Σημεία συνέντευξης

Φώφης Γεννηματά

Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

στον realfm με τους δημοσιογράφους  Βασίλη Λυριτζή

και Δημήτρη Καμπουράκη

 

 

 

  1.  Τελικά υπάρχει κυβέρνηση στον τόπο και τι πρόσημο έχει; Η εξαπάτηση δεν θα συνεχιστεί στις δικές μας πλάτες!

 

Η κυβέρνηση ή διαθέτει δεδηλωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή όχι. Όλο το προηγούμενο διάστημα στηρίξαμε νομοσχέδια που ήταν στη σωστή κατεύθυνση από την ιθαγένεια και το σύμφωνο συμβίωσης, μέχρι την ανέγερση του τεμένους στην Αθήνα. Δεν δείξαμε κακοπιστία. Αλλά τώρα έχουμε από τη μια έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που κλείνει το μάτι στους προοδευτικούς πολίτες  και έχουμε και τους ΑΝΕΛ που κλείνουν το μάτι στους υπερσυντηρητικούς και ακροδεξιούς.

Τελικά υπάρχει κυβέρνηση στον τόπο και τι πρόσημο έχει;

Δεν θα κρύβονται πίσω από εμάς. Αυτό το μόρφωμα που έχει βρει κοινό βηματισμό για μείνει απλά στην εξουσία πρέπει να μας πει αν διαθέτει τη δεδηλωμένη και ποίο είναι τελικά το πρόσημό του. Όποιος κάνει πώς δεν καταλαβαίνει το θέατρο του παραλόγου γίνεται μέρος της μεθόδευσης στο σχέδιο εξαπάτησης του ελληνικού λαού.

Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση και δεν την πήραμε από την αρχή. Αφήσαμε πάρα πολύ χρόνο στην κυβέρνηση για να βρει τον βηματισμό της. Αλλά η  εξαπάτηση δεν θα συνεχιστεί στις δικές μας πλάτες. Εμείς καταφέραμε να περάσουμε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις  ακόμα και μέσα στην κρίση που σταμάτησαν με το που έπαψε το ΠΑΣΟΚ να είναι στην κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δεν στήριξε ποτέ προοδευτικά νομοσχέδια.

 

  1.  Οι πολίτες θα επιβάλλουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κεντροαριστεράς.

 

Η ερώτηση που μου κάνετε για το αν θα είμαστε εταίρος είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ελαφρώς προβοκατόρικη». Γιατί ξέρετε πολύ καλά την άποψή μου για αυτόνομη πορεία όπως ξέρετε τις προσπάθειες μου να δυναμώσει  ο χώρος και να εκφραστεί η προοδευτική πλειοψηφία που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Ήδη ο κόσμος αγκαλιάζει το εγχείρημα και δυναμώνουμε καθημερινά.

Οι πολίτες θα επιβάλλουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κεντροαριστεράς για μια προγραμματική συμφωνία γύρω από ένα προοδευτικό σχέδιο.

 

  1.  Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι κολυμπά προς τη στεριά γιατί τα έκανε θάλασσα και μάλιστα «μαύρη θάλασσα».

 

Χθες μας είπε ο Πρωθυπουργός ότι αυτά τα δυόμιση χρόνια που κυβερνά «κολυμπά με το κεφάλι έξω». Και το λέει αυτό την ώρα που όλοι ξέρουν ότι δέσμευσαν τη χώρα μέχρι το 2060 με λιτότητα και επιτροπεία, δέσμευσαν στον δημόσιο πλούτο για 99 χρόνια, έχασε η οικονομία μας 86 δις και φόρτωσαν τους πολίτες 15 δις νέα μέτρα λιτότητας. Πολύ βαρύς ο λογαριασμός για την οικονομία και την κοινωνία.

Προφανώς νομίζει ότι κολυμπάει γιατί απλά τα έκανε θάλασσα και μάλιστα μια «μαύρη θάλασσα».

Και για αυτό το θέμα κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για την οικολογική καταστροφή, ο αρμόδιος υπουργός ήταν στο εξωτερικό και ο Πρωθυπουργός ασχολήθηκε έξι μέρες μετά. Υποβάθμισαν το θέμα, είχαν ως προτεραιότητα την προπαγάνδα συγκάλυψης αντί να της έγκαιρης  παρέμβασης.

