ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ «ΑΝΤΕΝΝΑ»
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

 

Κάποιοι φλερτάρουν με την ιδέα του να δραπετεύσουν από τις ευθύνες.
Ανησυχώ πάρα πολύ. Είπα πριν από λίγες μέρες πως φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με την κατάσταση που έζησε τον Αύγουστο του 2015 και δεν αντέχει ο ελληνικός λαός να το ξαναπεράσει. Και το ξαναπερνάμε αυτό με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης. Το χρηματιστήριο έφτασε να είναι χαμηλότερα από ό,τι τον Ιούνιο του 2012 όταν υπήρχε η μεγάλη αβεβαιότητα με τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.
Και ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια; Αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση. Βεβαίως εδώ δεν μπορώ να μην πω κ. Παπαδάκη ότι από τη μια μεριά έχουμε τα στελέχη της κυβέρνησης να μιλούν για εκλογές. Φαίνεται ότι κάποιοι φλερτάρουν με την ιδέα του να δραπετεύσουν από τις ευθύνες.
Άλλα λέει ο Υπουργός, άλλα λέει το μεσημέρι η εκπρόσωπος, άλλα λένε οι αντιπρόεδροι. Ένα αλαλούμ γενικά, αλλά αυτό το αλαλούμ δημιουργεί μια ανασφάλεια και μια αβεβαιότητα που είναι σε βάρος της χώρας και έχουμε από την άλλη μεριά την αξιωματική αντιπολίτευση που σηκώνει, λέει, το γάντι των εκλογών και λέει είμαστε έτοιμοι. Κύριε Παπαδάκη αυτό όλο ξέρετε τι μου θυμίζει;
Σκηνικό που είδαμε το 2012 που επαναλήφθηκε το 2014
Μου θυμίζει το σκηνικό που είδαμε το 2012 που επαναλήφθηκε το 2014 και έχω την αίσθηση ότι σε αυτή τη χώρα τίποτα δεν αλλάζει. Όλα μένουν τα ίδια. Το 2012 είχαμε τη Ν.Δ. που βιαζόταν να γίνει κυβέρνηση. Οδήγησε σε δυο απανωτές αναμετρήσεις. Κυνηγούσε τότε την αυτοδυναμία. Το 2014 είχαμε τον κ. Τσίπρα που βιαζόταν να γίνει Πρωθυπουργός και είχαμε τη Ν.Δ. κατά κύριο λόγο και ολίγον από ΠΑΣΟΚ που νιώθαμε πολύ δυνατοί και ισχυροί και τίποτα δεν θα χαλούσε αυτή την πορεία. Και οδηγηθήκαμε σε πόσες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2015; Εάν βάλει κανείς και το δημοψήφισμα, σε τρεις.
Το καλοκαίρι χρειάστηκε να βάλουμε πλάτη για να μείνει η χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ.
Η κυβέρνηση δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία για να μπορέσει να εξασφαλίσει αυτό το κεκτημένο το ιστορικό για την Ελλάδα.
Και βλέποντας το τι συμβαίνει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο όλη αυτή την εποχή, καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλη αξία είχε η σταθεροποίηση της χώρας μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην ευρωζώνη. Κατά κύριο λόγο για θέματα ασφάλειας και εθνικά ζητήματα.
Του είπαμε τότε και του είπα προσωπικά, αξιοποίησε αυτή τη συνεννόηση που δεν την είχε κανένας μέχρι σήμερα η οποία ήταν συνεννόηση πέντε κομμάτων, 220 βουλευτών και όλων των κοινωνικών εταίρων συναίνεση.
Τι έκανε τότε; Γύρισε την πλάτη σε αυτό το κλίμα και πήγε σε εκλογές. Πήγε σε εκλογές, γιατί ήθελε να επικρατήσει στο κόμμα του. Αυτή ήταν η επιλογή του. Όχι η χώρα.
Του λέγαμε τότε λοιπόν γιατί έπρεπε να αξιοποιήσει αυτή τη συνεννόηση; Γιατί 220 βουλευτές και πέντε κόμματα είναι πολύ ισχυροί για να πάνε να διαπραγματευτούν και να αναθεωρήσουν, να βελτιώσουν, όποια λέξη θέλετε χρησιμοποιείστε, τις αντιπαραγωγικές όψεις αυτής της συμφωνίας. Γιατί αυτή η συμφωνία ήταν πολύ βαριά. Και ο κ. Τσίπρας το ήξερε.
Αναγκάστηκε να την υπογράψει και αναγκαστήκαμε να στηρίξουμε γιατί ήταν με την πλάτη στον τοίχο. Μετά από την αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση που έκανε, τα capital controls, το κλείσιμο της τράπεζας και το δημοψήφισμα.
Αντί να αξιοποιήσει αυτή την ισχύ και να πάει να βελτιώσει αυτή τη συμφωνία, επέλεξε να κάνει εκλογές, να κάνει μια κυβέρνηση με ισχνή πλειοψηφία, αδύναμη, με τις ίδιες παθογένειες και τα ίδια προβλήματα.
