ΟΜΙΛΙΑ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ

ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

 

Φίλες και Φίλοι,

 • Σήμερα κάνουμε ΜΑΖΙ ένα ακόμα βήμα μπροστά !
 • Σήμερα είμαστε ΟΛΟΙ ΕΔΩ

για να δώσουμε

νέα πνοή

δυναμική ώθηση

σίγουρη προοπτική

στη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Μια μεγάλη και διαχρονική Παράταξη

με καθοριστική και καταλυτική συμβολή

στην εξέλιξη του Έθνους, της Δημοκρατίας, της Κοινωνίας μας.

Σήμερα Είμαστε ΕΔΩ

Ξεκινάμε την πορεία της ανασύνταξης της, της διεύρυνσης της αναγέννησης της από την Κρήτη.

Είμαστε εδώ Παρόντες, αποφασισμένοι και αισιόδοξοι μαζί με το Δημοκρατικό λαό της Κρήτης,

 • για ναενώσουμε την πίστη, την φωνή και τη δύναμή μας,
 • για νασυνδυάσουμε τους αγώνες, τις αγωνίες και τις ελπίδες μας,
 • για νασυνθέσουμε και να ανανεώσουμε τις ιδέες, τις αναζητήσεις και τις προτάσεις μας,
 • για να δώσουμενόημα , αξία, στην ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Κάποτε το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να εκπροσωπήσει το σύνολο της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης για αυτό και κυβέρνησε όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα ο χώρος αυτός είναι δυστυχώς κατακερματισμένος και δεν μπορούμε να μένουμε θεατές».

Βάλαμε τέλος στην καθοδική πορεία και στην πτώση με την Δημοκρατική Συμπαράταξη το Σεπτέμβριο. Αρχίσαμε την ανοδική πορεία. Χτίζουμε ξανά τη σχέση με την Ελληνική κοινωνία. Σχέση εμπιστοσύνης

Κανείς μας δεν αρκείται στο 6,5 % γιατί ξέρουμε πως ο χώρος είναι πολύ μεγαλύτερος .

 • Αυτή η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ,

έχει ζωτικό πολιτικό και κοινωνικό χώρο.

Όχι ως ο φτωχός συγγενής των εξελίξεων

αλλά ως ο φορέας που μπορεί να ανοίξει το δρόμο

σε μια νέα εποχή για την πατρίδα και το λαό μας.

 

Όμως για να υπάρξει και για να μεγαλουργήσει:

Οφείλει να ανατρέψει τη συγκυρία και τους αρνητικούς εκλογικούς συσχετισμούς. να ανακτήσει την ιδεολογική ηγεμονία της, για να αναδείξει την  προγραμματική της υπεροχή .

Εμείς είμαστε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι, ώριμοι και αποφασισμένοι να συναντηθούμε και να συνεννοηθούμε. Κατ’ αρχήν και πριν απ’ όλα προγραμματικά. Ναι, η χώρα χρειάζεται μια σειρά από τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά φίλες και φίλοι αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν πρόσημο, έχουν χρώμα. Δεν είναι καραμέλα, δεν συνδέονται με το αίμα του ελληνικού λαού.

Ναι, χρειάζονται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, για να κατοχυρώσουμε τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, την πολιτική σταθερότητα, την κυβερνησιμότητα.

Χρειάζονται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στο παραγωγικό μοντέλο του κράτους, για να πετύχουμε παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα, δυνατότητες και ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα, για καινοτομία. Να στηριχθούν οι νέοι άνθρωποι, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.

Χρειάζεται ρήτρα κοινωνικής αναδιανομής, για να μην είναι κανένας στο περιθώριο στην Ελλάδα μετά την κρίση.

Όμως όλα αυτά απαιτούν συζήτηση, διάλογο, συνεννόηση. Ενωμένοι μπορούμε να αποτελέσουμε το κέντρο ισορροπίας του πολιτικού συστήματος. Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα προοδευτικό πόλο εξουσίας, με αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε όρους απεγκλωβισμού των προοδευτικών ανθρώπων, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Δεξιά. Να αναδείξουμε μια ισχυρή πολιτική συμπαράταξη με προγραμματικό λόγο που θα απορρίπτει στείρες παραδοσιακές αριστερές εμμονές, που θα πολεμά το λαϊκισμό, αλλά όχι και ό,τι είναι φιλολαϊκό, με προγραμματικό λόγο που θα απορρίπτει το νεοφιλελευθερισμό και τους αλόγιστους νόμους της αγοράς, χωρίς όρους και χωρίς κανόνες, αλλά όχι την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ελευθερία του ατόμου.

