ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «7» ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Β.ΠΕΤΟΥΡΗ

 

Η παρτιτούρα της συμφωνίας Τσίπρα-Λαγκάρντ είναι γεμάτη από νέες περικοπές

Αμφισβητώ αν μπορεί αυτή η Κυβέρνηση να φτάσει και να σταθεί μέχρι το 2019. Είπε ο κ. Τσίπρας ότι «ηχούν σαν μουσική στα αυτιά του όσα είπε η κ. Λαγκάρντ». Οι περικοπές που θα έρθουν το 2019 μαζί με τη μείωση αφορολόγητου και τον εργασιακό μεσαίωνα είναι το αποτέλεσμα των επιλογών του κ. Τσίπρα. Είναι οι νότες της συμφωνίας του κ. Τσίπρα με την κ. Λαγκάρντ. Τι άλλο θα κόψει ο κ. Τσίπρας και πόσους νέους φόρους θα επιβάλλει;

Μείωση χρέους μια κυβέρνηση έκανε. Η κυβέρνησή μας το ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στην πορεία. Η μεγαλύτερη μείωση χρέους που έγινε διεθνώς, έγινε από την Παράταξή μας και πρέπει να λέγεται αυτό. Όλα τα άλλα είναι μόνο λόγια.

 

Να μας ενημερώσουν για το περιεχόμενο της συμφωνίας Τσίπρα – Τραμπ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Το δια ταύτα είναι η υπογραφή του κ. Τσίπρα σε άλλο ένα γραμμάτιο για τον ελληνικό λαό 2,4 δις. Αυτό γνωρίζουμε βάσει όσων επισήμως είπε στο Κογκρέσο ο  κ. Τραμπ, και μιλάει για 2,4 δις. Περιμένω να ενημερωθεί άμεσα η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να τοποθετηθούμε επί της συγκεκριμένης συμφωνίας και να δούμε αν έχει προβλεφθεί να υπάρχει δουλειά και για την ΕΑΒ. Επειδή έχουμε ακούσει μεγάλα λόγια και πολλά ψέματα από την κυβέρνηση, δεν θα σταθώ στις δηλώσεις αλλά θα περιμένω τις διευκρινήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

 

Ο κ. Τσίπρας στο εξωτερικό παραδίδεται, στο εσωτερικό διχάζει

Βλέπω έναν πρωθυπουργό που παραδίδεται στο εξωτερικό και έρχεται στο εσωτερικό να διχάσει τον ελληνικό λαό. Είδα τον έλληνα πρωθυπουργό να λέει ότι αυτά που κάνει ο κ. Τραμπ είναι «για καλό», αλλά για το καλό ποιών; Μπροστά του είπε ότι καταργεί το Obamacare. Ποιο είναι τελικά «το καλό» για τον κ. Τσίπρα;  Από την Αμερική δεν έφερε τίποτα συγκεκριμένο για επενδύσεις, αντίθετα εμείς θα δώσουμε χρήματα, εμείς θα φροντίσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στην Αμερική. Και επιτέλους θέλω να δω τι θα κάνει για τους εργαζόμενους και τους άνεργους στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας όταν κυνηγάει ό,τι παράγει και ό,τι δημιουργεί.

Για να μπορέσει να βγάλει τον προϋπολογισμό κάνει ασκήσεις με τους αριθμούς. Πίσω όμως από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν, άνθρωποι με κομμένες συντάξεις με κομμένα επιδόματα, με νοσοκομεία υπό κατάρρευση και ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που δεν προχωρά.

 

Η ενότητα είναι κατάκτηση που επιτεύχθηκε μετά από κόπους 2 ετών

Η ενότητα είναι κατάκτηση που επιτεύχθηκε μετά από κόπους 2 ετών. Και θα μπορέσω να εγγυηθώ την ενότητα και μετά τις εθνικές εκλογές και να οδηγήσω την Παράταξη και τη χώρα σε μια πραγματική ελπίδα, σε μια πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση. Χρειάζεται η Παράταξη να δυναμώσει για να επιστρέψει ο τόπος στην κανονικότητα. Εάν παραμείνουμε με το δίπολο ΝΔ από τη μία και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, οδηγούμαστε σε ακραία πόλωση και διχασμό του ελληνικού λαού που δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης και στην έξοδο από τα προβλήματα.