Έρχεται σήμερα που έχουμε όλα αυτά τα προβλήματα που περιγράψατε και που εγώ προειδοποιώ και χτυπάω το καμπανάκι, ότι ξαναφτάνουμε στο αδιέξοδο του καλοκαιριού και τι μας απαντάει; Τα στελέχη του λένε πάμε σε εκλογές, γιατί θέλουν να φύγουν από το πρόβλημα και ο ίδιος λέει αισθάνομαι πάρα πολύ δυνατός. Είναι ασφαλής η κυβέρνηση με τους 153 βουλευτές.
Εάν είναι δυνατοί και ικανοί να περάσουν αυτά τα μέτρα που προωθούν ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Ας προχωρήσουν. Γιατί καθυστερούν; Γιατί φτάνουν τα πράγματα στα άκρα; Γιατί εξαντλούν τις δυνατότητες της κοινωνίας και της χώρας;
Η άποψή μας, διατυπωμένη από το 2012, καταντάμε να επαναλαμβανόμαστε διαρκώς, είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τα δυο μεγάλα κόμματα μέσα να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη.
Δεν έχει το δικαίωμα η Ν.Δ. ενώ συμβαίνουν όλα αυτά να λέει εγώ το αποκλείω.
Όπως από τη μια μεριά λέμε ότι δεν μπορεί να αφήνεις το ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά με τους 153 και όπου τον βγάλει και να τιμωρείται με αυτό τον τρόπο ο ελληνικός λαός. Από την άλλη μεριά δεν έχει το δικαίωμα η Ν.Δ. παράλληλα ενώ συμβαίνουν όλα αυτά να λέει εγώ το αποκλείω. Γιατί σας είπα πριν, αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Είναι remake με άλλους πρωταγωνιστές και είδαμε και πού οδήγησε.
Είναι δυνατόν 6 χρόνια μετά από το 2010 που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μην έχουν αλλάξει μυαλό; Δηλαδή το μόνο που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή και τη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ είναι ποιος θα είναι στο κράτος για να ελέγχει το κράτος με τους ανθρώπους του; Τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα; Επιτέλους θα φανούμε αντάξιοι ….
Έχουμε διαφορές και αποστάσεις και από το λαϊκισμό της δήθεν αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και από τη συντηρητική δεξιά η οποία δεν αλλάζει όποιος και αν είναι ο αρχηγός της. Το έχουμε ζήσει αυτό επί χρόνια στην Ελλάδα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ευθύνη. Πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της.
Έδειξε η πορεία της χώρας όλα αυτά τα χρόνια και σας το είπα ότι ένα δυνατό κόμμα με μια ουρά, με ένα δεκανίκι, δεν λύνει τα προβλήματα της χώρας, παίρνει απλώς μια παράταση και σε 6 μήνες βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο.
Επομένως θα πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό, γιατί κουράζεται ο ελληνικός λαός. Χάνονται ευκαιρίες. Φεύγουν άνθρωποι. Φεύγουν πολύτιμα μυαλά. Φεύγουν επιχειρήσεις. Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση της χώρας είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Δεν είναι στατική.
Η θέση μας είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο που έχει εμφανίσει για το ασφαλιστικό.
Αποτελεί αποδόμηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και δημιουργεί κίνητρα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν πάρα πολύ σύντομα σε τεράστια απώλεια εσόδων για τα ταμεία και τα ασφαλιστικά και την εφορία, που σημαίνει ότι πολύ γρήγορα θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις ακόμα πιο επώδυνες στο ασφαλιστικό.
Και εξαντλούνται πραγματικά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Εξαφανίζονται. Και δεν μας ενδιαφέρει να στηριχθεί κάπου η ελληνική οικονομία για να πάρει μπροστά; Από πού θα ανακάμψει; Δεν θα ανακάμψει από τον πρωτογενή τομέα;
Εμείς λέμε αποσύρετε αυτό το σχέδιο που δεν οδηγεί σε λύση για το ασφαλιστικό, είναι απλώς ένα εισπρακτικό νομοσχέδιο, που εξοντώνει τις μοναδικές δυνατότητες που έχει η χώρα να ανακάμψει οικονομικά και ξεκινήστε ένα σοβαρό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς για να φτάσετε σε μια λύση η οποία θα έχει προφανώς και επώδυνα μέτρα μέσα, αλλά θα είναι πιο δίκαιη και θα οδηγήσει στην πραγματική λύση του ασφαλιστικού για να πάμε παρακάτω. Αλλά αρνούνται. Δημιουργούν το αδιέξοδο και το είδαμε αυτό.
Για το τι θα γίνει σε περίπτωση αδιεξόδου
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με το 6% δεν μπορεί να απαντήσει. Εμείς μπορούμε να πιέσουμε και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση την αξιωματική, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και αυτό θα κάνουμε. Και γι΄ αυτό θέλουμε να δυναμώσουμε.
