Με αφορμή τη μήνυση του ΓΓ ΥΠΕΣ κατά αιρετών της αυτοδιοίκησης, εκδόθηκε από τον Τομέα Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ η παρακάτω ανακοίνωση:

Ο Τομέας Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει το νέο δείγμα αυταρχισμού και θεσμικής ανευθυνότητας της Κυβέρνησης, που αναδεικνύεται τόσο από το ύφος όσο και από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης για κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών εναντίον Δημάρχων και στελεχών της Αυτοδιοίκησης της Αιτωλοακαρνανίας. Φαίνεται πως το σοβαρό ζήτημα των απορριμμάτων των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας «συντονίζεται» από τον αρμόδιο ΓΓ του ΥΠΕΣ κ. Καπετάνιο δια της υποβολής μηνύσεων.

Ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης είναι πρωτοφανές να μηνύονται από Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, να κατονομάζονται μάλιστα σε κυβερνητική ανακοίνωση ως «υπάλληλοι», ενώ είναι και τουλάχιστον απρεπές να τους δίνονται μαθήματα «Δημοκρατίας» και «δημοκρατικής νομιμότητας» από τον μηνυτή – κομματικά διορισμένο Αναπλ.Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Δυστυχώς, μέσα σε ένα μόλις έτος, έχει πλήρως ανατραπεί μια παράδοση συνεργασίας κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Ελλείψει έργου, επικρατεί η επικοινωνιακή διαχείριση και εν τέλει ο αυταρχισμός, με την απουσία διαλόγου και κάθε διάθεσης εξεύρεσης συναινέσεων, όπως απαιτεί ο σεβασμός στη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α. Η περιφρόνηση προς την Αυτοδιοίκηση έχει πλέον καταστεί κυβερνητική πρακτική σε όλους τους τομείς, με τις αιφνίδιες νομοθετικές παρεμβάσεις για την αφαίρεση, εν μία νυκτί, διαχρονικών αρμοδιοτήτων και εσόδων των Δήμων (βλ. φόρο ζύθου, τέλη βοσκής, απαλλαγή από τέλη καθαριότητας των παραχωρησιούχων των μεγάλων έργων, υπονόμευση των δρομολογημένων έργων κ.ο.κ.).

Η επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής περιφέρειας δεν επιτυγχάνεται με τη νοοτροπία του “αποφασίζωμεν και διατάζωμεν”. Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο, σφαιρική γνώση, διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και σεβασμός στις ανάγκες και τις αγωνίες τους. Ότι δηλαδή λείπει από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.