Αυτή η κεντροαριστερά:

Οφείλει να οριοθετηθεί ουσιαστικά και ριζικά

τόσο με το συντηρητισμό και το μεταρρυθμιστικό προσωπείο της Ν.Δ. και της Δεξιάς,

όσο και με τον ανέξοδο λαϊκισμό, τις παρωχημένες εμμονές και το δογματικό κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της Παραδοσιακής Αριστεράς.

Αυτή η κεντροαριστερά οφείλει:

Να ανοίξει το διάλογο. ¨Όλες οι απόψεις είναι δεκτές, όλες οι απόψεις και οι προτάσεις πρέπει να είναι στο τραπέζι του διαλόγου και δεν εξαιρώ ούτε τις δικές μας προτάσεις από αυτό τον κανόνα. Δεν θέτουμε, αλλά δεν αποδεχόμαστε περιορισμό στο εύρος του διαλόγου. Δεν πιστεύω στις παρθενογενέσεις, ούτε στους από μηχανής Θεούς και δεν πιστεύω σε κάτι δήθεν νέο, που είναι σήμερα τόσο απροσδιόριστο, που κανείς δεν μπορεί να το περιγράψει ή να το υποδείξει.

Και ακούω από πολλούς να λένε ότι «το ΠΑΣΟΚ συμβολίζει, ή είναι το παλιό». Ακούστε φίλες και φίλοι, βλέποντας που οδηγεί το υποτιθέμενο νέο, πραγματικά γελάω πικρά. Ας συμφωνήσουμε σε ένα απλό πράγμα: να κρατήσουμε ό,τι καλό έχει κάνει η μεγάλη Δημοκρατική προοδευτική Παράταξη σε αυτό τον τόπο.

Η Παράταξη που έχω την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπώ με δύσκολες πράξεις και όχι με εύκολα λόγια, ταυτίστηκε με πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Από πού να ξεκινήσω και πόσα να πω; Από το ΑΣΕΠ; Το ΕΣΥ; Τα ΚΕΠ; Τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του ’80 και του ’90 ή αυτές που κάναμε μέσα στην κρίση, τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, τον “Καλλικράτη”, τη δημόσια διαβούλευση των νομοσχεδίων, τους οικονομικούς Εισαγγελείς, την άρση του απορρήτου, τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανώτατη Παιδεία, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας και τόσα άλλα.

Να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να γίνει κριτική στα λάθη και να παρθούν σκληρά μέτρα για να μην επαναληφθούν. Ας δώσουμε όμως πραγματικό νόημα στο αίτημα για πολιτική ανανέωση. Να σταματήσουμε αυτή την κενή περιεχομένου συζήτηση για το ποιος εκφράζει το νέο και το παλιό, ποιος είναι ο καθαρός και ποιος είναι ο βρώμικος. Εκτός από τοξική αυτοί είναι μια συζήτηση διαλυτική και αν θέλετε την άποψή μου, πριν απ’ όλα κρύβει απουσία ιδεών και αδυναμία να παρθούν αποφάσεις. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

 • Αυτή η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ 
 • μας προσκαλεί και μας προκαλεί

να τιμήσουμε την ιστορική διαδρομή της

και τη σχέση της με τη Δημοκρατία και την Πρόοδο,

να αξιολογήσουμε την πατριωτική, κοινωνική και αναπτυξιακή προσφορά της με κριτική, με σεβασμό και με υπερβάσεις,

να συμφωνήσουμε  ότι έχουμε την πίστη και τη θέλησή να προχωρήσουμε

Γιατί στη χώρα μας, αυτή η Παράταξη δεν μπορεί να σβήσει δεν θα χαθεί.

Είναι εθνική ανάγκη πλέον να δημιουργηθεί ένας ισχυρός κεντροαριστερός πόλος εξουσίας που θα σταθεροποιήσει το σύστημα, που θα δώσει ξανά ελπίδα και προοπτική στη χώρα.

Φίλες και Φίλοι,

Η χώρα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βυθίζει την οικονομία, την αξιοπιστία της χώρας, απειλεί την καθημερινότητα της απλής ελληνικής οικογένειας και υπονομεύει τη λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας. Ταπεινώνει με λίγα λόγια τη χώρα μας καθημερινά.