Η θέση μας είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη. Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί, εάν έχει χάσει τη δεδηλωμένη, πρέπει να μας το πει και αυτή η Βουλή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Και εκεί εμείς θα πράξουμε ….
Εάν την έχουν τη δεδηλωμένη, ας προχωρήσουν να κυβερνήσουν επιτέλους. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τι χρειάζονται; Χρειάζονται βοήθεια για να κυβερνήσουν, ενώ έχουν τη δεδηλωμένη στη Βουλή; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
Οδηγηθήκαμε στην απόλυτη καταστροφή. Αντί να βγούμε από τα μνημόνια κινδυνεύσαμε να βγούμε από το ευρώ. Έκλεισαν οι τράπεζες, απορροφήθηκαν όλα τα αποθεματικά, εξαντλήθηκε η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, φεύγουν οι επενδυτές.
Εγώ θέλω να προλάβω να μην ξαναφτάσουμε σε αυτό το σημείο και χτυπάω το καμπανάκι ότι κάνουν τα ίδια λάθη. Αφήνουν το χρόνο να περνάει χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα ζήτημα. Το ίδιο έκαναν με το προσφυγικό. Το προσφυγικό αυτή τη στιγμή είναι μια βόμβα στην ελληνική κοινωνία και πρέπει να σταματήσουν να δίνουν λάθος μηνύματα.
Υπάρχει κοινός νους σε αυτή τη Βουλή και υπάρχει κοινός νους στο χώρο της κεντροαριστεράς. Είμαστε η κεντροαριστερά της λογικής και των λύσεων.
Συμπλήρωμα, δεκανίκι και ουρά κανενός.
Κι αυτό γιατί; Αυτό γιατί είδαμε ότι δεν οδηγεί πουθενά. Εάν δεν συμφωνήσουμε όλοι σε ένα πρόγραμμα τριετίας που δεν θα αφορά μόνο περικοπές, θα αφορά μεταρρυθμίσεις, θα αφορά αλλαγές στο κράτος, στο κοινωνικό κράτος, στο παραγωγικό μοντέλο. Εάν δεν βάλουμε μπροστά ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα αλλάξει τις στρεβλώσεις που σε κάποιο βαθμό έχουν ευθύνη που φτάσαμε σε αυτό το σημείο, γιατί δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες, δεν συνέβησαν μόνο στην Ελλάδα αυτά, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να τα ξεπεράσει, γιατί ακριβώς δεν έχει βάλει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων μπροστά.
Για τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Μέσα σε ένα χρόνο έχουμε δεχτεί δεκάδες επιθέσεις. Έχουμε στείλει επιστολές, έχουμε πάρει τηλέφωνα και ο Γενικός Διευθυντής και εγώ προσωπικά και οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί οι οποίοι έχουν πρόβλημα και οι ίδιοι, έχει πρόβλημα συνολικά η γειτονιά, συνολικά. Γύρω υπάρχουν μαγαζιά, υπάρχουν εργαζόμενοι. Υπάρχουν εργαζόμενοι στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν αστυνομικοί.
Και το τελευταίο επεισόδιο έγινε Παρασκευή απόγευμα ενώ τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά. Είδαν άνθρωπο να βγαίνει από αυτοκίνητο να περπατάει στο πεζοδρόμιο και έριξαν πάνω του τη μολότοφ. Όταν κάποιος ρίχνει πάνω σε έναν άνθρωπο ….Δεν ήξεραν ότι ήταν βουλευτής εκείνη την ώρα. Είδαν έναν άνθρωπο να βγαίνει από το αυτοκίνητο και έριξαν πάνω του τη μολότοφ. Αυτό το κάνει κάποιος απλώς γιατί ήταν περαστικός και ήθελε κάπου να εκτονωθεί; Δεν μπορεί λοιπόν η αστυνομία να μην έχει σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Αυτό λέμε τόσο καιρό. Έχουν ευθύνη.
Από προχθές υπάρχει η διμοιρία. Μας κάλεσαν και μας είπαν ότι έχουν και ένα σχέδιο. Αυτά δεν πρέπει να λέγονται στις τηλεοράσεις. Επιτέλους βλέπω κάτι να κινείται. Ελπίζω να είναι σταθερή η στάση τους.
Δεν φοβόμαστε. Θα συνεχίσουμε να λέμε αυτά που πρέπει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά που πρέπει, γιατί πρέπει η κεντροαριστερά να ξαναδυναμώσει στην Ελλάδα.
Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ένας πόλος που είναι η δεξιά, που είναι το Λαϊκό Κόμμα και υπάρχει και ένας δεύτερος πόλος που είναι η σοσιαλδημοκρατία, που αντιστοιχεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Εδώ υπάρχει μια κατάσταση που δεν είναι κανονική. Έχουμε ένα δήθεν αριστερό κόμμα από τη μια μεριά και τη δεξιά από την άλλη. Το κενό που υπάρχει φαίνεται στην αναποτελεσματικότητα στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη.