ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα η διάσκεψη για το προσφυγικό και αυτό που θα ήθελα να ευχηθώ είναι να έχουμε θετικά αποτελέσματα για την χώρα.

Θετικά αποτελέσματα θα προκύψουν μόνο αν τηρηθεί ή Εθνική Γραμμή που διαμορφώθηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Περιμένω να διαψευστούν με τον πλέον επίσημο τρόπο οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει σε σχέδιο δήλωσης το οποίο προβλέπει το κλείσιμο των συνόρων.

Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.

Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική. Κινδυνεύει να γίνει και εθνική.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην ενδιαφέρεται. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κρατηθούν στην εξουσία. Πάση θυσία.

Η δημοκρατική παράταξη ενίσχυσε τη μεσαία τάξη.

Ανέδειξε την Ελλάδα σε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων. Στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης.

Κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταστρέφει τη μεσαία τάξη, φτωχοποιεί τον Ελληνικό λαό, με συνειδητό και συγκεκριμένο στόχο την εξίσωση προς τα κάτω και την περιχαράκωση ενός δήθεν ταξικού ακροατηρίου.

Οι Βαλκανικές χώρες συνεδριάζουν χωρίς εμάς. Κλείνουν τα σύνορα και οδηγούμαστε σε απομόνωση.

Για άλλη μια φορά οδηγούν τον τόπο σε αδιέξοδο.

Είναι φανερό ότι δεν θέλουν, δεν ξέρουν και δεν μπορούν.

Η “αξιολόγηση” του Προγράμματος καρκινοβατεί επικίνδυνα, βυθίζοντας περισσότερο την χώρα.

Ο κ. Τσίπρας αρκείται σε αδιέξοδους ακροβατισμούς, παρακαλώντας για “αξιολόγηση σε δόσεις”, ή το χειρότερο επιχειρώντας να συμψηφίσει το ασφαλιστικό με την προσφυγική κρίση.

Επιλογή που θα είναι καταστροφική για την χώρα και τους πολίτες.

Αναπτυξιακή Προοπτική δεν υπάρχει. Η ανεργία και η φτώχια πάλι αυξάνονται.

Οι επιστήμονες, οι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι αγρότες αντιμετωπίζονται ως ταξικοί αντίπαλοι με εξαντλητική φορολόγηση και το νέο ασφαλιστικό.

Τα Δημόσια Νοσοκομεία καταρρέουν. Οι 4.500 προγραμματισμένες προσλήψεις έγιναν τώρα 916 και αυτές καθυστερούν, ενώ πολλές εντατικές παραμένουν κλειστές.

Το βόλεμα των ημετέρων είναι καθημερινό φαινόμενο και προκαλεί την κοινωνία. Η δε προσπάθεια υπονόμευσης των θεσμών της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών παίρνει διαστάσεις.

Μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τον Αν. Υπουργό Δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση οφείλει να δεχθεί άμεσα το αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας ,σε σχέση με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Μέσα σε ένα χρόνο η Κυβέρνηση της αριστερο -ακροδεξιάς κατάφερε

 • Να γυρίσει την οικονομία από την ανάπτυξη στην ύφεση
 • Να φορτώσει στις πλάτες των Ελλήνων ένα νέο δάνειο , με το τρίτο μνημόνιο, που φέρει την σφραγίδα και την υπογραφή του.
 • Να παρατείνει την παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα για άλλα τρία χρόνια
 • Να φορτώσει στις πλάτες των Ελλήνων, και νέα εισπρακτικά μέτρα ύψους 13 δις
 • Να παραδώσει τις Τράπεζες, στα κοράκια των Αγορών, και μαζί με αυτές να παραδώσει τις επιχειρήσεις, την κατοικία, τη γη των Ελλήνων
 • Να διώξει με τα capitalcontrols, χιλιάδες επιχειρήσεις, από την Ελλάδα οι οποίες μεταφέρθηκαν σε γειτονικές χώρες και 40 δις καταθέσεων από τις τράπεζες.

