ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

 

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Κ. Πρωθυπουργέ,

Σε αυτό το νομοσχέδιο δεν χρειάζονται εισαγωγές.

Μπαίνω κατευθείαν στην ουσία.

Είσαστε μια ανάλγητη Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση του κατ’ επείγοντος.

Η Κυβέρνηση που με συνοπτικές διαδικασίες θα ξεσπιτώσει τον κόσμο.

Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ήσασταν καλοί στο να «πουλάτε» και τώρα καλύτεροι στο να «ξεπουλάτε».

Πουλήσατε «ψεύτικα λόγια» και «πρώτη φορά αριστερά» και σήμερα ξεπουλάτε την ελπίδα.

Πουλήσατε δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση και ο κόσμος εισπράττει φόρους, εξώσεις και απελπισία.

Αυτό δεν είναι Αριστερά. Είναι μια κυβέρνηση συμβιβασμένη που τα δίνει όλα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είστε υπεύθυνος για ότι συμβεί. Το Grexit είναι ακόμα στην αυλή μας και η πολιτική σας απειλεί να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη.

 

Να τα πάρουμε όμως με τη σειρά

1ον      Με την υπογραφή σας απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί της Α κατοικίας για μεσαία και φτωχά νοικοκυριά.

Η πλήρης κάλυψη αφορά πια μόνο το 25% των δανειοληπτών που έχουν «κόκκινα δάνεια».

Είσαστε και στο θέμα αυτό, όλο λόγια και στην πράξη μηδέν.

Καταψηφίσατε το νόμο ΠΑΣΟΚ, που σας αρέσει να τον λέτε νόμο Κατσέλη και τώρα απειλείτε να ξεσπιτώσετε τον κόσμο.

«Κανένα σπίτι στα χέρια Τραπεζίτη», σας θυμίζει τίποτα αυτό κ. Τσίπρα; Ή το άλλο «όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει στην Ελλάδα». Σας θυμίζουν τίποτα αυτά; Τα ξεχάσατε;

Το 75% των δανειοληπτών μένει χωρίς καμία προστασία.

Στους όρους που τίθενται ελάχιστοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Και αυτό το ξέρετε. Αφήστε λοιπόν επιτέλους τα ψέματα και τα παχιά λόγια.

Η εξαπάτηση των πολιτών σ’ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα αποτελεί «μαύρη σελίδα» στην πολιτική μας ζωή, χαρακτηρίζει με τον χειρότερο τρόπο την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Εμείς προστατέψαμε επί 5 χρόνια τα σπίτια των Ελλήνων με τον νόμο του ΠΑΣΟΚ. Οφείλατε να πιάσετε τη σκυτάλη και να βελτιώσετε αυτόν τον ανεπαρκή όπως τότε δηλώνατε , για σας νόμο.

Σαφώς μπορούσαν και έπρεπε να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία ώστε να μην επιτρέπεται σε συνειδητούς κακοπληρωτές να εκμεταλλεύονται την κατάσταση.

Είχα την ευκαιρία να το αναλύσω αυτό κατά τις συναντήσεις με τον κ. Μοσκοβισί και τον κ. Σούλτς, εμμένοντας όμως στην ανάγκη προστασίας των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών που βιώνουν τα αποτελέσματα της κρίσης.

 

Εσείς μαζί με τα «ξερά καίτε και τα χλωρά».

Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου για μαζικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα προκαλέσουν ντόμινο επιπτώσεων ακόμα και σε ιδιοκτήτες που δεν έχουν πάρει κανένα δάνειο.

Θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες στην αγορά και στην αξία των ακινήτων.

Αντί να εξαφανίσετε τον ΕΝΦΙΑ όπως υποσχεθήκατε, εξαφανίζετε την ιδιοκτησία των πολιτών με τις εξώσεις και τη δραματική μείωση της αξίας των σπιτιών.

Και μια ακόμα απόδειξη κοινωνικής αναλγησίας. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ.

Σας καλούμε έστω και τώρα να αποδειχτείτε την πρόταση της ΕΣΑμεΑ και της Ομοσπονδίας Πολυτέκνων. 

 

2ον Προχωρείτε σε νέους φόρους, υπονομεύοντας ανταγωνιστικούς τομείς της Ελληνικής Οικονομίας

Κάνατε κύριοι της Κυβέρνησης μεγάλο λάθος δεσμευόμενοι για το ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση, γιατί ενδώσετε στις πιέσεις για το Βόιο κρέας που κατά 90% είναι εισαγόμενο.

