ΟΜΙΛΙΑ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΟ 9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ε.Σ.Α.με.Α.

 

 

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και τον Πρόεδρό Γιάννη Βαρδακαστάνη, για την εξαιρετικά τιμητική πρόσκληση που μου απηύθυναν να παραστώ στην έναρξη του 9ου Συνεδρίου της Ε.Σ.Α.μεΑ..

Έχει μεγάλη αξία  να συζητάμε για ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα σε αυτή τη συγκυρία που η  χώρα γίνεται ολοένα και πιο αφιλόξενη για κάθε συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη από προστασία.

Μια Ελλάδα βαθιά βυθισμένη στο οικονομικό αδιέξοδο, στην απαξίωση των θεσμών και την εγκατάλειψη των κοινωνικών δομών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο άνθρωπος με αναπηρία είναι το πρώτο θύμα της κρίσης.

Όσο βυθίζεται η χώρα στο τέλμα, τόσο δυσκολότερη γίνεται η ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους, που απομένουν μόνοι σύμμαχοι και συμπαραστάτες τους στην καθημερινότητα της  ζωής.

Κανείς δεν αρνείται ότι οι καιροί είναι δύσκολοι. Όμως, δεν μπορούμε να βάζουμε στο ζύγι των δημοσιονομικών στόχων, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια. Επιτέλους ας συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό. Αν συμφωνήσουμε τότε θα μπορέσουμε και να το πραγματοποιήσουμε.

Την αλληλεγγύη, ωστόσο, πολλοί την εκμεταλλεύτηκαν. Η Κυβέρνηση την έκανε πολιτικό όχημα. Και τώρα, από τη σιγουριά των υπουργικών τους θέσεων αδιαφορούν προκλητικά.

 • Η κατάργηση του ΕΚΑΣ αποτελεί την πιο ανάλγητη απόφαση αυτής της Κυβέρνησης. Δεν υπάρχει δικαιολογία,
 • Όμως περισσότερο ανάλγητος είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού και απόδοσης των αναπηρικών συντάξεων,
 • Τέθηκαν νέα προσκόμματα για τη χορήγηση σύνταξης σε γονέα παιδιού με αναπηρία,
 • Κατήργησαν την προστασία των αναπήρων από τις επιπλέον μειώσεις των συντάξεων που επιβλήθηκαν από το 3ο αχρείαστο μνημόνιο. Τα είχαμε αναδείξει και τα είχαμε καταγγείλει από το καλοκαίρι του 2015 ότι δεν έπρεπε να γίνουν,
 • Τα ΚΕΠΠΑ που είχαν νοικοκυρευτεί αρχίζουν ξανά να παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα,
 • Πρέπει επιτέλους να καταργηθεί το παράβολο για την εξέταση στα ΚΕΠΠΑ και οι 45 παθήσεις που χαρακτηρίστηκαν ως μη αντιστρέψιμες να συμπληρωθούν με τις υπόλοιπες για να σταματήσει  η μεγάλη ταλαιπωρία των αναπήρων.
 • Καταργούν ουσιαστικά το πρόγραμμα διερμηνείας για τους κωφούς,
 • Οι συμβάσεις για την μετακίνηση των Α.με.Α. με τους συγκοινωνιακούς φορείς υπογράφονται δύο χρόνια τώρα αναδρομικά τέλος του έτους.

Έχω την τιμή να εκπροσωπώ σήμερα τον πολιτικό εκείνο χώρο, που έχει αφήσει μια διαχρονική προοδευτική παρακαταθήκη στο πεδίο του Κοινωνικού Κράτους.  Πετύχαμε πολλά ακόμα και μέσα στην κρίση.

Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε η πολιτική δύναμη που πίεσε και πέτυχε:

 • να εκσυγχρονισθούν και να αποδοθούν επιδόματα αναπηρίας σε κατηγορίες δικαιούχων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά με διασφάλιση πιστοποίησης της αναπηρίας τους,
 • Να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα με έκπτωση 70% Φορείς Κοινωνικής Αλληλεγγύης που φυσικά περιλαμβάνουν τους Φορείς Α.με.Α.,
 • Να διασταυρωθούν οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, προς αποφυγή φαινομένων κατάχρησης από κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τα κενά στην κρατική οργάνωση,
 • Να  προκηρυχτούν  το 2014 ξανά  1000 και πλέον θέσεις.
 • Να δοθεί έμφαση στην αυτόνομη διαβίωση σε βιώσιμες στέγες.
 • Να συνεχιστεί  το πρόγραμμα  «Βοήθεια στο Σπίτι»,
 • Να εφαρμοστεί πιλοτικά το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα σε 13 Δήμους, η επέκταση του οποίου αντί για το 2015 έρχεται μετά από 2 χρόνια.