 

Ο κόσμος της Παράταξης έχει ήδη αγκαλιάσει την πρωτοβουλία

O κόσμος έχει ήδη αγκαλιάσει των πρωτοβουλία. Έχω γυρίσει μέσα σε δυο χρόνια τουλάχιστον 3 φορές όλη την Ελλάδα και βλέπω διαδοχικά την αλλαγή. Γιατί υπάρχει αλλαγή στην ανταπόκριση του κόσμου. Στον τρόπο που μας απευθύνονται, στον τρόπο που μας ακούν, στη μεγάλη συμμετοχή στις εκδηλώσεις που κάνουμε και θυμίζουν πραγματικά άλλες εποχές. Όμως εμείς κοιτάμε μπροστά, έχουμε το βλέμμα στο μέλλον αυτού του τόπου.

 

Το σημαντικό ήταν να διασφαλίσουμε τη διαδικασία ώστε να μην καταρρεύσει ό,τι φτιάξαμε μέχρι τώρα

Τα διαδικαστικά παρατράβηξαν, όμως δεν γυρίζω πίσω, πιστεύω στη σύνθεση και την ενότητα και το έχω αποδείξει στην πράξη. Η ενότητα είναι που με ενδιαφέρει γιατί είναι η βάση για να κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός. Το σημαντικό είναι πως όλοι έχουν δεσμευτεί ότι το αποτέλεσμα θα είναι αποδεκτό και αυτή είναι μια «συμφωνία κυρίων» με την οποία ξεκινάμε, διαφορετικά δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε. Αυτό που είχε σημασία στα διαδικαστικά ήταν να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει νοθεία, ώστε να αποδεχτούμε όλοι το αποτέλεσμα και ότι δεν θα οδηγηθούμε σε φιάσκο, ώστε να καταρρεύσει ό,τι φτιάξαμε μέχρι τώρα. Πιστεύω ότι όλο και περισσότερος κόσμος θα ανταποκριθεί στην προσπάθεια που κάνουμε γιατί βλέπουν ότι είναι αναγκαιότητα για το μέλλον της χώρας η αναγέννηση της Κεντροαριστεράς – χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση.

 

Περισσότερες κάλπες σε περισσότερα σημεία σε όλη την Ελλάδα

Η απόφαση αφορά κάλπες σε κάθε καποδιστριακό Δήμο. Δηλαδή περισσότερες κάλπες σε περισσότερα σημεία σε όλη την Ελλάδα. Ελπίζω ότι θα φτάσουμε γύρω στα 650 σημεία, οι κάλπες θα είναι πολύ περισσότερες – μπορεί να φτάσουμε τις 1200 – γιατί κάθε σημείο μπορεί να έχει περισσότερες από μια. Θα έχουμε κάλπες και στο εξωτερικό, έχω ζητήσει από την αρχή να μπουν σε προξενεία, όπου υπάρχει αίτημα και όπου υπάρχει η δυνατότητα να υποστηριχθεί από την Εφορευτική Επιτροπή και των εκπροσώπων  της. Ήδη δουλεύει η ομάδα για τις κάλπες του εξωτερικού και είναι σε καλό δρόμο.

 

Η μεγάλη συμμετοχή δίνει μήνυμα σε όλους μας ότι με κάθε τρόπο πρέπει να μείνουμε ενωμένοι την επόμενη μέρα

Θεωρώ ότι μπορούμε να περάσουμε τις 100.000 και οποιοσδήποτε αριθμός από εκεί και πάνω θα είναι κέρδος για την Παράταξη. Η μεγάλη συμμετοχή δίνει δυναμική στο εγχείρημα, δίνει δυναμική και σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις και το αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές, αλλά δίνει και ένα μήνυμα σε όλους μας ότι πάση θυσία πρέπει να μείνουμε ενωμένοι την επόμενη μέρα και να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Αυτό που δεν θέλουμε είναι περαστικούς ψηφοφόρους. Προφανώς δεν θέλουμε να έρθουν οι οργανωμένες δυνάμεις και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ή της  ΝΔ ή  της Ακροδεξιάς να καθορίσουν το αποτέλεσμα στην Κεντροαριστερά.

