Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84» και στην δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη

 

Για την αξιολόγηση: Προσπαθούν να υποθηκεύσουν και το μέλλον του τόπου.

Εμείς ως αντιπολίτευση και ούτε καν αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα, να προτείνουμε λύσεις και ο ελληνικός λαός να αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει και ποια είναι η δική μας θέση. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Έχω χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου από πέρσι όταν έβλεπα πώς θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση που έκλεισε με το υπερταμείο, με τον κόφτη και τώρα φαίνεται ότι θα αποδεχτούν και μόνιμο κόφτη. Και είχα πει τότε, τους είχα πει παραιτηθείτε, γιατί είστε αδύναμοι να διαπραγματευτείτε όπως πρέπει για την Ελλάδα και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Ούτε παραιτήθηκαν αντίθετα δυναμίτισαν την εθνική συνεννόηση και τώρα προσπαθούν να υποθηκεύσουν και το μέλλον του τόπου.

 

Για το Κυπριακό

Επιδιώκουμε μια λύση δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική, που να μη δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον και προκαλέσει άλλα αδιέξοδα. Που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό και βεβαίως να μην έχει αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών και να μην έχει και στρατεύματα κατοχής.

Αυτό είναι το πλαίσιο που αποτελεί, αυτή τη στιγμή και την εθνική γραμμή που έχει διαμορφωθεί. Παρά την σοβαρή καθυστέρηση στην ενημέρωσή μας από τον Πρωθυπουργό  που κυριολεκτικά έγινε στο και πέντε, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει αυτή την εθνική γραμμή που έχει διαμορφωθεί

Επίσης θέλω να επισημάνω εδώ ότι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την Κύπρο είναι ότι είναι ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι είναι στην ευρωζώνη και  η παρουσία του Προέδρου Γιουνκερ στη διάσκεψη της Γενεύης, ήταν καθοριστική. Ελπίζω ότι θα συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέζει έτσι ώστε να καμφθεί οριστικά η αδιαλλαξία από την πλευρά της Τουρκίας.

 

Για την ενότητα στην Κεντροαριστερά

Η εντολή που είχα πάρει από τη βάση του κινήματος όταν ζήτησα την ψήφο τους για να εκλεγώ Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν εντολή ενότητας.

Η μεγάλη πλειοψηφία του χώρου μας είναι πάρα πολύ ικανοποιημένη γιατί πια έχουμε μια σταθερή βάση για να φύγουμε μπροστά και εμείς κοιτάμε μπροστά. Και οι όποιες  δυσαρέσκειες είναι αντιληπτές, τις έχω ακούσει κι εγώ, αλλά κανείς δεν μπορεί να επισκιάσει την πολύ δυνατή φωνή της μεγάλης βάσης, της μεγάλης πλειοψηφίας της βάσης της παράταξής μας που είναι θετική.

Σας θυμίζω ότι ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στις 15 Ιανουαρίου του 2016 είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο μου στα ΝΕΑ και αμέσως μετά έστειλα επιστολές, για να υπάρξει αυτή η μεγάλη συζήτηση, ο διάλογος για την κεντροαριστερά. Διαμορφώθηκε η Επιτροπή Διαλόγου για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην οποία συμμετείχε και το ΠΟΤΑΜΙ και το Δίκτυο της κυρίας Διαμαντοπούλου και μεμονωμένες προσωπικότητες.

Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα πολύ σοβαρό πόρισμα ομόφωνο, αξιόπιστο και αξιόλογο, το οποίο εμείς ήδη αξιοποιούμε στις θεματικές μας εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Όταν ήμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα, αποχώρησαν από αυτό το διάλογο.

Από εκεί και πέρα όλοι κρινόμαστε. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σοβαρή δυναμική την οποία έχω σκοπό να περιφρουρήσω.

Δεν κλείσαμε την πόρτα σε κανέναν. Έχουμε ομόφωνες αποφάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που λένε ότι όποιος εμπνέεται από τις ιδέες και τις αντιλήψεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του ριζοσπαστικού προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, και ανησυχεί για την κεντροαριστερά, δεν έχει παρά να έρθει να συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί μας, να συνδιαμορφώσουμε τα επόμενα βήματά μας και τις πολιτικές μας θέσεις.

Εμείς ετοιμαζόμαστε, προχωράμε. Προχωράμε για να ετοιμάσουμε τον οδικό χάρτη προς το συνέδριό μας και βεβαίως καταλαβαίνετε ότι η πόρτα δεν θα είναι συνέχεια ανοιχτή διότι  οι εξελίξεις και ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων συνδιαμορφώνονται με τους παρόντες.

Αυτό όμως που απασχολεί κυρίως τον ελληνικό λαό σήμερα είναι αν θα έχουμε μνημόνιο τρία plus, μνημόνιο τέσσερα, από τον άνθρωπο που θα έσκιζε τα μνημόνια κυρία Καραγιάννη.

 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί εναλλακτική επιλογή για τους πολίτες

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί εναλλακτική επιλογή για τους πολίτες. Έχουμε μια άλλη πρόταση για το πώς μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Και πιστεύουμε ότι είναι η μοναδική αξιόπιστη πρόταση. Και αυτή στηρίζεται σε μια εθνική γραμμή, δηλαδή ένα πρόγραμμα για το τι πρέπει να κάνει τα επόμενα χρόνια η χώρα μας και εθνική συνεννόηση για να μπορέσει αυτή η γραμμή να υλοποιηθεί.

Όσο πιο ισχυροί είμαστε εμείς τόσο πιο εύκολα θα πετύχουμε να επιβάλουμε αυτή την εθνική γραμμή και την εθνική συνεννόηση. Και να σπάσουμε αυτό το τεχνητό δίπολο που προσπαθεί να δημιουργήσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. που αντιλαμβάνονται ότι μόνο μέσα από την πόλωση και το διχασμό και την όξυνση του κλίματος μπορούν να επιβιώσουν πολιτικά  και να συγκρατήσουν κάποιους ψηφοφόρους.