Σημεία συνέντευξης  Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο  REAL F.M. με το δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου

 

1.Για την εκλογή Τραμπ:

Πιστεύω ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι διαχρονικές, σταθερές και δεν εξαρτώνται από τη συγκυρία.

Όμως η εκλογή του κ. Τραμπ με προβληματίζει βαθύτατα. Αποτελεί ένα σοκ για όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Αλλά θέλω να πάμε  κι ένα βήμα παραπέρα, γιατί αν απλά κάθε φορά επαναλαμβάνουμε την έκπληξή μας για αυτού του είδους τις εξελίξεις, δεν βοηθάμε στο να λυθούν τα πραγματικά προβλήματα.

Θα πρέπει η πολιτική να ξαναγίνει με «Π» κεφαλαίο. Να δώσει την εντύπωση στους απλούς ανθρώπους, που βιώνουν τις ανισότητες, το περιθώριο, τον αποκλεισμό ότι είναι αποφασισμένες οι προοδευτικές δυνάμεις να συγκρουστούν και να ανατρέψουν τη δύναμη που έχει σήμερα το ανεξέλεγκτο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όσο αυτό δεν γίνεται, όλος αυτός ο κόσμος στον πλανήτη που βιώνει τα προβλήματα, θα είναι ευάλωτος σε κάθε μορφή λαϊκισμού, που παρουσιάζεται ως αντισυστημικός, αλλά πάρα πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ότι όχι απλά δεν έχει λύσεις, όχι απλά δεν είναι αντισυστημικός, αλλά είναι βαθύτατα συστημικός, συντηρητικός και τελικά βαθαίνει τα προβλήματα.  Άρα χρειάζεται εγρήγορση, αφύπνιση και κινητοποίηση.

Τουλάχιστον αυτό το σοκ ας λειτουργήσει δημιουργικά για τις  προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου.

Όσον με αφορά μέσα από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές έχω ξεκινήσει και θα εντείνω την προσπάθεια αυτής της πολιτικής  αφύπνισης και εγρήγορσης. Διότι αν δεν κινητοποιηθούμε και δεν αντιδράσουμε, θα κερδίζουν συνεχώς έδαφος αυτές οι ακραίες φωνές και στην Ευρώπη αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

 

2.Ορατή, δυστυχώς, η πιθανότητα ενός 4ου Μνημονίου

Δυστυχώς η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα αυτής της Κυβέρνησης, έχει ήδη ανοίξει τη συζήτηση για νέα μέτρα. Δεν ξέρω πως θα το βαφτίσουν στην πορεία, εάν θα το πουν Μνημόνιο ή αν θα δώσουν μια άλλη ονομασία, γιατί στο μόνο που αποδείχθηκαν καλοί είναι στα βαφτίσια και στην προπαγάνδα.

Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο. Εμείς εδώ και πάρα πολύ καιρό χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου. Διότι αυτό το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Είναι βαρύτατη, υφεσιακή και αντιπαραγωγική αυτή η συμφωνία. Επιπλέον η κυβέρνηση, καθυστερεί με εμμονές και με ιδεοληψίες.

Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο ακόμη για το χρέος εκτός από υποσχέσεις και οδικούς χάρτες, ενώ  φαίνεται, δυστυχώς, ορατή η πιθανότητα ενός 4ου Μνημονίου.

 

3.Σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες και το ΕΣΡ: Αρκετά έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός τη μέθη της αλαζονείας του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, εμείς τους υποχρεώσαμε να  βάλουν νερό στο κρασί τους.

Είναι η πρώτη φορά που δείξαμε ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. Και το αποτέλεσμα αυτό, της συνεννόησης γύρω από το ζήτημα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι εμείς, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, καταφέραμε να σπάσουμε το τεχνητό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

Aποδείχθηκε ότι έχει πολύ μεγάλη αξία η συνέπεια σε αρχές η σταθερότητα θέσεων και η  αυτονομία απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ. Τους αναγκάσαμε να αναδιπλωθούν. Αυτή τη στιγμή ο νόμος Παππά ξεδοντιάστηκε, ο διαγωνισμός είναι παρελθόν, το μαύρο δεν πέρασε, η πολυφωνία κέρδισε, οι θέσεις των εργαζομένων προστατεύονται, οι αρμοδιότητες επιστρέφουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και με επιπλέον μάλιστα προσθήκες. Διότι μέσα από τη μεγάλη πίεση και τη δημοσιότητα και την έκταση που πήρε όλη αυτή η υπόθεση, απαιτείται πλέον η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και για τον αριθμό, αλλά και για το ποσό από όπου εκκινεί ο διαγωνισμός.

Και από την άλλη μεριά η Νέα Δημοκρατία, που μας κατηγόρησε ότι γίναμε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ψήφισε τις τροπολογίες την Πέμπτη, ήρθε και ψήφισε Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αποσύροντας όλες τις πρόσθετες  απαιτήσεις που μέχρι χθες προσχηματικά  προέβαλλε.

Υπάρχει δρόμος μπροστά, αλλά επειδή αρκετά έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός τη μέθη της αλαζονείας του ΣΥΡΙΖΑ και της  Νέας Δημοκρατίας, εμείς τους υποχρεώσαμε να  βάλουν νερό στο κρασί τους. Το γεγονός ότι έγινε το πρώτο βήμα συνεννόησης σε ένα ζήτημα που άπτεται της δημοκρατίας, είναι πολύ βασικό και είναι ένα πολύ θετικό πλεονέκτημα για τα επόμενα βήματα.