 

Τα κοινά οράματα και το μπόλιασμα ιδεών με δυνάμεις της Ανανεωτικής Αριστεράς έρχεται από πολύ μακριά και παίρνει σήμερα σάρκα και οστά

Ο Γιώργος Γεννηματάς και ο Γρηγόρης Γιάνναρος συνδέθηκαν με μια βαθύτατη φιλία, σεβασμό και αλληλοεκτίμηση, όταν συνεργάστηκαν στην κυβέρνηση Ζολώτα. Έκτοτε ξεκίνησαν μια προσπάθεια – όσο ξετυλίχτηκε το νήμα της ζωής τους που δυστυχώς διακόπηκε νωρίς – για τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά, το μπόλιασμα που πίστευαν ότι έπρεπε να γίνει για τη μετεξέλιξη και ενδυνάμωση του χώρου ώστε να μπορεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και τα επόμενα χρόνια. Ελάχιστοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά έχει μεγάλη αξία. Μια προσπάθεια που έχει τις ρίζες της στο 1989-90 και πέρασε από τόσες δυσκολίες τα επόμενα χρόνια, κατάφερε να μπει σε έναν δρόμο και παίρνει σήμερα σάρκα και οστά. Και είμαι πολύ ικανοποιημένη γι αυτό.

 

Η νέα ηγετική ομάδα θα προκύψει από τη βάση της Παράταξης

Οι πολλοί υποψήφιοι δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον γύρω από το εγχείρημα, ότι είναι μεγάλο και το ενδιαφέρον των στελεχών γύρω από τις εξελίξεις. Από την άλλη είναι ξεκάθαρο ότι η Κεντροαριστερά δεν πρόκειται να στηθεί στη βάση της λογικής των φεουδαρχών και των τιμαρίων. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Η νέα ηγετική ομάδα θα προκύψει από το συνέδριο, από τη βάση της Παράταξης και αυτό είναι ξεκάθαρο – τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι μου αν είμαι αύριο επικεφαλής.

 

Δεν θα επιτρέψω λογικές μηχανισμών, ίντριγκας και επετηρίδας στον νέο φορέα

Το νέο αφορά πρόσωπα, ιδέες, προτάσεις και πρακτικές. Στον δικό μας χώρο, στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη υπάρχει μια τεράστια ανανέωση. Το 80% των Γραμματέων των Νομαρχιακών, αλλά και το 100% της Επικοινωνίας είναι άνθρωποι κάτω των 40 ετών. Οφείλουμε όμως  σεβασμό σε όσους κράτησαν την Παράταξη στα πολύ δύσκολα, χρειαζόμαστε την εμπειρία τους και πρέπει να τους τιμούμε. Ναι, ανοίγουμε δρόμους  στους νέους ανθρώπους.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανανέωση με μόνο κριτήριο την ηλικία.  Εξαιρετικά επίκαιρο π.χ είναι  το παράδειγμα της Αυστρίας. Εκεί η ακροδεξιά σε πολύ ακραία και επικίνδυνη μορφή,  επανακάμπτει  μέσα από «νέο» πρόσωπο. Σημασία έχουν οι ιδέες, οι προτάσεις, το  πρόγραμμα σου… Δουλέψαμε 100 και πλέον στελέχη κατά συντριπτική πλειοψηφία νέοι άνθρωποι, για το σχέδιο Ελλάδα. Είμαστε οι μόνοι που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση. Περιγράφουμε το πρόβλημα, λέμε πώς θα πυροδοτήσουμε την ανάπτυξη, τι πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους εταίρους, ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο κράτος για να αντιμετωπιστεί  η γραφειοκρατία και να γίνουμε ξανά φιλοεπενδυτικό κράτος και πώς θα έχουμε πραγματική προστασία, πραγματική αλληλεγγύη – όχι μόνο στα λόγια, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Και έρχομαι στις πρακτικές γιατί η ανανέωση των πρακτικών είναι για μένα το κρισιμότερο απ’ όλα, είναι αυτό που πρέπει να αποτινάξουμε. Γιατί απογοήτευσε και αποθάρρυνε η λογική των μηχανισμών της ίντριγκας, της επετηρίδας. Έχω κηρύξει τον πόλεμο στους μηχανισμούς, τους είχα πάντα απέναντι, πολέμησα μαζί τους και θα συνεχίσω να πολεμάω. Δεν θα επιτρέψω να μεταφερθούν αυτές οι λογικές στον νέο φορέα.

 

Έχω χαράξει στην πράξη αυτόνομη πορεία για την Κεντροαριστερά

Προφανώς παρανόησε ο Γ. Ραγκούσης, γιατί ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Τρέχουν οι συνυποψήφιοί μου και δεν προλαβαίνουν να διαβάζουν καλά τις δηλώσεις μου. Καλά θα κάνει να διαβάσει τι ακριβώς λέω γιατί προφανώς κάποιος θα τον έχει ενημερώσει λάθος. Στην πράξη έχω χαράξει μια αυτόνομη πορεία για τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το έχω πει από το 2015 και το τηρώ απαρέγκλιτα: αυτόνομη πορεία, αυτοδύναμος λόγος, αυτοδύναμη στρατηγική. Και αυτό ενοχλεί, ενοχλεί πολύ κόσμο που ήθελε τον χώρο μας ένα μικρό συμπλήρωμα, είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ.

