Πρωτοβουλία διαλόγου με τους Κοινωνικούς εταίρους ανέλαβε σήμερα η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με αιχμή το μείζον θέμα των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς. Σε διαδοχικές συναντήσεις της με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις(ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι:

 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποδέχθηκε και συζητά για δυσμενείς αλλαγές στους μισθούς και στο εργασιακό καθεστώς. Κάτι που με veto του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε το 2014.

Η Ν.Δ. σιωπά και αφήνει περιθώρια γι’ αυτές.

Το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί, δεν αποδέχεται προτάσεις εξαθλίωσης των εργαζομένων. Δεν δεχόμαστε μείωση μισθών, ελεύθερες ομαδικές απολύσεις, επαναφορά του lock out. Προτείνουμε την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη αποκατάσταση των ελεύθερων συμφωνιών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Η απαραίτητη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων, δεν μπορεί να στηριχθεί και πάλι σε νέα μείωση του κόστους εργασίας. Αυτές οι λογικές οδηγούν σε αδιέξοδα, υπονομεύουν το αύριο της νέας γενιάς.

Πρότεινα σήμερα στους Κοινωνικούς Εταίρους  πλαίσιο για μια Εθνική Συμφωνία, τις προτάσεις μας για προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα φέρουν ανάπτυξη, επενδύσεις, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Ανάπτυξη που είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Καταθέσαμε τις προτάσεις μας για το εργασιακό καθεστώς, τις συλλογικές συμβάσεις, τις αμοιβές των εργαζομένων.

Προτάσεις που θα διαμορφώσουμε, μέσα από τον διάλογο και θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το επόμενο διάστημα.