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η χώρα αντιμετωπίζει παράλληλα «μια ακόμα μεγάλη κρίση μέσα στη κρίση. Το θέμα τού προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Μια βόμβα στα θεμέλια της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Το “μεταναστευτικό-προσφυγικό” είναι ένα Ευρωπαϊκό και Διεθνές πρόβλημα.

Γεννήθηκε και κλιμακώνεται σε συνδυασμό με γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις συμφερόντων, με στρατιωτικές επεμβάσεις, με πολεμικές συρράξεις, με εμφύλιες συγκρούσεις και διάλυση Κρατών.

Με την ανάδειξη του ISIS και της τρομοκρατίας.

Κατά συνέπεια η Διεθνής Κοινότητα, η ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΗΕ έχουν χρέος να δώσουν λύσεις για την Ειρήνη, τη Σταθερότητα, τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη σε όλες τις χώρες αυτής της εύφλεκτης και πολύπαθης περιοχής του κόσμου.

Το προσφυγικό έχει αναδειχτεί και σε ζωτικής σημασίας πρόβλημα για την Ελλάδα .

Η Κυβέρνηση κατά τη δεκατετράμηνη θητεία της, με τους ατυχείς χειρισμούς των στελεχών της, με την αναβλητικότητα και την απραξία της και συνολικά με την αδυναμία διαχείρισης, έχει επιτείνει το πρόβλημα.

Δυστυχώς η Ελλάδα εγκλωβίστηκε μέσα από αδυναμίες, αστοχίες και λάθη και σήμερα προβάλλει ως μέρος του προβλήματος και ως ο προβληματικός και αδύναμος κρίκος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζήσαμε την λογική των “προσφύγων- μεταναστών που λιάζονται”, την ανακοίνωση μέτρων που ποτέ δεν εφαρμόζονται, τις μεγάλες καθυστερήσεις στην δημιουργία των hotspots, το απέραντο αλαλούμ που οδήγησε στις καταστάσεις ντροπής στην Ειδομένη και στην Πλατεία Βικτωρίας.

Το χειρότερο όμως, την έλλειψη εξωτερικής πολιτικής , την αδυναμία συγκρότησης διεθνών συμμαχιών.

Με αφορμή την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Υπ. Εξ. της Τουρκίας θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα οφείλει να έχει σαφές πλαίσιο υπεράσπισης της ασφάλειας, της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όπως αυτά καθορίζονται από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο.

Είδαμε τους Υπουργούς- Αναλυτές, να “προβλέπουν” με επιμελημένη αφέλεια και χαρακτηριστική άνεση το κλείσιμο των συνόρων και τον εγκλωβισμό 100.000-150.000 προσφύγων στην Ελλάδα, χωρίς όμως να δρουν, να κάνουν κάτι για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την εθνική διάσταση του συγκεκριμένου θέματος.

Πήρα πρωτοβουλίες προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό μας, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις των κ.κ. Γκάμπριελ, Σταϊνμάιερ και Πιτέλα. Ζήτησα τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών .

Σε αυτή την Συνεδρίαση, που έγινε με καθυστέρηση και αφού πρώτα έκλεισαν τα βόρεια σύνορά μας, προσήλθαμε με συγκεκριμένες και απόλυτα επεξεργασμένες προτάσεις.

Προτάσεις για πρωτοβουλίες προς την Ε.Ε., για την σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για την πίεση προς την Τουρκία ώστε να υλοποιήσει επί τέλους τις συμφωνίες της με την Ε.Ε.

Προτάσεις για δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, σαφές πλαίσιο στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο 2.

Επιμείναμε ιδιαίτερα ότι η παραμονή προσφύγων στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπερβαίνει την ποσόστωση του 1,9% που της αναλογεί σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ότι τώρα πρέπει η Ε.Ε. να υλοποιήσει το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλες τις χώρες σύμφωνα με το ποσοστό που τους αναλογεί.

