ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΝΤ-1 «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ»
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Όλοι αυτοί που έσκιζαν τα μνημόνια, σήμερα «σκίζουν» τον ελληνικό λαό

  1. Υγεία: Ξέρουν μόνο να γκρεμίζουν και όχι να χτίζουν

Ο κ. Πολάκης δεν έχει μάθει να ακούει. Και από ότι φαίνεται έχει μάθει μόνο να γκρεμίζει. Κι αυτό είναι πολύ μεγάλο μειονέκτημα να μην ξέρεις να χτίζεις, ιδιαίτερα σε τέτοιες δύσκολες εποχές και σε τόσο ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η υγεία.

Δεν υποστηρίζω ότι τα πράγματα στην υγεία ήταν όλα ρόδινα. Ήταν όμως σαφώς καλύτερα από αυτό που συμβαίνει σήμερα, γιατί πρώτα απ’ όλα σήμερα, έχουν πολλαπλασιαστεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στοιχειώδη στα νοσοκομεία, να στέλνουν τους ασθενείς να αγοράσουν ράμματα, γάζες, απλά πράγματα καθημερινά.
Φέραμε το θέμα, κάναμε επερώτηση στη Βουλή. Είπα από το βήμα της Βουλής ότι πια όποιος δεν έχει χρήματα στην Ελλάδα, κινδυνεύει να πεθάνει. Έχουμε επιστρέψει σε εποχές πριν από το ’81.
Είναι η πρώτη χρονιά μετά από χρόνια που έχει μειωθεί η κρατική επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ. Και μιλάμε για αυξήσεις; Για αυξήσεις που πληρώνουν οι συνταξιούχοι υπέρ υγείας που δεν έχουν φτάσει ακόμα στον ΕΟΠΥΥ και μιλάμε για ασθενοφόρα όταν απεντάχθηκαν 110 ασθενοφόρα;
Και μιλάμε για περιπτώσεις όπου πέρυσι είχαμε ρεκόρ θανάτων λόγω της γρίπης γιατί δεν έγιναν οι αναγκαίες προσλήψεις έγκαιρα και δεν άνοιξαν κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που ήταν πλήρως εξοπλισμένα και μπορούσαν να λειτουργήσουν; Λίγη ταπεινότητα, λίγη σεμνότητα. Να μάθουν να σκύβουν και το κεφάλι στα προβλήματα, γιατί εάν δεν αναγνωρίσουν σήμερα τα προβλήματα, δεν θα τα λύσουν ποτέ.

 

2.Για την αξιολόγηση : Είναι ψεύτες, αναποτελεσματικοί, θέλουν μόνο να κρατήσουν την καρέκλα τους.

Το ότι είναι ψεύτες έχει γίνει απόλυτα κατανοητό στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Όμως σήμερα όλοι επίσης κατανοούν, ότι είναι και αναποτελεσματικοί. Ότι δεν έχουν και σχέδιο. Δεν έχουν όραμα για τον τόπο. Κοιτάνε μόνο πώς θα κρατήσουν την καρέκλα τους.
Εδώ τώρα δέχτηκαν και το μόνιμο κόφτη. Μόνιμος κόφτης. Άδικα. Οριζόντια. Παντού, σε συντάξεις, σε επιδόματα αναπηρικά, σε μισθούς. Στα τυφλά. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Ότι έχουν υποθηκεύσει το μέλλον. Βάζουν νάρκες μπροστά και είναι τρομερά επικίνδυνο. Και κανένας μόνος του δεν μπορεί να σταματήσει αυτό τον κατήφορο.

 

3. Δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα. Εμείς κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.


Έγιναν μεν λάθη, αλλά υπάρχει και ένα τεράστιο έργο, που όπου κι αν κοιτάξεις γύρω σου διαπιστώνεις ότι είναι έργο ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι αδικήθηκε η παράταξή μας και αυτή τη στιγμή αυτό που κάνουμε είναι να ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας σιγά – σιγά.
Αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπάρχει ομοψυχία. Δεν υπάρχουν κόμματα στα οποία να μην υπάρχουν πολλές φωνές, διαφωνίες. Υπάρχει όμως σύνθεση στο τέλος. Ψηφίζουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο όταν πρέπει να ψηφίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι αναγκαίο παντού να υπάρχει πειθαρχία κομματική στη Βουλή. Οι βουλευτές έχουν την δική τους προσωπικότητα.
Για πρώτη φορά η εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ δεν άφησε τραύματα. Με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο έχουμε τις καλύτερες των σχέσεων και έχουμε άριστη συνεργασία και γι’ αυτό έχουμε δεθεί και έχουμε μια δυναμική Κοινοβουλευτική Ομάδα που στην ουσία είναι η αξιωματική αντιπολίτευση.
Δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα. Εμείς κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

 

4. Νέα Δημοκρατία: Ούτε κουβέντα  για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή

Έχουμε φτάσει στο αυτομαστίγωμα. Δεν υπάρχει κανένα άλλο κόμμα που να έχει κάνει τέτοια κριτική. Ακούσατε ποτέ τον κ. Μητσοτάκη να λέει μια κουβέντα, για να έρθω και στη Ν.Δ., να λέει μια κουβέντα για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή από το 2004 μέχρι το 2009;
Ποιος εκτόξευσε το χρέος; Ποιος εκτόξευσε το έλλειμμα; Πώς φτάσαμε να έχουμε τέτοιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στη χώρα και να μας λένε ότι είναι θωρακισμένη η οικονομία. Ποιος έλεγε τα ψέματα; «Δεν χρειάζεται να κάνουμε απολύτως τίποτα. Δεν θα μας αγγίζει η διεθνής κρίση». Δεν λέμε τίποτα για όλα αυτά.
Απαλλάξαμε τη Ν.Δ. από τις ευθύνες της και σηκώσαμε όλα τα βάρη τότε μόνοι μας και ήταν μεγάλο λάθος. Αλλά βλέπετε πως όλοι αυτοί που έσκιζαν τα μνημόνια, σήμερα σκίζουν τον ελληνικό λαό. Και αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί.

