Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά

Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,

στο «REAL FM» και στο δημοσιογράφο  Άκη  Παυλόπουλο

 

Για τον εκλογικό νόμο

Δεν είμαι εγώ αυτή που έχει την ευθύνη για τη μη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο κ. Τσίπρας έχει την ευθύνη. Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που κράτησε το bonus των 50 εδρών, γιατί πολύ απλά δεν επεδίωξε να γίνει κανένας σοβαρός διάλογος, δεν παρουσίασε καμία ολοκληρωμένη πρόταση και ενώ την μια εβδομάδα στο γραφείο του με διαβεβαίωνε προσωπικά ότι θα αναζητήσει μέσα από ένα αναλογικότερο σύστημα και μικρότερο bonus να βρεθεί μια ευρύτατη συνεννόηση γύρω από τον εκλογικό νόμο και θα φέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τα πέντε σημεία που μας έθεσε μεταξύ αυτών και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και των ομογενών, αλλά και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.

Μια εβδομάδα μετά παρουσίασε δυο άρθρα αποσπασματικά και ήρθε να εκβιάσει την ψήφο όλων μας και η τελευταία μου λέξη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και οι δηλώσεις μου έξω από εκεί, ήταν ότι για να σας πούμε τι στηρίζουμε και τι όχι, θέλουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση με τις θέσεις της κυβέρνησης στα πέντε σημεία που μου αναδεικνύεται κ. Πρωθυπουργέ να τα συζητήσουμε και να σας πούμε ποια θα είναι η στάση μας.

Δεν πιστεύει ο κ. Τσίπρας στην απλή αναλογική. Ούτε στην εθνική συνεννόηση, ούτε στις προοδευτικές συμμαχίες.

Εάν πίστευε θα είχε ψηφίσει πέρσι την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης θα είχε ανταποκριθεί όταν στις 24 Ιουλίου στο τραπέζι του Προέδρου της Δημοκρατίας, επανέφερα το θέμα του εκλογικού νόμου ως Πρόεδρος πια του ΠΑΣΟΚ και μαζί με τον κ. Θεοδωράκη τον πιέσαμε να αξιοποιήσει τη συνεννόηση που υπήρχε μεταξύ 5 κομμάτων της Βουλής τότε με 250 βουλευτές να υποστηρίζουν και να φέρει την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Μας διαβεβαίωσε τότε ότι θα το συζητήσουμε, ότι δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν και λίγο μετά, γνωρίζετε πολύ καλά, πως προκήρυξε εκλογές για να χρησιμοποιήσει για άλλη μια φορά το bonus των 50 εδρών και να ξανασχηματίσει μια κυβέρνηση όχι προοδευτική, αλλά με τον κ. Καμμένο. Ε, δεν έχει κανένα δικαίωμα να ασκεί κριτική σε εμάς ο άνθρωπος που έχει συμπεριφερθεί με αυτό τον τρόπο τον τελευταίο 1,5 χρόνο στην Ελλάδα.

 

Σχετικά με την κατηγορία από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι πιο κοντά με τη ΝΔ

Από πού προκύπτει αυτό; Μπορείτε να μου εξηγήσετε; Από πού προκύπτει αυτό θέλετε να μου πείτε; Εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία, μια αυτόνομη στρατηγική με πολύ καθαρό λόγο, με θέσεις για όλα τα ζητήματα. Η θέση μας για τον εκλογικό νόμο ήταν ξεκάθαρη. Έχω αρθρογραφήσει, έχω τοποθετηθεί σε δημόσιες εκδηλώσεις για τα ζητήματα αυτά, ήταν πολύ καθαρή η στάση μας. Έχουμε οριοθετηθεί και από τη Ν.Δ. και από το ΣΥΡΙΖΑ. Με το Ποτάμι βεβαίως, ολοκληρώθηκε μόλις ο διάλογος που είχαμε μέσω της Επιτροπής. Υπάρχουν κοινές θέσεις και συγκλίσεις και το αμέσως επόμενο διάστημα θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα και τον οδικό χάρτη προκειμένου να ξαναδυναμώσουμε την κεντροαριστερά και τη μεγάλη Δημοκρατική Συμπαράταξη, γιατί αυτή είναι η δική μας ευθύνη αυτή τη στιγμή. Για να σπάσουμε το δίπολο που προσπαθούν να ξαναστήσουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί τίποτα από ότι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Δεν έχουν αντιληφθεί ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και ότι απαιτούνται συνεννοήσεις και συνεργασίες.