Πιέσαμε ώστε να ζητηθεί ουσιαστική έκτακτη οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα -ως χώρα πρώτης εισόδου των προσφύγων στην Ε.Ε.- φυσικά με συνθήκες και εγγυήσεις Πλήρους Διαφάνειας και να στηριχθούν ιδιαίτερα όσες περιοχές αποδειχθεί ότι δέχονται πλήγμα όπως η Μακεδονία.

Επισημάναμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αρνήσεις ορισμένων χωρών μελών της Ε.Ε. να υλοποιούν τις αποφάσεις (υπάρχουν δυνατότητες κυρώσεων), αλλά και ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει νομικά και πολιτικά τα μονομερή μέτρα εις βάρος της.

Ζητήσαμε τον διαχωρισμό προσφύγων-μεταναστών, και την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα κλειστά κέντρα παράτυπων μεταναστών και την επιστροφή στις πατρίδες τους ή τις χώρες διέλευσης.

Ανθρωπισμός προς τους πρόσφυγες και δικαίωμα στην ασφάλεια για τον ελληνικό λαό.

Και τέλος προτείναμε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αναπτυχθεί ένα ρεύμα αλληλεγγύης στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες.

Ένα δυναμικό ρεύμα φιλίας και συμπαράστασης προς την Ελλάδα. Μια πανστρατιά πολιτικών, καλλιτεχνών, Επιφανών Ελλήνων και Φιλελλήνων.

Μετά από πολλές ώρες συζήτησης πετύχαμε να συμπεριληφθεί το σύνολο των προτάσεων μας σε μια εθνική γραμμή για το προσφυγικό.

 

Συμβάλλαμε σ’ αυτό .

Δεν δώσαμε όμως ούτε δίνουμε λευκή επιταγή.

Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει την Εθνική γραμμή.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποδεικνύει πως αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ.

 • ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.
 • ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.

 

Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ.

 

Ο Πρωθυπουργός εφ’ όσον επιμένει ότι “μπορεί” – οφείλει να επιστρέψει με συγκεκριμένα αποτελέσματα και δεσμεύσεις από τη Διάσκεψη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να μιλάει για εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Είναι σαν να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Η ΝΔ και ο κ.Μητσοτάκης ως πρόεδρός της έχουν διαμορφώσει μια στρατηγική αντίστοιχη με εκείνη του 2012.

Είναι η στρατηγική με στόχο την παλινόρθωση της δεξιάς και την κατάληψη του πρωθυπουργικού θώκου.

Μετά τα Ζάππεια η ΝΔ έσυρε τη χώρα σε διπλές εκλογές για να πληρώσουν οι πολίτες το βαρύ λογαριασμό λίγους μήνες μετά.

Τώρα κάνουν και πάλι το ίδιο, με πιο ευέλικτο τρόπο . Αρνούμενοι πάντα να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί τη λογική του “ώριμου φρούτου”.

Περιμένοντας πότε θα πέσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Χωρίς να σκέφτονται μετά τις εκλογές σε ποια χώρα, ποια κοινωνία, ποια οικονομία θα παριστάνουν την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Τα μικροκομματικά παιχνίδια της ΝΔ και του κ.Μητσοτάκη τα αντιλαμβάνεται και τα κρίνει ο Ελληνικός λαός.

 

Είναι ώρα να δεχθούμε όλοι την αναγκαιότητα μιας Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, που θα βγάλει την χώρα από την κρίση και θα αντιμετωπίσει πειστικά ΚΑΙ την προσφυγική κρίση.

ΜΟΝΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

 

Προτείνουμε να σχηματισθεί το ταχύτερο νέα Κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή όλων των φιλοευρωπαικών δυνάμεων

 • Κυβέρνηση με τη συμμετοχή (ως απαράβατος όρος) του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.

Κανείς δεν θα ξεφύγει από τις ευθύνες του.

Εμείς θα στηρίξουμε μια τέτοια κυβέρνηση, χωρίς να επιζητούμε σώνει και καλά καρέκλες και αξιώματα.

 • Η Κυβέρνηση αυτή θα έχει ως πρώτο στόχο την επιτυχή εφαρμογή του «Προγράμματος» και την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια.

