ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»

ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΥΠΑ

 

1. Ο Πρωθυπουργός προαναγγέλλει ότι το τέλος του προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο είναι και το τέλος των μνημονίων. Συμμερίζεσθε αυτή την εκτίμηση;

Όλες οι κατά καιρούς «εκτιμήσεις» και «αυταπάτες» του κ.Τσίπρα έχουν διαψευσθεί με μεγάλο κόστος για τη χώρα και τους πολίτες.  Τo πρόγραμμα στο οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση δεν βγαίνει. Έχει υπογράψει επιτροπεία μέχρι το 2060, έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα και μάλιστα δυσβάστακτα μέχρι το 2022 και οδηγεί σε αδιέξοδο και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Έχει εκχωρήσει τον εθνικό πλούτο για 99 χρόνια και έχει ψηφίσει επιπλέον και νέα μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων για τα επόμενα τρία χρόνια. Για ποια έξοδο της χώρας από τα μνημόνια μιλάει; Δεν περιμένουμε βέβαια την  απάντηση του κ. Τσίπρα. Την απάντηση είμαι σίγουρη ότι θα τη δώσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές.

 

2. Είστε πρόεδρος από το 2015. Τι θα αλλάξετε αν κερδίσετε την προεδρία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς;

Από το 2015 αλλάζουμε συνεχώς. Αλλάζουμε καθώς προχωράμε και βρισκόμαστε σήμερα στην κορύφωση μιας μεγάλης και φιλόδοξης προσπάθειας για την ενότητα και αναγέννηση της παράταξης. Ένας κατακερματισμένος χώρος δεν μπορεί να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα. Σχεδόν αμέσως μετά την ανάδειξή μου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανέλαβα μια σειρά από πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα στην δημιουργία του νέου φορέα και τον πιο κρίσιμο σταθμό που είναι η εκλογή του αρχηγού. Μια εκλογή που ενώνει και επειδή ενώνει δυναμώνει την παράταξη γιατί δεν  προσθέτει απλά αλλά  πολλαπλασιάζει τις μέχρι σήμερα διάσπαρτες δυνάμεις της. Πήρα την πρωτοβουλία για  να ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές.

 

3. Ποιες είναι επιγραμματικά οι δεσμεύσεις σας για τις αρχές και την λειτουργία του νέου φορέα;

Πρώτα από όλα δεσμεύομαι   ο νέος φορέας να χτιστεί στη βάση της ειλικρίνειας και της ηθικής. Γιατί όσο απομακρύνεται  η ηθική από την πολιτική, απομακρύνονται και οι πολίτες. Στο νέο φορέα δεν χωρούν μηχανισμοί, τιμάρια και βαρόνοι. Αποφασιστικό ρόλο και λόγο στα μέλη του, δημοκρατία και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία. Θέλουμε μια νέα σχέση με τους πολίτες. Στόχος μου είναι το κόμμα να είναι ανοιχτό στην κοινωνία, χωρίς κλειστές δομές και εμπόδια στη συμμετοχή των πολιτών. Ένα κόμμα με ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων και ενεργό ρόλο στους νέους. Ανανέωση που ήδη έχει ξεκινήσει σε μεγάλο βαθμό .Ένα κόμμα σύγχρονο και αξιόμαχο  για τις  επόμενες  εκλογές όπου θα  αναμετρηθούμε  «στα ίσα» με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Ανοίγουμε μέτωπο με το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Είμαστε απέναντι στη διπλή συντήρηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ΝΔ. Στόχος μας να σπάσουμε το δίπολο , το κακέκτυπο του δικομματισμού. Έχουμε χαράξει και θα εγγυηθώ την αυτόνομη πορεία, το διακριτό μας ρόλο.  Ετοιμάζουμε σχέδιο για την Ελλάδα, ολοκληρωμένη,  εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης. Ανταποκρίνεται στο αίτημα για δουλειές, σιγουριά, αλληλεγγύη, ανάπτυξη και κοινωνική προστασία. Κινητοποιεί τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Το μέλλον θέλουμε να έχει την υπογραφή μας και όχι την υπογραφή της κρίσης.

 

4. Πως είναι δυνατόν να λειτουργεί ένας αρχηγός χωρίς κόμμα, αλλά με 8 δελφίνους, 2 κοινοβουλευτικές ομάδες και 5 κόμματα από κάτω του;

Με την εκλογή του αρχηγού, ταυτόχρονα δημιουργείται η βάση του νέου φορέα. Με το Συνέδριο που θα ακολουθήσει, ο φορέας θα αποκτήσει πλήρη οργανωτική δομή. Ο νέος αρχηγός με την εκλογή του θα λάβει ισχυρή εντολή να ηγηθεί του νέου φορέα. Την απόφαση αυτή , έχουν δεσμευτεί και είμαι βέβαιη  πως θα σεβαστούν όλοι. Αυτά τα βήματα έχουμε συναποφασίσει. Προχωράμε με σταθερά και συνετά, όχι με άλματα στο κενό. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗ.ΣΥ και του Ποταμιού θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν,  με συντονισμό και  κοινή κοινοβουλευτική δράση υπό τον επικεφαλής που θα εκλεγεί, μέχρι τις επόμενες εκλογές. Με τις εκλογές θα δημιουργηθεί η ενιαία κοινοβουλευτική  ομάδα. Έτσι ανταποκρινόμαστε στην εντολή των πολιτών του 2015 και αξιοποιούμε στο μέγιστο τις δυνατότητες που μας δίνουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ο κανονισμός της Βουλής. Δεν θα κάνουμε τη χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να αποδυναμώσουμε την αντιπολιτευτική μας φωνή.