 

Ηττοπαθής η προσέγγιση για το «που θα πάει το κόμμα μετά τις εκλογές»

Έχει ρωτήσει κανείς τον κ. Μητσοτάκη με ποιον θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα, αν δεν είναι αυτοδύναμος; Έχει ερωτηθεί ο κ. Τσίπρας αν θα αφήσει ακυβέρνητη τη χώρα, αν είναι δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έχω ακούσει κανέναν να ρωτά τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς τι θα πράξουν μετά τις εκλογές και χωρίς να έχουμε δει το αποτέλεσμα. Κανείς δεν δικαιούται να πει τι θα γίνει μετά τις εκλογές, χωρίς να έχει ακούσει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Την παραβλέπουμε; Υπάρχει κάποια ελίτ που θεωρεί ότι πρέπει να προκαθοριστούν οι εξελίξεις ερήμην του ελληνικού λαού; Πρώτα θα ακουστεί ο ελληνικός λαός, θα υπάρξουν νέα ποσοστά για τα κόμματα, νέοι συσχετισμοί, άλλη δυναμική και μετά θα συζητήσουμε. Εμείς καταθέτουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα Ελλάδα που μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός εθνικού σχεδίου, ένα πρόγραμμα με προοδευτικό πρόσημο.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για ξένες επενδύσεις, δεν έχει πει κουβέντα για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις και πώς θα στηριχθούν, δεν έχει μια λέξη αυτοκριτικής για τον τρόπο που πορεύτηκε η κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Καραμανλή από το 2004-2009, δεν έχει πει κουβέντα για αναδιανομή και το πώς θα στηρίξει τη μεσαία τάξη και περίπου θεωρεί ότι η ανάπτυξη αφορά την οικονομική δραστηριότητα των ισχυρών.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές με το πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει και γι αυτό ζητώ τη δύναμη από τον ελληνικό λαό για να μπορέσουμε να επιβάλλουμε τη δική μας πρόταση.

 

Ασφάλεια, αλληλεγγύη, δουλειές επιθυμούν οι ευρωπαίοι πολίτες

Το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι το ασφαλέστερο περιβάλλον που μπορούμε να έχουμε, είναι το κοινό μας σπίτι. Αυτή την Ευρώπη πρέπει να την αλλάξουμε και εμείς οι Σοσιαλιστές πρέπει να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Όλο το προηγούμενο διάστημα δώσαμε την εντύπωση ότι ταυτιζόμαστε ή ταυτιστήκαμε στην πράξη με συντηρητικές πολιτικές, με πολιτικές που επέβαλε η Γερμανία, με πολιτικές λιτότητας, με περικοπές, με μείωση του κοινωνικού κράτους.
Αυτή τη στιγμή οι ευρωπαίοι πολίτες ζητούν ασφάλεια, αλληλεγγύη και ζητούν δουλειές. Αυτά είναι τα 3 θέματα στα οποία πρέπει να στοχεύσουμε. Και ενόψει των ευρωεκλογών οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ετοιμάζουν μια νέα ατζέντα που θα περιλαμβάνει απαντήσεις στα θέματα αυτά.

Οι ευρωπαίοι πολίτες από την άλλη αισθάνονταν ένα δημοκρατικό έλλειμμα στη λήψη αποφάσεων, αποφάσεις κρατών-μελών που έχουν τη δύναμη να καθορίζουν τις εξελίξεις και τις αποφάσεις. Για πρώτη φορά έφυγα αισιόδοξη από την Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, για πρώτη φορά ειπώθηκαν τα πράγματα με το όνομά τους. Όσο και αν μιλάμε για πιο δημοκρατική Ευρώπη, για μεγαλύτερη ενοποίηση, για Κοινή Πολιτική Άμυνας, αν δεν χτυπήσουμε τη ρίζα του κακού που είναι οι ανισότητες, κοινωνικές, διαπεριφερειακές και εθνικές τότε θα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας τα προβλήματα και θα τροφοδοτούμε τον χώρο της ακροδεξιάς.