Όμως θα έχει και την απαραίτητη διαπραγματευτική δύναμη και το σχέδιο για να βελτιώσει ιδιαίτερα άδικους και υφεσιακούς όρους του Μνημονίου, προστατεύοντας την Ελληνική Παραγωγή, και τις αδύναμες Κοινωνικές ομάδες.

 • Σημαντικός επίσης στόχος θα είναι η απομείωση εξυπηρέτησης του Δημόσιου Χρέους, ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας
 • Παράλληλα η Κυβέρνηση αυτή θα στηρίζεται σε μια Προγραμματική Συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές που πρέπει να υπάρξουν για να διασφαλισθεί η Ανάπτυξη, η Κοινωνική Συνοχή, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και τομές που αφορούν την λειτουργία του κράτους και του πολιτικού μας συστήματος.
 • Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος και την έξοδο από το Μνημόνιο, θα κριθούμε όλοι από τον Ελληνικό λαό.

 

Μερικοί θέτουν το καλόπιστο ερώτημα.

Καλά γιατί εμμένουμε σε μια πρόταση με την οποία διαφωνούν και οι 2 βασικοί παραλήπτες της;

Γιατί αυτό πιστεύουμε ότι επιβάλλει το συμφέρον του τόπου.

Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα βγούμε με ασφάλεια από την κρίση και το μνημόνιο.

Γιατί ήταν μεγάλο λάθος που τους επιτρέψαμε να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους το 2010.

Φτάνει πια, με τα μικροκομματικά παιχνίδια.

Η πολιτική οδηγείται στην καθολική  απαξίωση και χρεοκοπία.

εμείς δεν θα παρακολουθούμε αμήχανοι τις εξελίξεις.

Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε τα πράγματα.

Στην εποχή μας δεν χρειάζεται η αναβίωση ενός κακέκτυπου και μικρού δικομματισμού που προκύπτει με τα διλήμματα του μπόνους των 50 εδρών.

Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει, όπως πρέπει να αλλάξει και ο εκλογικός νόμος με στόχο τη διαφάνεια, τον εκδημοκρατισμό των κομμάτων και την ανανέωση τους.

Πιστεύω ότι πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες και να καταργηθεί το μπόνους, με πρόβλεψη για πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 30 έδρες μόνον εφόσον το εκλογικό του ποσοστό υπερβεί το 40%.

 

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Έρχομαι στα του χώρου μας.

Κάποτε το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να εκπροσωπήσει το σύνολο της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης για αυτό και κυβέρνησε όλα αυτά τα χρόνια.

Σήμερα ο χώρος αυτός είναι δυστυχώς κατακερματισμένος και δεν μπορούμε να μένουμε θεατές».

Βάλαμε τέλος στην καθοδική πορεία και στην πτώση με την Δημοκρατική Συμπαράταξη το Σεπτέμβριο.

Αρχίσαμε την ανοδική πορεία.

Χτίζουμε ξανά τη σχέση με την Ελληνική κοινωνία. Σχέση εμπιστοσύνης.

Κανείς μας δεν αρκείται στο 6,5 % γιατί ξέρουμε πως ο χώρος είναι πολύ μεγαλύτερος .

Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ,

έχει ζωτικό πολιτικό και κοινωνικό χώρο.

Όχι ως ο φτωχός συγγενής των εξελίξεων

αλλά ως ο φορέας που μπορεί να ανοίξει το δρόμο

σε μια νέα εποχή για την πατρίδα και το λαό μας.

Όμως για να υπάρξει και για να μεγαλουργήσει:

Οφείλει να ανατρέψει τη συγκυρία και τους αρνητικούς εκλογικούς συσχετισμούς,

να ανακτήσει την ιδεολογική ηγεμονία της,

να αναδείξει την  προγραμματική της υπεροχή .

Εμείς είμαστε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι, ώριμοι και αποφασισμένοι να συναντηθούμε και να συνεννοηθούμε.

