ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ PES ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Φ. Γεννηματά από τις Βρυξέλλες: Δέσμευση των εταίρων η απομείωση του χρέους

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, προσερχόμενη στην Προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για τη στήριξη απέναντι στον ελληνικό λαό, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη και τη δέσμευση των εταίρων μας για απομείωση του χρέους που προκύπτει εξάλλου και από την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν που ζητά πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Θα καταθέσω μια σειρά από προτάσεις για την ασφάλεια, για την κοινή αμυντική πολιτική, για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε τους νέους ανθρώπους με συνέργειες μεταξύ των ευρωπαϊκών νεολαίων. Ζητήματα εξαιρετικά για τις δημοκρατικές κοινωνίες που πρέπει να βρουν μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια.

 

*Ακολουθούν σημεία τοποθέτησης Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει  να εξασφαλίσει στους πολίτες της το δικαίωμα στην ασφάλεια μέσα στο πλαίσιο των δημοκρατικών αξιών, του κράτους δικαίου, της ανοιχτής κοινωνίας.

1.Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ. Ότι τηρούμε και εφαρμόζουμε αυτά που έχουμε συναποφασίσει και αυτό απαιτεί να μετατρέψουμε τις πολιτικές μας αποφάσεις σε διαρκή ΔΡΑΣΗ. Εναντίον της «εισαγόμενης» και της «εγχώριας» τρομοκρατίας.

Πρόληψη  προστασία και εξάλειψη των αιτίων που γεννούν αυτά τα φαινόμενα.

2. Έλεγχος και προστασία των Ευρωπαϊκών συνόρων και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Είναι προϋπόθεση  για την ασφάλεια του εσωτερικού χώρου,  με μόνιμες πολιτικές, με μέσα και προσωπικό και οπωσδήποτε  με ενίσχυση της διασύνδεσης με τις τρίτες εμπλεκόμενες χώρες. Ιδιαίτερη σημασία έχει η διαμόρφωση κοινής Ευρωπαϊκής άμυνας.

3. Να αντιμετωπίσουμε – χωρίς ανοχές και διπλωματικές σκοπιμότητες – ενιαία ως Ένωση το θέμα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενεργοποιώντας τα απαραίτητα μέσα και τις συνεργασίες.

4. Όμως χρειάζεται να δούμε σε βάθος το θέμα της  «εξτρεμιστικής ριζοσπαστικοποίησης» των νέων ανθρώπων. Είναι η μεγάλη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ευρηματικά. Και να πάρουμε μια δέσμη μέτρων που μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ένα πρόγραμμα για τους «Νέους υπέρ της Δημοκρατίας, εναντίον της Τρομοκρατίας» με δράσεις για συνέργειες νέων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα .
  • Καλύτερη συνεργασία με τις εταιρείες Διαδικτύου για ένα νέο πλαίσιο.
  • Αντιμετώπιση των κοινωνικών παραγόντων όπως περιθωριοποίηση, εγκατάλειψη, ανεργία, κοινωνική εξαθλίωση.

Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για την εξάλειψη της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα στις σύγχρονες  κοινωνίες που δεν θέλουν και δεν πρέπει να παραμερίσουν τις δημοκρατικές αξίες, να αρνηθούν τον ελεύθερο τρόπο ζωής, να θυσιάσουν το κράτος δικαίου.

Αλλά θα πρέπει με κάθε τρόπο να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις δημοκρατικές κοινωνίες μας επιτυγχάνοντας μια νέα ισορροπία ανάμεσα σε ελευθερία και ασφάλεια.