ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΦΙΛΙΠΠΟ ΔΕΡΓΙΑΔΕ

 

 

1.Κυρία πρόεδρε το κόμμα σας θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία βουλιάζει. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πάρει κάποια πρωτοβουλία για το χρέος και τη συμφωνία με τους δανειστές που επιμένουν στον οικονομικό στραγγαλισμό της ελληνικής κοινωνίας;

Πρέπει να συμφωνήσουμε επιτέλους σε μια εθνική γραμμή. Μια εθνική γραμμή που να έχει ως πρωταρχικό στόχο την δημιουργία μιας αναπτυξιακής έκρηξης. Ανάπτυξη που θα θεμελιωθεί σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες χρειάζεται να γίνουν άμεσα παντού, κατά κύριο λόγο στο κράτος, στην δημόσια διοίκηση και στην οικονομία. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια νέα συμφωνία ανάμεσα στο κράτος, την κοινωνία και στην αγορά. Mε βάση τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, μια ισχυρή κυβέρνηση ευρείας στήριξης  θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους και πιστεύω πως θα καταφέρει, τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι αδύνατον να πετύχουμε από το 2018.

Παράλληλα χρειάζεται  να ανοίξει η συζήτηση για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό θα δώσει μήνυμα στις αγορές και στους επενδυτές, ότι η Ελλάδα αφήνει τα δύσκολα πίσω της, πατάει σε στέρεο έδαφος και μπορούν να την εμπιστευτούν  ξανά. Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία είναι κλειδιά για τις  επενδύσεις και την ανάπτυξη. Η σημερινή κυβέρνηση δεν τα διαθέτει.

 

2.Μιλάτε για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης αλλά τα δυο μεγάλα κόμματα το αποκλείουν. Το ΠΑΣΟΚ συνεργάσθηκε με τη ΝΔ για να σωθεί η χώρα. Γιατί δεν κάνει το ίδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως γιατί πολιτικά είστε πιο κοντά στη ΝΔ;

Η θέση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι σταθερή. Στην κρίσιμη αυτή περίοδο και μέχρι η χώρα να σταθεί στα πόδια της υπάρχει ανάγκη να κινηθούμε με εθνική γραμμή . Εθνική γραμμή που προωθεί ισχυρή κυβέρνηση με την στήριξη όλων των  φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση Τσίπρα βλάπτει σοβαρά την οικονομία και την κοινωνία και η δεξιά παλινόρθωση δεν είναι λύση.

Εμείς θέλουμε να σπάσουμε την καρικατούρα δικομματισμού που στήνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ . Κανένας δεν μπορεί μόνος του ή με τσόντα να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Όποιος κάνει πως δεν το βλέπει εθελοτυφλεί. Εμείς δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε συμπληρωματική δύναμή κανενός. Είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ. Είμαστε αυτόνομη , εναλλακτική κυβερνητική  πολιτική δύναμη. Ζητάμε την στήριξη από τους πολίτες να προωθήσουμε την Εθνική συνεννόηση και την Εθνική γραμμή.

 

3.Η ΝΔ επιμένει στην στρατηγική των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό σε παραίτηση. Συμφωνείτε; Αυτή η εκλογολογία  βοηθάει τον τόπο;  

Η ΝΔ επαναλαμβάνει την γνωστή παλαιοκομματική τακτική του «φύγε εσύ για να έρθω εγώ που έχω τις μαγικές λύσεις». Είναι η ίδια τακτική που εφάρμοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και πιο πριν η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Δυστυχώς η Ελλάδα εδώ και 5 χρόνια έχει εγκλωβιστεί σε ένα φαύλο κύκλο λαϊκισμού και τυφλής πολιτικής αντιπαράθεσης χωρίς εθνική στρατηγική και συνεπώς χωρίς προοπτική εξόδου από την κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης σιωπά για το χθες, αρκείται στο να περιγράφει το σήμερα, αδυνατεί να εμπνεύσει για το αύριο, αφήνοντας τον χρόνο να κυλά, περιμένοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει ως «ώριμο φρούτο».

Αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε βάρος της οικονομίας και της χώρας. Οι κυβερνήσεις Τσίπρα/ Καμμένου με τους πρωτοφανείς για τη χώρα τυχοδιωκτισμούς τους, την διχαστική ρητορική τους και την ροπή στον αυταρχισμό έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την πόλωση στην πολιτική ζωή και στην κοινωνία. Καταστρέφουν πλέον όχι μόνο τη χώρα και την οικονομία αλλά διαρρηγνύουν και τους αρμούς ενότητας και συνοχής της κοινωνίας. Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να φύγουν.

Αυτό βέβαια που χρειάζεται σήμερα ο τόπος είναι κλίμα εθνικής συνεννόησης που μπορεί να επιβάλλει η Ελληνική κοινωνία. Ο πιο σίγουρος τρόπος σήμερα για να γίνει είναι αυτό να επιβληθεί από την κοινωνία. Εκεί εμείς απευθυνόμαστε και έχουμε στραμμένη την προσοχή μας.

Χρειαζόμαστε ένα πραγματικά νέο κίνημα, όχι φυσικά νέων αγανακτισμένων ή  της κατσαρόλας. Ένα «κίνημα αποφασισμένων» που θα φέρουν την εθνική δημοκρατική ενότητα του λαού και πολιτικές λύσεις που προκύπτουν σήμερα από την κοινή λογική αλλά δεν υιοθετούνται από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο αυτά κόμματα θέτουν δυστυχώς σταθερά το κομματικό τους συμφέρον υπεράνω του εθνικού.

Εκλογές αργά  ή γρήγορα θα έχουμε, οι εξελίξεις εκεί θα οδηγήσουν.  Η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζοντας αυτή την απίστευτα αντιλαϊκή, φορομπηχτική, αντιαναπτυξιακή πολιτική δεν θα μακροημερεύσει. Εμείς όποτε και αν  γίνουν οι εκλογές θα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει την δύναμη ώστε να πρωταγωνιστήσουμε στην πολιτική ζωή. Για να φέρουμε στον τόπο στην  εθνική ενότητα και για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και τις λύσεις που σήμερα απαιτούνται.

 

4.Ασκείται κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών και αναφέρεστε σε ολιγοπώλιο, μη πλουραλισμό και αδιαφάνεια. Το κόμμα σας δεν έχει ευθύνη για την ανομία και ασυδοσία στο χώρο της ραδιοτηλεόρασης; Γιατί δεν είχατε δώσει τόσα χρόνια άδειες;    

Όλοι είχαμε προτείνει, «να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».  Ήταν πράγματι αναγκαίο και κακώς ο διαγωνισμός που ξεκίνησε το 2003 το ΠΑΣΟΚ ακυρώθηκε από την επόμενη  κυβέρνηση της ΝΔ. Όμως η ιδιότυπη  «διαγωνιστική» διαδικασία, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση δεν αναιρεί τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν ενώ με τις επιλογές της ανέδειξε νέα που θα αποδειχθούν χειρότερα.

Δεν καταλαβαίνω τι είδους εξυγίανση είναι αυτή. Όταν δεν υπήρχε κανένα ποιοτικό κριτήριο. Το μόνο κριτήριο που τέθηκε είναι ότι όποιος έχει γερό πορτοφόλι και μάλιστα ανεξαρτήτως  προέλευσης, μπορεί να πάρει και ένα κανάλι.

Οδηγούμαστε σε ολιγοπώλιο στην ενημέρωση με τον αυθαίρετο αριθμό των 4 αδειών, και μάλιστα μέσω μιας διαδικασίας που έχει σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και αξιοπιστίας, με την παράκαμψη του Ε.Σ.Ρ. ως ανεξάρτητης αρχής. Ολιγοπώλιο που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα και την πολυφωνία της ενημέρωσης, δηλαδή στην Δημοκρατία.

Το «μαύρο» σε 4 κανάλια και ο κίνδυνος  απόλυσης, χιλιάδων εργαζομένων, αποδεικνύει την υποκρισία και την αναλγησία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Τελικά φαίνεται ότι το μόνο  που τους ενδιέφερε ήταν να αποκτήσουν γρήγορα ένα δικό τους κανάλι. Και βέβαια για να κάνουν ένα showστην ΔΕΘ για τα χρήματα που δήθεν εισέπραξαν και θα δώσουν δήθεν στους φτωχούς που αυτοί δημιούργησαν.

 

5.Το εγχείρημα της ενιαίας κεντροαριστεράς, που εσείς ξεκινήσατε, δείχνει να μη μπορεί να υπερβεί τα εμπόδια. Που αποδίδετε τελικά το αδιέξοδο με το Ποτάμι; Υπήρξε πρόβλημα εμπιστοσύνης και… μπέσας, που είπατε; Διότι τα θέματα στρατηγικής και φυσιογνωμίας είναι αυτά που υποτίθεται σας ενώνουν…

Αποδείχθηκε  ότι ακριβώς στα θέματα στρατηγικής και φυσιογνωμίας  η ηγεσία του Ποταμιού είχε άλλη άποψη . Δώσαμε πολύ χρόνο στο Ποτάμι να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το στίγμα του. Να αποφασίσει πού ανήκει. Ανήκει στην κεντροαριστερά; Έχουμε αυτό τον κοινό στόχο να διεκδικήσουμε ένα κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις; Ή είναι τελικά άλλες οι επιδιώξεις της ηγεσίας του;

Φαίνεται όμως τελικά ότι σε αντίθεση με αυτά που έχουμε συζητήσει αλλά και με αυτά που συζήτησαν όλους αυτούς τους μήνες τα στελέχη που συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαλόγου, η ηγεσία δεν θέλει. Είναι φανερό ότι πίσω από τις καθυστερήσεις και τη διγλωσσία υπάρχουν σκοπιμότητες.

 

6.Είπατε ότι εμείς συνεχίζουμε με όσους είναι παρόντες, θέλουν και  μπορούν. Θα επιδιώξετε να συναντηθείτε με τον κ. Θεοδωράκη ώστε να υπάρξει μία τελική διευθέτηση; Ισχύει το ραντεβού μετά τη ΔΕΘ;

Προχωράμε μαζί με αυτούς που θέλουν και μπορούν. Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι μιλάμε για Κεντροαριστερά, ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένη από την ΝΔ και το  ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλουμε αυτόνομο ισχυρό πολιτικό πόλο, που θα πρωταγωνιστήσει  στην Εθνική Συνεννόηση και την Εθνική Γραμμή για να βγει  η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια.

Ο νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς δεν μπορεί να  αποτελεί συμπλήρωμα κανενός. Αυτό είναι βασική στρατηγική μας επιλογή, στην οποία θα επιμείνουμε.

Παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιο φορέα, κίνηση, ή πρόσωπο του χώρου το επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις  θεμελιώδεις αρχές  και προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς.

 

7.Θα ολοκληρώσετε τον κύκλο επαφών με τον κ. Παπανδρέου ή άλλα στελέχη του χώρου. Θα επιμείνετε στο σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;

Προχωράμε με το σημαντικό πολιτικό κεκτημένο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Επαναλαμβάνω ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή σε όσους θέλουν και μπορούν.