 

4.Κανένας δεν μπορεί να βάζει το «εγώ» μπροστά από το «εμείς

Τα κόμματα δεν προχωρούν με ομοφωνίες, προχωρούν όμως με σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις και αυτό είναι το μήνυμά μου στο εσωτερικό του χώρου μας.

Κοιτάξτε, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την προσωπική του άποψη στο θέμα της ψήφισης της τροπολογίας πριν από λίγες ημέρες. Όταν εγώ δίνω τη μάχη της πολυφωνίας καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορεί να μην το επιτρέπω στο εσωτερικό του Κόμματός μου, όμως στο δημόσιο λόγο όλοι είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις που παίρνονται δημοκρατικά.

Κανένας δεν μπορεί να βάζει το «εγώ» μπροστά από το «εμείς». Είμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο. Οι δημοσκοπήσεις αλλά και η σχέση μας με τον κόσμο δείχνουν ότι ξανασυναντιόμαστε με τους ανθρώπους που θέλουμε να εκφράσουμε και κανένας δεν έχει αυτή τη στιγμή το δικαίωμα, ούτε μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε αυτή την πορεία ανάκαμψης της Δημοκρατικής Παράταξης, η οποία συνδέεται άμεσα με την ανάκαμψη της χώρας.

 

5.Για τον διάλογο στην Κεντροαριστερά : Να μαζέψουν όλοι τις αδέσποτες προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Είναι χρέος μας η ανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης.

Το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί έχουμε ένα διήμερο συναντήσεων και διαδικασιών των κομματικών μας οργάνων και εκεί ακριβώς θα επιβεβαιωθεί και θα επικυρωθεί από όλους η γραμμή του αυτόνομου πόλου, της εθνικής γραμμής που έχει ανάγκη η χώρα και της εθνικής συνεννόησης που χρειάζεται για να επιτευχθεί αυτή η εθνική γραμμή.

Το μήνυμα από το οδοιπορικό από τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, είναι ότι θα πρέπει όλοι να μαζέψουν τις αδέσποτες προσωπικές τους φιλοδοξίες. Άνθρωποι που στηρίχθηκαν και τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, εφόσον αποδέχονται αυτό το συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο που έχουμε θέσει, θα πρέπει να δουλέψουν, να συμπορευτούν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και συλλογικά να ξανακάνουμε μεγάλη τη Δημοκρατική Παράταξη.

Και βεβαίως άνθρωποι που δήλωσαν ότι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ή προτίθενται να το κάνουν στις επόμενες, δεν μπορεί να κόπτονται για την Κεντροαριστερά.

 

6.Για την ενδεχόμενη συνεργασία με το ΚΙΔΗΣΟ

Ο στόχος της ενότητας είναι η κατεύθυνση και η εντολή που έχω πάρει από τη βάση του Κόμματός μου και από το Συνέδριο του Κόμματός μου, από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα και για το ΚΙΔΗΣΟ ισχύουν όλα όσα σας είπα πριν και το γνωρίζουν. Όλοι όσοι αποδέχονται το πλαίσιο που έχουμε θέσει, μπορούν να έρθουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεν υπάρχει όμως περιθώριο για διαβουλεύσεις, για διαδικασίες, για συζητήσεις, για επιτροπές, για Φόρουμ.

Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχουν τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών και το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα. Αυτό οργανώνουμε, αυτό σχεδιάσουμε μέσα από το διάλογο με την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εσωστρέφεια.

Εάν χρειαστεί και εάν υπάρχει αντικείμενο, βεβαίως δεν έχω κανένα λόγο να μην συναντήσω και να συζητήσω με τον Γ. Παπανδρέου

Αλλά σας είπα και πάλι ότι έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άλλο, παρά η συμπόρευση  στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τέρμα η ομφαλοσκόπηση. Κουράστηκε και ο κόσμος και κουραστήκαμε κι εμείς.

 

7.Διεκδικούμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Έχουν μεγάλη σημασία η ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την επόμενη μέρα των εκλογών για τον τρόπο που θα κυβερνηθεί ο τόπος.

Εμείς διεκδικούμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σήμερα στην κοινωνία, και αύριο στη Βουλή, με την καθοριστική δική μας ενίσχυση. Γιατί όσο περισσότερο ενισχύεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη ως ένας αυτόνομος πόλος, τόσο περισσότερο μπορούμε να έχουμε καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και άρα να επιβάλλουμε την εθνική γραμμή που έχει ανάγκη ο τόπος.

Διεκδικούμε την ενίσχυσή μας για να επιβάλλουμε εθνική συνεννόηση και μια εθνική γραμμή για τη χώρα για να σταθεροποιηθεί, και να βγει από το αδιέξοδο που βρίσκεται.

Έχουμε κατ’ επανάληψη πει ότι τα δυο πρώτα Κόμματα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα. Εμείς αυτό όμως που ζητάμε είναι να ξαναγίνουμε ένα ρεύμα πλειοψηφίας. Μην το υποτιμάτε αυτό. Είναι μεγάλη η απογοήτευση από το ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνονται οι πολίτες τη μεγάλη πολιτική εξαπάτηση που υπήρξε και αυτή τη στιγμή μας ακούν και αναρωτιούνται αν μπορούν και πάλι να μας εμπιστευτούν. Εμείς τους λέμε ότι ναι, μπορούν να μας εμπιστευτούν.

Μπορούμε να γίνουμε και πάλι ένα πλειοψηφικό ρεύμα, μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Έχουν μεγάλη σημασία η ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την επόμενη μέρα των εκλογών για τον τρόπο που θα κυβερνηθεί ο τόπος. Εγώ διεκδικώ το μεγαλύτερο δυνατό για το χώρο μας.