Έκαναν ποτέ αυτοκριτική γιατί αυτοί ξεκίνησαν το αντιμνημόνιο και μαζί ήταν στις πλατείες με το ΣΥΡΙΖΑ και δηλητηρίαζαν την εθνική προσπάθεια τα πρώτα χρόνια που παλεύαμε μόνοι μας;
Ακούσατε ποτέ τον κ. Τσίπρα να μιλάει για τις ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. από το 2004 έως το 2009; Γιατί δεν δέχονται να γίνει η εξεταστική που ζητήσαμε, να δούμε τέλος πάντων ποιες είναι ευθύνες όλων των κομμάτων από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ μέχρι σήμερα; Τι φοβούνται;

 

5. Εθνική γραμμή για τη χώρα.

Εδώ και δυο χρόνια δεν έχω κουραστεί και δεν θα σταματήσω να μιλάω, για την ανάγκη εθνικής γραμμής για τη χώρα, δηλαδή τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε; Ποιοι είναι οι στόχοι που πρέπει να πετύχουμε, ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε σε όλους τους τομείς για εθνική συνεννόηση που αυτό κατ’ ανάγκη δεν σημαίνει και συμμετοχή σε μια κυβέρνηση. Αλλά να αποφασίσουμε όλοι μαζί, όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, τι πρέπει να γίνει επιτέλους σε αυτό τον τόπο. Ένα δικό μας σχέδιο, μια δική μας εθνική στρατηγική παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Εάν δεν το πετύχουμε αυτό και περιοριστούμε σε ένα δήθεν δίπολο που πάνε να χτίσουν ξανά ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για να κρατήσουν τα ποσοστά τους, τότε οδηγούμαστε σε άλλη μια χαμένη χρονιά. Το 2017 δεν πρέπει να είναι άλλη μια χαμένη χρονιά για τον τόπο. Δεν αντέχουμε.
Μίλησα χθες για το μαρτύριο του Ταντάλου. Είναι καταδίκη αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον ελληνικό λαό.
Η δική μας η ενίσχυση μπορεί να βοηθήσει στην εθνική συνεννόηση. Γι’ αυτό μιλάμε για αλλαγή συσχετισμών. Όσο στηρίζονται τα δυο αυτά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πετύχουμε την εθνική συνεννόηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι φανερό.
Μίλησα γι’ αυτό τόσες φορές. Ζήτησα στη Βουλή την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης από την άνοιξη του 2016 πριν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, γιατί έβλεπα πως θα πάει η κατάσταση. Έτσι έκλεισε το πακέτο της πρώτης αξιολόγησης με όλα αυτά τα μέτρα που θα πληρώσει πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός.
Κάνω σκληρότατη κριτική στην κυβέρνηση. Σκληρότατη κριτική και βεβαίως από την άλλη μεριά στη ΝΔ.

 

6. Για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετεκλογικά.

Έχω πει πάρα πολύ απλά σε όλους τους τόνους και το επαναλαμβάνω και σήμερα. Τα δυο πρώτα κόμματα οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όποια και αν είναι τα δυο πρώτα κόμματα.
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του ελληνικού λαού, των υπογραφών που έχουν βάλει, των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει. Δεν μπορεί κανένας να μείνει απ’ έξω και να πετάει πέτρες.
Η ΝΔ δεν έχει αναλάβει σήμερα καμία δέσμευση για την επόμενη μέρα. Σφυρίζουν αδιάφορα.
Και στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό, μιλάνε μόνο για την αγορά και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Εμείς βγήκαμε και είπαμε ο συντελεστής 29 να πάει 20 στις επιχειρήσεις σε βάθος τριετίας και μια εβδομάδα μετά βγήκε η Ν.Δ. και είπε να γίνει στη διετία.
Εμείς έχουμε αρχίσει και επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις, γιατί οι άνθρωποι πια θέλουν να ακούνε συγκεκριμένα πράγματα.
Η κοινωνία θέλει συγκεκριμένα πράγματα. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη. Έχει χαθεί η αξιοπιστία. Έχει χαθεί η σημασία της λέξεως ελπίδα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς έχασαν και το νόημά τους οι λέξεις. Αυτά όλα πρέπει να τα ξαναβρούμε.
Και εμείς αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ότι με εκατοντάδες ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα που ζούνε τα προβλήματα και έχουμε άποψη για το πώς πρέπει να λυθούν, συζητούμε και διαμορφώνουμε αυτό που λέμε εθνική γραμμή. Δηλαδή το πρόγραμμα της επόμενης μέρας.
Αυτό που επιτέλους πρέπει να κάνουμε εμείς για τον τόπο μας. Αυτές τις μέρες κ. Παπαδάκη και το λέω με πόνο ψυχής και μιλάω και ως γυναίκα και ως μητέρα. Ως την Κυριακή σχεδόν δεν υπάρχει σπίτι που δεν αποχαιρετά ένα δικό του άνθρωπο, ένα παιδί του. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Αιμορραγούμε. Έχουμε ρεκόρ μετανάστευσης. Πρέπει να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο τους. Εάν δεν το καταλαβαίνουν …
Έχουν γίνει πάρα πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό και δεν μπορεί να πάνε χαμένες.