστεία είναι προτεραιότητα στην εκπαιδευτική μας πολιτική με στόχο την διάχυση των ευεργετημάτων της  και των άριστων πρακτικών σε όλους τους μαθητές και ιδίως σε αυτούς που προέρχονται από μεσαία και ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Υποχώρηση από κάθε κατάκτηση Ποιότητας.

Α) Κάνατε την επιλογή να εντάξετε στο Γ’ Μνημόνιο και την Παιδεία.

Και τώρα επιστρέφετε τον δάσκαλο στην δεκαετία του ’50, όπου δίδασκε τα πάντα μέχρι και γυμναστική. Στα νηπιαγωγεία αυξάνετε τον αριθμό των νηπίων ανά τμήμα, για να μειώσετε τις ανάγκες σε νηπιαγωγούς. Ακόμη και στην ειδική αγωγή φέρατε διάταξη με την οποία μπορούν να διδάξουν σε αυτήν και εκπαιδευτικοί χωρίς καμία προϋπηρεσία και τα σχετικά προσόντα. Να μειωθούν οι καθηγητές αριθμητικά και ας γίνουν όλα στάχτη! Αυτή είναι η λογική σας.

 

Β) Απαξιώνετε την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ακούμε υποσχέσεις εισαγωγής χωρίς εξετάσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ σε μια αφηρημένη υπόσχεση ενός δήθεν ελληνικού baccalaureate , ενώ εσείς πολεμήσατε τις προτάσεις μας για Εθνικό Απολυτήριο. Είναι ώρα να ξεκαθαρίσετε τις θέσεις σας και να μην παίζετε με τα νέα παιδιά. Επαναφέρατε τους αιώνιους φοιτητές, τα ρουσφέτια των μονιμοποιήσεων,  την διάλυση της πραγματικής προστασίας του ασύλου από τους “μπαχαλάκηδες”. Διώχνετε και απαξιώνετε λαμπρούς επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, αντί να αξιολογήσετε πώς μπορούν  να προσφέρουν καλύτερα τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων, να βοηθήσουν την εξωστρέφεια και την κινητικότητα, να φέρουν νέες ιδέες και πρακτικές. Κι όσο για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν μας πετροβολούσε. Έλεγε όχι στη σύνδεση με την αγορά εργασίας, όχι στη νεανική επιχειρηματικότητα,  όχι στη μαθητεία και την πρακτική άσκηση. Μας κατηγορούσε μάλιστα  ότι σκοπεύαμε να δώσουμε τους μικρούς μαθητές βορρά στους εργοδότες. Τώρα όλα αυτά λέει ότι θα τα κάνει ο κ. Φίλης. Προφανώς μεταλλαγμένα.

 

Κομματοκρατία-Αναξιοκρατία-Συντεχνιασμός

Παντού επιχειρείτε να δημιουργήσετε ένα δικό σας “καθεστώς”. Δυστυχώς την ίδια αντίληψη επιδείξατε και στην Παιδεία. Επιλέξατε τους 13 περιφερειακούς διευθυντές εκπαιδευτικούς με μοναδικό κριτήριο την προσήλωσή τους στο κόμμα, και με κύριο πιστοποιητικό τους “αγώνες” κατά της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Μετατρέψατε την επιλογή των διευθυντών των σχολείων, σε συνδικαλιστική αναμέτρηση. Απορρύθμιση παντού στην εκπαίδευση, καταρρακώνετε το ηθικό των εκπαιδευτικών. Αποφεύγετε κάθε συνεννόηση, υπονομεύετε το κεκτημένο κάθε ευρείας συναίνεσης όπως πράξατε με τον Νόμο μας για την Γ’ βάθμια Εκπαίδευση.

Γνωρίζουμε κύριε Τσίπρα ότι έχετε χρησιμοποιήσει τον κ. Φίλη ως επίκεντρο αλλαγής  της “πολιτικής ατζέντας”, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά για σας. Σήμερα είδαμε ότι εύκολα τον κρεμάτε  στα μανταλάκια. Ανοίξατε και το μέτωπο με την Εκκλησία γιατί βλέπατε τα δύσκολα. Αν ενδιαφερόσασταν πραγματικά για αλλαγές,  υπήρχαν τρόποι.

Υπάρχουν σοβαρές προοδευτικές, σύγχρονες προτάσεις, επιστημονικών Επιτροπών, που οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συγκρότησαν, με στόχο την αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών, με παιδαγωγικούς και επιστημονικούς όρους. Για όλα τα μαθήματα και τα θρησκευτικά. Αξιοποιείστε τα.

Δεν μπορώ να μη σχολιάσω και την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της, να προβάλλει ως δήθεν “μεγάλος μεταρρυθμιστής”.

Δυστυχώς για εσάς κ. Μητσοτάκη με δάνειο μεταρρυθμίσεων από άλλους τέτοιο προφίλ δεν χτίζεται. Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μελέτησαν, εφάρμοσαν, αγωνίστηκαν για να κάνουν πράξη. Όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν την σφραγίδα μας.

Ήταν η ΝΔ που σταμάτησε την νομοθέτηση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης που είχαμε ετοιμάσει. Ήταν η ΝΔ την ίδια περίοδο που “εκφύλισε” το  σχέδιο Αθηνά για την Γ’ βάθμια εκπαίδευση, ώστε να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος. Ήταν η ΝΔ, που επέλεξε να διαλύσει το σύστημα της Επαγγελματικής Κατάρτισης, όταν άφησε απλήρωτους καθηγητές και δομές και ενίσχυσε το σύστημα της ιδιωτικής κατάρτισης εις βάρος του Δημοσίου.