ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ GIANNI PITTELLA ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

 

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε σήμερα με τον Επικεφαλής της Ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Gianni Pittella. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Α. Λοβέρδος, οι Ευρωβουλευτές Ν. Ανδρουλάκης και Ε. Καϊλή, η Αναπληρώτρια Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Β. Σουλαδάκη και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Χρηστίδης:

 

Φ. Γεννηματά: Πριν από λίγες μέρες, ζήτησα να υπάρξει συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να χαράξουμε μια εθνική γραμμή για το προσφυγικό.

Αν και αυτό έγινε δεκτό από τον Πρωθυπουργό, από τα κόμματα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι μέρες περνούν χωρίς να υλοποιείται η συνάντηση αυτή. Οι εξελίξεις τρέχουν, η Κυβέρνηση προχωρά σε μονομερείς ενέργειες και αποφάσεις και όλα αυτά αδυνατίζουν τη σημασία του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να στηρίξουμε τη χώρα μας, να στηρίξουμε τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Να βρούμε και να διατηρήσουμε συμμάχους στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Όπως και το καλοκαίρι, έτσι και τώρα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στέκονται στο πλευρό μας, και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί φιλοξενώ εδώ στο γραφείο μου, τον Gianni Pittella που παραδοσιακά στέκεται στο πλάι του ελληνικού λαού. Και στο αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση το καλοκαίρι αλλά και σήμερα, είναι μια φωνή της λογικής.

Του ζήτησα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του Δουβλίνο και στον μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί η λύση δεν είναι στο Αιγαίο, η λύση βρίσκεται στις ακτές της Τουρκίας. Και η Τουρκία θα πρέπει να πιεστεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη. Του ζήτησα επίσης να στηρίξει και να συντονίσει μια Διάσκεψη των Σοσιαλιστικών Κομμάτων των Βαλκανίων στην Αθήνα, μαζί με τις αντίστοιχες ομάδες της Κύπρου, της Ιταλίας και της Μάλτας.

Όλοι μαζί να στείλουμε μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, στις ακραίες φωνές που επιθυμούν τη διάλυση της Ευρώπης.

Θα πρέπει να γίνουν ακόμη πιο στενές οι σχέσεις των χωρών-κρατών μεταξύ τους, να μην απομονώνεται καμία χώρα, να μην προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες και να μην δημιουργούμε ρήγματα μεταξύ μας.

Ο Gianni έκανε αποδεκτή την πρότασή μου και με μεγάλη χαρά θα συνεργαστούμε το συντομότερο δυνατό για την υλοποίηση της Διάσκεψης αυτής στην Αθήνα.

G. Pittella: Θα ήθελα να ξεκινήσω υπογραμμίζοντας τη φιλία μου προς τον ελληνικό λαό, αλλά και εκφράζοντας την ισχυρή αίσθηση αλληλεγγύης στο κόμμα που ιστορικά εκπροσωπεί τον σοσιαλισμό στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ, και στην ηγέτη του, τη Φώφη, με την οποία μοιραζόμαστε τη μεγάλη ανησυχία μας για την εξαιρετικά επείγουσα προσφυγική κρίση που βιώνουμε.

Το προσφυγικό πρόβλημα για το οποίο μιλήσαμε σε βάθος με τη Φώφη μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω κοινών δράσεων, όχι μέσω μονομερών πρωτοβουλιών. Είναι απαραίτητο να φτάσουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία και να την εφαρμόσουμε, είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, είναι απαραίτητο να λειτουργήσουμε τα hot spots για την ταυτοποίηση και είναι απαραίτητο όλες οι χώρες της ΕΕ να φιλοξενήσουν ένα ποσοστό προσφύγων.

Και φυσικά πρέπει να ψηφίσουμε το συντομότερο σε μια νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για το Δίκαιο του Ασύλου, όπως έχει υποσχεθεί και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker.

Μετά από πρόταση της Φώφης, θα αναλάβουμε μια κοινή πρωτοβουλία στην Αθήνα, ώστε να φέρουμε  στο τραπέζι σοσιαλιστές εκπρόσωπους από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο και σοσιαλιστές εκπροσώπους από όλες της βαλκανικές χώρες. Αυτό θα είναι μια μεγάλη σοσιαλιστική απάντηση στην πρόκληση του προσφυγικού.