Και τώρα προστίθεται και η κρίση του προσφυγικού, η οποία βεβαίως αναδεικνύει και τις μεγάλες αδυναμίες και τα προβλήματα της Ευρώπης, που πρέπει επιτέλους να πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, για την πολιτική ενοποίηση, για την ολοκλήρωση εάν δεν θέλει να δει άμεσα τη διάλυσή της.

Όμως προκύπτουν καθημερινά και οι αδυναμίες και τα προβλήματα και η ανικανότητα διαχείρισης από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Απορώ.

Δεν βλέπει ο Πρωθυπουργός τι γίνεται κάθε μέρα στη χώρα;

Δεν βλέπει τους κινδύνους που δημιουργούνται με την απώλεια κάθε ελέγχου, την προχειρότητα, την απειλή ανθρωπιστικής κρίσης για χιλιάδες ανθρώπους;

Απορώ με την άνεση που οι Υπουργοί διαπιστώνουν ότι θα εγκλωβιστούν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες-πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Είναι οι ίδιοι που απλά διαπίστωναν ότι έρχεται κλείσιμο των συνόρων.

Παρεξήγησαν το ρόλο τους. Δεν χρειαζόμαστε Υπουργούς που να παριστάνουν τον Πολιτικό σχολιαστή..

Επιτέλους σήμερα ο Πρωθυπουργός όρισε την ημερομηνία για το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που έχω ζητήσει εδώ και αρκετές μέρες.

Συνεννόηση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση χειρίζεται μόνη της τις υποθέσεις και όταν τα κάνει μαντάρα καλεί την αντιπολίτευση να βάλει πλάτη .

Στην σύσκεψη της Παρασκευής δεν πάμε να επικυρώσουμε ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης πάμε για να διαμορφώσουμε εθνική γραμμή. Εθνική γραμμή για να αποφύγουμε Εθνική τραγωδία.

Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή μας συνάντηση, γίνεται σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία.

Η κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα, και των συνεταίρων του, η κυβέρνηση του δήθεν νέου, πάλιωσε νωρίς. Η μια αποτυχία μετά την άλλη.

Αγρότες επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται σε αναβρασμό, και εξεγείρονται κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Η απαισιοδοξία, η οργή, η ανησυχία είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα ενός Λαού, που σηκώνει ένα βαρύ σταυρό μαρτυρίου.

Την ίδια ώρα, η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών  και δυσμενών διεθνών καταστάσεων.

Ο κύριος Τσίπρας κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο:

 • Να γυρίσει την οικονομία από την ανάπτυξη στηνύφεση
 • Να φορτώσει στις πλάτες των Ελλήνων ένα νέοδάνειο , με το τρίτο μνημόνιο, που φέρει την σφραγίδα και την υπογραφή του..
 • Να παρατείνει την παρουσίατης τρόικας στην Ελλάδα για άλλα τρία χρόνια
 • Να φορτώσει στις πλάτες των Ελλήνων, και νέαεισπρακτικά μέτρα ύψους 13 δις
 • Να παραδώσειτις Τράπεζες, στα κοράκια των Αγορών, και μαζί με αυτές να παραδώσει τις επιχειρήσεις, την κατοικία, τη γη των Ελλήνων
 • Να διώξει με ταcapital controls, χιλιάδες επιχειρήσεις, από την Ελλάδα οι οποίες μεταφέρθηκαν σε γειτονικές χώρες και 40 δις καταθέσεων από τις τράπεζες.
 • Να προκαλέσει τηνανεργία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, το 2015.

Ο Κύριος Τσίπρας, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ, πέτυχαν με το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο να δρομολογήσουν τον αφανισμό, όλων των παραγωγικών τάξεων της πατρίδας μας.

Είμαστε μαζί τους ,στο πλευρό τους, με προτάσεις και όχι με ψέματα.

Πιστεύουμε στον αγροτικό κόσμο και θα στηριχθούμε σε αυτόν για να βγούμε από την κρίση.

Ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός συντελεστής του νέου εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα. Θα προχωρήσουμε μαζί,. Μας συνδέουν σταθεροί δεσμοί.

Θα δουλέψουμε μαζί ώστε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της Κρήτης, της Ελλάδας, να βρίσκονται σε κάθε ευρωπαϊκή αγορά, σε κάθε ευρωπαϊκό σπίτι.

Να συνδέσουμε την αγροτική παραγωγή με τον Τουρισμό, την Υγεία, τη μεταποίηση.

