Σε Ανακοινώσεις

Δεν έχει τέλος ο πελατειακός κατήφορος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Μετά τις «καρατομήσεις» διευθυντών, προϊσταμένων και αρχιφυλάκων των καταστημάτων κράτησης της χώρας που έγιναν το 2020 από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και παρά τις εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν αυτά τα στελέχη τα οποία επανήλθαν στις θέσεις τους, η κυβέρνηση αποφάσισε να τα ξανα-απομακρύνει, αποδεικνύοντας ότι υπηρετεί ένα συνολικό σχέδιο κομματικής άλωσης του δημόσιου τομέα.

Έτσι, αφού πριν δύο μήνες με το Ν. 4937/2022 έδωσε την δυνατότητα στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να τοποθετεί σε θέσεις ευθύνης υπαλλήλους κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, ήλθε τώρα με την από 29-7-2022 απόφαση τής πολιτικής ηγεσίας του ίδιου Υπουργείου, να ακυρώσει την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που δικαίωναν τους εργαζομένους που απομακρύνθηκαν το 2020 και να τους απαλλάξει από τις θέσεις που δικαστικά κατοχύρωσαν.

Όπως μάλιστα καταγγέλλουν και τα συνδικαλιστικά όργανα των σωφρονιστικών υπαλλήλων, για τις οποίες καταγγελίες το Υπουργείο αποφεύγει να απαντήσει, με την ανωτέρω από 29-7-2022 απόφαση : διευθυντές αντικαταστάθηκαν από υπαλλήλους με λιγότερους τίτλους και χρόνια εμπειρίας, αρχιφύλακες υποβιβάστηκαν σε φύλακες, τμηματάρχες αντικαταστάθηκαν από υπαλλήλους κατώτερων κατηγοριών, μάλιστα -όπως καταγγέλλεται- σε θέση ευθύνης τοποθετήθηκε υπάλληλος που έχει εκκρεμείς πειθαρχικές και ποινικές διώξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους δέκα συνολικά υπαλλήλους που είχαν προσφύγει για τις «καρατομήσεις» του 2020 και είχαν όλοι δικαιωθεί,  οκτώ εξ’ αυτών, παρά τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, απομακρύνθηκαν και πάλι τώρα, δηλαδή για δεύτερη φορά μέσα σε δυο χρόνια.    

Αποδεικνύει έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν τρέφει τον παραμικρό σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζομένους, αλλά θεωρεί αυτές ως ένα μικρό «τεχνικό» εμπόδιο, που ξεπερνιέται αλλάζοντας το νόμο, ώστε να παραδώσει τις θέσεις ευθύνης των φυλακών σε όσους θεωρεί αρεστούς.

Το επιτελικό κράτος, η βιτρίνα δηλαδή για την πλήρη αδιαφάνεια και πελατειασμό στις δημόσιες πολιτικές, έχει καταρρεύσει παταγωδώς, καταπατώντας τις αρχές της αξιοκρατίας, της ευνομίας και της διαφάνειας.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να δώσει σήμερα δημόσιες εξηγήσεις για αυτή την απαράδεκτη στάση του και παράλληλα, να ανακαλέσει την άδικη απόφασή του επαναφέροντας στα καθήκοντά τους τα στελέχη που έχουν δικαιωθεί δικαστικά. Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία του άνω υπουργείου καλείται να κάνει τις εκ του νόμου προβλεπόμενες συνολικές κρίσεις για τις θέσεις ευθύνης των καταστημάτων κράτησης, δεδομένου ότι αυτές για τελευταία φορά έγιναν το 2010 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Παρέμβαση Νάντιας Γιαννακοπούλου στη Βουλή για τις δηλώσεις Ερντογάν