Ομιλία Φώφης Γεννηματά Επικεφαλής Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, Βαθμολογική Διάρθρωση Θέσεων, Συστήματα Αξιολόγησης, Προαγωγών και Επιλογής Προϊσταμένων (Διαφάνεια – Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης)»

Παρακολουθήσαμε τον Πρωθυπουργό να μιλά για σαράντα λεπτά. Αναρωτήθηκα γιατί ήρθε να μιλήσει στη Βουλή. Κατάλαβα στο τέλος της ομιλίας του. Είναι φανερό ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κουνούν ο ένας στον άλλον απειλητικά χαρτιά δηλητηριάζοντας την πολιτική ζωή του τόπου. Απαξιώνετε την πολιτική ζωή του τόπου σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα. Αν θέλετε να κλείσετε τις ιστορίες με το παρελθόν συνυπογράψτε ΟΛΟΙ την πρόταση για εξεταστική επιτροπή από το 2000 έως σήμερα.

Ο Ελληνικός  λαός που σηκώνει το σταυρό του μαρτυρίου έξι χρόνια τώρα περίμενε να ακούσει κάτι συγκεκριμένο σήμερα από τον Πρωθυπουργό.

Αποδεικνύεται όμως σήμερα για άλλη μια φορά ότι στήριξε την ελπίδα του  σε ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις και σήμερα διαπιστώνει ότι  απλά η θηλιά σφίγγει ακόμα περισσότερο.

Η οικονομία βυθίζεται ξανά στην ύφεση, η  αξιολόγηση καρκινοβατεί, μεγάλες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στους δρόμους.

Και σε όλα αυτά προστίθεται η προσφυγική κρίση.

Οδηγείτε ξανά τη Χώρα σε αδιέξοδο κύριε Πρωθυπουργέ. Και τους Έλληνες πολίτες σε συναισθήματα απελπισίας και οργής.

Ανέλαβα την πρωτοβουλία και ζήτησα σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών γιατί είναι φανερό ότι δεν μπορείτε, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Δεν σας εμπιστευόμαστε.

Επαναλαμβάνω και σήμερα: είναι απαραίτητη η Εθνική Συνεννόηση και η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την κατάσταση που διαμορφώνεται η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία.

Άνοιξαν θέματα που μπορεί να οδηγήσουν σε εθνική και ανθρωπιστική  κρίση.

Η εικόνα είναι δραματική και στα νησιά στην Αθήνα στον Πειραιά και στα σύνορά μας.

Ο πανικός δεν ήταν ποτέ ο καλύτερος σύμβουλος Χρειάζεται ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση, όπως και εξορθολογισμός αλλά και βαθιά μελέτη της παρούσας κατάστασης σε όλα τα επίπεδα.

Είναι αλήθεια  ότι υπάρχει προσπάθεια από τις ακραίες, σκληρές φωνές της Ευρώπης να αξιοποιήσουν την ολιγωρία και τα λάθη της κυβέρνησης και να φορτώσουν στην πλάτη του ελληνικού λαού τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, που είναι ένα ζήτημα διεθνές και ευρωπαϊκό.

Οι αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών κι Εξωτερικών, βαθιά εκτεθειμένοι με τις μονομερείς αποφάσεις τους, επιτέθηκαν ξανά σήμερα στην Ελλάδα για πλημμελή φύλαξη των συνόρων.

Αλλά δεν είπαν κουβέντα για την ευθεία παραβίαση από την Τουρκία της συμφωνίας με την ΕΕ ούτε γιατί τινάζει στον αέρα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.

Οι Ούγγροι ανακοίνωσαν σήμερα δημοψήφισμα, για το αν θα δεχτούν ή όχι να εφαρμόσουν την ποσόστωση που τους αναλογεί για τη μετεγκατάσταση προσφύγων.

Η μια μονομερής ενέργεια μετά την άλλη, τινάζουν στην ουσία στον αέρα όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που έχουν ληφθεί για το προσφυγικό και μεταναστευτικό.

Η Ευρώπη παρακολουθεί απαθής και η ελληνική κυβέρνηση είναι πελαγωμένη.

Θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό. Χρειάζεται συνεννόηση στο εσωτερικό και δραστηριοποίηση όλων στο εξωτερικό.

Είναι γνωστό ότι εμείς έχουμε πάρει πρωτοβουλίες εδώ και καιρό, χρειάζεται όμως να κινηθούν και οι άλλες δυνάμεις, πάνω σ ένα κοινό σχέδιο και με τρόπο συντεταγμένο.

Επιβάλλεται η Σύνοδος των Πολιτικών Αρχηγών που έχω ζητήσει, να γίνει το ταχύτερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 6 Μαρτίου.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει πάλι εκεί τις προτάσεις της για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης επικαιροποιημένες,  βάσει των πρόσφατων εξελίξεων που καθιστούν τα αναγκαία μέτρα εξαιρετικά επείγοντα.

Είναι επιτακτική η ανάγκη επανεκκίνησης της ελληνικής προσφυγικής/ μεταναστευτικής πολιτικής για να διορθωθούν τα πρόσφατα λάθη και παραλείψεις της Κυβέρνησης.