Να συμφωνήσουμε στα σταθερά βήματα για την χρηματοδότηση της παραγωγής, για τη μείωση του κόστους της και την στήριξη με κίνητρα των συνεταιρισμών

Φίλες και φίλοι

στη φάση της μεγαλύτερης κρίσης που πέρασε η Ελλάδα, είναι ένα ακυβέρνητο καράβι. Η Κυβέρνηση της αριστεροακροδεξιάς δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

Δεν αρκεί όμως σήμερα να μένουμε στις διαπιστώσεις. Εμείς λέμε καθαρά και ξάστερα: τη λύση πρέπει να τη δώσει αυτή η Βουλή. Η χώρα χρειάζεται σήμερα μια ισχυρή Κυβέρνηση των δημοκρατικών, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του τόπου. Δεν χρειάζεται να συγκροτήσουμε μια Κυβέρνηση μετά από μια εθνική καταστροφή, απλά και μόνο για να τη διαχειριστεί.

Φίλες και φίλοι

πρέπει να δράσουμε τώρα. Και Κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν νοείται χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία μέσα, κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τις ευθύνες του και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

 • Η Κυβέρνηση αυτή θα έχει ως πρώτο στόχο την επιτυχή εφαρμογή του «Προγράμματος» και την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια. Όμως θα έχει και την απαραίτητη διαπραγματευτική δύναμη και το σχέδιο για να βελτιώσει ιδιαίτερα άδικους και υφεσιακούς όρους του Μνημονίου, προστατεύοντας την Ελληνική Παραγωγή, και τις αδύναμες Κοινωνικές ομάδες.
 • Σημαντικός επίσης στόχος θα είναι η απομείωση εξυπηρέτησης του Δημόσιου Χρέους, ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας
 • Παράλληλα η Κυβέρνηση αυτή θα στηρίζεται σε μια Προγραμματική Συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές που πρέπει να υπάρξουν για να διασφαλισθεί η Ανάπτυξη, η Κοινωνική Συνοχή, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και τομές που αφορούν την λειτουργία του κράτους και του πολιτικού μας συστήματος.
 • Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος και την έξοδο από το Μνημόνιο, θα κριθούμε όλοι από τον Ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχει άλλη λύση και δεν σηκώνει αναβολή.

Το ζήτημα φίλες και φίλοι δεν είναι αν θα είναι Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας ή αν θα καταλάβει αυτή τη θέση ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος άραγε από μόνος του τι μπορεί να κάνει; Το μεγάλο ζήτημα είναι να μην φτάσει η χώρα στον γκρεμό. Αυτό είναι που πρέπει να μας απασχολεί όλους, σήμερα, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Σε αυτή την οριακή κατάσταση ο χώρος μας δεν μπορεί φίλες και φίλοι να παραμένει ένας απλός θεατής, που απλά προσπαθεί να κατοχυρώσει θέσεις, οφίτσια και μικροκομματικά συμφέροντα.

Το αίτημα για ενότητα των δυνάμεών μας είναι αλήθεια ότι αρθρώνεται εδώ και πολύ καιρό και έχουμε όλοι μας ευθύνες για το ότι έχουμε καθυστερήσει. Όμως εάν δεν τα καταφέρουμε και τώρα, σημαίνει ότι είναι επιλογή μας να μείνουμε κομπάρσοι σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ήδη έχουμε αργήσει πολύ.

Γι’ αυτό τον λόγο ανέλαβα την πρωτοβουλία να απευθύνω πρόσκληση για τη συγκρότηση μιας πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής Οικολογίας, δηλαδή όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, που μπορούμε από κοινού να σχεδιάσουμε μια πρόταση ελπίδας για την ελληνική κοινωνία.

Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια στο ερώτημα «πως, ποιοι, πότε» να απαντάμε «θα δούμε, θα βρούμε τις απαντήσεις στην πορεία».

Σίγουρα σε καμία περίπτωση και εγώ προσωπικά δεν θέλω αυτή η προσπάθειά μας να γίνει ένα φρούριο περίκλειστο με τιμάρια δήθεν βαρόνων. Δεν υπάρχουν τέτοιοι στο χώρο μας. Ακόμη κι αν κάποιοι το επιθυμούν ή νομίζουν ότι μπορούν.