Κατ’ αρχήν και πριν απ’ όλα προγραμματικά.

Ναι, η χώρα χρειάζεται μια σειρά από τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά φίλες και φίλοι αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν πρόσημο, έχουν χρώμα

Δεν είναι καραμέλα, δεν ταυτίζονται με νεοφιλελεύθερες εμμονές, δεν συνδέονται με την συνεχή αφαίμαξη του ελληνικού λαού.

Ναι, χρειάζονται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, στο παραγωγικό μοντέλο , στο κράτος, στο φορολογικό σύστημα, στο κοινωνικό κράτος.

Όμως όλα αυτά απαιτούν συζήτηση, διάλογο, συνεννόηση.

Ενωμένοι μπορούμε να αποτελέσουμε το κέντρο ισορροπίας του πολιτικού συστήματος.

Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα προοδευτικό πόλο εξουσίας, με αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε όρους απεγκλωβισμού των προοδευτικών ανθρώπων, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Δεξιά.

Να αναδείξουμε μια ισχυρή πολιτική συμπαράταξη

με προγραμματικό λόγο

που θα απορρίπτει στείρες παραδοσιακές αριστερές εμμονές,

που θα πολεμά το λαϊκισμό, αλλά όχι και ό,τι είναι φιλολαϊκό,

με προγραμματικό λόγο

που θα απορρίπτει το νεοφιλελευθερισμό και τους αλόγιστους νόμους της αγοράς, χωρίς όρους και χωρίς κανόνες,

αλλά όχι την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ελευθερία του ατόμου.

Αυτή η κεντροαριστερά:

Οφείλει να οριοθετηθεί ουσιαστικά και ριζικά

τόσο με το συντηρητισμό και το μεταρρυθμιστικό προσωπείο της Ν.Δ. και της Δεξιάς,

όσο και με τον ανέξοδο λαϊκισμό, τις παρωχημένες εμμονές και το δογματικό κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της Παραδοσιακής Αριστεράς.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία) προχωρεί στην Προγραμματική Συνδιάσκεψή της.

Ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα η συγκρότηση των Ομάδων επεξεργασίας του Σχεδίου Προγράμματος, στις 6 ενότητες που έχουμε προσδιορίσει.

Στόχος μας είναι το νέο Πρόγραμμά μας να ανταποκρίνεται αξιόπιστα στο παρόν και στο μέλλον, να περιλαμβάνει τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, να κινητοποιεί νέους ανθρώπους και ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας.

Θα εισηγηθώ στο Συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα, τον προσδιορισμό της Συνδιάσκεψης για τα μέσα Μαΐου.

Όμως δεν μένουμε σε αυτό.

Είναι ανοιχτή και διαρκής η πρόσκληση συμμετοχής προς ΟΛΕΣ -και πέραν της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- δυνάμεις και τα κόμματα, τις κινήσεις και τα πρόσωπα που κινούνται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Η πρωτοβουλία μας έγινε αποδεκτή από τους πολίτες, «τάραξε τα νερά», προκάλεσε ένα έντονο και δημιουργικό διάλογο στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, κερδίζει κάθε μέρα και νέους υποστηρικτές.

Δέχθηκα κριτικές και εναλλακτικές προτάσεις. Τόνισα ότι τις αντιμετωπίζω όλες ως καλόπιστες, ότι τις συζητάμε.

Όμως είναι ώρα να παρθούν αποφάσεις από όλους.

Ο χώρος της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης δεν μπορεί να περιμένει , δεν μπορεί να ομφαλοσκοπεί, εγκλωβισμένος σε στείρες αντιπαραθέσεις, εγωισμούς, ελιτίστικες αντιλήψεις, προσωπικές στρατηγικές και ενοχικά σύνδρομα.

 

Ότι όμως είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα.

Χαιρετίζουμε ως θετική εξέλιξη τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.

 • Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για διάλογο με σκοπό την συμπόρευση και συμπαράταξη του ευρύτερου χώρου. Ενας χώρος που συμπεριλαμβάνει τις δυνάμεις του ριζοσπαστικού Κέντρου, τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού , της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας.
 • Ορίζουν ως προϋπόθεση αυτής της συμπόρευσης το διάλογο και τη συμφωνία σε προγραμματικό επίπεδο καθώς και τη μη διάλυση των κομμάτων και των κινήσεων που θα συμμετέχουν.

Αυτό ακριβώς είναι το πλαίσιο και της δικής μας πρότασης που έχουμε προ διμήνου απευθύνει.

Γι΄ αυτό και στην Ομιλία μου στο Συνέδριο του «Ποταμιού», ζήτησα ευθέως εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και την δική του συμμετοχή στο εγχείρημά μας.

 

Η πρότασή μου είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ:

 • Να δημιουργηθεί μικτή επιτροπή με μέλη που θα υποδειχθούν από την Δημοκρατική Συμπαράταξη από όλα τα κόμματα ή Κινήσεις της Κεντροαριστεράς που επιθυμούν να συμβάλλουν και να συμμετέχουν σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Πρόσωπα κύρους και με δυνατότητες υλοποίησης του εγχειρήματός μας.

Η οργάνωση και οι εισηγήσεις της Συνδιάσκεψης να προέλθουν από αυτή την Επιτροπή,

 • Ταυτόχρονα θα εισηγηθώ προς το Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  να προτείνουμε προς το Ποτάμι   τον Συντονισμό της δράσης των Κοινοβουλευτικών μας Ομάδων.»

 

Η συμμετοχή όλων στις κοινές διαδικασίες, δεν αναιρεί όπως έχω προτείνει την αυτόνομη λειτουργία των κομμάτων που αποτελούν τη νέα Συμπαράταξη.

Είναι ώρα να πούμε ΟΛΟΙ το μεγάλο ΝΑΙ.

Πιστεύω και πιστεύουμε ότι μπορούμε να δομήσουμε ένα ευέλικτο, σύγχρονο, παραγωγικό αποκεντρωμένο Κράτος.

Μπορούμε να πετύχουμε, αν απελευθερώσουμε τις Δημιουργικές δυνάμεις του Δημόσιου Τομέα, αν αξιολογήσουμε τις δομές μας, αν αξιοποιήσουμε καλύτερα το  ανθρώπινο δυναμικό.

Σε αυτή την προσπάθεια, δεν είναι εχθρός αλλά πρέπει να είναι σύμμαχος  ο Δημόσιος Υπάλληλος.

Πιστεύω σε ένα αποκεντρωμένο κράτος, με ισχυρές δομές, αυτοδιοίκησης, με πόρους και αρμοδιότητες, αλλά και έλεγχο, ώστε η εξουσία να βρίσκεται  πιο κοντά στο λαό.

Πιστεύω  στην δημιουργικότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η οποία μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης της πατρίδας μας, αν πάψει να είναι κρατικοδίαιτη, αν δεν διαπλέκεται με την πολιτική.

Αν αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, που αιτία έχει την διαπλοκή της πολιτικής με ισχυρά συμφέροντά.

Μπορεί να είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης, αν της ορίσουμε ένα σαφές  πλαίσιο για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, διασφαλίσουμε έναν υγιή ανταγωνισμό, και ένα σταθερό και φορολογικό περιβάλλον.

Πιστεύω στην ανάγκη να δομήσουμε μία Σύγχρονη Παιδεία, με δομές, ανοιχτές στην κοινωνία, με το βλέμμα στον κόσμο και την Ευρώπη, που να παρέχει εφόδια σε όλους τους Έλληνες και να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Πιστεύω σε έναν συνδικαλισμό, ανεξάρτητο, μαχητικό, διεκδικητικό αλλά και υπεύθυνο, που θα είναι στο πλευρό των εργαζόμενων. Κυρίως αυτών που στερούνται σήμερα αποτελεσματικής προστασίας.

Και θα υπηρετεί ως ένα βάθρο της Δημοκρατίας, το Εθνικό και το Δημόσιο Συμφέρον, και όχι τα συμφέροντα επιμέρους συντεχνιών.