Επανεκκίνηση όμως με νέα χαρακτηριστικά και χωρίς ιδεοληψίες στηριγμένη στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση.

Η αναθεώρηση του Δουβλίνο θα πρέπει να οδηγήσει σε Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Μετεγκατάστασης Προσφύγων που είναι η μοναδική βιώσιμη και μόνιμη λύση για τον επιμερισμό των προσφύγων στην ΕΕ και στην συνέχεια εκτός αυτής. Και για να γίνει αυτό πρέπει να παρέμβουμε εγκαίρως με επεξεργασμένες  θέσεις.

Η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει γρήγορα το χαμένο χρόνο.

Θα πρέπει να αναζητήσουμε συμμάχους ακόμα και εκεί που φαίνεται ότι το κλίμα είναι πολύ αρνητικό για τη χώρα μας.

Όπως πράξαμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε εμείς με τους Ευρωπαίους, Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες που πολλοί από αυτούς στάθηκαν πλάι μας.

Γιατί δυστυχώς η χώρα μας πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει μαζί με την ίδια την προσφυγική κρίση και τις συνέπειες λανθασμένων πολιτικών που κλόνισαν την εθνική αξιοπιστία.

Είστε σε αδιέξοδο.

Εξωτερική πολιτική δε γίνεται με tweets.

Τα πολιτικά κόμματα χρωστάμε σε αυτό το λαό από το 2010, την ωριμότητα , την ευθύνη και την συνεννόηση πάνω σε ένα σχέδιο που να δίνει λύση, ελπίδα , προοπτική.

Έρχομαι τώρα στο Σχέδιο Νόμου με τον πομπώδη τίτλο «Διαφάνεια – Αξιοκρατία – Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης».

Μιλάτε για μια «μεγάλη» διοικητική μεταρρύθμιση. Πρόκειται, δυστυχώς για μια συνύπαρξη κάποιων αναγκαίων διατάξεων και άλλων που προδίδουν καθεστωτική αντίληψη για τη λειτουργία του κράτους.

Από τη μία πλευρά, θεσπίζετε το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, από όπου θα αντλούνται τα στελέχη με τα απαραίτητα προσόντα για τις θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο και από την άλλη πλευρά προστατεύετε επιμελώς τις δικές σας κομματικές επιλογές, μεταθέτοντας την πλήρωση των θέσεων μετά το 2018.

Τόσο σίγουρος είστε για την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα των επιλογών σας, που δεν θέλετε να τους υποβάλετε σε αξιολόγηση.

Εξαιρείτε από το Μητρώο άξια στελέχη που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά φροντίζετε ταυτόχρονα να προστατεύσετε συγκεκριμένες Γραμματείες και οργανισμούς από το Μητρώο.

Δίνετε την εντύπωση ότι θέλετε την αξιολόγηση και ταυτόχρονα επιλέγετε την ισοπέδωση, τον λαϊκισμό των ολομελειών εργαζομένων και την ακύρωση κάθε κινήτρου για τους άξιους και ικανούς.

Πραγματικά, δεν έχετε καταλάβει το στοιχειώδες : μια μεταρρύθμιση δεν γίνεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα και το κλείσιμο του ματιού στους ημέτερους.

Η προοδευτική μεταρρύθμιση είναι αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει την συναίνεση, να αλλάξει κατεστημένες νοοτροπίες, να βρει υποστηρικτές   στην εφαρμογή της.

Σας θυμίζει κάτι το ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, η Διαύγεια η δημόσια διαβούλευση των νομοσχεδίων κ. Πρωθυπουργέ; Αυτά είναι μεταρρυθμίσεις.

Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε πάρα πολλά άλλα γιατί μεταρρυθμίσεις έκανε πάντα στο τόπο η Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη και εσείς ήσασταν απέναντι.

Μιλήσατε για αλήθεια κύριε Πρωθυπουργέ προφανώς αποφασίσατε να κάνετε την αυτοκριτική σας σε σχέση με όλα όσα λέγατε πάνω στα τρακτέρ.

Εμείς δεν πρόκειται να ανέβουμε σε τρακτέρ και οι δρόμοι θα πρέπει να είναι ανοικτοί, αλλά πρέπει να επιβιώσουν οι αγρότες

Στην συνάντηση που είχατε μαζί τους παρουσιάσατε στους αγρότες τη Θεσσαλονίκη Β’, προεκλογικού χαρακτήρα υποσχέσεις χωρίς περιεχόμενο. Παρουσιάσατε ακόμη και ψηφισμένες ρυθμίσεις ως προτάσεις σας.

Οι αγρότες για να μπορούν να συνεισφέρουν στην Εθνική προσπάθεια θα πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν. Εσείς όμως τους εξοντώνετε. Έχετε ανοίξει πόλεμο με οτιδήποτε παραγωγικό σε αυτό το τόπο.

Αυτό ήταν το πραγματικό μήνυμα στην συνάντηση σας μαζί τους.