Πρέπει να γίνουμε συγκεκριμένοι και αποτελεσματικοί. Ο πολιτικός μας χώρος αποτελείται από πολύ συγκεκριμένα κοινοβουλευτικά και μη Κόμματα, δεκάδες κινήσεις πολιτών, συλλογικούς φορείς και στελέχη του κοινωνικού παραγωγικού χώρου και της Αυτοδιοίκησης.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την επιρροή μας και να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας. Γι’ αυτό πρότεινα και προτείνω τη διατήρηση δομών και Κομμάτων, γιατί ο στόχος μας δεν είναι η διάλυση. Γι’ αυτό πρότεινα και προτείνω προγραμματική συμφωνία και όχι Συνέδρια, γιατί πρέπει επιτέλους να απαντήσουμε σε όλους όσους νομίζουν ότι μπορούν να επιβιώνουν μέσω σκληρών κομματικών μηχανισμών. Αυτή η εποχή ανήκει οριστικά στο χτες

Φίλες και φίλοι.

Πρότεινα και προτείνω σύνθεση μέσω της Συνδιάσκεψης. Μια Συνδιάσκεψη, που δεν θα επιτρέπει κανέναν αποκλεισμό, αλλά δεν θα επιτρέπει και την πλειοψηφία κανενός φορέα. Άμεσα μπορεί να συγκροτηθεί μια κοινή Επιτροπή με πρόσωπα αυξημένου κύρους, ευρύτερου συμβολισμού και ισότιμη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και όλων των άλλων Κομμάτων, Κινήσεων και προσωπικοτήτων, που επιθυμούν να συμβάλλουν και να συμμετέχουν σε όλη αυτή τη διαδικασία. Η οργάνωση και οι εισηγήσεις της Συνδιάσκεψης να προέλθουν από αυτή την Επιτροπή,

Για μας δεν υπάρχει δίλημμα.

Ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε Ν.Δ.

Είναι ώρα να προχωρήσουμε μαζί, όλοι όσοι πιστεύουμε στις αρχές και στις αξίες της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Όποιος θέλει να γίνει κολαούζος του ΣΥΡΙΖΑ ή της Ν.Δ. ας πάρει το καπελάκι του και ας πάει να πιάσει στασίδι.

Εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν λογοδοτούμε σε κανέναν παρά μόνο στο  λαό και στην Ιστορία.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ανέλαβα, με την ψήφο των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ, την ηγεσία του Κινήματος, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή.

Πίστεψα και πιστεύω σε μια νέα αρχή.

Τα μέλη και οι φίλοι της παράταξης με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.

Θέλω να γνωρίζουν ότι αυτή την εμπιστοσύνη, δεν θα την προδώσω ποτέ.

Θέλω να γνωρίζουν ότι αντιλαμβάνομαι και τις ευθύνες που επωμίστηκα, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

Από την πρώτη ημέρα, που ανέλαβα την ηγεσία του Κινήματος, οδηγός μου, υπήρξαν οι αποφάσεις του Συνεδρίου μας και φάρος των επιλογών μου, η αναγκαιότητα για Ενότητα, Ανανέωση, Διεύρυνση.

Δέχομαι κάθε κριτική ως καλόπιστη στην κοινή μας προσπάθεια.

Πιστεύω ότι μπορούμε να δομήσουμε ένα ευέλικτο, σύγχρονο, παραγωγικό αποκεντρωμένο Κράτος.

Μπορούμε να πετύχουμε, αν απελευθερώσουμε τις Δημιουργικές δυνάμεις του Δημόσιου Τομέα, αν αξιολογήσουμε τις δομές μας, αν αξιοποιήσουμε καλύτερα το  ανθρώπινο δυναμικό.

Σε αυτή την προσπάθεια, δεν είναι εχθρός αλλά πρέπει να είναι σύμμαχος  ο Δημόσιος Υπάλληλος.

Πιστεύω σε ένα αποκεντρωμένο κράτος, με ισχυρές δομές, αυτοδιοίκησης, με πόρους και αρμοδιότητες, αλλά και έλεγχο, ώστε η εξουσία να βρίσκεται  πιο κοντά στο λαό.

Πιστεύω  στην δημιουργικότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η οποία μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης της πατρίδας μας, αν πάψει να είναι κρατικοδίαιτη, αν δεν διαπλέκεται με την πολιτική.

Αν αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, που αιτία έχει την διαπλοκή της πολιτικής με ισχυρά συμφέροντά.

Μπορεί να είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης, αν της ορίσουμε ένα σαφές  πλαίσιο για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, διασφαλίσουμε έναν υγιή ανταγωνισμό, και ένα σταθερό και φορολογικό περιβάλλον.