Αγωνιστήκαμε μαζί σας και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και με ουσιαστικές παρεμβάσεις στη Βουλή για:

 • Την αποτροπή της υποβάθμισης της ειδικής αγωγής του εκπαιδευτικού μας συστήματος, που έχουμε δημιουργήσει εμείς τα προηγούμενα χρόνια.
 • Την στήριξη των 40 κέντρων διημέρευσης  για 1430 παιδιά με αναπηρία που πρέπει να κρατηθούν ανοιχτά,
 • Την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών λογοθεραπείας, εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας στην ειδική αγωγή, με ταυτόχρονη διασφάλιση της διαφάνειας και σεβασμό στους πόρους.

Σήμερα, που η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται δραματικά, είναι αναγκαίο να πάρουμε αποστάσεις τόσο από τις νεοφιλελεύθερες λογικές όσο και από τον φθηνό λαϊκισμό. Από τη μία, η συντηρητική συνταγή προσεγγίζει το κράτος πρόνοιας ως πεδίο φιλανθρωπίας. Από την άλλη μια Κυβέρνηση ανάλγητη, με ιδεοληψίες, πλήρως αποκομμένη από την Κοινωνία και τις ανάγκες της, οδηγούν σε αναποτελεσματικές και αδιαφανείς πολιτικές.

Εμείς, αντίθετα, επιδιώκουμε τον συντονισμό των δημοσίων, ιδιωτικών και εθελοντικών φορέων καθώς και της Αυτοδιοίκησης.

Τον Απρίλιο του 2016 σε ειδική εκδήλωση στη Βουλή η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανακοίνωσε τη δική της δέσμη προτάσεων, δημιουργώντας ένα πλαίσιο για το Εθνικό Σχέδιο για την Κοινωνική Προστασία και Ένταξη σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.με.Α..

Οι προτάσεις μας, ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες, δίνουν έμφαση:

Στις πολιτικές ένταξης στην εργασία, την οικονομική δραστηριότητα, την ενεργό κοινωνική ζωή.

Στις στοχευμένες παρεμβάσεις  για τις ομάδες που χρειάζονται βοήθεια, με διάθεση των κατάλληλων πόρων.

Υποστηρίζουμε την άμεση εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία του ΟΗΕ, που η χώρα μας έχει κυρώσει από το 2012.

Η διάσταση της Αναπηρίας πρέπει -επιτέλους- να διαχυθεί σε κάθε πολιτική του Δημοσίου, σε κάθε Νόμο και σε κάθε Υπουργική απόφαση.

Η Πολιτεία, σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.με.Α. – γιατί όπως λέει το σύνθημά σας «τίποτα δεν πρέπει να γίνει για εσάς, χωρίς εσάς» – οφείλουν να συμπράξουν σε μια Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία.

Μια Στρατηγική που θα προβλέπει τη διατήρηση και ενίσχυση των αναπηρικών επιδομάτων, που αποτελούν το μοναδικό ανάχωμα, τον αποκλειστικό οικονομικό πόρο για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, πολλά από τα οποία είναι ανασφάλιστα κι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα βαριές περιπτώσεις αναπηρίας.

Γι’ αυτό πρέπει αυτά να εξαιρεθούν από οποιαδήποτε εισοδηματικά κριτήρια και στις συντάξεις, τον ΕΝΦΙΑ, τη φορολογία, και οπουδήποτε εφαρμόζονται.

Μια Στρατηγική που θα εξασφαλίζει  τους αναγκαίους πόρους για την εκπαίδευση.

Με σχέδιο για την υγεία, την αποκατάσταση και την ψυχική υγεία, για την ενίσχυση  της αυτονομίας τους.  Μόνο έτσι μπορεί να τους δοθεί η δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Φίλες και φίλοι,

Στη χώρα μας και στους πολίτες της δεν αξίζει το τέλμα. Δεν μας αξίζει η απαξίωση και η μιζέρια. Έχουμε θέληση για ζωή, για μάθηση, για έργο, για δημιουργία.

Εμείς, εσείς, οι πολλοί, με τη μικρή ή μεγάλη δύναμή του ο καθένας μας, είμαστε τα κύτταρα μιας κοινωνίας πληγωμένης αλλά όχι παραιτημένης. Μιας κοινωνίας ζωντανής, δυναμικής, με όραμα για το μέλλον.

Είναι χρέος μας να στηρίξουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ένα κράτος που θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση και την ασφάλεια των πολιτών.

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο των αποφάσεων μας.

Σας ευχαριστώ.