Και τώρα αυτοσχεδιάζετε . Επιχειρείτε μετά την κατακραυγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελληνικών οικογενειών, να διορθώσετε το «λάθος» διαπράττοντας ένα ακόμα χειρότερο.

Είναι αλήθεια δυνατόν να επιβαρυνθεί η Ελληνική οινοποιητική παραγωγή με ένα νέο φόρο;

Ποιος άσχετος με την Ελληνική οικονομία και παραγωγή πήρε μια τέτοια απόφαση;

Είναι γνωστές βέβαια οι ιδεοληψίες σας και η απέχθεια σας για ότι είναι εξωστρεφές, καινοτόμο, για ότι δημιουργεί θέσεις εργασίας και διαφημίζει το όνομα της Ελλάδας διεθνώς.

Τώρα ακούγεται ότι θα κάνετε και νέο λάθος και θα βάλετε μέσα τις πορτοκαλάδες και τα άλλα αναψυκτικά.

Πάρτε πίσω ΤΩΡΑ αυτή την διάταξη και καταλήξτε σε μια απόφαση που τουλάχιστον δεν θα θίγει την Ελληνική Οικονομία, τον Έλληνα παραγωγό, την μικρομεσαία επιχείρηση, την Ελληνική Οικογένεια.

 

3ον Για μια ακόμη φορά οδηγείτε σε αποφάσεις «ντροπής» την Ελληνική Βουλή.

Ζητάτε με εντολή της τρόικας που την κάνατε κουαρτέτο, (βλέπετε μετά τα νταούλια περάσατε στην κλασσική μουσική) να αλλάξει μέσα σε λίγες ημέρες νόμους που η ίδια ψήφισε.

Αλήθεια κύριοι της Κυβέρνησης προεκλογικά πανηγυρίζατε για την «ρύθμιση των 100 δόσεων»

Τι έχετε να πείτε τώρα που την ξηλώνετε κομμάτι-κομμάτι;

Τι έχετε να πείτε για την φωτογραφική διάταξη που φέρνετε για να ενισχύσετε την παρουσία εκλεκτών της τρόικας στα Δ.Σ. των Τραπεζών;

Ερωτώ ευθέως τον κ. Τσίπρα.

Τρόικα και στις Τράπεζες;

Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησής σας στις 5 Οκτώβρη, είχατε δεσμευθεί ότι οι «Τράπεζες που θα χρειασθούν ανακεφαλοποίηση με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ».

Τον χειροκροτήσατε μάλιστα θερμά κυρίες και κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον αρχηγό σας γι’ αυτό.

Θέλατε τράπεζες του λαού.

 

Πως αλήθεια αισθάνεστε τώρα που παραδίδετε το management το τραπεζών σε ξένα χέρια;

Είναι καθαρά φωτογραφική η διάταξη με την οποία διορίζονται υποχρεωτικά τρία μέλη σε κάθε Δ.Σ. Τράπεζας. Μέλη που απαγορεύεται να έχουν σχέση με τις Ελληνικές Τράπεζες για 10 χρόνια, αλλά πρέπει να έχουν 15 χρόνια προϋπηρεσίας σε Τράπεζες (ποιες άραγε;) και ειδικά 3 χρόνια σε ξένες τράπεζες που δεν δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Τι έχετε να μας πείτε κύριε Πρωθυπουργέ γι’ αυτά τα κατορθώματα;

Δεν αντιλαμβάνεστε ότι ο αφελληνισμός των τραπεζών θα επιφέρει αφελληνισμό και της Ελληνικής Οικονομίας και των Ελληνικών επιχειρήσεων;

Δεν συνειδητοποιείτε ότι αυτή η ρύθμιση συνδέεται άμεσα με το μέλλον των επιχειρηματικών “κόκκινων δανείων”, και την πρόθεση πώλησης τους σε ξένα funds που εσείς καταγγείλατε ως “κοράκια” στην αγορά;

Αλήθεια πως θα πετύχει τους στόχους της η ανακεφαλοποίηση χωρίς ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων;

Περιμένουμε να δούμε τι θα πράξουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτό και πόσο θα μείνουν “πιστοί” στα χειροκροτήματά τους πριν 1½ μήνα.