 

5. Ο νέος φορέας θα είναι ενιαίος ή πολυκομματικός; Ποια θα είναι η τύχη του ΠΑΣΟΚ;

Ο νέος φορέας θα είναι ενιαίος και θα συγκροτηθεί με διαδικασίες και όργανα ολοκληρωμένου και αυτόνομου κόμματος. Ο επικεφαλής, τα όργανα και τα μέλη του νέου κόμματος έχουν το τιμόνι και τις αποφάσεις. Τα κόμματα που συμμετέχουν, στην πορεία εκ των πραγμάτων,  θα κάνουν ένα βήμα πίσω.  Όμως τα κόμματα- δεν δημιουργούνται και δεν διαλύονται με διατάγματα και ερήμην των μελών τους. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα αλλαγής και εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας, ταυτισμένο με τις μεγάλες αποφάσεις για το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική αλλαγή και πρόοδο, αλλά και την εθνική ανεξαρτησία και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αποτέλεσε πάντα την ψυχή και τον κορμό της δημοκρατικής παράταξης και  συνεχίζει και σήμερα να πρωτοστατεί στη δημιουργία του ενιαίου φορέα. Η δυναμική του φορέα, στον οποίο θα μετατίθεται συνέχεια το κέντρο βάρους, θα καθορίσει και τις εξελίξεις στα κόμματα με αποφάσεις των μελών τους.

 

6. Αν δεν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ ποια θα είναι η στάση σας;

Η στάση μας απορρέει από τις θέσεις μας. Και είναι καθαρές και σταθερές. Έχουμε χαράξει αυτόνομη πορεία, με αυτοδύναμη στρατηγική και με αυτόνομο πολιτικό λόγο. Δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενόςΕπιμένουμε στην γραμμή της συνεννόησης και την  εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος για την έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας. Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα δεν προαποφασίζουμε πριν την λαϊκή ετυμηγορία.  Πρώτα θα μιλήσει ο λαός και θα καθορίσει την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Όποιος προεξοφλεί το αποτέλεσμα θα  βρεθεί προ εκπλήξεων. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι μια αναμέτρηση για τρεις. Εγώ θέλω να αντιστρέψω το ερώτημα. Είναι διατεθειμένοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας;

 

7. Θα συνεργαστείτε με τη ΝΔ στην αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σταθερό, αναλογικό , δίκαιο εκλογικό σύστημα που ενισχύει τη διαφάνεια  και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε καταθέσει την δική μας ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκλογικό νόμο στη Βουλή. Υπενθυμίζω τα βασικά της στοιχεία: Αναλογικό σύστημα με καθιέρωση ενός μικρού μπόνους για όποιο κόμμα πάρει πάνω από 42% , σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ψήφο στην ομογένεια. Την πρόταση μας δεν αποδέχτηκαν οι άλλες δυνάμεις . Ο κ.Τσίπρας για επικοινωνιακές και κομματικές σκοπιμότητες έφερε την απλή αναλογική. Και ο κ. Μητσοτάκης ταμπουρώθηκε πίσω από το μπόνους των 50 εδρών. Αν γινόταν σοβαρός διάλογος θα μπορούσαμε να βρούμε λύση που να μας δεσμεύει όλους και να εξυπηρετεί τον τόπο.  Αυτό που θέλω όμως να πω προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι όσοι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ξανά τον εκλογικό νόμο για μικροκομματικά πολιτικά παιχνίδια και για επικοινωνιακά τρυκ, θα μας βρουν σταθερά απέναντι.

 

8. Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε χέρι-χέρι στην αντιπολίτευση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στη δεξιά;

Επαναλαμβάνω ότι κανένας δεν μπορεί να προεξοφλεί το αποτέλεσμα των εκλογών και το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος πριν μιλήσει ο λαός στις κάλπες. Όσο μας αφορά έχουμε θητεία και σε Κυβερνητικά έδρανα και σε αντιπολιτευτικά. Άρα και πείρα και γνώση για να ανταποκριθούμε στο ρόλο που θα μας δώσει ο λαός. Με τον νέο ενιαίο φορέα που δημιουργούμε  διεκδικούμε να  ξαναγίνουμε πλειοψηφικό ρεύμα με καθοριστικό πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.  Όσο για τον κ.Τσίπρα, εδώ και καιρό πάνε χέρι-χέρι με τον κ. Καμμένο, με τον εθνολαϊκισμό  και τον τυχοδιωκτισμό.  Εμείς δεν έχουμε καμιά σχέση με  όλα αυτά. Εμείς είμαστε ο προοδευτικός πόλος απέναντι στη συντήρηση.