Το προσφυγικό ζήτημα αποκτά διαστάσεις εθνικής κρίσης –

Να σταματήσει η Κυβέρνηση να στέλνει λάθος μηνύματα

Δήλωση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Το προσφυγικό ζήτημα αποκτά διαστάσεις εθνικής κρίσης, γι’ αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να σταματήσει να στέλνει λάθος μηνύματα και να δώσει ένα τέλος στην ολιγωρία και στην αδράνεια.

Από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν είναι δυνατόν να ρίχνουν στις πλάτες της Ελλάδας ένα θέμα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό και να ζητούν από εμάς, από τη χώρα μας να διαχειριστεί μόνη της το προσφυγικό και να αντιμετωπίσει μια κρίση πάνω στην κρίση.

Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να ανταποκριθεί η χώρα στις δεσμεύσεις της το συντομότερο δυνατό. Αυτές που έχει αναλάβει, αλλά παράλληλα ζήτησα να παρουσιάσει ένα ταυτόχρονο πλαίσιο έκτακτης χρηματοδοτικής ενίσχυσης της χώρας, αλλά και τεχνικής βοήθειας. Και θα πρέπει οι εταίροι να ανταποκριθούν άμεσα χωρίς καθυστέρηση και χρονοτριβή.

Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα και το έθεσα στον Πρωθυπουργό, να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης της υλοποίησης των δεσμεύσεων που η Τουρκία έχει αναλάβει.

Επίσης θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή της συνθήκης Δουβλίνου. Είναι επιτακτική ανάγκη. Όσο μας αφορά προσπαθήσαμε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ και στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, να συμβάλουμε ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, ένα εθνικό πλαίσιο γι’ αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που είναι το προσφυγικό.

Έχω αναλάβει κατ’ επανάληψη πρωτοβουλίες κινητοποίησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Πρόσφατα μετά την επιστολή που έστειλα σε όλους τους σοσιαλιστές ηγέτες, είχαμε μια πολύ θετική δήλωση του κ. Πιτέλα και πιστεύω πως θα υπάρχει συνέχεια σε αυτή την ανταπόκριση.

Έχει έρθει η ώρα της κοινής δράσης Ευρώπης και Ελλάδας. Τώρα είναι η ώρα της συνεννόησης γιατί το ζήτημα είναι πολύ μεγάλο και υπερβαίνει τη χώρα μας.

Πρόταση Νόμου για το «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» κατέθεσε σήμερα σύσσωμη

η ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

 

Η ανερμάτιστη και άκρως υφεσιακή πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδείνωσε τα προβλήματα για τους οικονομικά αδύναμους και τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ταυτόχρονα η κυβερνητική αβελτηρία είχε ως αποτέλεσμα την αναίρεση των συμφωνημένων πολιτικών, με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη όπως την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα και τη μη αξιοποίηση του ποσού των 330 εκ. ευρώ, που από το Δεκέμβριο του 2014 είχε εγκριθεί υπέρ των απόρων.
Με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιδιώκεται η νομοθέτηση των ακόλουθων υποχρεώσεων για την Κυβέρνηση:
1. Επαναφορά και επέκταση του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος, από 1η Απριλίου 2016
2. Του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας και βασικής υλικής συνδρομής του ΤΕΒΑ, με την πλήρη αποκέντρωσή του στις Περιφέρειες της χώρας.
3. τη διασφάλιση προστασίας της Α΄ κατοικίας για όσους εντάσσονται στο νόμο 3869/2010
4. την επαναφορά στα 1500 ευρώ του ακατάσχετου λογαριασμού και την προστασία προνοιακών, αναπηρικών επιδομάτων και κάθε μορφής βοηθημάτων ή οικονομικών ενισχύσεων που χορηγούνται σε ευπαθείς ομάδες ή πολίτες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς και αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους αγρότες, με βάση τους κανονισμούς ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ .
5. την πρόσθετη στελέχωση των ΚΕΠ για την υποστήριξη των δράσεων κοινωνικής προστασίας.
6. την ανάκτηση αυτοτέλειας των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και ένταξή τους στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας όλων των γεωγραφικών περιφερειών της χώρας.