Πιστεύω στην ανάγκη να δομήσουμε μία Σύγχρονη Παιδεία, με δομές, ανοιχτές στην κοινωνία, με το βλέμμα στον κόσμο και την Ευρώπη, που να παρέχει εφόδια σε όλους τους Έλληνες και να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Πιστεύω σε έναν συνδικαλισμό, ανεξάρτητο, μαχητικό, διεκδικητικό αλλά και υπεύθυνο, που θα είναι στο πλευρό των εργαζόμενων. Κυρίως αυτών που στερούνται σήμερα αποτελεσματικής προστασίας.

Και θα υπηρετεί ως ένα βάθρο της Δημοκρατίας, το Εθνικό και το Δημόσιο Συμφέρον, και όχι τα συμφέροντα επιμέρους συντεχνιών.

Πιστεύω σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, που θα παρέχει  στον πολίτη τον κοινωνικό μισθό, που αντιστοιχείται  σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Σε στήριξη των ευπαθών και αδύνατων κοινωνικών ομάδων, μέσα από ισχυρές δομές κοινωνικής πρόνοιας.

Κανένας μόνος του στην κρίση. Κανένας στο περιθώριο, όταν βγούμε από την κρίση.

Πιστεύω σε ένα ασφαλιστικό σύστημα, εύρωστο, ορθολογικό, ανταποδοτικό, απλό στη δομή και τη λειτουργία του, για το οποίο θα εξασφαλιστούν νέες πηγές χρηματοδότησης από τον πλούτο που θα παράξει η χώρα.

Πιστεύω σε μία πολιτική αυτόνομη, ανεξάρτητη από κάθε είδους εξάρτηση, είτε συντεχνιακή είτε οικονομική.

Σε μία πολιτική χρήσιμη για τον τόπο και το Λαό.

Η πολιτική οδηγείται στην καθολική  απαξίωση και χρεοκοπία. Κι εμείς δεν γεννηθήκαμε, ούτε διδαχτήκαμε στη διαδρομή μας να παρακολουθούμε αμήχανοι τις εξελίξεις. Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε τα πράγματα.

Στην εποχή μας δεν χρειάζεται η αναβίωση ενός κακέκτυπου και μικρού δικομματισμού που προκύπτει με τα διλήμματα του μπόνους των 50 εδρών.

Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει, όπως πρέπει να αλλάξει και ο εκλογικός νόμος με στόχο τη διαφάνεια, τον εκδημοκρατισμό των κομμάτων και την ανανέωση τους.

Πιστεύω ότι πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες, να συρρικνωθεί ή και να καταργηθεί το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Ελληνίδες και Έλληνες

Οι στιγμές που περνάμε είναι καθοριστικές, για τον τόπο και το μέλλον.

Το δήθεν Νέο ΑπέτυχεΗ Ελπίδα όμως δεν μπορεί να σβήσει.

Η ελπίδα, που χρωστάμε στους νέους ανθρώπους.

Που αγωνιούν για το μέλλον τους, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους σήμερα στους κοινωνικούς αγώνες.

Στους νέους που θέλουν να δουλέψουν, να επιχειρήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Στα νέα παιδιά που εγκατέλειψαν τη χώρα για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, αλλά πάντα μας παρακολουθούν και ελπίζουν.

Η ισχυρή Κεντροαριστερά  που δημιουργούμε οφείλει να εκφράσει και να εκφραστεί από τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας.

Απευθύνομαι σήμερα σε όλους και όλες εσάς, στα κόμματα, τις κινήσεις, τους απλούς πολίτες, που μπορούν να συμβάλλουν σε μία νέα πορεία για τον τόπο.

Σας καλώ να πείτε το μεγάλο ΝΑΙ, στο πρώτο και βασικό βήμα. Το διάλογο μεταξύ μας. Την έκφραση της θέλησης να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε μαζί.

Δεν βάζουμε κανένα προαπαιτούμενο, παρά μόνο ένα. Κριτής όλων μας, να είναι η βάση της παράταξης, η οποία μπορεί και πρέπει να εκφραστεί ανόθευτα και ελεύθερα.

Σας καλώ να δημιουργήσουμε, τη Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία.

Για να έλθει και πάλι η ελπίδα στον τόπο.

Μαζί με την Ελληνική Κοινωνία.

Μαζί με τους πολίτες που ονειρεύονται ,

ελπίζουν και διεκδικούν το αύριο.

Μαζί θα κερδίσουμε ξανά τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας.

Μαζί κάνουμε ένα βήμα μπροστά.