Πιστεύω σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, που θα παρέχει  στον πολίτη τον κοινωνικό μισθό, που αντιστοιχείται  σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Σε στήριξη των ευπαθών και αδύνατων κοινωνικών ομάδων, μέσα από ισχυρές δομές κοινωνικής πρόνοιας.

Κανένας μόνος του στην κρίση. Κανένας στο περιθώριο, όταν βγούμε από την κρίση.

 Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δεν πιστεύω στις παρθενογενέσεις και τους «από μηχανής θεούς».

Ο πολιτικός μας χώρος αποτελείται από συγκεκριμένους συλλογικούς φορείς από κοινοβουλευτικά κόμματα μέχρι πολλές μικρές ή μεγαλύτερες κινήσεις.

Εκατοντάδες αυτόνομα στελέχη της κοινωνίας, των συνδικάτων και της αυτοδιοίκησης Αυτοί είμαστε.

 Δεν πιστεύω σε κάτι “δήθεν νέο” που είναι τόσο απροσδιόριστο, που καθίσταται απερίγραπτο και απρόσωπο.

Και ακούω από πολλούς να λένε ότι «το ΠΑΣΟΚ συμβολίζει, ή είναι το παλιό».

Ακούστε φίλες και φίλοι, βλέποντας που οδηγεί το υποτιθέμενο νέο, πραγματικά γελάω πικρά.

Ας συμφωνήσουμε σε ένα απλό πράγμα: να κρατήσουμε ό,τι καλό έχει κάνει η μεγάλη Δημοκρατική προοδευτική Παράταξη σε αυτό τον τόπο.

Η Παράταξη που έχουμε την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπούμε με δύσκολες πράξεις και όχι με εύκολα λόγια, ταυτίστηκε με πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Από πού να ξεκινήσω και πόσα να πω; Από το ΑΣΕΠ; Το ΕΣΥ; Τα ΚΕΠ; Τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του ’80 και του ’90 ή αυτές που κάναμε μέσα στην κρίση, τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, τον “Καλλικράτη”, τη δημόσια διαβούλευση των νομοσχεδίων, τους οικονομικούς Εισαγγελείς, την άρση του απορρήτου, τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανώτατη Παιδεία, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας και τόσα άλλα.

Να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να γίνει κριτική στα λάθη και να παρθούν σκληρά μέτρα για να μην επαναληφθούν.

Ας δώσουμε όμως πραγματικό νόημα στο αίτημα για πολιτική ανανέωση.

Να σταματήσουμε αυτή την κενή περιεχομένου συζήτηση για το ποιος εκφράζει το νέο και το παλιό, ποιος είναι ο καθαρός και ποιος είναι ο βρώμικος.

Εκτός από τοξική αυτή είναι μια συζήτηση διαλυτική και αν θέλετε την άποψή μου, πριν απ’ όλα κρύβει απουσία ιδεών και αδυναμία να παρθούν αποφάσεις. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια στο ερώτημα το πώς,πότε και ποιος, να απαντούμε « Θα δούμε» , «Θα το βρούμε».

Δεν θέλω η συμμαχία μας να γίνει περίκλειστο φρούριο με τιμάρια κατά φαντασία βαρόνων.

Πρέπει να είναι κινηματική, ανοιχτή στην κοινωνία.

Δεν προτείνω κανένα προαπαιτούμενο παρά μόνο από ένα.

Κριτής όλων μας θα είναι η κοινωνία, η οποία πρέπει και μπορεί να εκφραστεί ανόθευτα και ελεύθερα. Και δεν θα εξαιρέσω, δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από αυτή την κρίση.

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Ώρα για δουλειά!

Οι συνθήκες στη χώρα είναι τέτοιες που είναι εθνική ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός κεντροαριστερός πόλος εξουσίας.

Είναι ώρα να προχωρήσουμε μαζί, όλοι όσοι πιστεύουμε στις αρχές και στις αξίες της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Μαζί με το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πρώτη γραμμή.