Ανακοίνωση του Kοινοβουλευτικού Eκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου:  

 

Στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για τα προαπαιτούμενα μέτρα, τα θέματα του υπουργείου Εργασίας που αφορούν το Ασφαλιστικό αναφέρονται μόνο στο Άρθρο 1. Στο άρθρο αυτό ρυθμίζονται 7 περιπτώσεις, όσες δηλ. και οι αντίστοιχες παράγραφοι.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ :  Είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι πρόκειται για προαπαιτούμενα. Απλώς όταν ψηφιζόταν το Ασφαλιστικό και μπροστά στις πιέσεις των φορέων, οι επικεφαλής του υπουργείου έκαναν κάποιες μικροπαραχωρήσεις, υπό την μορφή κυρίως μεγαλύτερων μεταβατικών προβλέψεων εφαρμογής. Βέβαια είχαν το θράσος στην Βουλή να υποστηρίζουν ότι αγωνίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή και μάλιστα κάτι κερδίζουν… Από τον τρόπο που είναι γραμμένη η συγκεκριμένη διάταξη, εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι μετά την ψήφιση του νόμου υπήρξε έλεγχος της Τρόικας και δόθηκε εντολή να προχωρήσουν στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις γιατί αυτά ήταν εκτός συμφωνίας. Για αυτό και είναι τόσο απλά γραμμένες, δηλ. καταργείται το α΄, καταργείται το β΄ κλπ.

Έτσι :

– 1η και 2η παράγραφος :  Εμείς στον 3863/2010 για πρώτη φορά είχαμε δώσει τη δυνατότητα στον κάθε ασφαλισμένο να μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι επτά ( 7 ) πλασματικά χρόνια ( Από αυτά οι μητέρες με παιδιά μέχρι και 3 έτη δωρεάν). Επίσης ο ασφαλισμένος μπορούσε να αναγνωρίσει τα χρόνια σπουδών και το στρατό, κυρίως, με πληρωμή. Υπήρξε η πρόβλεψη ότι για όσους μήνες γινόταν αναγνώριση, εφόσον η πληρωμή γινόταν εφάπαξ, τότε υπήρχε δικαίωμα έκπτωσης 15%. Η πρόβλεψη αυτή ακολουθήθηκε και στο νόμο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τώρα έρχονται και καταργούν αυτό και ορίζουν έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Η διαφορά είναι πολύ σημαντική και επι της ουσίας “τα αρπάζουν” όπως μπορούν.

Παράδειγμα : Αν κάποιος αναγνώριζε 1 έτος και πλήρωνε εφάπαξ  θα είχε έκπτωση 15%, τώρα έχει 2%. Αν κάποιος αναγνώριζε 2 έτη και πάλι θα είχε έκπτωση 15% αν πλήρωνε εφάπαξ, τώρα θα έχει έκπτωση 4%. Αυτό δεν θα έχει διαφορά μόνο αν κάποιος αναγνωρίσει και τα ( 7 ) χρόνια που τυχόν θα δικαιούται. Τότε αντί 15% θα έχει έκπτωση 14%.

Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, όμως, αναγνωρίζει μέχρι 2 έτη και από αυτή την ομάδα πληθυσμού τα παίρνουν.

-3η παράγραφος :  Η διάταξη που καταργούν, όριζε ότι οι ιδιοκτήτες μέχρι δέκα ( 10 ) δωματίων θα πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές ως εξής:

Για το 2017, ποσοστό 14% επί του φορολογητέου εισοδήματος, για το 2018 – 16%,     για το 2019 – 18%,  για το 2020 – 19% και για το 2021- 19,5%.