Εμείς κάναμε ένα βήμα παραπέρα μετά την περσινή μας πρόταση. Επεξεργαστήκαμε περισσότερο τα πράγματα και έχουμε καταθέσει μια πρόταση στο διάλογο, την οποία επαναλάβαμε πάρα πολλές φορές όλες αυτές τις μέρες στη Βουλή, που έλεγε με σαφήνεια, ότι ναι απλή αναλογική, αλλά και κυβερνησιμότητα. Άρα να έχει τη δυνατότητα ο ελληνικός λαός αν επιθυμεί ένα κόμμα να τον κυβερνήσει με αυτοδυναμία, το κόμμα το πρώτο που θα πάρει πάνω από 42% να μπορεί να πάρει ένα  μικρό bonus για να κυβερνήσει αυτοδύναμα.

Γιατί δεν μπορείς να επιβάλεις τη συνεργασία και από τη μεριά της κυβέρνησης νομίζω πως είναι  πολύ μεγάλη υποκρισία να λέει ότι φέρνει ένα νόμο για να προωθήσει τις συνεργασίες και την ίδια στιγμή να λένε ότι εμείς με τη Ν.Δ. δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούμε.

Αυτή τη στιγμή είναι τα δυο πρώτα κόμματα και θα έπρεπε να έχουν αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου. Μόνο έτσι καλλιεργείται η κουλτούρα της συνεργασίας, όταν τα δυο πρώτα κόμματα στη Βουλή αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Και επίσης είναι απολύτως υποκριτικό να βάζει τον αρμόδιο υπουργό μέχρι την τελευταία εβδομάδα να διακινεί σενάρια μικρότερου bonus και αναλογικότερου συστήματος και την τελευταία στιγμή να αλλάζει τα πράγματα και τα δεδομένα και να υποχρεώνει τον Υπουργό που έλεγε άλλα μέχρι πριν από λίγες ημέρες, να εισηγείται αυτό το νόμο στη Βουλή. Ένα νόμο αποσπασματικό που δεν λύνει το βασικότερο ζήτημα που έχει να κάνει με τη διαφάνεια και τη διαπλοκή που είναι το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.

Και εγώ ρωτώ: πόσο αριστερή αντίληψη να κρατάς τις μεγάλες περιφέρειες, όταν έχεις κάνει σημαία σου το χτύπημα της διαπλοκής και τη διαφάνεια;

Και πόσο αριστερό είναι να γίνεσαι δυο φορές Πρωθυπουργός με το bonus των 50 εδρών γιατί έτσι σε βόλευε και να αλλάζεις τα δεδομένα να προσπαθείς να συμμαζέψεις τις ελλείψεις, όταν βλέπεις απλά ότι δεν εξελίσσονται τα πράγματα όπως θα τα ήθελες;

Εμείς δεν στηρίζουμε τακτικισμούς. Εμείς θέλουμε καθαρές σχέσεις. Καθαρές κουβέντες και καθαρές σχέσεις. Είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές για τη χώρα μας και οικονομικά και γεωπολιτικά για να επιτρέπουμε να παίζονται τέτοια παιχνίδια τακτικισμού και μικροκομματισμού στην πλάτη του ελληνικού λαού. Αρκετά.