 

  1.  Πρώτο βήμα η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

 

Από τη μια έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης είναι ανίκανοι, είναι ψεύτες αποδεικνύεται ότι είναι και αδίστακτοι. Από την άλλη πλευρά η ΝΔ παραμένει ο πραγματικός μας αντίπαλος γιατί για εμάς το δίλημμα θα είναι πάντα: πρόοδος ή συντήρηση.

Εμείς θέλουμε να εκφράσουμε αποτελεσματικά τον προοδευτικό πόλο. Και να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε.

Το πρώτο βήμα είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Καμία σχέση δεν έχουν οι πολιτικοί συσχετισμοί του 2015 με αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι ένα εθνικό σχέδιο και εθνική συνεννόηση γύρω από αυτό το σχέδιο. Το «Σχέδιο Ελλάδα» μπορεί να αποτελέσει βάση για διάλογο και προγραμματική συμφωνία με προοδευτικό πρόσημο.

 

  1.  Χρειάζεται να μιλήσει ο λαός  για να αλλάξει  πορεία η χώρα.

 

Δεν μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση. Έχει απομονωθεί  πλήρως κοινωνικά και πολιτικά. Αντιλαμβάνομαι ότι θέλουν να παραμείνουν στην καρέκλα της εξουσίας και δεν θέλουν να πιουν το πικρό ποτήρι αλλά η κατακραυγή είναι μεγάλη. Έχω απαντήσει πολλές φορές στην κλισέ ερώτηση «θα ζητήσετε εκλογές».

Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ζητήσει εκλογές, αλλά αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να μιλήσει ο λαός  για να αλλάξει  πορεία η χώρα.

 

  1.  Η διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης αλλά  αναγκαίων εγγυήσεων.

 

Καμία προσωπική αντιπαράθεση δεν υπάρχει  για την ηλεκτρονική ψήφο. Απλά δεν δόθηκαν οι απαραίτητες εγγυήσεις. Δυο εταιρείες αρνήθηκαν να το αναλάβουν και για λόγους ασφάλειας και η τρίτη δεν έχει απαντήσει ακόμη. Καθυστέρηση που δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που προέχει είναι να εξασφαλίσουμε την online διασύνδεση των καλπών τη μεγαλύτερη μαζική συμμετοχή. Έχουμε ζητήσει να υπάρχουν και  όσες το δυνατόν περισσότερες online διασυνδεμένες κάλπες στα προξενεία ώστε να μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού.

 

  1.  Η μεγάλη συμμετοχή θα ενώσει όλους μας την επόμενη μέρα.

 

Τη μεγάλη συμμετοχή θέλουμε γιατί μεγάλη συμμετοχή σημαίνει και μεγάλη δυναμική. Και η μεγάλη συμμετοχή ενώνει όλους μας την επόμενη μέρα. Όσο περισσότεροι τόσο πιο ισχυρό το εγχείρημα, τόσο πιο καθαρή είναι η εντολή ώστε την επόμενη μέρα  να μην πάμε σε συμβιβασμούς και παραλυτικές ισορροπίες.  Η ενότητα – που ήταν ζητούμενο όταν ξεκινήσαμε – γίνεται τώρα κατάκτηση. Αυτή την κατάκτηση θέλω να εγγυηθώ ως προϋπόθεση για το άλμα στο μέλλον. Γι αυτό ζητώ την ψήφο των πολιτών.

Και επειδή ακούω και κάποιους να λένε: «η Γεννηματά δεν θέλει τη μεγάλη συμμετοχή», ας σοβαρευτούν. Γιατί όλοι  ξέρουν ότι για να φτάσουμε μέχρι εδώ εγώ είμαι που πήρα όλο το ρίσκο και το κόστος.  Έβαλα τον εαυτό μου σε κρίση. Δεν βολεύτηκα ούτε με ένα μικρό ΠΑΣΟΚ ούτε με τον τίτλο «Επικεφαλής» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Κομμένη η πλάκα λοιπόν.