Τώρα το πάνε κατευθείαν από 1-1-2017 στο 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος!!! Πριν 5  μήνες μιλούσαν για επιτυχία… Τώρα ;

-4η παράγραφος  :  Καταργείται η διάταξη  που προέβλεπε μειωμένες εισφορές για τους νέους επιστήμονες για τα 5 πρώτα χρόνια από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, τόσο για τον κλάδο κυρίας ασφάλισης, όσο και για τον κλάδο υγείας και μάλιστα σε ποια εποχή ; Όταν κυριαρχεί η ανεργία των νέων  και ο υπερπληθωρισμός των νέων επιστημόνων. Και τους εξομοιώνεις με ένα φθασμένο επαγγελματία. Στο  ίδιο ποσοστό υποχρέωσης. Γιατί το συνολικό 37% υποχρέωσης καταβολής κάθε μορφής ασφαλιστικής εισφοράς είναι τεράστιο. Tο θέμα είναι πολύ σοβαρό.

-5η παράγραφος :  Καταργεί τις μεταβατικές διατάξεις για τις εισφορές στον κλάδο υγείας στους αγρότες ( ΟΓΑ ). Δηλ. είχε ρύθμιση που όριζε ότι για το 2017 η εισφορά είναι 4,73% επί του φορολογητέου εισοδήματος, για το 2018  – 5,84% και για το 2019 – 6,95%. Τώρα, ουσιαστικά, καταργεί τα μεταβατικά δύο χρόνια και πιστεύει έτσι ότι θα εισπράξει 74 εκ ευρώ, αν βέβαια πληρώσουν οι αγρότες.

-6η παράγραφος :  Είναι η ίδια ρύθμιση για τον κλάδο υγείας σε ότι αφορά το ποσό της εισφοράς για τους νέους επιστήμονες μέχρι την πρώτη 5ετία της επαγγελματικής τους απασχόλησης, δηλ. καταργεί την μεταβατική 2ετία με μειωμένες εισφορές και κάνει ισοπεδωτική έναρξη από 1-1-2017.

Eίναι πολιτικοί απατεώνες, ανίκανοι και ανεπρόκοποι. Τότε παρουσίαζαν τις μεταβατικές διατάξεις ως επιτυχία και τώρα σε 4,5 μήνες τα παίρνουν πίσω ( Όχι μόνο  η ίδια η κυβέρνηση αλλά και οι ίδιοι υπουργοί…).

-7η παράγραφος : Η παράγραφος αυτή τεχνικά σωστά καταργείται. Αφού έλεγε ότι οι διαφορές από τις μειωμένες εισφορές για τη μεταβατική 2ετία έως 5ετία θα πληρωθούν τμηματικά στο μέλλον, όταν δηλ. οι νέοι επαγγελματίες θα βγάλουν περισσότερα χρήματα….

Τώρα αφού υποχρεώνουν τους πάντες να πληρώνουν από 1-1-2017 δεν υπάρχει νόημα να υπάρχει  αυτή η διάταξη.

Επίσης, υπάρχει, ένα πολύ σοβαρό θέμα που επαναλαμβάνεται. Το νομοσχέδιο δεν το υπογράφει και πάλι ο υπουργός Υγείας, παρότι  η ρύθμιση για αύξηση εισφορών στον κλάδο Υγείας, αφορά  τον ΕΟΠΥΥ. Εδώ δηλ. γίνεται το εξής : Δεν βγαίνουν τα νούμερα για την καταβολή των συντάξεων, αυξάνουν τις εισφορές στον κλάδο Υγείας, τις παρακρατούν τα Ταμεία, δεν αποδίδουν τα νόμιμα στον ΕΟΠΥΥ και ο υπουργός Υγείας κάνει τον τροχονόμο.

Τέλος, άλλο ένα σοβαρό θέμα. Όποιος διαβάσει στην αρχή της Έκθεσης Αξιολόγησης των συνεπειών ρύθμισης ( μόνο τις δύο ( 2 ) γραμμές) ο άσχετος συντάκτης λέει επί λέξει τα εξής : ” Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις !!!!” Δηλ. λένε στον κόσμο και σου παίρνουμε παραπάνω και πες μας και μπράβο αφού κάνουμε βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Για ακόμη μια φορά δεν έχουν τσίπα.