Γιατί φαίνεται ότι δεν επιλύσατε τα εσωκομματικά σας με τις εκλογές.

 

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

Δεν κρύβουμε την τεράστια ανησυχία μας για τις εξελίξεις στην Οικονομία και την Κοινωνία μας.

Το τονίζουμε και πάλι. Έχουμε μια Κυβέρνηση που με την πολιτική της κρατά το Grexit παρκαρισμένο στην αυλή μας και ο κίνδυνος να έχουμε κοινωνικές εντάσεις μ’ όλες αυτές τις εξελίξεις και τις διαρκείς υποχωρήσεις της Κυβέρνησης, είναι ορατός

Όλα αυτά είναι επικίνδυνα, ιδιαίτερα δε μέσα σ’ ένα κλίμα φορτισμένο σ’ όλη την Ευρώπη, με τον ISIS απέναντι, με τους φονταμενταλιστές τρομοκράτες να απειλούν τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες και τον τρόπο ζωής μας.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Όλους όσους διακηρύσσουν και θέλουν πράγματι να ενισχυθεί και να πετύχει η μόνη εθνική στρατηγική για έξοδο από την κρίση με διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Επιλογή που είναι η μόνη που σε μια ταραγμένη περίοδο παρέχει γεωπολιτική ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα μας.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση μας οδηγεί σ’ ένα διαρκές αδιέξοδο. Υποχωρεί συνεχώς, γιατί είναι αμφίθυμη, χάνει χρόνο και ευκαιρίες, δεν έχει ικανότητα, στελέχη με γνώση και δεν προβαίνει σε σοβαρές επεξεργασίες.

Δυστυχώς δεν έχετε σχέδιο για την Ανάπτυξη, δεν έχετε σχέδιο για την ενίσχυση της Απασχόλησης, παθαίνετε «αλλεργία» σ’ ότι στηρίζει την Ελληνική επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στην πατρίδα μας . Ισοπεδώνετε τη ζωή των πολιτών.

Πάντα και μόνο προς τα κάτω. Σας αρκεί μια κοινωνία που απλώς θα επιβιώνει.

Γι’ αυτό δεν διστάζετε να εξοντώσετε φορολογικά την Ελληνική Παραγωγή.

 

Ας μας πείτε αλήθεια ποιους ολιγάρχες φορολογήσατε και πόσο, όπως προεκλογικά δεσμευόσασταν;

Και με την ευκαιρία πότε θα μας δώσετε κύριοι Υπουργοί τα στοιχεία (όπως έχουν ζητήσει οι βουλευτές μας) για τους μεγαλοοφειλέτες που είχαν κάνει χρήση της χαριστικής διάταξης της μιας εβδομάδας που ήρθε μάλιστα με Π.Ν.Π.;

Ή θα ψάχνουμε για πολύ καιρό ακόμα

Που είναι ο παπάς, εδώ ο παπάς, εκεί ο παπάς;

 

Και τα χειρότερα έπονται και έρχονται

 

Η Αγροτική Παραγωγή επιβαρύνεται με εξοντωτική φορολόγηση στην παραγωγική διαδικασία, στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους, στην μεταποίηση, στα προϊόντα.

Ο μικρομεσαίος Αγρότης οδηγείται σε αφανισμό και τα προϊόντα του απειλούνται από τις εισαγωγές που επιμελώς η Κυβέρνηση προστατεύει. Και αντί διαλόγου «υποδεχθήκατε» τους αγρότες με τα ΜΑΤ, με βία, και δακρυγόνα.

Το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο έρχεται χωρίς διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς, με μοναδικό στόχο νέες περικοπές των συντάξεων και την επιβολή ενός συστήματος νεοφιλελεύθερης έμπνευσης.

Δεν παραγνωρίζω – κάθε άλλο μάλιστα – την ευθύνη των εταίρων. Πολλές απαιτήσεις τους είναι απαράδεκτες, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην Ελληνική Κοινωνία.

Αλλά αυτοί έτσι ήταν πάντα .

Εσείς όμως τι κάνετε; Αυτή είναι η πολιτική σας;

 

ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Είσαστε συμβιβασμένοι, αναποτελεσματικοί, λέτε ΝΑΙ σε όλα

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη λέει στο σημερινό νομοσχέδιο ένα μεγάλο ΟΧΙ.