 

 

Σχετικά με το αν υπάρχει κάποιο πεδίο επαφής για συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Να συζητήσουμε με το ΣΥΡΙΖΑ; Εμείς ήμασταν ανοιχτοί στο διάλογο. Εγώ πήγα στο Μαξίμου περιμένοντας να ακούσω μια ολοκληρωμένη πρόταση για τα ζητήματα αυτά  και μάλιστα περίμενα ότι θα ξεκινήσει την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης άμεσα, γιατί έχει τους απαιτούμενους βουλευτές για να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όμως ο Πρωθυπουργός μου είπε ότι μετά το 2017 θα ανοίξει τη συζήτηση και ότι μέχρι τότε θέλει να κάνει διάλογο με την κοινωνία. Αυτό σημαίνει πως ούτε για τη συνταγματική αναθεώρηση έχει καμία επεξεργασμένη πρόταση και ώριμη για να τη φέρει προς συζήτηση στη Βουλή. Παιχνίδια και τακτικισμοί με τον εκλογικό νόμο και το σύνταγμα, δεν χωρούν και όσο μας αφορά δεν θα το επιτρέψουμε.

Για το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών

Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να αλλάξουμε τη γραμμή μας κ. Παυλόπουλε. Επιμένω και θα επιμένω ότι τα δυο πρώτα κόμματα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να κυβερνηθεί ο τόπος με ασφάλεια και σταθερότητα και να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε μια εθνική γραμμή.

Εάν τα δυο κόμματα αναλάβουν τις ευθύνες τους, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να στηρίξουμε μια εθνική προσπάθεια. Αλλά δεκανίκι και συμπλήρωμα κανενός δεν θα γίνουμε ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Ν.Δ. Είναι σαφές.

Είναι πάρα πολύ απλό. Εγώ ζητάω εθνική συνεννόηση για να υπηρετήσουμε μια εθνική γραμμή, γιατί πρέπει να προχωρήσουμε σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στο κράτος να κερδίσουμε αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους μας για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε άλλους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα γιατί δεν θα πιάσουμε το 3,5% το 2018 και θα πέσει ο κόφτης σε μισθούς και συντάξεις, δήμους, νοσοκομεία, στα πάντα.

Και γιατί πρέπει ταυτόχρονα να ανοίξει η συζήτηση εγκαίρως για το χρέος, για να δώσουμε ένα μήνυμα και στις αγορές και στους επενδυτές, ότι η Ελλάδα έχει αφήσει την αβεβαιότητα και την αστάθεια στο παρελθόν. Και να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πόρους για επενδύσεις και κοινωνική προστασία και αποκατάσταση των αδικιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις σαν να βρισκόμαστε σε άλλες εποχές. Δεν έχουν αντιληφθεί τίποτα απ’ ότι έχει συμβεί τα χρόνια της κρίσης και αυτό επιτέλους θα πρέπει να αλλάξει.

Και για να αλλάξει, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να δώσει δύναμη στην κεντροαριστερά. Εμείς κάνουμε προσπάθειες να δώσουμε ένα τέλος στον κατακερματισμό, ακριβώς για να είμαστε μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

 

Για την ενότητα της Κεντροαριστεράς

Κατ’ αρχήν πρέπει να δηλώσω την ικανοποίησή μου γιατί μια πρωτοβουλία που πήρα πριν από λίγους μήνες έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Εκατοντάδες άνθρωποι δούλεψαν γι’ αυτό το πόρισμα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μεράκι και αγωνία για τις εξελίξεις και τα επόμενα βήματα.

Πράγματι η πρόταση που είχα καταθέσει ήταν ότι η προσπάθεια πρέπει να ολοκληρωθεί εφόσον υπάρξει προγραμματική σύγκλιση με εκλογή του επικεφαλής από τη βάση της παράταξής μας με συμμετοχή των πολιτών σε όλη την Ελλάδα.

Προφανώς θα υπάρξει συνάντηση το επόμενο διάστημα και συνεννόηση με τον κ. Θεοδωράκη γιατί θα πρέπει να συμφωνηθεί ο οδικός χάρτης, τα επόμενα βήματα, προκειμένου να προχωρήσουμε.

Είμαι αισιόδοξη και πραγματικά ικανοποιημένη που έχουμε φτάσει μέχρι αυτό το σημείο.